HTML

Eszter Befőz

befozok@gmail.com

Utolsó kommentek

  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale
  • Marika Csalane Albrecht: Én még (2016.05.11. 16:01) akácvirág szörp
  • ToporÉvi: Kedves Eszter! Tavaly a recepted alapján főztem a kertben termő tömérdek mennyiségű citromfűből s... (2016.05.09. 07:54) akácvirág szörp
  • esernyősEvezős: Ez valami eszméletlenül jól néz ki - és biztosan jó is. Ki fogom próbálni! :-) (És egy komment si... (2016.03.25. 13:11) savanyított tojás
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale
  • Marika Csalane Albrecht: Én még (2016.05.11. 16:01) akácvirág szörp
  • esernyősEvezős: Ez valami eszméletlenül jól néz ki - és biztosan jó is. Ki fogom próbálni! :-) (És egy komment si... (2016.03.25. 13:11) savanyított tojás
  • _dina_: Szia! Kalandos volt az ide út, de örülök, hogy itt vagyok. Ez a krém engem nagyon emlékeztet a ked... (2015.11.12. 20:44) kávés fehércsokis krém

Címkék

1001éjszaka (1) áfonya (2) agar-agar (1) akác (1) akácvirág (1) alapkonyha (1) alkohol (4) állati (2) alma (6) almapektin (5) aratásikörte (1) arónia (1) babér (1) babérlevél (1) balaton (1) balzsamecet (1) barack (1) barnacukor (1) befőtt (7) befőzünk (1) bergamott (1) beszerez (6) birsalma (6) birsalmasajt (2) bodavirág (1) bodza (6) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) bor (1) bors (3) borsmenta (1) buek (2) camembert (1) cékla (1) chili (6) chutney (3) citrom (41) citromfalevél (1) citromfű (5) citromhéj (10) citromlé (6) citromsav (5) coffee challenge (1) csakugy (1) család (1) cseresznye (1) csili (1) csillagánizs (2) csipkebogyó (1) csokoládé (3) cukkíni (1) cukorszirup (1) curd (2) curry (1) denusi (1) desszertasztal (1) diabetikus (1) dió (6) duplafenekű lábas (1) dzsem (10) dzsemfix (10) earlgrey (1) ecet (11) édesgyökér (1) eper (10) erdő (1) facebook (1) fagyasztás (2) fahéj (6) fail (2) feketeáfonya (3) feketeberkenye (1) feketebors (1) feketeribizli (2) felhívás (1) fenyőmag (1) fenyőrügy (1) ferber (1) finn (2) fokhagyma (7) füge (4) fűszer (2) gesztenye (1) giveaway (1) gomba (2) gránátalma (2) gyömbér (12) gyömbérpor (1) gyöngyhagyma (1) hagyma (3) halszósz (1) hamis (1) hárs (2) hársvirág (2) hollandia (1) homoktövis (2) horvátország (2) hús (1) hűtő (1) hűtős (2) ibolya (1) ikra (1) interjú (1) japán (1) japánbirs (1) játék (2) jujuba (1) kagyló (1) kakaó (1) kakukkfű (2) kandírozott (2) kapor (2) kapormag (2) karácsony (3) kardamom (9) karfiol (1) karob (2) kávé (1) kaviár (1) keményítő (1) kep (15) kép (3) kérdéses (1) kert (3) keserű (1) ketchup (2) kimchi (1) kimcsi (1) kínai kel (1) kirándulás (4) kökény (2) kókusz (2) kóla (1) kömény (1) konyak (2) könyv (2) korea (1) koreai (1) koriander (1) koriandermag (3) körte (3) kóstolás (1) kovászos (1) krém (3) kumquat (1) kurkuma (2) lazac (2) lekvár (28) levendula (3) leves (1) libamáj (1) libazsír (1) licsi (1) likőr (2) lime (4) málna (7) mandarin (1) mandula (1) mango (3) maracuja (1) marmalade (3) mazsola (3) medvehagyma (1) meggy (8) menta (3) meyer (1) méz (1) mézeskalács (1) mirabelle (2) morog (1) múlt (1) munka (1) mustár (2) mustármag (4) napraforgómag (1) narancs (8) narancshéj (2) narancsvirágvíz (1) nashikörte (1) naspolya (1) natúrbefőtt (2) nespresso (1) nyer (2) nyers (1) olajbogyó (2) olíva (2) oliva (1) olívaolaj (2) orgona (1) ősz (1) őszibarack (3) othello (1) otthon (3) őzláb (2) palacsinta (1) pandan (1) paprika (1) paradicsom (1) parmezán (1) pecorino (1) perilla (1) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) piccalilli (1) pinkgrapefruit (5) pirosáfonya (1) pirosribizli (2) piszke (3) pitypang (1) pomelo (1) por (1) rák (1) rebarbara (10) recept (3) rendelés (1) répa (2) retek (1) ringló (2) rómaikömény (1) rozé (1) rozmaring (3) rózsaszirom (1) rózsavíz (2) rum (3) saját (6) sajt (2) saláta (1) sárgabarack (5) sárgadinnye (1) sárkánygyümölcs (1) sashimi (1) savanyú (10) savanyúság (4) segítsüti (3) seville (1) shiso (1) (4) sonka (1) sörretek (1) sós (3) steak (2) step by step (6) sűrített (1) sütemény (6) sütőtök (1) szecsuáni bors (1) szeder (2) szegfűbors (2) szegfűszeg (8) szerecsendió (3) szilva (3) szirup (5) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (3) szörp (11) szörpfőző (1) szósz (1) szoveg (5) tárkony (1) tartósít (2) tea (1) tej (1) tejsavas (1) tejszín (1) tenger (1) tengerisün (1) tequila (1) terv (2) thaicitromfű (1) tojás (3) tökmag (1) tökmagolaj (1) töpörtyű (1) torma (1) törökmogyoró (1) uborka (5) újhagyma (2) ume (1) umeboshi (1) ünnep (1) upgrade (1) utaz (6) vad (1) vaj (2) vanília (8) vendégposzt (2) vérnarancs (1) verseny (1) virág (1) visszatekintő (1) vizesdunszt (1) vodka (2) vörösáfonya (2) vörösbor (1) vörösborecet (1) xilit (2) xukor (1) xylit (1) zellermag (1) zellerzöld (1) zölddió (1) zöldparadicsom (1) zselé (11) zsófi (1) Címkefelhő

