HTML

Eszter Befőz

minden ami tartósítás ..........................................................befozok@gmail.com

Friss topikok

  • isolde: Most épp ezt főzöm e percben :) (2014.07.23. 22:53) szeder-ringló lekvár nyírfacukorral
  • Eszter Befőz: @Dekorsüti Zsuzsa: hogyan sikerült? :) (2014.07.22. 14:32) hársvirág szörp
  • Eszter Befőz: @Márti Tófei: elnézést hogy csak most, kissé hektikusan van időm a blogra nézni. befozok.blog.hu/... (2014.07.22. 14:27) Meyer lemon curd
  • Eszter Befőz: @dnori: gondolom már elkéstem, elnézést, de azért hátha: divascancook.com/how-to-make-cake-pops-ea... (2014.07.22. 14:23) levendula szörp
  • Eszter Befőz: @isolde: nem tudom elhinni hogy rontana rajta :D (2014.07.22. 14:02) meggy natúrbefőtt visszatekintő

Címkék

1001éjszaka (1) áfonya (1) agar-agar (1) akác (1) akácvirág (1) alapkonyha (1) alkohol (4) állati (2) alma (5) almapektin (5) aratásikörte (1) babér (1) babérlevél (1) balaton (1) balzsamecet (1) barack (1) barnacukor (1) befőtt (6) befőzünk (1) bergamott (1) beszerez (6) birsalma (6) birsalmasajt (2) bodavirág (1) bodza (6) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) bor (1) bors (3) borsmenta (1) buek (2) camembert (1) cékla (1) chili (6) chutney (3) citrom (41) citromfalevél (1) citromfű (5) citromhéj (10) citromlé (6) citromsav (5) coffee challenge (1) csakugy (1) család (1) cseresznye (1) csili (1) csillagánizs (2) csipkebogyó (1) csokoládé (3) cukorszirup (1) curd (2) curry (1) denusi (1) desszertasztal (1) diabetikus (1) dió (6) duplafenekű lábas (1) dzsem (10) dzsemfix (10) earlgrey (1) ecet (9) édesgyökér (1) eper (10) erdő (1) facebook (1) fagyasztás (2) fahéj (5) fail (2) feketeáfonya (3) feketebors (1) feketeribizli (2) felhívás (1) fenyőmag (1) fenyőrügy (1) ferber (1) fokhagyma (7) füge (4) fűszer (2) gesztenye (1) giveaway (1) gomba (2) gránátalma (2) gyömbér (12) gyömbérpor (1) gyöngyhagyma (1) hagyma (2) halszósz (1) hamis (1) hárs (2) hársvirág (2) hollandia (1) homoktövis (2) horvátország (2) hús (1) hűtő (1) hűtős (2) ibolya (1) ikra (1) interjú (1) japánbirs (1) játék (2) jujuba (1) kagyló (1) kakaó (1) kakukkfű (2) kandírozott (2) kapor (2) kapormag (2) karácsony (3) kardamom (9) karob (1) kávé (1) kaviár (1) kep (15) kép (3) kérdéses (1) kert (3) keserű (1) ketchup (2) kimchi (1) kimcsi (1) kínai kel (1) kirándulás (4) kökény (2) kókusz (2) kóla (1) kömény (1) konyak (2) könyv (2) korea (1) koreai (1) koriander (1) koriandermag (1) körte (3) kóstolás (1) kovászos (1) krém (3) kumquat (1) kurkuma (1) lazac (2) lekvár (28) levendula (3) leves (1) libamáj (1) libazsír (1) licsi (1) likőr (2) lime (4) málna (7) mandarin (1) mandula (1) mango (3) maracuja (1) marmalade (3) mazsola (3) medvehagyma (1) meggy (8) menta (3) meyer (1) mézeskalács (1) mirabelle (2) morog (1) múlt (1) munka (1) mustár (1) mustármag (3) napraforgómag (1) narancs (8) narancshéj (2) narancsvirágvíz (1) nashikörte (1) naspolya (1) natúrbefőtt (2) nespresso (1) nyer (2) nyers (1) olajbogyó (2) olíva (2) oliva (1) olívaolaj (2) orgona (1) ősz (1) őszibarack (3) othello (1) otthon (3) őzláb (2) palacsinta (1) pandan (1) paprika (1) paradicsom (1) parmezán (1) pecorino (1) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pinkgrapefruit (5) pirosáfonya (1) pirosribizli (2) piszke (2) pitypang (1) pomelo (1) rák (1) rebarbara (10) recept (3) rendelés (1) retek (1) ringló (2) rozé (1) rozmaring (3) rózsaszirom (1) rózsavíz (2) rum (3) saját (6) sajt (2) saláta (1) sárgabarack (4) sárgadinnye (1) sárkánygyümölcs (1) sashimi (1) savanyú (9) savanyúság (3) segítsüti (3) seville (1) (2) sonka (1) sörretek (1) sós (2) steak (2) step by step (6) sűrített (1) sütemény (6) sütőtök (1) szecsuáni bors (1) szeder (2) szegfűbors (1) szegfűszeg (7) szerecsendió (3) szilva (2) szirup (5) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (3) szörp (10) szósz (1) szoveg (5) tárkony (1) tartósít (2) tea (1) tej (1) tejsavas (1) tejszín (1) tenger (1) tengerisün (1) tequila (1) terv (2) thaicitromfű (1) tojás (3) tökmag (1) tökmagolaj (1) töpörtyű (1) torma (1) törökmogyoró (1) uborka (4) újhagyma (2) ünnep (1) upgrade (1) utaz (6) vad (1) vaj (2) vanília (8) vérnarancs (1) verseny (1) virág (1) visszatekintő (1) vizesdunszt (1) vodka (2) vörösáfonya (2) vörösbor (1) vörösborecet (1) xilit (2) xukor (1) xylit (1) zellermag (1) zellerzöld (1) zölddió (1) zöldparadicsom (1) zselé (11) zsófi (1) Címkefelhő

