HTML

Eszter Befőz

minden ami tartósítás ..........................................................befozok@gmail.com

Friss topikok

  • nennial: SZia! én is régóta olvasgatlak, mindig vissza-visszatérek, és rákeresek, hogy Eszter épp mit főz ... (2014.09.04. 23:46) aaand we're back!
  • isolde: Most épp ezt főzöm e percben :) (2014.07.23. 22:53) szeder-ringló lekvár nyírfacukorral
  • Eszter Befőz: @Dekorsüti Zsuzsa: hogyan sikerült? :) (2014.07.22. 14:32) hársvirág szörp
  • Eszter Befőz: @Márti Tófei: elnézést hogy csak most, kissé hektikusan van időm a blogra nézni. befozok.blog.hu/... (2014.07.22. 14:27) Meyer lemon curd
  • Eszter Befőz: @dnori: gondolom már elkéstem, elnézést, de azért hátha: divascancook.com/how-to-make-cake-pops-ea... (2014.07.22. 14:23) levendula szörp

Címkék

1001éjszaka (1) áfonya (1) agar-agar (1) akác (1) akácvirág (1) alapkonyha (1) alkohol (4) állati (2) alma (5) almapektin (5) aratásikörte (1) babér (1) babérlevél (1) balaton (1) balzsamecet (1) barack (1) barnacukor (1) befőtt (7) befőzünk (1) bergamott (1) beszerez (6) birsalma (6) birsalmasajt (2) bodavirág (1) bodza (6) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) bor (1) bors (3) borsmenta (1) buek (2) camembert (1) cékla (1) chili (6) chutney (3) citrom (41) citromfalevél (1) citromfű (5) citromhéj (10) citromlé (6) citromsav (5) coffee challenge (1) csakugy (1) család (1) cseresznye (1) csili (1) csillagánizs (2) csipkebogyó (1) csokoládé (3) cukorszirup (1) curd (2) curry (1) denusi (1) desszertasztal (1) diabetikus (1) dió (6) duplafenekű lábas (1) dzsem (10) dzsemfix (10) earlgrey (1) ecet (10) édesgyökér (1) eper (10) erdő (1) facebook (1) fagyasztás (2) fahéj (6) fail (2) feketeáfonya (3) feketebors (1) feketeribizli (2) felhívás (1) fenyőmag (1) fenyőrügy (1) ferber (1) fokhagyma (7) füge (4) fűszer (2) gesztenye (1) giveaway (1) gomba (2) gránátalma (2) gyömbér (12) gyömbérpor (1) gyöngyhagyma (1) hagyma (2) halszósz (1) hamis (1) hárs (2) hársvirág (2) hollandia (1) homoktövis (2) horvátország (2) hús (1) hűtő (1) hűtős (2) ibolya (1) ikra (1) interjú (1) japánbirs (1) játék (2) jujuba (1) kagyló (1) kakaó (1) kakukkfű (2) kandírozott (2) kapor (2) kapormag (2) karácsony (3) kardamom (9) karob (1) kávé (1) kaviár (1) kep (15) kép (3) kérdéses (1) kert (3) keserű (1) ketchup (2) kimchi (1) kimcsi (1) kínai kel (1) kirándulás (4) kökény (2) kókusz (2) kóla (1) kömény (1) konyak (2) könyv (2) korea (1) koreai (1) koriander (1) koriandermag (2) körte (3) kóstolás (1) kovászos (1) krém (3) kumquat (1) kurkuma (1) lazac (2) lekvár (28) levendula (3) leves (1) libamáj (1) libazsír (1) licsi (1) likőr (2) lime (4) málna (7) mandarin (1) mandula (1) mango (3) maracuja (1) marmalade (3) mazsola (3) medvehagyma (1) meggy (8) menta (3) meyer (1) mézeskalács (1) mirabelle (2) morog (1) múlt (1) munka (1) mustár (1) mustármag (3) napraforgómag (1) narancs (8) narancshéj (2) narancsvirágvíz (1) nashikörte (1) naspolya (1) natúrbefőtt (2) nespresso (1) nyer (2) nyers (1) olajbogyó (2) oliva (1) olíva (2) olívaolaj (2) orgona (1) ősz (1) őszibarack (3) othello (1) otthon (3) őzláb (2) palacsinta (1) pandan (1) paprika (1) paradicsom (1) parmezán (1) pecorino (1) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pinkgrapefruit (5) pirosáfonya (1) pirosribizli (2) piszke (2) pitypang (1) pomelo (1) rák (1) rebarbara (10) recept (3) rendelés (1) retek (1) ringló (2) rozé (1) rozmaring (3) rózsaszirom (1) rózsavíz (2) rum (3) saját (6) sajt (2) saláta (1) sárgabarack (4) sárgadinnye (1) sárkánygyümölcs (1) sashimi (1) savanyú (9) savanyúság (4) segítsüti (3) seville (1) (2) sonka (1) sörretek (1) sós (2) steak (2) step by step (6) sűrített (1) sütemény (6) sütőtök (1) szecsuáni bors (1) szeder (2) szegfűbors (2) szegfűszeg (8) szerecsendió (3) szilva (3) szirup (5) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (3) szörp (10) szósz (1) szoveg (5) tárkony (1) tartósít (2) tea (1) tej (1) tejsavas (1) tejszín (1) tenger (1) tengerisün (1) tequila (1) terv (2) thaicitromfű (1) tojás (3) tökmag (1) tökmagolaj (1) töpörtyű (1) torma (1) törökmogyoró (1) uborka (4) újhagyma (2) ünnep (1) upgrade (1) utaz (6) vad (1) vaj (2) vanília (8) vérnarancs (1) verseny (1) virág (1) visszatekintő (1) vizesdunszt (1) vodka (2) vörösáfonya (2) vörösbor (1) vörösborecet (1) xilit (2) xukor (1) xylit (1) zellermag (1) zellerzöld (1) zölddió (1) zöldparadicsom (1) zselé (11) zsófi (1) Címkefelhő

