HTML

Eszter Befőz

befozok@gmail.com

Utolsó kommentek

  • Mirwen: @Pegazus11: nem próbáltam. Magot amazonról rendeltem (2023.11.29. 11:27) barack umeboshi
  • Mirwen: @Atamagor: az áztatólé sóval telítetségének meghatározásához (2023.11.29. 11:26) házi olajbogyó
  • Atamagor: Csak azt tudnám, hogy a két tojás mire való... (2023.11.29. 11:15) házi olajbogyó
  • wdriver: hát ez szuper. nem is tudod milyen lesz a bogyó, nem is tudod mit kellene beletenni, és most hogy ... (2023.09.25. 14:09) házi olajbogyó
  • Pegazus11: De jó, próbáltad szilvával is? Hol lehet shiso magot rendelni? Üdvözlettel (2023.06.02. 18:46) barack umeboshi
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Mirwen: @Pegazus11: nem próbáltam. Magot amazonról rendeltem (2023.11.29. 11:27) barack umeboshi
  • Mirwen: @Atamagor: az áztatólé sóval telítetségének meghatározásához (2023.11.29. 11:26) házi olajbogyó
  • csasziga: Elmondanád, miért kell bele a citrom magja is? Köszi (2023.05.03. 16:09) orgonalekvár
  • Zsuzsanna Vargáné Czifra: Természeresen rakok el én is de zacskózva. Mosom, szárítom, aztán adagokra szedem, félbehajtom és ... (2021.07.03. 09:16) petrezselyemzöld télire
  • Fermentátor: Én sörhöz használom majd fel. :) (2021.03.23. 19:40) fenyőrügy szirup

