HTML

Eszter Befőz

befozok@gmail.com

Utolsó kommentek

  • TetováltPók: Most csinálom épp MEGINT! A céklásat jó sűrűn, de a curry-set is elkészítettük már! Mindkettő iste... (2018.05.16. 12:01) savanyított tojás
  • Margó Lehota: Ez jo csak a fenn maradt almaval mit csinalsz? (2018.04.22. 12:02) almapektin step-by-step
  • nana69: Köszönöm az ötletet :) Most tettem be a fagyasztóba a zellert és a petrezselymet :) (2017.10.01. 14:17) petrezselyemzöld és társai télire
  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • TetováltPók: Most csinálom épp MEGINT! A céklásat jó sűrűn, de a curry-set is elkészítettük már! Mindkettő iste... (2018.05.16. 12:01) savanyított tojás
  • Margó Lehota: Ez jo csak a fenn maradt almaval mit csinalsz? (2018.04.22. 12:02) almapektin step-by-step
  • nana69: Köszönöm az ötletet :) Most tettem be a fagyasztóba a zellert és a petrezselymet :) (2017.10.01. 14:17) petrezselyemzöld és társai télire
  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale

Címkék

1001éjszaka (1) áfonya (2) agar-agar (1) akác (1) akácvirág (1) alapkonyha (1) alkohol (4) állati (2) alma (6) almapektin (5) aratásikörte (1) arónia (1) babér (1) babérlevél (1) balaton (1) balzsamecet (1) barack (1) barnacukor (1) befőtt (7) befőzünk (1) bergamott (1) beszerez (6) birsalma (6) birsalmasajt (2) bodavirág (1) bodza (6) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) bor (1) bors (3) borsmenta (1) buek (2) camembert (1) cékla (1) chili (6) chutney (3) citrom (41) citromfalevél (1) citromfű (5) citromhéj (10) citromlé (6) citromsav (5) coffee challenge (1) csakugy (1) család (1) cseresznye (1) csili (1) csillagánizs (2) csipkebogyó (1) csokoládé (3) cukkíni (1) cukorszirup (1) curd (2) curry (1) denusi (1) desszertasztal (1) diabetikus (1) dió (6) duplafenekű lábas (1) dzsem (10) dzsemfix (10) earlgrey (1) ecet (11) édesgyökér (1) eper (10) erdő (1) facebook (1) fagyasztás (2) fahéj (6) fail (2) feketeáfonya (3) feketeberkenye (1) feketebors (1) feketeribizli (2) felhívás (1) fenyőmag (1) fenyőrügy (1) ferber (1) finn (2) fokhagyma (7) füge (4) fűszer (2) gesztenye (1) giveaway (1) gomba (2) gránátalma (2) gyömbér (12) gyömbérpor (1) gyöngyhagyma (1) hagyma (3) halszósz (1) hamis (1) hárs (2) hársvirág (2) hollandia (1) homoktövis (2) horvátország (2) hús (1) hűtő (1) hűtős (2) ibolya (1) ikra (1) interjú (1) japán (1) japánbirs (1) játék (2) jujuba (1) kagyló (1) kakaó (1) kakukkfű (2) kandírozott (2) kapor (2) kapormag (2) karácsony (3) kardamom (9) karfiol (1) karob (2) kávé (1) kaviár (1) keményítő (1) kép (3) kep (15) kérdéses (1) kert (3) keserű (1) ketchup (2) kimchi (1) kimcsi (1) kínai kel (1) kirándulás (4) kökény (2) kókusz (2) kóla (1) kömény (1) konyak (2) könyv (2) korea (1) koreai (1) koriander (1) koriandermag (3) körte (3) kóstolás (1) kovászos (1) krém (3) kumquat (1) kurkuma (2) lazac (2) lekvár (28) levendula (3) leves (1) libamáj (1) libazsír (1) licsi (1) likőr (2) lime (4) málna (7) mandarin (1) mandula (1) mango (3) maracuja (1) marmalade (3) mazsola (3) medvehagyma (1) meggy (8) menta (3) meyer (1) méz (1) mézeskalács (1) mirabelle (2) morog (1) múlt (1) munka (1) mustár (2) mustármag (4) napraforgómag (1) narancs (8) narancshéj (2) narancsvirágvíz (1) nashikörte (1) naspolya (1) natúrbefőtt (2) nespresso (1) nyer (2) nyers (1) olajbogyó (2) olíva (2) oliva (1) olívaolaj (2) orgona (1) ősz (1) őszibarack (3) othello (1) otthon (3) őzláb (2) palacsinta (1) pandan (1) paprika (1) paradicsom (1) parmezán (1) pecorino (1) perilla (1) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) piccalilli (1) pinkgrapefruit (5) pirosáfonya (1) pirosribizli (2) piszke (3) pitypang (1) pomelo (1) por (1) rák (1) rebarbara (10) recept (3) rendelés (1) répa (2) retek (1) ringló (2) rómaikömény (1) rozé (1) rozmaring (3) rózsaszirom (1) rózsavíz (2) rum (3) saját (6) sajt (2) saláta (1) sárgabarack (5) sárgadinnye (1) sárkánygyümölcs (1) sashimi (1) savanyú (10) savanyúság (4) segítsüti (3) seville (1) shiso (1) (4) sonka (1) sörretek (1) sós (3) steak (2) step by step (6) sűrített (1) sütemény (6) sütőtök (1) szecsuáni bors (1) szeder (2) szegfűbors (2) szegfűszeg (8) szerecsendió (3) szilva (3) szirup (5) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (3) szörp (11) szörpfőző (1) szósz (1) szoveg (5) tárkony (1) tartósít (2) tea (1) tej (1) tejsavas (1) tejszín (1) tenger (1) tengerisün (1) tequila (1) terv (2) thaicitromfű (1) tojás (3) tökmag (1) tökmagolaj (1) töpörtyű (1) torma (1) törökmogyoró (1) uborka (5) újhagyma (2) ume (1) umeboshi (1) ünnep (1) upgrade (1) utaz (6) vad (1) vaj (2) vanília (8) vendégposzt (2) vérnarancs (1) verseny (1) virág (1) visszatekintő (1) vizesdunszt (1) vodka (2) vörösáfonya (2) vörösbor (1) vörösborecet (1) xilit (2) xukor (1) xylit (1) zellermag (1) zellerzöld (1) zölddió (1) zöldparadicsom (1) zselé (11) zsófi (1) Címkefelhő

