HTML

Eszter Befőz

befozok@gmail.com

Utolsó kommentek

  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale
  • Marika Csalane Albrecht: Én még (2016.05.11. 16:01) akácvirág szörp
  • ToporÉvi: Kedves Eszter! Tavaly a recepted alapján főztem a kertben termő tömérdek mennyiségű citromfűből s... (2016.05.09. 07:54) akácvirág szörp
  • esernyősEvezős: Ez valami eszméletlenül jól néz ki - és biztosan jó is. Ki fogom próbálni! :-) (És egy komment si... (2016.03.25. 13:11) savanyított tojás
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale
  • Marika Csalane Albrecht: Én még (2016.05.11. 16:01) akácvirág szörp
  • esernyősEvezős: Ez valami eszméletlenül jól néz ki - és biztosan jó is. Ki fogom próbálni! :-) (És egy komment si... (2016.03.25. 13:11) savanyított tojás
  • _dina_: Szia! Kalandos volt az ide út, de örülök, hogy itt vagyok. Ez a krém engem nagyon emlékeztet a ked... (2015.11.12. 20:44) kávés fehércsokis krém

Címkék

1001éjszaka (1) áfonya (2) agar-agar (1) akác (1) akácvirág (1) alapkonyha (1) alkohol (4) állati (2) alma (6) almapektin (5) aratásikörte (1) arónia (1) babér (1) babérlevél (1) balaton (1) balzsamecet (1) barack (1) barnacukor (1) befőtt (7) befőzünk (1) bergamott (1) beszerez (6) birsalma (6) birsalmasajt (2) bodavirág (1) bodza (6) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) bor (1) bors (3) borsmenta (1) buek (2) camembert (1) cékla (1) chili (6) chutney (3) citrom (41) citromfalevél (1) citromfű (5) citromhéj (10) citromlé (6) citromsav (5) coffee challenge (1) csakugy (1) család (1) cseresznye (1) csili (1) csillagánizs (2) csipkebogyó (1) csokoládé (3) cukkíni (1) cukorszirup (1) curd (2) curry (1) denusi (1) desszertasztal (1) diabetikus (1) dió (6) duplafenekű lábas (1) dzsem (10) dzsemfix (10) earlgrey (1) ecet (11) édesgyökér (1) eper (10) erdő (1) facebook (1) fagyasztás (2) fahéj (6) fail (2) feketeáfonya (3) feketeberkenye (1) feketebors (1) feketeribizli (2) felhívás (1) fenyőmag (1) fenyőrügy (1) ferber (1) finn (2) fokhagyma (7) füge (4) fűszer (2) gesztenye (1) giveaway (1) gomba (2) gránátalma (2) gyömbér (12) gyömbérpor (1) gyöngyhagyma (1) hagyma (3) halszósz (1) hamis (1) hárs (2) hársvirág (2) hollandia (1) homoktövis (2) horvátország (2) hús (1) hűtő (1) hűtős (2) ibolya (1) ikra (1) interjú (1) japán (1) japánbirs (1) játék (2) jujuba (1) kagyló (1) kakaó (1) kakukkfű (2) kandírozott (2) kapor (2) kapormag (2) karácsony (3) kardamom (9) karfiol (1) karob (2) kávé (1) kaviár (1) keményítő (1) kep (15) kép (3) kérdéses (1) kert (3) keserű (1) ketchup (2) kimchi (1) kimcsi (1) kínai kel (1) kirándulás (4) kökény (2) kókusz (2) kóla (1) kömény (1) konyak (2) könyv (2) korea (1) koreai (1) koriander (1) koriandermag (3) körte (3) kóstolás (1) kovászos (1) krém (3) kumquat (1) kurkuma (2) lazac (2) lekvár (28) levendula (3) leves (1) libamáj (1) libazsír (1) licsi (1) likőr (2) lime (4) málna (7) mandarin (1) mandula (1) mango (3) maracuja (1) marmalade (3) mazsola (3) medvehagyma (1) meggy (8) menta (3) meyer (1) méz (1) mézeskalács (1) mirabelle (2) morog (1) múlt (1) munka (1) mustár (2) mustármag (4) napraforgómag (1) narancs (8) narancshéj (2) narancsvirágvíz (1) nashikörte (1) naspolya (1) natúrbefőtt (2) nespresso (1) nyer (2) nyers (1) olajbogyó (2) oliva (1) olíva (2) olívaolaj (2) orgona (1) ősz (1) őszibarack (3) othello (1) otthon (3) őzláb (2) palacsinta (1) pandan (1) paprika (1) paradicsom (1) parmezán (1) pecorino (1) perilla (1) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) piccalilli (1) pinkgrapefruit (5) pirosáfonya (1) pirosribizli (2) piszke (3) pitypang (1) pomelo (1) por (1) rák (1) rebarbara (10) recept (3) rendelés (1) répa (2) retek (1) ringló (2) rómaikömény (1) rozé (1) rozmaring (3) rózsaszirom (1) rózsavíz (2) rum (3) saját (6) sajt (2) saláta (1) sárgabarack (5) sárgadinnye (1) sárkánygyümölcs (1) sashimi (1) savanyú (10) savanyúság (4) segítsüti (3) seville (1) shiso (1) (4) sonka (1) sörretek (1) sós (3) steak (2) step by step (6) sűrített (1) sütemény (6) sütőtök (1) szecsuáni bors (1) szeder (2) szegfűbors (2) szegfűszeg (8) szerecsendió (3) szilva (3) szirup (5) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (3) szörp (11) szörpfőző (1) szósz (1) szoveg (5) tárkony (1) tartósít (2) tea (1) tej (1) tejsavas (1) tejszín (1) tenger (1) tengerisün (1) tequila (1) terv (2) thaicitromfű (1) tojás (3) tökmag (1) tökmagolaj (1) töpörtyű (1) torma (1) törökmogyoró (1) uborka (5) újhagyma (2) ume (1) umeboshi (1) ünnep (1) upgrade (1) utaz (6) vad (1) vaj (2) vanília (8) vendégposzt (2) vérnarancs (1) verseny (1) virág (1) visszatekintő (1) vizesdunszt (1) vodka (2) vörösáfonya (2) vörösbor (1) vörösborecet (1) xilit (2) xukor (1) xylit (1) zellermag (1) zellerzöld (1) zölddió (1) zöldparadicsom (1) zselé (11) zsófi (1) Címkefelhő

