HTML

Eszter Befőz

befozok@gmail.com

Utolsó kommentek

  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale
  • Marika Csalane Albrecht: Én még (2016.05.11. 16:01) akácvirág szörp
  • ToporÉvi: Kedves Eszter! Tavaly a recepted alapján főztem a kertben termő tömérdek mennyiségű citromfűből s... (2016.05.09. 07:54) akácvirág szörp
  • esernyősEvezős: Ez valami eszméletlenül jól néz ki - és biztosan jó is. Ki fogom próbálni! :-) (És egy komment si... (2016.03.25. 13:11) savanyított tojás
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale
  • Marika Csalane Albrecht: Én még (2016.05.11. 16:01) akácvirág szörp
  • esernyősEvezős: Ez valami eszméletlenül jól néz ki - és biztosan jó is. Ki fogom próbálni! :-) (És egy komment si... (2016.03.25. 13:11) savanyított tojás
  • _dina_: Szia! Kalandos volt az ide út, de örülök, hogy itt vagyok. Ez a krém engem nagyon emlékeztet a ked... (2015.11.12. 20:44) kávés fehércsokis krém

Címkék

1001éjszaka (1) áfonya (2) agar-agar (1) akác (1) akácvirág (1) alapkonyha (1) alkohol (4) állati (2) alma (6) almapektin (5) aratásikörte (1) arónia (1) babér (1) babérlevél (1) balaton (1) balzsamecet (1) barack (1) barnacukor (1) befőtt (7) befőzünk (1) bergamott (1) beszerez (6) birsalma (6) birsalmasajt (2) bodavirág (1) bodza (6) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) bor (1) bors (3) borsmenta (1) buek (2) camembert (1) cékla (1) chili (6) chutney (3) citrom (41) citromfalevél (1) citromfű (5) citromhéj (10) citromlé (6) citromsav (5) coffee challenge (1) csakugy (1) család (1) cseresznye (1) csili (1) csillagánizs (2) csipkebogyó (1) csokoládé (3) cukkíni (1) cukorszirup (1) curd (2) curry (1) denusi (1) desszertasztal (1) diabetikus (1) dió (6) duplafenekű lábas (1) dzsem (10) dzsemfix (10) earlgrey (1) ecet (11) édesgyökér (1) eper (10) erdő (1) facebook (1) fagyasztás (2) fahéj (6) fail (2) feketeáfonya (3) feketeberkenye (1) feketebors (1) feketeribizli (2) felhívás (1) fenyőmag (1) fenyőrügy (1) ferber (1) finn (2) fokhagyma (7) füge (4) fűszer (2) gesztenye (1) giveaway (1) gomba (2) gránátalma (2) gyömbér (12) gyömbérpor (1) gyöngyhagyma (1) hagyma (3) halszósz (1) hamis (1) hárs (2) hársvirág (2) hollandia (1) homoktövis (2) horvátország (2) hús (1) hűtő (1) hűtős (2) ibolya (1) ikra (1) interjú (1) japán (1) japánbirs (1) játék (2) jujuba (1) kagyló (1) kakaó (1) kakukkfű (2) kandírozott (2) kapor (2) kapormag (2) karácsony (3) kardamom (9) karfiol (1) karob (2) kávé (1) kaviár (1) keményítő (1) kép (3) kep (15) kérdéses (1) kert (3) keserű (1) ketchup (2) kimchi (1) kimcsi (1) kínai kel (1) kirándulás (4) kökény (2) kókusz (2) kóla (1) kömény (1) konyak (2) könyv (2) korea (1) koreai (1) koriander (1) koriandermag (3) körte (3) kóstolás (1) kovászos (1) krém (3) kumquat (1) kurkuma (2) lazac (2) lekvár (28) levendula (3) leves (1) libamáj (1) libazsír (1) licsi (1) likőr (2) lime (4) málna (7) mandarin (1) mandula (1) mango (3) maracuja (1) marmalade (3) mazsola (3) medvehagyma (1) meggy (8) menta (3) meyer (1) méz (1) mézeskalács (1) mirabelle (2) morog (1) múlt (1) munka (1) mustár (2) mustármag (4) napraforgómag (1) narancs (8) narancshéj (2) narancsvirágvíz (1) nashikörte (1) naspolya (1) natúrbefőtt (2) nespresso (1) nyer (2) nyers (1) olajbogyó (2) olíva (2) oliva (1) olívaolaj (2) orgona (1) ősz (1) őszibarack (3) othello (1) otthon (3) őzláb (2) palacsinta (1) pandan (1) paprika (1) paradicsom (1) parmezán (1) pecorino (1) perilla (1) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) piccalilli (1) pinkgrapefruit (5) pirosáfonya (1) pirosribizli (2) piszke (3) pitypang (1) pomelo (1) por (1) rák (1) rebarbara (10) recept (3) rendelés (1) répa (2) retek (1) ringló (2) rómaikömény (1) rozé (1) rozmaring (3) rózsaszirom (1) rózsavíz (2) rum (3) saját (6) sajt (2) saláta (1) sárgabarack (5) sárgadinnye (1) sárkánygyümölcs (1) sashimi (1) savanyú (10) savanyúság (4) segítsüti (3) seville (1) shiso (1) (4) sonka (1) sörretek (1) sós (3) steak (2) step by step (6) sűrített (1) sütemény (6) sütőtök (1) szecsuáni bors (1) szeder (2) szegfűbors (2) szegfűszeg (8) szerecsendió (3) szilva (3) szirup (5) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (3) szörp (11) szörpfőző (1) szósz (1) szoveg (5) tárkony (1) tartósít (2) tea (1) tej (1) tejsavas (1) tejszín (1) tenger (1) tengerisün (1) tequila (1) terv (2) thaicitromfű (1) tojás (3) tökmag (1) tökmagolaj (1) töpörtyű (1) torma (1) törökmogyoró (1) uborka (5) újhagyma (2) ume (1) umeboshi (1) ünnep (1) upgrade (1) utaz (6) vad (1) vaj (2) vanília (8) vendégposzt (2) vérnarancs (1) verseny (1) virág (1) visszatekintő (1) vizesdunszt (1) vodka (2) vörösáfonya (2) vörösbor (1) vörösborecet (1) xilit (2) xukor (1) xylit (1) zellermag (1) zellerzöld (1) zölddió (1) zöldparadicsom (1) zselé (11) zsófi (1) Címkefelhő