Meyer lemon curd

2014.02.17. 12:51 Eszter Befőz

avagy Meyer citromkrém

már több éve tombol a Meyer citrom láz és a lemon curd, vagy citromkrém divatja itthon is, de ellentétben a többi szemfüles foodbloggerrel, eddig nem jött velem szemben a spéci citrom, amit általában a kereskedők se tudnak hogy mi az, jobb híján sima citromként árulják. De most...!

A képen látszik hogy egész narancssárga, illatos, fényes-viaszos. Kettévágva édes a héja és puha, egész olyan illatú és ízű mint a kumquat. Lédús és kicsit talán édesebb mint a sima citrom.

IMG_6466.JPG

Biztosra mentem és David Lebovitz receptjét használtam.

Hozzávalók: 

125ml friss facsart, átszűrt Meyer citromlé

65g cukor (ha sima citromlével készítjük, akkor 100g)

2 nagy tojássárgája 

2 nagy egész tojás 

1 csipet só

85g vaj, kockázva

Fontos hogy nagy méretű tojásokat használjunk (L vagy XL) mert M-essel próbáltam és az pont nem elég, nem áll össze tőle krémmé az egész.

Egy kis lábas fölé tegyünk egy szitát és tegyük félre, hogy majd a végén rögtön ott legyen átszűrni a krémet.

Biztosra mentem, ezért víz felett főztem, amihez két lábas kell: a nagyobba annyi vizet tettem hogy pont a kisebb aljáig érjen és feltettem a gázra.

A kisebbik lábasba öntöttem a citromlevet, cukrot, tojássárgáját, egész tojásokat és a csipet sót, majd keverjük el alaposan (én habverőt használtam, krémekhez jól beválik). Tegyük bele a vajkockákat.

A kislábast tegyük a gyöngyöző vízzel teli nagyobb lábasra és vegyük le a láng erősségét, kevergessük folyamatosan amíg a vaj el nem olvad. 

Ha elolvadt, felvesszük a hőmérsékletet, folyamatos kevergetés közben sűrűre főzzük. Addig főzzük amíg puding, vagy sűrű puding állagú nem lesz. Ekkora mennyiségnél nem tart sokáig.

Majd azonnal a szűrőbe kaparjuk és egy szilikonspatulával átpasszírozzuk. Így az esetleges tojásfehérje kicsapódásoktól is megszabadítjuk a krémet, ami gyönyörű, krémes, homogén lesz.

Üvegekbe töltjük és amint kihűlt, hűtőszekrényben tároljuk. Egy hét a szavatossági ideje.

Nekem kb 3-3,5dl lett.

IMG_6471.JPG

.

IMG_6469.JPG.

IMG_6474.JPG

2 komment

Címkék: tojás citrom krém vaj meyer curd

A bejegyzés trackback címe:

https://befozok.blog.hu/api/trackback/id/tr185818150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Márti Tófei 2014.07.02. 13:55:17

Kedves Eszter! Sejtem, hogy nem a megfelelő poszthoz kommentelek, de pont ezt csinálom. Nagyon kellene valami ötlet, mert van egy csomó lereszelt héjú citrusom vegyesen, (citrom, lime, narancs, mandarin) és lövésem sincs, mit csináljak vele. Már túl vagyok a curdokon, és tartósítani szeretném, mert már nem bírjuk sem megenni, sem meginni a levét. És van egy láda grapefruitom is, kezeletlen, fáról frissen szedett, Te mit kezdenél vele? Nagyon jó dolgokat csinálsz, sok mindent vittem már Tőled, a lereszelt héjú citrusokat is a Cola szörpöd "gyártotta".