Sok őszibarackot szedtünk, de egyszerre nem jó feldolgozni sokat, inkább több részletben. Így esett hogy a másik feléből valami mást szerettem volna készíteni, ami szintén társítás.
Hozzávalók:
nettó 2,5kg őszibarack (hámozva, magozva)
70dkg cukor
2db vaníliarúd
1 citrom leve (vagy 1 tk citromsav)
1 csomag dzsemfix 3:1
A barackokat a málna-őszi lekvárnál olvasható módon meghámozzuk, kimagozzuk és negyedeljük.
Lábasba tesszük, hozzákeverjük a cukrot és a citromlevet, majd feltesszük főzni, eleinte lassú lángon folyamatos kevergetés mellett amíg a cukor el nem olvad.
Közben a két vaníliarudat félbevágjuk, kikaparjuk a magjait, beletesszük a lábasba a barack mellé, a rudakat meg feldaraboljuk akkorára hogy minden üvegbe jusson majd és szintén a lábasba tesszük. Én negyedeltem kb.
Ha a cukor elolvadt, nagy lángra tesszük és fél órát forraljuk, majd elzárjuk és egy éjszakát pihentetjük.
Másnap a hideg lekvárba belekeverjük a dzsemfixet és felforraljuk. Öt percig főzzük, majd sterilizált üvegekbe töltjük és dunsztoljuk.
Ebből a mennyiségből kb 2,1l lekvár lesz.
Tulajdonképpen egy őszibarackos vaníliaszósz. vagy vaníliás őszibaracklekvár? Még nem tudtam eldönteni...
Utolsó kommentek