Barátnőm ajándékba szeretett volna adni szép üvegekben valami karácsonyi finomságot. Mindent csak akkor szoktam befőzni amikor épp szezonja van, de most kivételt tettem, és abból a nyári adag málnából dolgoztam fel a maradék négy kilót, amit még nyáron tettem félre a hideg téli napokra. Már egy dobozzal így is elfogyott, hol turmixokba, hol sütikbe, de még így is volt sok, úgyhogy bőven futotta az ajándékokra, maradt is belőle pár üveggel. Izgalmas karácsonykor majdnem friss málnásat enni.
Gyönyörű, gurulós, egészséges nagy szemek voltak, csodálatosan nézett ki, nagyon sajnálom hogy a végső fotózásra nem maradt belőle, mert a bolti sajnos sehol nem volt ehhez képest.
A recept egyszerű:
4 kg málna
2 kg cukor
1 nagy gyömbérgumó (kb 15-18dkg)
1 citrom leve
3 zacskó Dzsemfix 2:1
A fagyott málnát feltesszük a tűzre egy nagy lábasban, pici lángon hagyjuk hogy kiolvadjon, néha megkevergetve. Közben meghámozzuk a gyömbért, a fás részeket kivágjuk, és vagy lereszeljük, vagy nagyon apróra vágjuk. Amikor szobahőmérsékletűvé válik a málna, hozzáadjuk a gyömbért, cukrot és a dzsemfixet, jól összekeverjük és nagy lángra tekerjük. Egy citrom levét is belecsorgathatunk hogy ha még szilárdabb dzsemet szeretnénk. Forralásig hevítjük és 3-4 percet forraljuk nagy lángon. Rögtön üvegekbe töltjük és mehet a dunsztba. Elvileg nem kellene, gyakorlatilag nem árt.
Sütöttem hozzá egy nagy adag mézeskalácsot, és most rendhagyó módon azt töltöttem meg mint a linzert szokás.
Utolsó kommentek