akácvirág szörp

2012.05.11. 15:47 Eszter Befőz

és ezennel kezdetét vette a Nagy Szörpszezon, kicsit korábban mint tavaly, de idén szemfülesebb voltam, nem akartam lemaradni az akácról. Mondjuk tavaly se maradtam le, csak akkor még nem hűtöttem az íz-traszferkor a lábast, és megbuggyant az akkor is hasonlóan nyári időben szoba(haha)hőmérsékleten.

A múlt hétvégén a Balaton-felvidéki kirándulás alkalmával szedtem az akácvirágot a fenyőrügy mellett, úgyhogy ismerős lehet a táj. Az akácfák roskadoztak a dús virágzat alatt és a levegő isteni mézes illatban úszott.

 

 

 

 

A szörp alapreceptet még tavaly adaptáltam Vegavarázs bodzaszörp receptjéből. Kevés vízzel sok virággal nagyon intenzív ízű levet kapunk, ehhez sok cukor jön, tehát aromás és nagyon jól hígítható szörp a végeredmény.

 

Hozzávalók:

 

kb 2 liter térfogatnyi* akácvirág

2l víz

2kg cukor

2db citrom

2,5dkg citromsav

 

A virágfürtöket olyan helyen szedjük ahol nincs autós forgalom vagy túl nagy por, mert megmosni nem szabad, csak a bogarakat kiütögetni. Egy lábasba pakoljuk őket, ráöntünk annyi vizet hogy ellepje, sőt, a virágok a víz kb négy ötödéig érjenek. Belekarikázzuk az alaposan megmosott citromokat is és egy mélytányért a tetejére teszünk az egésznek úgy hogy a víz alá nyomjuk, így a tányérba került víz lent tartja a tányért, a tányér pedig a szirmokat a víz alatt.

Két napra hűvös helyre tesszük, a legjobb a hűtőszekrény. Ha tudjuk, egy nap elteltével kavarjuk át.

Amikor letelt a 2 nap, leszűrjük gézen át és a kapott illatos léhez hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat és feltesszük főni. Kb 10 percig rotyog, majd elzárjuk és keletkezett hab, azt lefölözzük. Azonnal sterilizált üvegekbe töltjük és dunsztoljuk.

A selyemfűméz és a napraforgóméz a kedvencem, az akácméz sosem vonzott, de ez az íz, amit közvetlenül az akácvirágokból nyer az ember, ez zseniális!

 

 

 

 

 

 

 

17 komment

Címkék: citrom akác szörp

A bejegyzés trackback címe:

http://befozok.blog.hu/api/trackback/id/tr44751943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Kriszta 2012.05.11. 16:10:53

Én eddig úgy készítettem, hogy szirup a vízből, cukorból, azt lehűt és abban ázik a virág. Te viszont pont fordítva készíted. Miért van így? Vagyis biztos van valami oka, a vízben jobban kiázik az ízanyag, mint a szirupban?

