HTML

Eszter Befőz

befozok@gmail.com

Utolsó kommentek

  • takacsveca93: Ezt a recept nagyon érdekes, el fogom készíteni :D Gondolom ,ha szénsavas vízbe töltöm, akkor való... (2019.07.07. 19:24) Kóla szörp
  • TetováltPók: Most csinálom épp MEGINT! A céklásat jó sűrűn, de a curry-set is elkészítettük már! Mindkettő iste... (2018.05.16. 12:01) savanyított tojás
  • Margó Lehota: Ez jo csak a fenn maradt almaval mit csinalsz? (2018.04.22. 12:02) almapektin step-by-step
  • nana69: Köszönöm az ötletet :) Most tettem be a fagyasztóba a zellert és a petrezselymet :) (2017.10.01. 14:17) petrezselyemzöld és társai télire
  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • takacsveca93: Ezt a recept nagyon érdekes, el fogom készíteni :D Gondolom ,ha szénsavas vízbe töltöm, akkor való... (2019.07.07. 19:24) Kóla szörp
  • TetováltPók: Most csinálom épp MEGINT! A céklásat jó sűrűn, de a curry-set is elkészítettük már! Mindkettő iste... (2018.05.16. 12:01) savanyított tojás
  • Margó Lehota: Ez jo csak a fenn maradt almaval mit csinalsz? (2018.04.22. 12:02) almapektin step-by-step
  • nana69: Köszönöm az ötletet :) Most tettem be a fagyasztóba a zellert és a petrezselymet :) (2017.10.01. 14:17) petrezselyemzöld és társai télire
  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu

Címkék

1001éjszaka (1) áfonya (2) agar-agar (1) akác (1) akácvirág (1) alapkonyha (1) alkohol (4) állati (2) alma (6) almapektin (5) aratásikörte (1) arónia (1) babér (1) babérlevél (1) balaton (1) balzsamecet (1) barack (1) barnacukor (1) befőtt (7) befőzünk (1) bergamott (1) beszerez (6) birsalma (6) birsalmasajt (2) bodavirág (1) bodza (6) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) bor (1) bors (3) borsmenta (1) buek (2) camembert (1) cékla (1) chili (6) chutney (3) citrom (41) citromfalevél (1) citromfű (5) citromhéj (10) citromlé (6) citromsav (5) coffee challenge (1) csakugy (1) család (1) cseresznye (1) csili (1) csillagánizs (2) csipkebogyó (1) csokoládé (3) cukkíni (1) cukorszirup (1) curd (2) curry (1) denusi (1) desszertasztal (1) diabetikus (1) dió (6) duplafenekű lábas (1) dzsem (10) dzsemfix (10) earlgrey (1) ecet (11) édesgyökér (1) eper (10) erdő (1) facebook (1) fagyasztás (2) fahéj (6) fail (2) feketeáfonya (3) feketeberkenye (1) feketebors (1) feketeribizli (2) felhívás (1) fenyőmag (1) fenyőrügy (1) ferber (1) finn (2) fokhagyma (7) füge (4) fűszer (2) gesztenye (1) giveaway (1) gomba (2) gránátalma (2) gyömbér (12) gyömbérpor (1) gyöngyhagyma (1) hagyma (3) halszósz (1) hamis (1) hárs (2) hársvirág (2) hollandia (1) homoktövis (2) horvátország (2) hús (1) hűtő (1) hűtős (2) ibolya (1) ikra (1) interjú (1) japán (1) japánbirs (1) játék (2) jujuba (1) kagyló (1) kakaó (1) kakukkfű (2) kandírozott (2) kapor (2) kapormag (2) karácsony (3) kardamom (9) karfiol (1) karob (2) kávé (1) kaviár (1) keményítő (1) kep (15) kép (3) kérdéses (1) kert (3) keserű (1) ketchup (2) kimchi (1) kimcsi (1) kínai kel (1) kirándulás (4) kökény (2) kókusz (2) kóla (1) kömény (1) konyak (2) könyv (2) korea (1) koreai (1) koriander (1) koriandermag (3) körte (3) kóstolás (1) kovászos (1) krém (3) kumquat (1) kurkuma (2) lazac (2) lekvár (28) levendula (3) leves (1) libamáj (1) libazsír (1) licsi (1) likőr (2) lime (4) málna (7) mandarin (1) mandula (1) mango (3) maracuja (1) marmalade (3) mazsola (3) medvehagyma (1) meggy (8) menta (3) meyer (1) méz (1) mézeskalács (1) mirabelle (2) morog (1) múlt (1) munka (1) mustár (2) mustármag (4) napraforgómag (1) narancs (8) narancshéj (2) narancsvirágvíz (1) nashikörte (1) naspolya (1) natúrbefőtt (2) nespresso (1) nyer (2) nyers (1) olajbogyó (2) oliva (1) olíva (2) olívaolaj (2) orgona (1) ősz (1) őszibarack (3) othello (1) otthon (3) őzláb (2) palacsinta (1) pandan (1) paprika (1) paradicsom (1) parmezán (1) pecorino (1) perilla (1) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) piccalilli (1) pinkgrapefruit (5) pirosáfonya (1) pirosribizli (2) piszke (3) pitypang (1) pomelo (1) por (1) rák (1) rebarbara (10) recept (3) rendelés (1) répa (2) retek (1) ringló (2) rómaikömény (1) rozé (1) rozmaring (3) rózsaszirom (1) rózsavíz (2) rum (3) saját (6) sajt (2) saláta (1) sárgabarack (5) sárgadinnye (1) sárkánygyümölcs (1) sashimi (1) savanyú (10) savanyúság (4) segítsüti (3) seville (1) shiso (1) (4) sonka (1) sörretek (1) sós (3) steak (2) step by step (6) sűrített (1) sütemény (6) sütőtök (1) szecsuáni bors (1) szeder (2) szegfűbors (2) szegfűszeg (8) szerecsendió (3) szilva (3) szirup (5) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (3) szörp (11) szörpfőző (1) szósz (1) szoveg (5) tárkony (1) tartósít (2) tea (1) tej (1) tejsavas (1) tejszín (1) tenger (1) tengerisün (1) tequila (1) terv (2) thaicitromfű (1) tojás (3) tökmag (1) tökmagolaj (1) töpörtyű (1) torma (1) törökmogyoró (1) uborka (5) újhagyma (2) ume (1) umeboshi (1) ünnep (1) upgrade (1) utaz (6) vad (1) vaj (2) vanília (8) vendégposzt (2) vérnarancs (1) verseny (1) virág (1) visszatekintő (1) vizesdunszt (1) vodka (2) vörösáfonya (2) vörösbor (1) vörösborecet (1) xilit (2) xukor (1) xylit (1) zellermag (1) zellerzöld (1) zölddió (1) zöldparadicsom (1) zselé (11) zsófi (1) Címkefelhő