Ecetes szilva

2014.09.05. 09:14 Eszter Befőz

A szilva legjobb üveges formája. Nincs is ajánlás, inkább próbálja ki aki csak tudja.

Hozzávalók:

Félkemény szilva

--------

felöntőlé hozzávalói:

1 l víz

1,8dl 10%-os ecet 

20-25dkg cukor (szilva savanyúságától/érettségétől függően)

1 rúd fahéj (4 liter felöntőlé felett jöhet bele mégegy)

1 evőkanál egész szegfűszeg

1 teáskanál szegfűbors

1 teáskanál koriandermag

0,5 teáskanál só

 

A szilvákat alaposan megmostam, szárat eltávolítottam majd a kikészített sterilizált üvegekkel megmértem hogy mennyi lére és mennyi üvegre/szilvára van szükségem: az egyik üveget telepakoltam jó szorosan szilvával, majd felöntöttem vízzel és a vizet egy mérőedénybe öntöttem ki: Nálam az üvegekbe nyolc szem ment a nagy szilvából, és 2,5 dl víz ment köré. Ezt felszoroztam az üvegek számával és úgy készítettem el a levet.

A felöntőlé hozzávalóit feltesszük főni egy nagy lábasba, kevergetjük amíg a cukor el nem olvad. Közben a sterilizált üvegeket megpakoljuk jó szorosra a szilvákkal. Amikor forr a lé, óvatosan rámerjük a szilvákra. Hagyjuk állni az üvegeket amíg a lé langyos nem lesz, majd visszaöntjük a lábasba a levet mindegyik szilváról. Újra felforraljuk, majd ha forr, újra rámerjük a szilvákra. Ha rövid időn belül elfogyasztjuk a szilvát, akkor ennyi elég is, ha télire tárolnánk, akkor még egyszer megismételjük a kihűl-leöntjük-újraforraljuk-újra rámerjük kört és dunsztoljuk is a végén.

