HTML

Eszter Befőz

befozok@gmail.com

Utolsó kommentek

  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale
  • Marika Csalane Albrecht: Én még (2016.05.11. 16:01) akácvirág szörp
  • ToporÉvi: Kedves Eszter! Tavaly a recepted alapján főztem a kertben termő tömérdek mennyiségű citromfűből s... (2016.05.09. 07:54) akácvirág szörp
  • esernyősEvezős: Ez valami eszméletlenül jól néz ki - és biztosan jó is. Ki fogom próbálni! :-) (És egy komment si... (2016.03.25. 13:11) savanyított tojás
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale
  • Marika Csalane Albrecht: Én még (2016.05.11. 16:01) akácvirág szörp
  • esernyősEvezős: Ez valami eszméletlenül jól néz ki - és biztosan jó is. Ki fogom próbálni! :-) (És egy komment si... (2016.03.25. 13:11) savanyított tojás
  • _dina_: Szia! Kalandos volt az ide út, de örülök, hogy itt vagyok. Ez a krém engem nagyon emlékeztet a ked... (2015.11.12. 20:44) kávés fehércsokis krém

Címkék

1001éjszaka (1) áfonya (2) agar-agar (1) akác (1) akácvirág (1) alapkonyha (1) alkohol (4) állati (2) alma (6) almapektin (5) aratásikörte (1) arónia (1) babér (1) babérlevél (1) balaton (1) balzsamecet (1) barack (1) barnacukor (1) befőtt (7) befőzünk (1) bergamott (1) beszerez (6) birsalma (6) birsalmasajt (2) bodavirág (1) bodza (6) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) bor (1) bors (3) borsmenta (1) buek (2) camembert (1) cékla (1) chili (6) chutney (3) citrom (41) citromfalevél (1) citromfű (5) citromhéj (10) citromlé (6) citromsav (5) coffee challenge (1) csakugy (1) család (1) cseresznye (1) csili (1) csillagánizs (2) csipkebogyó (1) csokoládé (3) cukkíni (1) cukorszirup (1) curd (2) curry (1) denusi (1) desszertasztal (1) diabetikus (1) dió (6) duplafenekű lábas (1) dzsem (10) dzsemfix (10) earlgrey (1) ecet (11) édesgyökér (1) eper (10) erdő (1) facebook (1) fagyasztás (2) fahéj (6) fail (2) feketeáfonya (3) feketeberkenye (1) feketebors (1) feketeribizli (2) felhívás (1) fenyőmag (1) fenyőrügy (1) ferber (1) finn (2) fokhagyma (7) füge (4) fűszer (2) gesztenye (1) giveaway (1) gomba (2) gránátalma (2) gyömbér (12) gyömbérpor (1) gyöngyhagyma (1) hagyma (3) halszósz (1) hamis (1) hárs (2) hársvirág (2) hollandia (1) homoktövis (2) horvátország (2) hús (1) hűtő (1) hűtős (2) ibolya (1) ikra (1) interjú (1) japán (1) japánbirs (1) játék (2) jujuba (1) kagyló (1) kakaó (1) kakukkfű (2) kandírozott (2) kapor (2) kapormag (2) karácsony (3) kardamom (9) karfiol (1) karob (2) kávé (1) kaviár (1) keményítő (1) kép (3) kep (15) kérdéses (1) kert (3) keserű (1) ketchup (2) kimchi (1) kimcsi (1) kínai kel (1) kirándulás (4) kökény (2) kókusz (2) kóla (1) kömény (1) konyak (2) könyv (2) korea (1) koreai (1) koriander (1) koriandermag (3) körte (3) kóstolás (1) kovászos (1) krém (3) kumquat (1) kurkuma (2) lazac (2) lekvár (28) levendula (3) leves (1) libamáj (1) libazsír (1) licsi (1) likőr (2) lime (4) málna (7) mandarin (1) mandula (1) mango (3) maracuja (1) marmalade (3) mazsola (3) medvehagyma (1) meggy (8) menta (3) meyer (1) méz (1) mézeskalács (1) mirabelle (2) morog (1) múlt (1) munka (1) mustár (2) mustármag (4) napraforgómag (1) narancs (8) narancshéj (2) narancsvirágvíz (1) nashikörte (1) naspolya (1) natúrbefőtt (2) nespresso (1) nyer (2) nyers (1) olajbogyó (2) olíva (2) oliva (1) olívaolaj (2) orgona (1) ősz (1) őszibarack (3) othello (1) otthon (3) őzláb (2) palacsinta (1) pandan (1) paprika (1) paradicsom (1) parmezán (1) pecorino (1) perilla (1) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) piccalilli (1) pinkgrapefruit (5) pirosáfonya (1) pirosribizli (2) piszke (3) pitypang (1) pomelo (1) por (1) rák (1) rebarbara (10) recept (3) rendelés (1) répa (2) retek (1) ringló (2) rómaikömény (1) rozé (1) rozmaring (3) rózsaszirom (1) rózsavíz (2) rum (3) saját (6) sajt (2) saláta (1) sárgabarack (5) sárgadinnye (1) sárkánygyümölcs (1) sashimi (1) savanyú (10) savanyúság (4) segítsüti (3) seville (1) shiso (1) (4) sonka (1) sörretek (1) sós (3) steak (2) step by step (6) sűrített (1) sütemény (6) sütőtök (1) szecsuáni bors (1) szeder (2) szegfűbors (2) szegfűszeg (8) szerecsendió (3) szilva (3) szirup (5) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (3) szörp (11) szörpfőző (1) szósz (1) szoveg (5) tárkony (1) tartósít (2) tea (1) tej (1) tejsavas (1) tejszín (1) tenger (1) tengerisün (1) tequila (1) terv (2) thaicitromfű (1) tojás (3) tökmag (1) tökmagolaj (1) töpörtyű (1) torma (1) törökmogyoró (1) uborka (5) újhagyma (2) ume (1) umeboshi (1) ünnep (1) upgrade (1) utaz (6) vad (1) vaj (2) vanília (8) vendégposzt (2) vérnarancs (1) verseny (1) virág (1) visszatekintő (1) vizesdunszt (1) vodka (2) vörösáfonya (2) vörösbor (1) vörösborecet (1) xilit (2) xukor (1) xylit (1) zellermag (1) zellerzöld (1) zölddió (1) zöldparadicsom (1) zselé (11) zsófi (1) Címkefelhő

