HTML

Eszter Befőz

befozok@gmail.com

Utolsó kommentek

  • Mirwen: @Pegazus11: nem próbáltam. Magot amazonról rendeltem (2023.11.29. 11:27) barack umeboshi
  • Mirwen: @Atamagor: az áztatólé sóval telítetségének meghatározásához (2023.11.29. 11:26) házi olajbogyó
  • Atamagor: Csak azt tudnám, hogy a két tojás mire való... (2023.11.29. 11:15) házi olajbogyó
  • wdriver: hát ez szuper. nem is tudod milyen lesz a bogyó, nem is tudod mit kellene beletenni, és most hogy ... (2023.09.25. 14:09) házi olajbogyó
  • Pegazus11: De jó, próbáltad szilvával is? Hol lehet shiso magot rendelni? Üdvözlettel (2023.06.02. 18:46) barack umeboshi
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Mirwen: @Pegazus11: nem próbáltam. Magot amazonról rendeltem (2023.11.29. 11:27) barack umeboshi
  • Mirwen: @Atamagor: az áztatólé sóval telítetségének meghatározásához (2023.11.29. 11:26) házi olajbogyó
  • csasziga: Elmondanád, miért kell bele a citrom magja is? Köszi (2023.05.03. 16:09) orgonalekvár
  • Zsuzsanna Vargáné Czifra: Természeresen rakok el én is de zacskózva. Mosom, szárítom, aztán adagokra szedem, félbehajtom és ... (2021.07.03. 09:16) petrezselyemzöld télire
  • Fermentátor: Én sörhöz használom majd fel. :) (2021.03.23. 19:40) fenyőrügy szirup

Címkék

1001éjszaka (1) áfonya (2) agar-agar (1) akác (1) akácvirág (1) alapkonyha (1) alkohol (4) állati (2) alma (6) almapektin (5) aratásikörte (1) arónia (1) babér (1) babérlevél (1) balaton (1) balzsamecet (1) barack (1) barnacukor (1) befőtt (7) befőzünk (1) bergamott (1) beszerez (6) birsalma (6) birsalmasajt (2) bodavirág (1) bodza (6) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) bor (1) bors (3) borsmenta (1) buek (2) camembert (1) cékla (1) chili (6) chutney (3) citrom (41) citromfalevél (1) citromfű (5) citromhéj (10) citromlé (6) citromsav (5) coffee challenge (1) csakugy (1) család (1) cseresznye (1) csili (1) csillagánizs (2) csipkebogyó (1) csokoládé (3) cukkíni (1) cukorszirup (1) curd (2) curry (1) denusi (1) desszertasztal (1) diabetikus (1) dió (6) duplafenekű lábas (1) dzsem (10) dzsemfix (10) earlgrey (1) ecet (11) édesgyökér (1) eper (10) erdő (1) facebook (1) fagyasztás (2) fahéj (6) fail (2) feketeáfonya (3) feketeberkenye (1) feketebors (1) feketeribizli (2) felhívás (1) fenyőmag (1) fenyőrügy (1) ferber (1) finn (2) fokhagyma (7) füge (4) fűszer (2) gesztenye (1) giveaway (1) gomba (2) gránátalma (2) gyömbér (12) gyömbérpor (1) gyöngyhagyma (1) hagyma (3) halszósz (1) hamis (1) hárs (2) hársvirág (2) hollandia (1) homoktövis (2) horvátország (2) hús (1) hűtő (1) hűtős (2) ibolya (1) ikra (1) interjú (1) japán (1) japánbirs (1) játék (2) jujuba (1) kagyló (1) kakaó (1) kakukkfű (2) kandírozott (2) kapor (2) kapormag (2) karácsony (3) kardamom (9) karfiol (1) karob (2) kávé (1) kaviár (1) keményítő (1) kep (15) kép (3) kérdéses (1) kert (3) keserű (1) ketchup (2) kimchi (1) kimcsi (1) kínai kel (1) kirándulás (4) kökény (2) kókusz (2) kóla (1) kömény (1) konyak (2) könyv (2) korea (1) koreai (1) koriander (1) koriandermag (3) körte (3) kóstolás (1) kovászos (1) krém (3) kumquat (1) kurkuma (2) lazac (2) lekvár (28) levendula (3) leves (1) libamáj (1) libazsír (1) licsi (1) likőr (2) lime (4) málna (7) mandarin (1) mandula (1) mango (3) maracuja (1) marmalade (3) mazsola (3) medvehagyma (1) meggy (8) menta (3) meyer (1) méz (1) mézeskalács (1) mirabelle (2) morog (1) múlt (1) munka (1) mustár (2) mustármag (4) napraforgómag (1) narancs (8) narancshéj (2) narancsvirágvíz (1) nashikörte (1) naspolya (1) natúrbefőtt (2) nespresso (1) nyer (2) nyers (1) olajbogyó (2) olíva (2) oliva (1) olívaolaj (2) orgona (1) ősz (1) őszibarack (3) othello (1) otthon (3) őzláb (2) palacsinta (1) pandan (1) paprika (1) paradicsom (1) parmezán (1) pecorino (1) perilla (1) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) piccalilli (1) pinkgrapefruit (5) pirosáfonya (1) pirosribizli (2) piszke (3) pitypang (1) pomelo (1) por (1) rák (1) rebarbara (10) recept (3) rendelés (1) répa (2) retek (1) ringló (2) rómaikömény (1) rozé (1) rozmaring (3) rózsaszirom (1) rózsavíz (2) rum (3) saját (6) sajt (2) saláta (1) sárgabarack (5) sárgadinnye (1) sárkánygyümölcs (1) sashimi (1) savanyú (10) savanyúság (4) segítsüti (3) seville (1) shiso (1) (4) sonka (1) sörretek (1) sós (3) steak (2) step by step (6) sűrített (1) sütemény (6) sütőtök (1) szecsuáni bors (1) szeder (2) szegfűbors (2) szegfűszeg (8) szerecsendió (3) szilva (3) szirup (5) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (3) szörp (11) szörpfőző (1) szósz (1) szoveg (5) tárkony (1) tartósít (2) tea (1) tej (1) tejsavas (1) tejszín (1) tenger (1) tengerisün (1) tequila (1) terv (2) thaicitromfű (1) tojás (3) tökmag (1) tökmagolaj (1) töpörtyű (1) torma (1) törökmogyoró (1) uborka (5) újhagyma (2) ume (1) umeboshi (1) ünnep (1) upgrade (1) utaz (6) vad (1) vaj (2) vanília (8) vendégposzt (2) vérnarancs (1) verseny (1) virág (1) visszatekintő (1) vizesdunszt (1) vodka (2) vörösáfonya (2) vörösbor (1) vörösborecet (1) xilit (2) xukor (1) xylit (1) zellermag (1) zellerzöld (1) zölddió (1) zöldparadicsom (1) zselé (11) zsófi (1) Címkefelhő