kávés fehércsokis krém

2014.07.23. 23:31 Eszter Befőz

bővebben: fűszeres, kávés mandula-mogyorókrém csokival és vaníliás szerecsendióvirágos fehércsokikrém.

A Nespresso #CoffeeChalenge játékba invitáltak, arra készítettem ezt a házi nutellát (vagy hogy hívjam egy szóval). Meghívásos játék volt, nagyon jó kis pályaművek érkeztek, érdemes megnézni, itt van mind a tíz. A játékszabály szerint egy ételt kellett kreálni, amiben volt kávé, meg a felsorolt fűszerek közül legalább négy (szerecsendió virág, szegfűszeg, narancs, citrombors, szerecsendió, római kömény, fekete kardamom, narancsvirágvíz,kakaópor, Cayenne bors, kömény)

Lájkokkal lehet szavazni hogy melyik tetszik a legjobban, de igazából esélyem sincs, úgy elhúzott már az élmezőny. Viszont amiért esetleg megéri mégis lájkolni, mert a szavazók között egy Nespresso U kávégépet sorsolnak ki. 

 

Hozzávalók:

 

Kávés mogyorókrém:

kb 2 - 2,5 dl cukrozott sűrített tej 

5dkg törökmogyoró

10dkg hántolt mandula

csipet só

egy főzet Rosabaya de Colombia kávé (kb 0,5dl)