Piccalilli

2014.09.22. 19:33 Eszter Befőz

valami régebbi főzőműsorban láttam még évekkel ezelőtt a piccalillit, és a neve és a sok benne lévő karfiol miatt nagyon megtetszett, de azóta se készült el, aztán idén ősszel végre csak megcsináltam ezt a finom angol-vegyessavanyút. Mert végülis az, csak mustáros, keményítős öntetben úszik, de teljesen rugalmas a recept fűszerezésben is és alapanyagok tekintetében is. 

A mostani recept rivercottage-os leírás alapján készült.

Hozzávalók:

1kg zöldség összesen. Én ezekből készítettem, körülbelül egyenlő mennyiségben felhasználva a hozzávalókat. (illetve karfioltúlsúly volt, cukkíni ellenében):

karfiol

cukkíni

répa

uborka

salotta hagyma

2ek finom só

----

1/4 cup kukoricakeményítő

5tk őrölt kurkuma

5tk angol mustárpor (Colemans)

1,5 ek mustármag

1tk tört római kömény

1,5tk tört koriander mag

6dl fehérborecet

150g cukor

2ek méz

A zöldségeket harapásnyi falatra vágom: a karfiolt kicsi rózsákra vágtam, torzsáját karikákra (ameddig rostmentes volt), répa, uborka, hagyma karikákra. Egy üveg tálba tettem és lesóztam a három evőkanál sóval, jól összekevertem és lefedtem folpackkal. Egy éjszakán keresztül hagytam állni hűvös helyen.

Másnap leöntöttem a vizet és jegesen hideg vízzel átmostam a zöldségeket alaposan.

Egy porcelán tálba (lényeg hogy ne műanyak, mert a kurkuma NAGYON fog) tettem a keményítőt, kurkumát, mustárport, mustármagot, köményt és koriandermagot és úgy másfél deci ecettel alaposan összekevertem hogy pasztát kapjak. A maradék ecetet, cukrot és mézet egy lábasba tettem és felforraltam, majd a forró léből kicsit a fűszerpasztába teszünk, elkeverjük, majd a forró lébe csorgatjuk az egészet és lassan felforraljuk állandó kevergetés mellett. 3-4 percig forraljuk amíg lassan kicsit besűrűsödik.

A forró sűrű lébe forgatjuk a lecsöpögtetett zöldségeket és a forró, sterilizált üvegekbe töltjük, jó szorosra és lefedjük. 4-6 hétig jó ha hagyjuk hogy érjenek az ízek. 

Pikáns, mustárosan csípős, roppanós zöldségek. Hosszú leírás, nem sok macera, érdemes rögtön dupla adagot készíteni.

Zöldségekből lehet variálni, lehet zöldbab, kaliforniai paprika, tomatillo, zöldparadicsom, stb. 

Fűszerekből: római helyett sima kömény, kapormag, friss torma, chili, stb

IMG_7025.JPG

IMG_7027.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: répa hagyma méz uborka mustár karfiol savanyú kurkuma mustármag ecet cukkíni keményítő koriandermag piccalilli rómaikömény

A bejegyzés trackback címe:

http://befozok.blog.hu/api/trackback/id/tr576718777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.