HTML

Eszter Befőz

befozok@gmail.com

Utolsó kommentek

  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale
  • Marika Csalane Albrecht: Én még (2016.05.11. 16:01) akácvirág szörp
  • ToporÉvi: Kedves Eszter! Tavaly a recepted alapján főztem a kertben termő tömérdek mennyiségű citromfűből s... (2016.05.09. 07:54) akácvirág szörp
  • esernyősEvezős: Ez valami eszméletlenül jól néz ki - és biztosan jó is. Ki fogom próbálni! :-) (És egy komment si... (2016.03.25. 13:11) savanyított tojás
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale
  • Marika Csalane Albrecht: Én még (2016.05.11. 16:01) akácvirág szörp
  • esernyősEvezős: Ez valami eszméletlenül jól néz ki - és biztosan jó is. Ki fogom próbálni! :-) (És egy komment si... (2016.03.25. 13:11) savanyított tojás
  • _dina_: Szia! Kalandos volt az ide út, de örülök, hogy itt vagyok. Ez a krém engem nagyon emlékeztet a ked... (2015.11.12. 20:44) kávés fehércsokis krém

Címkék

1001éjszaka (1) áfonya (2) agar-agar (1) akác (1) akácvirág (1) alapkonyha (1) alkohol (4) állati (2) alma (6) almapektin (5) aratásikörte (1) arónia (1) babér (1) babérlevél (1) balaton (1) balzsamecet (1) barack (1) barnacukor (1) befőtt (7) befőzünk (1) bergamott (1) beszerez (6) birsalma (6) birsalmasajt (2) bodavirág (1) bodza (6) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) bor (1) bors (3) borsmenta (1) buek (2) camembert (1) cékla (1) chili (6) chutney (3) citrom (41) citromfalevél (1) citromfű (5) citromhéj (10) citromlé (6) citromsav (5) coffee challenge (1) csakugy (1) család (1) cseresznye (1) csili (1) csillagánizs (2) csipkebogyó (1) csokoládé (3) cukkíni (1) cukorszirup (1) curd (2) curry (1) denusi (1) desszertasztal (1) diabetikus (1) dió (6) duplafenekű lábas (1) dzsem (10) dzsemfix (10) earlgrey (1) ecet (11) édesgyökér (1) eper (10) erdő (1) facebook (1) fagyasztás (2) fahéj (6) fail (2) feketeáfonya (3) feketeberkenye (1) feketebors (1) feketeribizli (2) felhívás (1) fenyőmag (1) fenyőrügy (1) ferber (1) finn (2) fokhagyma (7) füge (4) fűszer (2) gesztenye (1) giveaway (1) gomba (2) gránátalma (2) gyömbér (12) gyömbérpor (1) gyöngyhagyma (1) hagyma (3) halszósz (1) hamis (1) hárs (2) hársvirág (2) hollandia (1) homoktövis (2) horvátország (2) hús (1) hűtő (1) hűtős (2) ibolya (1) ikra (1) interjú (1) japán (1) japánbirs (1) játék (2) jujuba (1) kagyló (1) kakaó (1) kakukkfű (2) kandírozott (2) kapor (2) kapormag (2) karácsony (3) kardamom (9) karfiol (1) karob (2) kávé (1) kaviár (1) keményítő (1) kép (3) kep (15) kérdéses (1) kert (3) keserű (1) ketchup (2) kimchi (1) kimcsi (1) kínai kel (1) kirándulás (4) kökény (2) kókusz (2) kóla (1) kömény (1) konyak (2) könyv (2) korea (1) koreai (1) koriander (1) koriandermag (3) körte (3) kóstolás (1) kovászos (1) krém (3) kumquat (1) kurkuma (2) lazac (2) lekvár (28) levendula (3) leves (1) libamáj (1) libazsír (1) licsi (1) likőr (2) lime (4) málna (7) mandarin (1) mandula (1) mango (3) maracuja (1) marmalade (3) mazsola (3) medvehagyma (1) meggy (8) menta (3) meyer (1) méz (1) mézeskalács (1) mirabelle (2) morog (1) múlt (1) munka (1) mustár (2) mustármag (4) napraforgómag (1) narancs (8) narancshéj (2) narancsvirágvíz (1) nashikörte (1) naspolya (1) natúrbefőtt (2) nespresso (1) nyer (2) nyers (1) olajbogyó (2) oliva (1) olíva (2) olívaolaj (2) orgona (1) ősz (1) őszibarack (3) othello (1) otthon (3) őzláb (2) palacsinta (1) pandan (1) paprika (1) paradicsom (1) parmezán (1) pecorino (1) perilla (1) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) piccalilli (1) pinkgrapefruit (5) pirosáfonya (1) pirosribizli (2) piszke (3) pitypang (1) pomelo (1) por (1) rák (1) rebarbara (10) recept (3) rendelés (1) répa (2) retek (1) ringló (2) rómaikömény (1) rozé (1) rozmaring (3) rózsaszirom (1) rózsavíz (2) rum (3) saját (6) sajt (2) saláta (1) sárgabarack (5) sárgadinnye (1) sárkánygyümölcs (1) sashimi (1) savanyú (10) savanyúság (4) segítsüti (3) seville (1) shiso (1) (4) sonka (1) sörretek (1) sós (3) steak (2) step by step (6) sűrített (1) sütemény (6) sütőtök (1) szecsuáni bors (1) szeder (2) szegfűbors (2) szegfűszeg (8) szerecsendió (3) szilva (3) szirup (5) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (3) szörp (11) szörpfőző (1) szósz (1) szoveg (5) tárkony (1) tartósít (2) tea (1) tej (1) tejsavas (1) tejszín (1) tenger (1) tengerisün (1) tequila (1) terv (2) thaicitromfű (1) tojás (3) tökmag (1) tökmagolaj (1) töpörtyű (1) torma (1) törökmogyoró (1) uborka (5) újhagyma (2) ume (1) umeboshi (1) ünnep (1) upgrade (1) utaz (6) vad (1) vaj (2) vanília (8) vendégposzt (2) vérnarancs (1) verseny (1) virág (1) visszatekintő (1) vizesdunszt (1) vodka (2) vörösáfonya (2) vörösbor (1) vörösborecet (1) xilit (2) xukor (1) xylit (1) zellermag (1) zellerzöld (1) zölddió (1) zöldparadicsom (1) zselé (11) zsófi (1) Címkefelhő