1ek holland kakaópor

100g tejcsokoládé olvasztva

1 kis késhegynyi őrölt szegfűszeg

1 kis késhegynyi reszelt szerecsendió

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
5dkg törökmogyorót tepsibe teszünk, 8 percre betesszük az előmelegített sütőbe, majd konyharuhára borítjuk, ledörzsöljük a héját. A héjnélküli mandulát ugyanígy az előmelegített sütőbe tesszük 10 percre.
Utána a pirított magokat késes darálóba tesszük és krémesre aprítjuk. Először darabos, majd por állagú, majd ha tovább daráljuk, akkor lesz krémes. Jó pár perc.
Tálba öntjük a mandula-mogyorókrémet és egy csipet sót adunk hozzá. Főzünk egy kis Rosabaya-t, azt is hozzákeverjük, illetve az 1 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaóport és az olvasztott tejcsokoládét is. Az előzőleg készített cukrozott sűrített tejből annyit adunk hozzá hogy szép, kissé folyós állagú legyen (hűtve szilárdul kicsit). Kb 2,5dl-t. Fűszerezzük 1-1 kis késhegynyi őrölt szegfűszeggel és reszelt szerecsendióval. Alaposan összekeverjük.
(lehet variálni a végtelenségig, például fűszerek nélkül, vagy csak egyféle maggal. Lehet csokisabb több csokival, kevesebb sűrített tejjel, stb )

 

Vaníliás-szerecsendiós fehércsokikrém:

 

200g fehércsokoládé
60g tejszín
1 db szerecsendióvirág
40g vaj
fél rúd vanília kikapart magja

 

A tejszínbe beletesszük a szerecsendióvirágot és a vaníliamagokat, szintén duplafenekű lábasba tesszük és kis lángot gyújtunk alá. Kb 10 perc múlva belekockázzuk a vajat és a fehércsokit és spatulával olvadásig kevergetjük. Kivesszük a szerecsendióvirágot.

 

----------------------

 

Mind a két krémet szobahőmérsékletűre hűtünk és egy egy zacskóba kanalazzuk. A zacskók egy-egy sarkát kivágjuk és óvatosan egy üvegbe töltjük egymás mellé. Aki ügyes, az sokkal szebben meg tudja ezt csinálni mint én :)

 

hűtőben tovább dermesztjük.
IMG_6989.JPG
IMG_6995-001.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: kávé csokoládé tejszín mandula krém vanília kakaó vaj szegfűszeg szerecsendió nespresso törökmogyoró coffee challenge

cukrozott sűrített tej

2014.07.22. 13:51 Eszter Befőz

gyerekként egy tubussal biztosan meg tudtam volna enni ha hagyják, de soha nem hagyták. a piszkok. Itt volt az idő bepótolni. 

Hozzávalók:

1l tej (3,5%-os biotejet használtam)

1,2kg cukor

 

A főzéshez egy duplafenekű lábasra van szükség, vagy ha nincs ilyen, akkor készítek. Például így:

IMG_6984.JPG

Viccesen csálén állnak így egymáson de a célnak megfelel. A lényeg hogy az alsó lábasban víz van, és ennek a gőze melegíti csak a felső lábast. Minél jobban illeszkedjen az alsó lábasra a felső, hogy ne vesszek a gőz kárba. A vizet időnként pótolni kell az alsó lábasban!

Maga a főzés roppant egyszerű: a felső lábasba beleöntjük a tejet és a cukrot, addig kevergetjük amíg fel nem oldódik. Után csak várunk: 4,5 órán keresztül főzzük fedő nélkül, néha megkeverjük, közben láthatjuk amint először híg, vizes tejre hasonlít, aztán meg kezd kicsit aranysárgásabb lenni és sűrűsödik. Ezt mondjuk nem látni jól, hiszen melegen ugyanolyan folyós, de egy kanállal kivéve egy tányérra már méz állagú lesz kihűlve. Kicsit habosodhat, azt lekanalazzuk róla (ne dobd ki, nagyon finom!) majd üvegbe töltjük és azonnal zárjuk. Hűtőben tároljuk. Kb 1,2l sűrített tej lesz a végeredmény.

Mégegyszer: ne felejtsük el pótolni a vizet az alsó lábasban! A 4,5 óra alatt egyszer biztosan elfogy.

A magas cukortartalom miatt kikristályosodhat, mondjuk csak a látványon ront, élvezeti értékét nem csökkenti, de érdemes kisebb adagban készíteni. 