Címkék

1001éjszaka (1) áfonya (2) agar-agar (1) akác (1) akácvirág (1) alapkonyha (1) alkohol (4) állati (2) alma (6) almapektin (5) aratásikörte (1) arónia (1) babér (1) babérlevél (1) balaton (1) balzsamecet (1) barack (1) barnacukor (1) befőtt (7) befőzünk (1) bergamott (1) beszerez (6) birsalma (6) birsalmasajt (2) bodavirág (1) bodza (6) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) bor (1) bors (3) borsmenta (1) buek (2) camembert (1) cékla (1) chili (6) chutney (3) citrom (41) citromfalevél (1) citromfű (5) citromhéj (10) citromlé (6) citromsav (5) coffee challenge (1) csakugy (1) család (1) cseresznye (1) csili (1) csillagánizs (2) csipkebogyó (1) csokoládé (3) cukkíni (1) cukorszirup (1) curd (2) curry (1) denusi (1) desszertasztal (1) diabetikus (1) dió (6) duplafenekű lábas (1) dzsem (10) dzsemfix (10) earlgrey (1) ecet (11) édesgyökér (1) eper (10) erdő (1) facebook (1) fagyasztás (2) fahéj (6) fail (2) feketeáfonya (3) feketeberkenye (1) feketebors (1) feketeribizli (2) felhívás (1) fenyőmag (1) fenyőrügy (1) ferber (1) finn (2) fokhagyma (7) füge (4) fűszer (2) gesztenye (1) giveaway (1) gomba (2) gránátalma (2) gyömbér (12) gyömbérpor (1) gyöngyhagyma (1) hagyma (3) halszósz (1) hamis (1) hárs (2) hársvirág (2) hollandia (1) homoktövis (2) horvátország (2) hús (1) hűtő (1) hűtős (2) ibolya (1) ikra (1) interjú (1) japán (1) japánbirs (1) játék (2) jujuba (1) kagyló (1) kakaó (1) kakukkfű (2) kandírozott (2) kapor (2) kapormag (2) karácsony (3) kardamom (9) karfiol (1) karob (2) kávé (1) kaviár (1) keményítő (1) kép (3) kep (15) kérdéses (1) kert (3) keserű (1) ketchup (2) kimchi (1) kimcsi (1) kínai kel (1) kirándulás (4) kökény (2) kókusz (2) kóla (1) kömény (1) konyak (2) könyv (2) korea (1) koreai (1) koriander (1) koriandermag (3) körte (3) kóstolás (1) kovászos (1) krém (3) kumquat (1) kurkuma (2) lazac (2) lekvár (28) levendula (3) leves (1) libamáj (1) libazsír (1) licsi (1) likőr (2) lime (4) málna (7) mandarin (1) mandula (1) mango (3) maracuja (1) marmalade (3) mazsola (3) medvehagyma (1) meggy (8) menta (3) meyer (1) méz (1) mézeskalács (1) mirabelle (2) morog (1) múlt (1) munka (1) mustár (2) mustármag (4) napraforgómag (1) narancs (8) narancshéj (2) narancsvirágvíz (1) nashikörte (1) naspolya (1) natúrbefőtt (2) nespresso (1) nyer (2) nyers (1) olajbogyó (2) olíva (2) oliva (1) olívaolaj (2) orgona (1) ősz (1) őszibarack (3) othello (1) otthon (3) őzláb (2) palacsinta (1) pandan (1) paprika (1) paradicsom (1) parmezán (1) pecorino (1) perilla (1) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) piccalilli (1) pinkgrapefruit (5) pirosáfonya (1) pirosribizli (2) piszke (3) pitypang (1) pomelo (1) por (1) rák (1) rebarbara (10) recept (3) rendelés (1) répa (2) retek (1) ringló (2) rómaikömény (1) rozé (1) rozmaring (3) rózsaszirom (1) rózsavíz (2) rum (3) saját (6) sajt (2) saláta (1) sárgabarack (5) sárgadinnye (1) sárkánygyümölcs (1) sashimi (1) savanyú (10) savanyúság (4) segítsüti (3) seville (1) shiso (1) (4) sonka (1) sörretek (1) sós (3) steak (2) step by step (6) sűrített (1) sütemény (6) sütőtök (1) szecsuáni bors (1) szeder (2) szegfűbors (2) szegfűszeg (8) szerecsendió (3) szilva (3) szirup (5) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (3) szörp (11) szörpfőző (1) szósz (1) szoveg (5) tárkony (1) tartósít (2) tea (1) tej (1) tejsavas (1) tejszín (1) tenger (1) tengerisün (1) tequila (1) terv (2) thaicitromfű (1) tojás (3) tökmag (1) tökmagolaj (1) töpörtyű (1) torma (1) törökmogyoró (1) uborka (5) újhagyma (2) ume (1) umeboshi (1) ünnep (1) upgrade (1) utaz (6) vad (1) vaj (2) vanília (8) vendégposzt (2) vérnarancs (1) verseny (1) virág (1) visszatekintő (1) vizesdunszt (1) vodka (2) vörösáfonya (2) vörösbor (1) vörösborecet (1) xilit (2) xukor (1) xylit (1) zellermag (1) zellerzöld (1) zölddió (1) zöldparadicsom (1) zselé (11) zsófi (1) Címkefelhő

birsalmasajt újragondolva

2011.11.28. 14:03 Eszter Befőz

mindig izgatott hogy mi lenne ha átszűrném a birsalmasajtot készítés közben, úgyhogy hétvégén nekiálltam.

A birsalmákról letisztítottam a külső szőrös részt, majd felkockáztam apróra héjastól, magházastól. Feltettem vízben főni, szétfőztem alaposan, a végén még egy kicsit bele is turmixoltam. Jelly bag-be tettem egy éjszakára. Másnap a kapott levet literenként 80dkg cukorral és átszűrt citromlével feltettem főni. Zselésedési pontig főztem, majd sütőpapíros tepsibe öntöttem száradni hagyni.

ilyen gyönyörű átlátszó birszselét kap az ember:

kis narancshéjjal a tetején:

 

 

csokival bevonva például tökéletes szaloncukor lenne

 

 

A sima birsalmasajthoz képest annyi a hátulütője hogy adott mennyiségű birsalmából feleannyi sajt/zselé lesz, de megéri!

17 komment

Címkék: csokoládé upgrade narancs birsalmasajt szegfűszeg birsalma

A bejegyzés trackback címe:

https://befozok.blog.hu/api/trackback/id/tr314751905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LA 2011.11.28. 15:41:36

Szia! Mi lett a "sűrűjével"? Nem kár azt kidobni? LA

Befőzök Eszter · http://befozok.freeblog.hu 2011.11.28. 15:53:18

de kár, de mivel tele van csutka-mag-héj darabokkal, nem sok mindent lehet vele tenni már.