Ismeretlen_185014 2012.05.11. 17:01:26

szerintem igen, vízben jobban ázik, meg én szeretek mindent forralni, mert úgy lehet csak dunsztolni.

chriesi · http://mandulasarok.blogspot.com/ 2012.05.11. 17:34:20

Isteni lehet, és a fotók annyira szépek!

Kamrapolc · http://www.kamrapolc.blogspot.com 2012.05.12. 13:08:54

Nagyon hangulatosak a fotók, már megint :) Remélem jövőre nem csúszok le az akácról, most megpróbálok a bodzára összpontosítsni...:)

Ismeretlen_185014 2012.05.12. 18:11:29

oké! :)

geucsa 2012.05.25. 11:31:08

Én úgy tudtam, hogy az akácvirág mérgező.

Townsend 2012.05.25. 22:24:08

@geucsa: http://hazipatika.hupont.hu/30/akacfa-akacvirag

nagymama 2012.05.25. 23:34:41

Biztos, hogy nem mérgező, hiszen gyerekkoromban a fáról szedtük a virágot és azt ettük.

demeter józsef 2012.05.27. 07:11:38

[Kriszta](#12238520): Én is előbb szirupot főzök, lehűtöm kissé, majd hozzáadom az akácvirágokat, és 4-5 napig állni hagyom, ill. naponta 2x-er megkeverem, leszűröm, üvegekben tárolom...

Joseph=demeter józsef 2012.05.27. 07:24:39

Sajnos, hogy nagyon sok ember még most sem használja ki a természet adta kincseket. Rengeteg olyan növények,virágok,fák vannak a természetben amelyeknek gyógyító hatása van. Ezekből a természet adta növényekből virágokból, lehet szörpöt, lekvárt, teákat csinálni házilag egyedül, és nem kell különösebb szaktudás hozzá. Én 4-5 éve kezdtem el, legelsőnek bodza szörppel, aztán hársfavirág jammel, hársfateának leszárítottam. Majd jött a csalán teának való,leszárítással...! Az erkélyem alatt,honnan,honnan nem nőtt citromfű, azt is teának leszárítottam, és a mai napig a citromfű hozza a "termést folyamatosan. Aztán ezelőtt 2 héttel,fehér, és lila akácvirág szörpöt főztem, valami csodálatos íze van. Orgona szörpöt, s lekvárt már majd csak 2013-ban csinálok, de azt is nagyon finom lehet, sőt most majd fenyő szörpöt, és fenyő jammet is csinálok. Mondjuk a hársfa még most fog virágozni 2 hét múlva...:) Hát ennyit barátaim, én megpróbálom rábeszélni az embereket az ismerőseim, körében, hogy étkezzenek egészségesen, én ne vegyék meg a plazákban, a tartósítószerrel teletunkolt élelmiszereket,teákat,szörpöket, hanem csinálják meg maguk,sétáljanak ki az erdőben és már lehet is kezdeni...üdv...józsef

Ágnes 2012.05.28. 18:07:35

Üdv! Olvastam kedves Joseph=demeter józsef az előbbi hozzászólásodban, hogy hársfavirágból is készítettél már jamet. Már számtalan helyen próbáltam a receptjét megtalálni, de még nem jártam sikerrel. Esetleg elkérhetném a receptjét e-mailben? E-mail címem: dancs_agnes@citromail.hu Minden jót, Ágnes

Hagymási Tamásné 2012.06.02. 21:42:43

@"Joseph=demeter józsef": Kedves József! A lekvárok és szörpök receptjét én is elkérhetném??? El tudná nekem küldeni emalilban??? hgrofne@citromail.hu Köszönettel Gabica

krauszkriszti 2013.05.20. 14:37:30

Szia! Eső után mennyire van értelme elkészíteni?
Köszönöm. K

Eszter Befőz 2013.05.20. 22:21:44

@krauszkriszti: Szia! szerintem simán, bár gondolom már lekéstem a válasszal :-( (még szoknom kell ezt az új szerkesztői felületet)

ToporÉvi 2016.05.09. 07:54:46

Kedves Eszter!

Tavaly a recepted alapján főztem a kertben termő tömérdek mennyiségű citromfűből szörpöt és nekem nagy kedvencem lett. Most egy fazék akácvirág pihen a hűtőben a holnapi befőzéshez.
Annyi kérdésem lenne, hogy a citromfű mintájára, próbáltad-e már, hogy a hűtőből kivett levet nem szűröd le rögtön, hanem az akácvirágot is felforralod a lével? Az jutott eszembe, hogy talán még "akácosabb" íze lenne. :) Jövőre talán cukor helyett akácmézzel is kipróbálom...

Válaszodat előre is köszönöm!