HTML

Eszter Befőz

befozok@gmail.com

Utolsó kommentek

  • Mirwen: @Pegazus11: nem próbáltam. Magot amazonról rendeltem (2023.11.29. 11:27) barack umeboshi
  • Mirwen: @Atamagor: az áztatólé sóval telítetségének meghatározásához (2023.11.29. 11:26) házi olajbogyó
  • Atamagor: Csak azt tudnám, hogy a két tojás mire való... (2023.11.29. 11:15) házi olajbogyó
  • wdriver: hát ez szuper. nem is tudod milyen lesz a bogyó, nem is tudod mit kellene beletenni, és most hogy ... (2023.09.25. 14:09) házi olajbogyó
  • Pegazus11: De jó, próbáltad szilvával is? Hol lehet shiso magot rendelni? Üdvözlettel (2023.06.02. 18:46) barack umeboshi
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Mirwen: @Pegazus11: nem próbáltam. Magot amazonról rendeltem (2023.11.29. 11:27) barack umeboshi
  • Mirwen: @Atamagor: az áztatólé sóval telítetségének meghatározásához (2023.11.29. 11:26) házi olajbogyó
  • csasziga: Elmondanád, miért kell bele a citrom magja is? Köszi (2023.05.03. 16:09) orgonalekvár
  • Zsuzsanna Vargáné Czifra: Természeresen rakok el én is de zacskózva. Mosom, szárítom, aztán adagokra szedem, félbehajtom és ... (2021.07.03. 09:16) petrezselyemzöld télire
  • Fermentátor: Én sörhöz használom majd fel. :) (2021.03.23. 19:40) fenyőrügy szirup

Címkék

1001éjszaka (1) áfonya (2) agar-agar (1) akác (1) akácvirág (1) alapkonyha (1) alkohol (4) állati (2) alma (6) almapektin (5) aratásikörte (1) arónia (1) babér (1) babérlevél (1) balaton (1) balzsamecet (1) barack (1) barnacukor (1) befőtt (7) befőzünk (1) bergamott (1) beszerez (6) birsalma (6) birsalmasajt (2) bodavirág (1) bodza (6) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) bor (1) bors (3) borsmenta (1) buek (2) camembert (1) cékla (1) chili (6) chutney (3) citrom (41) citromfalevél (1) citromfű (5) citromhéj (10) citromlé (6) citromsav (5) coffee challenge (1) csakugy (1) család (1) cseresznye (1) csili (1) csillagánizs (2) csipkebogyó (1) csokoládé (3) cukkíni (1) cukorszirup (1) curd (2) curry (1) denusi (1) desszertasztal (1) diabetikus (1) dió (6) duplafenekű lábas (1) dzsem (10) dzsemfix (10) earlgrey (1) ecet (11) édesgyökér (1) eper (10) erdő (1) facebook (1) fagyasztás (2) fahéj (6) fail (2) feketeáfonya (3) feketeberkenye (1) feketebors (1) feketeribizli (2) felhívás (1) fenyőmag (1) fenyőrügy (1) ferber (1) finn (2) fokhagyma (7) füge (4) fűszer (2) gesztenye (1) giveaway (1) gomba (2) gránátalma (2) gyömbér (12) gyömbérpor (1) gyöngyhagyma (1) hagyma (3) halszósz (1) hamis (1) hárs (2) hársvirág (2) hollandia (1) homoktövis (2) horvátország (2) hús (1) hűtő (1) hűtős (2) ibolya (1) ikra (1) interjú (1) japán (1) japánbirs (1) játék (2) jujuba (1) kagyló (1) kakaó (1) kakukkfű (2) kandírozott (2) kapor (2) kapormag (2) karácsony (3) kardamom (9) karfiol (1) karob (2) kávé (1) kaviár (1) keményítő (1) kep (15) kép (3) kérdéses (1) kert (3) keserű (1) ketchup (2) kimchi (1) kimcsi (1) kínai kel (1) kirándulás (4) kökény (2) kókusz (2) kóla (1) kömény (1) konyak (2) könyv (2) korea (1) koreai (1) koriander (1) koriandermag (3) körte (3) kóstolás (1) kovászos (1) krém (3) kumquat (1) kurkuma (2) lazac (2) lekvár (28) levendula (3) leves (1) libamáj (1) libazsír (1) licsi (1) likőr (2) lime (4) málna (7) mandarin (1) mandula (1) mango (3) maracuja (1) marmalade (3) mazsola (3) medvehagyma (1) meggy (8) menta (3) meyer (1) méz (1) mézeskalács (1) mirabelle (2) morog (1) múlt (1) munka (1) mustár (2) mustármag (4) napraforgómag (1) narancs (8) narancshéj (2) narancsvirágvíz (1) nashikörte (1) naspolya (1) natúrbefőtt (2) nespresso (1) nyer (2) nyers (1) olajbogyó (2) olíva (2) oliva (1) olívaolaj (2) orgona (1) ősz (1) őszibarack (3) othello (1) otthon (3) őzláb (2) palacsinta (1) pandan (1) paprika (1) paradicsom (1) parmezán (1) pecorino (1) perilla (1) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) piccalilli (1) pinkgrapefruit (5) pirosáfonya (1) pirosribizli (2) piszke (3) pitypang (1) pomelo (1) por (1) rák (1) rebarbara (10) recept (3) rendelés (1) répa (2) retek (1) ringló (2) rómaikömény (1) rozé (1) rozmaring (3) rózsaszirom (1) rózsavíz (2) rum (3) saját (6) sajt (2) saláta (1) sárgabarack (5) sárgadinnye (1) sárkánygyümölcs (1) sashimi (1) savanyú (10) savanyúság (4) segítsüti (3) seville (1) shiso (1) (4) sonka (1) sörretek (1) sós (3) steak (2) step by step (6) sűrített (1) sütemény (6) sütőtök (1) szecsuáni bors (1) szeder (2) szegfűbors (2) szegfűszeg (8) szerecsendió (3) szilva (3) szirup (5) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (3) szörp (11) szörpfőző (1) szósz (1) szoveg (5) tárkony (1) tartósít (2) tea (1) tej (1) tejsavas (1) tejszín (1) tenger (1) tengerisün (1) tequila (1) terv (2) thaicitromfű (1) tojás (3) tökmag (1) tökmagolaj (1) töpörtyű (1) torma (1) törökmogyoró (1) uborka (5) újhagyma (2) ume (1) umeboshi (1) ünnep (1) upgrade (1) utaz (6) vad (1) vaj (2) vanília (8) vendégposzt (2) vérnarancs (1) verseny (1) virág (1) visszatekintő (1) vizesdunszt (1) vodka (2) vörösáfonya (2) vörösbor (1) vörösborecet (1) xilit (2) xukor (1) xylit (1) zellermag (1) zellerzöld (1) zölddió (1) zöldparadicsom (1) zselé (11) zsófi (1) Címkefelhő