IMG_7003.JPG

IMG_6998.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: tej sűrített duplafenekű lábas

meggy natúrbefőtt visszatekintő

2014.07.04. 12:35 Eszter Befőz

tavaly tettem el először meggyet natúrbefőttként és direkt két üveggel megtartottam hogy megnézzem hogy meddig bírja, illetve hogy milyen lesz egy év állás után, felbontás után az íze.

Külsőre semmi változás szinte, felbontás után látni hogy a lével nem érintkező meggyek icipicit barnultak, de még bőven az esztétikailag elfogadható tartományon belül.

IMG_6979.JPG

a leve kristálytiszta. 

IMG_6982.JPG

és ízre is kitűnő. Kifogástalan natúr meggy íz. Mindenkinek csak javasolni tudom. Viszont mivel se cukor, se tartósítószer nincs benne, ezért különösen fontos a higiénia és a sterilizálás.

2 komment

Címkék: meggy visszatekintő natúrbefőtt

aaand we're back!

2014.07.02. 14:13 Eszter Befőz

volt egy kisebb (khmm) kihagyás, mert március elején megszületett a harmadik gyermekünk, Vilmos másfél hét túlhordás után és én azóta próbálom felvenni újra a fonalat. Remélem még sikerül, ha kicsit döcögősen is indulok...

IMG_6576.JPG

4 komment

Címkék: család

Meyer lemon curd

2014.02.17. 12:51 Eszter Befőz

avagy Meyer citromkrém

már több éve tombol a Meyer citrom láz és a lemon curd, vagy citromkrém divatja itthon is, de ellentétben a többi szemfüles foodbloggerrel, eddig nem jött velem szemben a spéci citrom, amit általában a kereskedők se tudnak hogy mi az, jobb híján sima citromként árulják. De most...!

A képen látszik hogy egész narancssárga, illatos, fényes-viaszos. Kettévágva édes a héja és puha, egész olyan illatú és ízű mint a kumquat. Lédús és kicsit talán édesebb mint a sima citrom.

IMG_6466.JPG

Biztosra mentem és David Lebovitz receptjét használtam.

Hozzávalók: 

125ml friss facsart, átszűrt Meyer citromlé

65g cukor (ha sima citromlével készítjük, akkor 100g)

2 nagy tojássárgája 

2 nagy egész tojás 

1 csipet só

85g vaj, kockázva

Fontos hogy nagy méretű tojásokat használjunk (L vagy XL) mert M-essel próbáltam és az pont nem elég, nem áll össze tőle krémmé az egész.

Egy kis lábas fölé tegyünk egy szitát és tegyük félre, hogy majd a végén rögtön ott legyen átszűrni a krémet.

Biztosra mentem, ezért víz felett főztem, amihez két lábas kell: a nagyobba annyi vizet tettem hogy pont a kisebb aljáig érjen és feltettem a gázra.

A kisebbik lábasba öntöttem a citromlevet, cukrot, tojássárgáját, egész tojásokat és a csipet sót, majd keverjük el alaposan (én habverőt használtam, krémekhez jól beválik). Tegyük bele a vajkockákat.

A kislábast tegyük a gyöngyöző vízzel teli nagyobb lábasra és vegyük le a láng erősségét, kevergessük folyamatosan amíg a vaj el nem olvad. 

Ha elolvadt, felvesszük a hőmérsékletet, folyamatos kevergetés közben sűrűre főzzük. Addig főzzük amíg puding, vagy sűrű puding állagú nem lesz. Ekkora mennyiségnél nem tart sokáig.

Majd azonnal a szűrőbe kaparjuk és egy szilikonspatulával átpasszírozzuk. Így az esetleges tojásfehérje kicsapódásoktól is megszabadítjuk a krémet, ami gyönyörű, krémes, homogén lesz.

Üvegekbe töltjük és amint kihűlt, hűtőszekrényben tároljuk. Egy hét a szavatossági ideje.

Nekem kb 3-3,5dl lett.

IMG_6471.JPG

.

IMG_6469.JPG.

IMG_6474.JPG

2 komment

Címkék: tojás citrom krém vaj meyer curd