karobpor

2014.10.03. 16:21 Eszter Befőz

Nyaralás alatt mindig szedek karobot, karobszirupnak (itt a linken részletes leírás is van magáról a karobfáról és a termésről is). Idén ki szerettem volna próbálni hogy hogy lehet belőle karobport készíteni. Azt hittem valami ördöngősség, eddig azért sem vágtam bele. Nos nem. Nagyon nem.

IMG_7829.JPG

Idén nagyon sok, gyönyörű nagy, vastag termés volt, az esős nyár tehet róla talán, de nagyon örültem neki.

Megint egy igen rövid hozzávalólistás dolog következik:

 

Hozzávalók:

Karob

 

hát ennyi... A legjobb friss karobbal dolgozni, mert akkor még könnyen kiszedhető a magja. Alaposan, váltott vízzel megmossuk a karobokat és átválogatjuk, mert a bogarak is nagyon szeretik. Megszárítjuk, majd kiszedjük belőle a magokat. Én úgy csináltam hogy éles késsel kb centis darabonként bevágtam és letörtem, kiszedtem a magot, majd újra: bevág, letör, magkiszed. A kis darabkákat pedig egy sütőlapra tettem és két órára 40-50 fokos sütőbe tettem szárítani úgy, hogy a sütőajtót kiékeltem egy fakanállal. Mikor teljesen zörgősre száradtak a karobok, akkor fogtam a kávédarálót és maréknyi adagonként ledaráltam.

A képen látható karobpor nagyon finom szemcséjű, ezt úgy értem el , hogy észrevettem hogy a kávédaráló tetejébe kirakódik darálás közben a finomszemű por elég vastagon és ezt külön gyűjtöttem. Amikor ledaráltam az összes karobot, akkor a daráltat is többször átdaráltam és így gyűjtöttem a port a tetőrészből még tovább. A kicsit nagyobb szemcseméretű darálék jó lehet süteményekbe, ez a nagyon finomra őrölt karobpor pedig italokba például. 

Szóval nem ördöngősség és ezerszer finomabb mint a bolti. Éci meg is kérdezte hogy tettem bele cukrot? Hát nem, a karob _ilyen_ édes alapból. 

A karobpor ugyanolyan változatosan felhasználható mint a kakaópor. Bármi amit amúgy kakaóval készítenél, tehető ez is, ráadásul a karobpor nem tartalmazza a kakaópor káros összetevőjét, a teobromint, ami hasonlít a koffeinhez, tehát nem izgató hatású.

 

IMG_7847.JPG

IMG_7848.JPG

IMG_7849.JPG

4 komment

Címkék: por karob

A bejegyzés trackback címe:

http://befozok.blog.hu/api/trackback/id/tr466756135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

VegaLife 2014.10.04. 09:05:05

Nekem is van itthon egész karobom, de nem annyi, hogy port készítsek belőle. Mihez fogod felhasználni?
Gondolom, akkor azt is tudtad, hogy "szentjánoskenyérmag" a másik neve. :)
Tényleg érdekel, mit készítesz belőle.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.10.04. 09:05:06

Azért érdemes megemlíteni szerintem, hogy a szentjánoskenyérfa terméséről van só. Pont ma készülök jó kis alfarroba sütiket enni Portugália déli részén (Algarve)! :)

Eszter Befőz 2014.10.04. 09:08:21

Igen, erről már írtam, ez a Szentjánoskenyérfa termése. befozok.blog.hu/2011/10/11/karob_szirup Viszont téves az hogy ez lenne a szentjánoskenyérmag liszt, hiszen az egy sűrűsítő anyag amit a magok összedarálásával nyernek. A kakaópótlónak is használt anyag az a "magház" őrleménye.
Beletettem a régebbi posztom hivatkozását az elejére.

Eszter Befőz 2014.10.04. 09:11:21

a karobpor meg ugyanolyan változatosan felhasználható mint a kakaópor. Bármibe amibe amit amúgy kakaóval készítenél, tehető ez is, ráadásul a karobpor nem tartalmazza a kakaópor káros összetevőjét, a teobromint, ami hasonlít a koffeinhez, tehát nem izgató hatású. --- ezt bele is illesztettem a szövegbe.