kumquat marmalade

2011.10.17. 17:37 Eszter Befőz

lekvár, de citrusból, úgyhogy nem tudom lekvárnak hívni.

Minap szembejött velem a boltban két kiló ebből az aprószemű finomságból, nem hagyhattam ott. Mire befőzésre került a sor, már csak másfél kiló maradt, beporszívózta a család. Fantasztikus édes mandarin ízű héja, pici kesernyésséggel, és citrusosan friss, savanyú lével. Igazi ízbomba.

Natúr marmalade-nak lesz a legjobb.

Nagy elánnal fogtam bele a szeletelésbe, és csak úgy négy óra múlva kezdett derengeni hogy ez életem legmacerásabb gyümölcse. A kis bogyókat alapos átmosás után egyenként megszabadítjuk a szármaradványtól, majd fel kell szeletelni, de tele van maggal. A magra pedig szükségünk van, de nem a lekvárban, úgyhogy végül az lett a munkamenet hogy:

A kumquat szárral szemközti végén (fenekénél) levágok két szeletet, majd lábas fölé tartva kinyomom a belsejét alaposan egy kis szitába, így lé kicsorog a lábasba, mag fennakad (magot külön gyűjtöm), a maradék kumquatot pedig immár deszkán tovább tudom szeletelni. ...és így tovább.

A magokat megőrizzük, mert az egy külön kis vászontasakba kerülve a pektint adják a lekvárhoz.

adagok, hozzávetőleg:

1kg kumquat

2,3kg cukor

3,5l víz

Szeletelés után vízzel feltettem főni (magokat is beleteszem a kis zárt zacsiban), rotyogott negyed órát, majd pihent 12-t. Utána belekerült a cukor is és forrásig főzni, egy percig rotyogtatni, majd ismét elzárni, és ismét pihen 12 órát lefedve.

Aztán az utolsó részben ismét lassan felforraljuk, és addig forraljuk amíg át nem megy a kanál teszten.

Levesszük a tűzről és kivesszük belőle a vászonzacskót a magokkal, öt percig pihentetjük, majd üvegekbe töltjük.

A végeredmény:

szelet pirítóson

 

 

 

4 komment

Címkék: lekvár kumquat

A bejegyzés trackback címe:

https://befozok.blog.hu/api/trackback/id/tr724751892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_25411 2011.11.14. 10:08:24

Elmondhatom, hogy nagyon finom íze van. Köszönöm szépen!

Ismeretlen_25411 2011.11.14. 10:10:26

A benne lévő átlátszó gyümölcshéj pedig olyan, mintha kandírozott lenne, egyszerűen elbűvölő.

Manna 2012.03.25. 23:33:46

Sziasztok! nem lett tul edes? mas Kumquat receptek 1 kg gyumolcshoz 1 kg cukrot irnak. pls let me know! Koszi