Zazálea · http://www.zazalea.blogspot.com 2011.11.28. 16:15:23

És mi az a Jelly bag? A fázisból sejtem, csak még így nem találkoztam vele,most meg úgy érzem, nem élhetek nélküle. :o) Azért elmondod? És hoyg hol szerezted be?

Befőzök Eszter · http://befozok.freeblog.hu 2011.11.28. 20:02:20

"Jelly bag"-re ha rákeresel google-val, kiadja majd hogy hogy néz ki. de lehet helyettesíteni textilpelenkával, muszlinnal. én is így csinálom. csak a művelet miatt írtam ezt az átfogó nevet: sűrejét beleönteni valamibe amin átcsöpög, és alatta egy edénybe felfogni a csöpögő levet.

droj 2011.11.29. 09:42:25

Az utolsó fotó eszméletlen csúcs! Egyszerűen nem hagy nyugodni, hogyan lehet ezt "művelni" az adott étrend mellett? Óriási akaraterő és önbizalom!

Ismeretlen_185014 2011.11.29. 15:11:39

továbbra is imádom csinálni, de most a család kóstol :) hétvégén például a birsalmaellenőrnek (apám, nálunk ő a birsalmasajt guru) vittem kóstolókat hogy mit szól, és átment, úgyhogy jöttem bemutatni itt :)

Zazálea · http://www.zazalea.blogspot.com 2011.12.05. 17:37:30

valamit gyorsan főzzél be, légyszi, mert naponta kétszer jövök ide és semmi nincs,és már nagyon aggódom :DD

Eszter befőz · http://befozok.freeblog.hu 2011.12.06. 00:00:37

van egy-két ötlet a tarsolyomban, csak nehéz időt találni rá, olyan zaklatott most az élet így év végén... de igyekszem :)

Zazálea · http://www.zazalea.blogspot.com 2011.12.06. 20:31:03

a tarsoly jó, de ha terítéken lenne, még jobb lenne :o)

bogyó 2011.12.07. 14:47:10

Csatlakozom az előttem szólóhoz:)És egyébként nincs valami jó ötleted naspolyához?

Eszter befőz · http://befozok.freeblog.hu 2011.12.08. 12:41:17

oké-oké! :) bogyó: naspolya: kitartás, nemsokára készül az is :)

Rapsonné · http://rapsonne.blogspot.com 2011.12.08. 15:07:40

Szia Eszter! Kb. mennyi idő, mire megdermed? köszi

Eszter Befőz · http://befozok.freeblog.hu 2011.12.08. 15:14:57

Elég gyorsan megdermed, úgy 12-24 óra, tehát gyorsabban mint a birsalmasajt, de cserébe nem lesz sose igazán kemény (mint a hagyományos társa)

Rapsonné 2011.12.09. 08:24:15

Köszi, én a keményre nem vágyom, sőt, az egészet nem is szeretem, de még reménykedem, és hát a család meg odavan érte, pláne a zselés szaloncukorért, még azt a borzalmat is képesek megenni, amit a boltban árulnak, akkor már inkább valami igazit és finomat egyenek.

N Lajosné Katalin 2013.11.18. 11:21:03

Kedves Eszter!
Örömmel olvasom a blogját. Már régebben én is készítettem birs kocsonyát és lekvárt. Most újra felfedeztem!! A birs kocsonyát most készítem és a végén szaloncukrot szeretnék készíteni belőle, csokival bevonva, ahogyan nálad láttam. Vagy majd csak karácsony előtt mártogassam csokoládéba. Tárolásával nem lesz gond?
Köszönöm: Katalin

Eszter Befőz 2013.11.18. 11:27:02

@N Lajosné Katalin: magában a birskocsonya nagyon sokáig eláll (nekem még van a két évvel ezelőtt készültből!:) ) a mártogatást talán inkább később csinálnám, karácsonykor, hogy minél jobban tudjon száradni a zselé addig.
süti beállítások módosítása