Az utolsó körben amikor merjük a levet a szilvákra, akkor érdemes a fűszereket az üvegek között elosztani hogy mindegyikbe jusson (fahéjat kidobtam, addigra teljesen kiázott már belőle minden íz).

 Legközelebb almaecettel szeretném kipróbálni, úgy biztosan még finomabb.

IMG_7017.JPG

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szilva ecet fahéj befőtt savanyúság szegfűszeg szegfűbors koriandermag

kávés fehércsokis krém

2014.07.23. 23:31 Eszter Befőz

bővebben: fűszeres, kávés mandula-mogyorókrém csokival és vaníliás szerecsendióvirágos fehércsokikrém.

A Nespresso #CoffeeChalenge játékba invitáltak, arra készítettem ezt a házi nutellát (vagy hogy hívjam egy szóval). Meghívásos játék volt, nagyon jó kis pályaművek érkeztek, érdemes megnézni, itt van mind a tíz. A játékszabály szerint egy ételt kellett kreálni, amiben volt kávé, meg a felsorolt fűszerek közül legalább négy (szerecsendió virág, szegfűszeg, narancs, citrombors, szerecsendió, római kömény, fekete kardamom, narancsvirágvíz,kakaópor, Cayenne bors, kömény)

Lájkokkal lehet szavazni hogy melyik tetszik a legjobban, de igazából esélyem sincs, úgy elhúzott már az élmezőny. Viszont amiért esetleg megéri mégis lájkolni, mert a szavazók között egy Nespresso U kávégépet sorsolnak ki. 

 

Hozzávalók:

 

Kávés mogyorókrém:

kb 2 - 2,5 dl cukrozott sűrített tej 

5dkg törökmogyoró

10dkg hántolt mandula

csipet só

egy főzet Rosabaya de Colombia kávé (kb 0,5dl)

1ek holland kakaópor

100g tejcsokoládé olvasztva

1 kis késhegynyi őrölt szegfűszeg

1 kis késhegynyi reszelt szerecsendió

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
5dkg törökmogyorót tepsibe teszünk, 8 percre betesszük az előmelegített sütőbe, majd konyharuhára borítjuk, ledörzsöljük a héját. A héjnélküli mandulát ugyanígy az előmelegített sütőbe tesszük 10 percre.
Utána a pirított magokat késes darálóba tesszük és krémesre aprítjuk. Először darabos, majd por állagú, majd ha tovább daráljuk, akkor lesz krémes. Jó pár perc.
Tálba öntjük a mandula-mogyorókrémet és egy csipet sót adunk hozzá. Főzünk egy kis Rosabaya-t, azt is hozzákeverjük, illetve az 1 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaóport és az olvasztott tejcsokoládét is. Az előzőleg készített cukrozott sűrített tejből annyit adunk hozzá hogy szép, kissé folyós állagú legyen (hűtve szilárdul kicsit). Kb 2,5dl-t. Fűszerezzük 1-1 kis késhegynyi őrölt szegfűszeggel és reszelt szerecsendióval. Alaposan összekeverjük.
(lehet variálni a végtelenségig, például fűszerek nélkül, vagy csak egyféle maggal. Lehet csokisabb több csokival, kevesebb sűrített tejjel, stb )

 

Vaníliás-szerecsendiós fehércsokikrém:

 

200g fehércsokoládé
60g tejszín
1 db szerecsendióvirág
40g vaj
fél rúd vanília kikapart magja

 

A tejszínbe beletesszük a szerecsendióvirágot és a vaníliamagokat, szintén duplafenekű lábasba tesszük és kis lángot gyújtunk alá. Kb 10 perc múlva belekockázzuk a vajat és a fehércsokit és spatulával olvadásig kevergetjük. Kivesszük a szerecsendióvirágot.

