volt még pár kérés hogy legyen újra chilizselé, úgyhogy nekiálltam, csináltam is egy adagot piros csípősből
...és egy másik adagok zöld nagyonmérgesből.
Ezt egy fűszeresebb verzióban készítettem: lime, fokhagyma és rozmaring került még bele.
Ez annyira erős volt, hogy inkább egyenként kimagoztam az egészet. A végére már a konyhába belépni is életveszélyes volt, tömény gőzben állt a kapszaicin.
...és hiába a nagy igyekezet, a végén mind a kettő egyformán pirosas lett az almáktól. És annyira féltem a zöldtől hogy csípős lesz és ugye kimagoztam és sóval áztattam, hogy a végére szinte ártalmatlan lett. Legalábbis most a piros a csípősebb.
(bal oldal: piros chili, jobb oldal "zöld" chili)
Recept hozzávetőleg:
Először is kicsi, savanyú almákból pektint főzünk: feldaraboljuk magházastól-héjastól az almákat, de a csumát és a másik végén lévő "szőröket" kivágjuk. És lábasba tesszük. Ott felöntjük kb a háromnegyedéig vízzel, és felforraljuk. Kb 20-30 percig rotyogtatjuk, amíg rendesen széjjel nem fő. Érdemes néha jó alaposan átkeverni, vagy forrás közben a lábasban krumplinyomóval szétnyomkodni. Utána jelly bag-be tenni egy éjszakára, hogy átszűrődjön a leve. (ha ez nincs, akkor muszlin is jó, lábas fölé akasztva, ahova összegyűlhet a kicsöpögő leve) Nem szabad a zsákot nyomkodni, hiszen minél tisztább pektint szeretnénk.
Másnap a kapott levet felére beforraljuk.
(Kb öt kiló almából lesz négy liter lé, abból két liter kész pektin, de borzasztóan függ az alma fajtájától.)
Nettó 100g chilit vágunk össze apróra, tálba tesszük és egy evőkanál sót teszünk hozzá és egy órát hagyjuk hogy levet eresszen. Utána ezt leöntjük és ha kell, át is mossuk.
Feltesszük egy lábasba 650ml pektint, bele a chilit meg 310g cukrot és 80ml fehérborecetet. Közepes lángon főzzük kevergetve amíg a cukor el nem olvad, majd erős-közepesen forraljuk tovább amíg a zselé át nem megy a kanál teszten.
Ekkor azonnal levesszük a tűzről, pihentetjük a zselét öt percig, megkeverjük és azonnal üvegekbe töltjük. Aztán innentől mindenki a saját módszere szerint továbbfolytathatja: száraz dunszt, vagy nedves dunszt.
Az adatok azért ilyen furák, mert az idétlen cup-okból számoltam vissza őket.
Utolsó kommentek