savanyított tojás

2013.04.02. 16:04 Eszter Befőz

sok keménytojás maradt húsvétról? savanyítsuk! Jó kis angol kocsmaétel az ecetes lében eltett tojás, fűszerekkel meg ráadásul szép is lesz...

.

IMG_2610.JPG

.

Hozzávalók a cékláshoz:

Keménytojás (egy-egy főzetbe úgy 4 tojás fér)

250ml céklalé*

250ml almaecet (5%-os)

negyed hagyma szeletelve

4 evőkanál cukor

3 szem kardamom

1,5 teáskanál só

(* céklalé elkészítése: egy közepes céklát meghámozok, felkockázom és felteszem fedő alatt főzni úgy 4dl vízben. 30-40 percig főzöm, amíg puha nem lesz a cékla.)

Hozzávalók a curry-shez:

Keménytojás (egy-egy főzetbe úgy 4 tojás fér)

250ml almaecet (5%-os)

negyed hagyma szeletelve

3 szem kardamom

3 szem szegfűbors

1 teáskanál sárga mustármag

1 evőkanál curry por

1 teáskanál kurkuma (ha nem olyan szép sárga a curry)

Elkészítése: a főtt tojásokat megpucoljuk, majd sterilizált üvegekbe tesszük. Közben elkészítjük a felöntőleveket: a hozzávalókat egy lábasba tesszük és kb öt percig forraljuk, először kevergetve amíg a cukor fel nem olvad, majd öt percig főzzük amíg a hagyma üveges nem lesz kicsit. Elzárjuk a gázt, majd hagyjuk kicsit hűlni. 

A céklásnál cékladarabokat is tehetünk az üvegbe, majd felöntjük a lével és lezárjuk. Egy fél napot hagyhatjuk szobahőmérsékleten, utána viszont hűtőszekrényben tároljuk. Minél tovább van a lében, annál jobban átjárja. Az enyéim négy naposak, látszik hogy a céklás már a sárgájánál jár, a curry-s sárga színe viszont nem szivárog bele, csak a külsejét fogja meg.

Ez alaprecept, mindenféle más fűszerekkel lehet variálni

(a hibátlan felületet úgy tudjuk elérni a keménytojásnál hogy nem friss tojásokat főzünk. Ha mégis csak friss tojásunk van, akkor egy tipp: gőzöljük! egy párolóbetétes edényben forraljunk vizet, és amikor forr, akkor a párolóbetétre tegyük a tojásokat, és kb 20 percig fedő alatt pároljuk. Majd jeges vízbe tesszük (szó szerint érdemes a hideg vizet telepakolni jéggel))

.

IMG_2613.JPG

.

IMG_2624.JPG

.

IMG_2637.JPG

.

inspiráció

1 komment

Címkék: tojás curry savanyú cékla ecet kardamom hűtős

A bejegyzés trackback címe:

http://befozok.blog.hu/api/trackback/id/tr605188961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

esernyősEvezős 2016.03.25. 13:11:49

Ez valami eszméletlenül jól néz ki - és biztosan jó is.
Ki fogom próbálni! :-)

(És egy komment sincs eddig? És én is csak most találom meg? Borzasztó! :-D )

Köszönöm!