Vendégposzt! Szörpfőző edény

2014.10.22. 10:02 Eszter Befőz

Ismét Pieta írt nekünk a szörpfőző edényről és a használatáról, fogadjátok szeretettel:

(Az "arónia" a fekete berkenye.)

-------------------------------------

Múltkor a gözszörpfözöröl is írtam pár szót. Be kell vallanom, hogy pont a szörpfözéssel nem foglalkoztam évek óta, de amikor a kedves szomszédunktól kölcsönkértem az övét, hogy képeket készítsek róla, teljesen beleszerettem! Kár, hogy a szomszéd asszony, aki elöször azt mondta, hogy az idén nem fog almaszörpöt fözni, meggondolta magát, és már másnap jött visszakérni a fözöjét...

A szörpfözö háromrészes edény, lehet acélból, alumíniumból (nem ajánlott), vagy akár zománcozott is. Alul forr a víz, felül lyukas részben van a gyümölcs, és középen van az az edény, amelybe fentröl csöpög le a lé. A középsö részböl csöven keresztül engedjük ki a szörpöt a végén.

 

astia_p (1).jpg


​Melyik gyümölcsöt gözölhetünk? Tulajdonképpen bármit! Ideális a ribizli, egres, eper, áfonya, málna, meggy, szilva, arónia, rebarbara, alma, körte... És mindenféle finom keverékeket lehet kitalálni. Minél érettebb a gyümölcs, annál finomabb a szörp!

 

Nem nagyon szoktak pontos recepteket adni, mert a fözö méretétöl függ, hogy mennyi fér bele, meg persze attól is, hogy épp mi van, és mennyire érett, édes stb. stb. Az arányok mégis kb. ilyenek, a gyümölcstöl és ízléstöl függöen:

  • 1 kg gyümölcs -> kb. 1 liter szörp (almánál csak 0,5 liter
  • 40 - 60 dkg cukor per 1 kg gyümölcs

Ha hagyomámyos "nagymamás" szörpöt kíván az ember, akkor dupla annyi cukor kell bele (a magyar nagymamák biztos még többet használnak).

Fontos az is, hogy a gyümölcsöt ne tisztítjuk agyon, pl. ribizlit ne szedjük le a szárától, eper és málna töves legyen, almát simán negyedekbe vágjuk stb. Így "levegösebb" a gyümölcstömeg, jobban megy bele a göz, és tisztább is a szörp, nem is beszélve arról, hogy sok idöt takarítunk. Persze, ha az ember valamire (kásába, kenyérbe...) akar használni a kigözölt maradékot, akkor pucolva érdemes.

Maga a procedúra igen egyszerü. Amikor az alsó edényben forr a víz, a fentibe rakunk elöször egy réteg gyümölcsöt, utána rá a cukornak a felét, aztán jön megint gyümölcs, utána a maradék cukor, és aztán a többi gyümölcs. A csö zárva legyen! Fözzük egy óráig. Több gyümölcsöt is rakhatunk be, amikor összement egy kicsit. Ha még ízesebb szörpöt akarunk, akkor a fözés közben kb. fél liter szörpöt engedjünk ki, és öntjük rá a gyümölcsre -- negyed óra, amig visszafolyik a középsö edénybe és több ízt, színt visz magával. Ha nem sietünk, akkor egy óras fözés után kapcsoljuk ki a gázt, és hagyjuk még egy óráig állni, hogy minél több lé jöjjön ki a gyümölcsböl. Az extra óra nem kötelezö, de különösen almánál van látható különbség. -- Videón jól látható a folyamat (meggy és eper/rebarbara angolul finn Mehu-Liisa fözövel; ribizli németül Schulte-Ufer fözövel).

Amikor kész a szörp, a csöböl engedjük az üvegbe. Biztos nem kell külön mondani, hogy az edény is, a szörp is forró, és ilyenkor a kölyköket el kell küldeni a konyhából, mert túlságosan izgatja a csö és a szörp kifolyása... Gondosan sterilizált legyen az üveg és kupak, egészen pereméig töltjük az üveget ahogy bármi száraz dunsztnál, aztán lehül és megy a kamrába. Lehet mélyfagyasztani is -- magam erre kényszerültem, mert épp nem volt megfelelö üveg a háztartásban.

mehu_p.jpg

​Íme, itt az aróniából és almából készült szörpöm. Ezek szerint túl kemény volt az alma, alig kaptam belöle 2 litert... Az arónia gyönyörü mély színt ad és hihetetlenül vitamin- és flavonoiddús (vajon mennyi marad belöle 2 órás gözölés után?), de magában elég keserü, az alma mégis elég jól neutralizálja. Ezt az adagot teljesen cukormentesen föztem, szódavízzel higítva igen finom "fröccs".

 

Szólj hozzá!

Címkék: alma finn szörp vendégposzt szörpfőző arónia feketeberkenye

A bejegyzés trackback címe:

http://befozok.blog.hu/api/trackback/id/tr166816323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.