ribizlilekvár édesgyökérrel

2012.07.02. 13:10 Eszter Befőz

őrizgetem már egy ideje az édesgyökeret hogy majd valamiben felhasználom, de csak most a ribizlinél éreztem hogy most jött el az ideje...

Ismét lehetőségünk volt Lobóékhoz kimenni és a roskadozó ribizlibokroknál szabad kezet kaptam. Vittem egy kis sámlit és letáboroztam egy nagy ládával és csak szedtem-szedtem... öt kiló lett egyetlen bokorról.

 

Hozzávalók:

 

2kg + 1kg ribizli

60dkg + 30dkg cukor

1-2 szál édesgyökér

1 citrom leve

opcionálisan 1 cs dzsemfix 3:1

 

Alaposan megmosunk kicsit több (hogy a végén nettó 2kg maradjon) mint 2 kg ribizlit, majd leszedetjük a száráról, vigyázva hogy a kis kocsányok se maradjanak rajta. Egy tálba tesszük, rászórunk 60deka cukrot, beleöntjük a citromlevet, összekeverjük és lefedjük folpackkal közvetlenül a gyümölcs felületén. Egy éjszakára pihentetjük.

Másnap feltesszük lábasba főzni, mellé tesszük az édesgyökeret, forraljuk kb 10 percet és elzárjuk. Az édesgyökér mennyiségét attól függően határozzuk meg hogy mennyire szeretjük a medvecukrot. Lehet srégen szeletelve is beletenni a lekvárba, úgy még több ízt ki tud adni. Forralás után elzárjuk és pihentetjük másnapig.

Harmadnap fogjunk a "maradék" 1 kg ribizlit, alaposan megmossuk és kiválogatjuk az esetleges szemetet belőle (levelek, szárdarabok stb) és úgy ahogy van, szárastól feltesszük főni a 30 deka cukorral. Mikor szétfőtt - nem sok idő -, egy szűrőbe öntjük ami alá egy másik tálat/lábast teszünk és átpasszírozzuk. Így kapunk egy adag ribizlilevet.

Fogjuk az előző napi forralt lekvárkezdeményt, és ha szeretnénk hogy kicsit szilárdabb lekvár legyen, akkor egy zacskó dzsemfixet belekeverünk, majd utána beleöntjük a ribizlilevet, és így alaposan összekeverve felforraljuk, öt percig forraljuk majd elzárjuk, kivesszük az édesgyökereket majd sterilizált üvegekbe töltjük és dunsztoljuk.

Azért ilyen hosszadalmas, mert nem szeretem a teljesen magtalanul, de azért a ribizli nagyon magos magában mégis, így viszont egy kicsit tudunk az arányokon tolni. Persze meg lehet csinálni csak átpasszírozva, vagy csak szemezve is az egészet, de nekem nagyon bejött ez a mag-lé arány.

Az édesgyökér pedig ha így egyben van, csak egy kis plusz ízt ad a lekvárhoz, szinte rá se lehet jönni hogy mi történt vele, nem tolakszik az előtérbe a medvecukor íz, csak harmonikusan belesimul a ribizli savanyúsága és a cukor édessége közé.

 

 

 

 

 

 

 

Az üvegekért külön köszönet G.A.-nak!

5 komment

Címkék: lekvár édesgyökér pirosribizli

A bejegyzés trackback címe:

https://befozok.blog.hu/api/trackback/id/tr144751957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zazálea · http://www.zazalea.blogspot.com 2012.07.02. 13:49:24

na,én még nem ettem édesgyökeret. sőt,nem is találkoztam vele. :(

NJ 2012.07.02. 14:22:14

Hú, ez jöhetett volna pár nappal hamarabb... Akkor főztem ribizlilekvárt, gyömbérrel és rozmaringgal. Viszont már jó ideje tartogatok a konyhaszekrényemben egy dobozka édesgyökeret, és eddig nem volt ötletem, mire is használjam.

Kriszta 2012.07.02. 15:28:51

De szép képek! Ilyen édesgyökérrel szerintem gyerekkoromban találkoztam.

Homokiné Dikó Mariann 2012.07.05. 22:18:55

Gyönyörűek a fotóid!

Ismeretlen_185014 2012.07.06. 11:06:29

köszönöm szépen!
süti beállítások módosítása