Nem csak a növényeket lehet tartósítani, hanem ugye a húsokat is, sőt! Hétvégén volt disznóvágás is, kolbász is készült, az is tartósított hús, a sonka is, de most a kedvencemet mutatnám inkább, amit először készítettem itthon, eddig csak vásároltam készen.
Rögtön a tanulság: teljesen felesleges készen venni, mert ha van két napod, egy szép darab filéből kiadós mennyiségű, saját ízlés szerint ízesített és nem utolsó sorban tartósítószerek és egyéb adalékanyagoktól mentes finomság lesz. Aztán több napig lehet rájárni, csak úgy hűtőből eszegetve is mint Nigella.
A Bűvös Szakács féle recept volt az alap, kis eltérésekkel.
Egy nagy darab friss lazacfilét veszünk, szép hosszút és lehetőleg vastagat, kb 1-2 kilósat. Az enyém túl vékony volt, így nehéz utána szeletelni. A maradék szálkákat eltávolítjuk, én például sima laposfogóval tettem meg ezt. Ketté vágjuk merőlegesen és a bőrös felét átszurkáljuk egy erős tűvel hogy jobban átjárja majd a pác.
Egy tálban összekeverünk 12 dkg sót, 9 dkg cukrot, és fűszereket. Én szárított kaprot, őrölt borsot, reszelt citromhéjat és koriander magot használtam.
Egy magas falú tálba folpackot tettem, arra egy harmadát a pácnak, rá a bőrös felével az egyik szelet, rá 1/6-od pác, rá egy csomó apróra vágott kapor, a másik halszelet húsos felére ismét 1/6-od pác, ráfordítani a kapros alsó szeletre, és a tetejét (bőrös fele) jól megszórni a maradék 1/3-ad páccal.
Így, egymásra fordítva jó szorosan betekertem folpackba, amit oldalt kicsit kilyuggattam hogy a lé kifolyhasson, és a mély tálban hagytam: be a hűtőbe. kb 12 óránként fordítottam rajta, és összesen három napot volt hűtőben, néha leöntöttem róla a levet.
Amikor letelt az érési idő, kibontottam, lemostam.
friss kaprot vágtam, azzal szórtam meg a tetejét.
Éles késsel vékony, ferde szeleteket vágunk (bőrig).
Kapros édes-csípős mustárral és citromlével csepegtetve tálaljuk
Ha vastagabb filém lett volna, akkor nem csak forgácsokat, de szép szeleteket is tudtam volna vágni. Na majd legközelebb.
de mondanom sem kell, az ízén ez mit sem ront. sőőőt, lehet enni mint Gombóc Artúr, hogy sajnos ez se sikerült, és sajnos emez sem...
Utolsó kommentek