 

----------------------

 

Mind a két krémet szobahőmérsékletűre hűtünk és egy egy zacskóba kanalazzuk. A zacskók egy-egy sarkát kivágjuk és óvatosan egy üvegbe töltjük egymás mellé. Aki ügyes, az sokkal szebben meg tudja ezt csinálni mint én :)

 

hűtőben tovább dermesztjük.
IMG_6989.JPG
IMG_6995-001.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: kávé csokoládé tejszín mandula krém vanília kakaó vaj szegfűszeg szerecsendió nespresso törökmogyoró coffee challenge

cukrozott sűrített tej

2014.07.22. 13:51 Eszter Befőz

gyerekként egy tubussal biztosan meg tudtam volna enni ha hagyják, de soha nem hagyták. a piszkok. Itt volt az idő bepótolni. 

Hozzávalók:

1l tej (3,5%-os biotejet használtam)

1,2kg cukor

 

A főzéshez egy duplafenekű lábasra van szükség, vagy ha nincs ilyen, akkor készítek. Például így:

IMG_6984.JPG

Viccesen csálén állnak így egymáson de a célnak megfelel. A lényeg hogy az alsó lábasban víz van, és ennek a gőze melegíti csak a felső lábast. Minél jobban illeszkedjen az alsó lábasra a felső, hogy ne vesszek a gőz kárba. A vizet időnként pótolni kell az alsó lábasban!

Maga a főzés roppant egyszerű: a felső lábasba beleöntjük a tejet és a cukrot, addig kevergetjük amíg fel nem oldódik. Után csak várunk: 4,5 órán keresztül főzzük fedő nélkül, néha megkeverjük, közben láthatjuk amint először híg, vizes tejre hasonlít, aztán meg kezd kicsit aranysárgásabb lenni és sűrűsödik. Ezt mondjuk nem látni jól, hiszen melegen ugyanolyan folyós, de egy kanállal kivéve egy tányérra már méz állagú lesz kihűlve. Kicsit habosodhat, azt lekanalazzuk róla (ne dobd ki, nagyon finom!) majd üvegbe töltjük és azonnal zárjuk. Hűtőben tároljuk. Kb 1,2l sűrített tej lesz a végeredmény.

Mégegyszer: ne felejtsük el pótolni a vizet az alsó lábasban! A 4,5 óra alatt egyszer biztosan elfogy.

A magas cukortartalom miatt kikristályosodhat, mondjuk csak a látványon ront, élvezeti értékét nem csökkenti, de érdemes kisebb adagban készíteni. 

IMG_7003.JPG

IMG_6998.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: tej sűrített duplafenekű lábas

meggy natúrbefőtt visszatekintő

2014.07.04. 12:35 Eszter Befőz

tavaly tettem el először meggyet natúrbefőttként és direkt két üveggel megtartottam hogy megnézzem hogy meddig bírja, illetve hogy milyen lesz egy év állás után, felbontás után az íze.

Külsőre semmi változás szinte, felbontás után látni hogy a lével nem érintkező meggyek icipicit barnultak, de még bőven az esztétikailag elfogadható tartományon belül.

IMG_6979.JPG

a leve kristálytiszta. 

IMG_6982.JPG

és ízre is kitűnő. Kifogástalan natúr meggy íz. Mindenkinek csak javasolni tudom. Viszont mivel se cukor, se tartósítószer nincs benne, ezért különösen fontos a higiénia és a sterilizálás.

2 komment

Címkék: meggy visszatekintő natúrbefőtt

aaand we're back!

2014.07.02. 14:13 Eszter Befőz

volt egy kisebb (khmm) kihagyás, mert március elején megszületett a harmadik gyermekünk, Vilmos másfél hét túlhordás után és én azóta próbálom felvenni újra a fonalat. Remélem még sikerül, ha kicsit döcögősen is indulok...

IMG_6576.JPG

5 komment

Címkék: család