orgonalekvár

2012.04.25. 19:41 Eszter Befőz

Gyerekkoromban egy ideig rettenetesen utáltam az orgonát, mert egyszer kitaláltuk hogy megpróbálunk belőle parfümöt főzni, és nemcsak hogy csúnya kudarcot vallottunk, de valami elviselhetetlenül büdös lett az orgona egy idő után a főzővízben, és ennek a szagnak a nyoma kísértett később sokáig amikor egy bokor közelébe értem. Majdnem húsz év kellett hogy kikopjon a szag, hogy elfelejthessem az összes kellemetlenséget, és újra csak a finom illatú, törékeny virágot lássam.

 

 

Mikor megtudtam hogy ehető, rögtön felkerült a főzendők listájára, de azért eléggé tartottam tőle hogy megint rettenetes szagok fogják a konyhát uralni, de ez szerencsére nem igazolódott be.

Az orgona - ha lehet - még inkább szezonális, hiszen nagyon gyorsan jön a bimbó, nyílik ki, majd hervad el. Pont el kell kapni a félig-háromnegyedig nyílt állapotot.

Utána nincs más dolgunk csak hogy leszedegessük a virágokat a zöld szárukról. A nyílt virágok egy kis szerencsére pont kicuppannak a milliméteres kis csészelevélkéből, de van hogy az is vele szakad, akkor azt le kell csippenteni. Azt vettem észre hogy egy nap állás jót tett a leszedett virágfürtöknek: a szár kicsit hervadni kezd, és még jobban elengedi a szirmokat.

Ha nem tudjuk azonnal feldolgozni a leszedett fürtöket, érdemes egy tálba tenni őket egymás tetejére, és ilyenkor csak a felső réteg hervad el, az alsók egész sokáig - de másnapig tuti - nem hervadnak el.

 

 

A recept alapötletét Makacska receptje adta, ezt variáltam most.

 

Hozzávalók:

 

2 liter térfogatnyi pucolt orgonavirág szirom (jól megpakolva)

1,5kg cukor

2 l víz

1 narancs leve

2 citrom frissen préselt leve és magjai

 

A vizet és a cukrot összekeverjük egy lábasban, és először lassú tűzön kevergetjük amíg el nem olvad, majd forrásig hevítjük. Ekkor beleöntjük a virágszirmokat, és lassú tűzön majdnem a felére beforraljuk. Elzárjuk a lángot és estére pihentetjük.

Másnap beleöntjük a két citrom és a narancs levét és beletesszük egy kis vászonzacskóba a facsarás közben kapott magokat is. Alaposan átkeverjük és közepes lángon egyszer jól átforraljuk (én sokáig forraltam, ezért kicsit viszkózusabb, cserébe kevésbé illatos és a színét is vesztette). Majd sterilizált üvegekbe töltjük és dunsztoljuk.

Az éjszakai pihentetés után a szirmok teljesen átlátszóak lettek, egészen fantasztikus textúrával. Mintha lila mézben sok átlátszó virágszirom lenne.

Ez volt az első kísérletem volt az orgonával, az biztos hogy lesz még máskor is,  nagyon izgalmas vele dolgozni de legközelebb biztosan zselésítővel (és akkor kevesebb cukorral), mert itt a hosszú főzés elvette az illat nagy részét. Cserébe alig tudom kifacsarni a kanalat a többiek kezéből.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

és egy bónuszkép a gyönyörű fehér orgonáról:

 

18 komment

Címkék: citrom narancs orgona

A bejegyzés trackback címe:

https://befozok.blog.hu/api/trackback/id/tr624751941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dina 2012.04.25. 21:17:17

Nagyon kíváncsi lennék az ízére! Még sosem ettem orgonát. :) Kicsit ódzkodom tőle, mert amikor levendulás csemegét kóstoltam, erősen szappan(illat)szerű élmény volt. Mondd, hogy ez finomabb! :)

AnnieM · http://ekszerkeszitesiutmutatok.blogspot.com/ 2012.04.25. 21:24:43

Szia! Tegnap fedeztem fel a blogod, és nem viccelek - a fél napom azzal telt,hogy átböngésszem. Hihetetlen dolgokat csinálsz, sokról még soha nem is hallottam. Pl virágból lekvárt?! Elképesztő! :) Ki fogom bizonyosan próbálni egyik-másik recepted. Köszönöm! Ezzel a lekvárral kapcsolatban azonban felmerült egy kérdésem is: számít,hogy milyen színű orgonából csinálod? Szóval fehérből is lehet?

Ismeretlen_185014 2012.04.25. 22:46:25

ennek a verziónak nem nagyon maradt orgona illata, inkább csak kicsit az íze, de ha rövidebb ideig főződik - mint ahogy mondtam pl pektinnel - akkor biztos több illat marad. persze, fehérből is lehet, miért is ne? :)

Krisztina 2012.04.26. 10:02:21

Egyszerűen csodálatos Eszter!!!!!! Lenyűgöző igényesség, ahogy a képeket is beállítod, figyelsz a részletekre, imádom!!!!! Szuper vagy!!!!! Ö-L-E-L-É-S!:) piroska

Mammka · http://www.mammka.blogspot.com 2012.04.27. 10:11:55

Fantasztikus!!!!Azt hiszem,hogy ez fertőző.))))))

Ismeretlen_185014 2012.05.08. 16:02:26

Mammka: igen, minden bizonnyal az :) Krisztina: köszönöm szépen, és ölelés nektek is!!!

Tóth Gabriella 2012.05.09. 15:30:47

Gratulálok Eszter a készitményeidhez, én például Bodzavirág mézet készitek, nagyon finom.Most jön a szezonja engem is érdekelnek a különleges dolgok, és ki fogom próbálni az orgonalekvárt Sok sikert, legyen szép napod Üdv. Gabriella

Csilla 2012.05.09. 16:27:53

[Tóth Gabriella](#12215268): Hol tudjuk megnézni a bodzavirág méz receptjét. Érdekelne!!!

Eszter befőz · http://befozok.freeblog.hu 2012.05.09. 17:43:21

Tóth Gabriella: köszönöm! A bodzavirág méz is jól hangzik!

Heléna 2012.05.09. 18:45:51

Én már ettem rózsalekvárt/ dzsemet és levendulagélt is. Nagyon finomak! Az orgonáról még nem hallottam, de biztos telitalálat!

Kádár Katalin Imola · http://Makacska konyhája 2012.05.09. 20:50:30

Szia, örvendek, hogy tetszett a recept, csodás fotókat készítettél, biztos a lekvár is finom lett. Az enyémnek picit sötétebb a színe, de az az orgona színétől is függ szerintem, a kételkedőknek elmondhatom semmi szappan jellege/illata nincs, nagyon különlegesen fűszeres.Nekem még most is van belőle, sajnálom elhasználni:) Az idén sajnos nem sikerült készíteni.

Ismeretlen_185014 2012.05.10. 12:27:01

Heléna: :) Katalin: igen, nekem ilyen világos virágúakat sikerült csak szednem, meg szerintem túl sokáig főztem, egész mézszerű. mégegyszer köszi a tippet!

Bria 2012.05.11. 21:25:47

Erről a csodálatos receptről nekem a gyerekkorom rózsaszörpjei jutnak eszembe. Sajnos a receptet már nem tudom, de az íze és illata rendkívüli volt, szinte még mindig érzem az ízét. Nagymamám egészen különleges, málnaillatú virágai tökéletesen passzoltak a szörphez. Köszönöm szépen, bár sajnos idén már lekéstem az orgonaszezonról, de jövőre biztosan kipróbálom.

Ismeretlen_185014 2012.05.11. 23:06:00

Bria: szörpöt valahogy máshogy készítenék orgonából, félig úgy ahogy a mostani akácvirágszörpös bejegyzés és félig úgy ahogy a lekvár eleje kezdődik. nem rossz ötlet!

Dalma 2012.07.10. 00:10:49

szerinted nyári orgonával is lehet? vagy az nem az igazi

Ráczné Jenei Judit 2013.05.03. 10:39:07

Szia! Nagyon tetszik az ötleted. Milyen hatásai vannak? Jo-e valami betegségre? Judit

csasziga 2023.05.03. 16:09:22

Elmondanád, miért kell bele a citrom magja is? Köszi
süti beállítások módosítása