HTML

Eszter Befőz

befozok@gmail.com

Utolsó kommentek

  • TetováltPók: Most csinálom épp MEGINT! A céklásat jó sűrűn, de a curry-set is elkészítettük már! Mindkettő iste... (2018.05.16. 12:01) savanyított tojás
  • Margó Lehota: Ez jo csak a fenn maradt almaval mit csinalsz? (2018.04.22. 12:02) almapektin step-by-step
  • nana69: Köszönöm az ötletet :) Most tettem be a fagyasztóba a zellert és a petrezselymet :) (2017.10.01. 14:17) petrezselyemzöld és társai télire
  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • TetováltPók: Most csinálom épp MEGINT! A céklásat jó sűrűn, de a curry-set is elkészítettük már! Mindkettő iste... (2018.05.16. 12:01) savanyított tojás
  • Margó Lehota: Ez jo csak a fenn maradt almaval mit csinalsz? (2018.04.22. 12:02) almapektin step-by-step
  • nana69: Köszönöm az ötletet :) Most tettem be a fagyasztóba a zellert és a petrezselymet :) (2017.10.01. 14:17) petrezselyemzöld és társai télire
  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale

Címkék

1001éjszaka (1) áfonya (2) agar-agar (1) akác (1) akácvirág (1) alapkonyha (1) alkohol (4) állati (2) alma (6) almapektin (5) aratásikörte (1) arónia (1) babér (1) babérlevél (1) balaton (1) balzsamecet (1) barack (1) barnacukor (1) befőtt (7) befőzünk (1) bergamott (1) beszerez (6) birsalma (6) birsalmasajt (2) bodavirág (1) bodza (6) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) bor (1) bors (3) borsmenta (1) buek (2) camembert (1) cékla (1) chili (6) chutney (3) citrom (41) citromfalevél (1) citromfű (5) citromhéj (10) citromlé (6) citromsav (5) coffee challenge (1) csakugy (1) család (1) cseresznye (1) csili (1) csillagánizs (2) csipkebogyó (1) csokoládé (3) cukkíni (1) cukorszirup (1) curd (2) curry (1) denusi (1) desszertasztal (1) diabetikus (1) dió (6) duplafenekű lábas (1) dzsem (10) dzsemfix (10) earlgrey (1) ecet (11) édesgyökér (1) eper (10) erdő (1) facebook (1) fagyasztás (2) fahéj (6) fail (2) feketeáfonya (3) feketeberkenye (1) feketebors (1) feketeribizli (2) felhívás (1) fenyőmag (1) fenyőrügy (1) ferber (1) finn (2) fokhagyma (7) füge (4) fűszer (2) gesztenye (1) giveaway (1) gomba (2) gránátalma (2) gyömbér (12) gyömbérpor (1) gyöngyhagyma (1) hagyma (3) halszósz (1) hamis (1) hárs (2) hársvirág (2) hollandia (1) homoktövis (2) horvátország (2) hús (1) hűtő (1) hűtős (2) ibolya (1) ikra (1) interjú (1) japán (1) japánbirs (1) játék (2) jujuba (1) kagyló (1) kakaó (1) kakukkfű (2) kandírozott (2) kapor (2) kapormag (2) karácsony (3) kardamom (9) karfiol (1) karob (2) kávé (1) kaviár (1) keményítő (1) kep (15) kép (3) kérdéses (1) kert (3) keserű (1) ketchup (2) kimchi (1) kimcsi (1) kínai kel (1) kirándulás (4) kökény (2) kókusz (2) kóla (1) kömény (1) konyak (2) könyv (2) korea (1) koreai (1) koriander (1) koriandermag (3) körte (3) kóstolás (1) kovászos (1) krém (3) kumquat (1) kurkuma (2) lazac (2) lekvár (28) levendula (3) leves (1) libamáj (1) libazsír (1) licsi (1) likőr (2) lime (4) málna (7) mandarin (1) mandula (1) mango (3) maracuja (1) marmalade (3) mazsola (3) medvehagyma (1) meggy (8) menta (3) meyer (1) méz (1) mézeskalács (1) mirabelle (2) morog (1) múlt (1) munka (1) mustár (2) mustármag (4) napraforgómag (1) narancs (8) narancshéj (2) narancsvirágvíz (1) nashikörte (1) naspolya (1) natúrbefőtt (2) nespresso (1) nyer (2) nyers (1) olajbogyó (2) oliva (1) olíva (2) olívaolaj (2) orgona (1) ősz (1) őszibarack (3) othello (1) otthon (3) őzláb (2) palacsinta (1) pandan (1) paprika (1) paradicsom (1) parmezán (1) pecorino (1) perilla (1) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) piccalilli (1) pinkgrapefruit (5) pirosáfonya (1) pirosribizli (2) piszke (3) pitypang (1) pomelo (1) por (1) rák (1) rebarbara (10) recept (3) rendelés (1) répa (2) retek (1) ringló (2) rómaikömény (1) rozé (1) rozmaring (3) rózsaszirom (1) rózsavíz (2) rum (3) saját (6) sajt (2) saláta (1) sárgabarack (5) sárgadinnye (1) sárkánygyümölcs (1) sashimi (1) savanyú (10) savanyúság (4) segítsüti (3) seville (1) shiso (1) (4) sonka (1) sörretek (1) sós (3) steak (2) step by step (6) sűrített (1) sütemény (6) sütőtök (1) szecsuáni bors (1) szeder (2) szegfűbors (2) szegfűszeg (8) szerecsendió (3) szilva (3) szirup (5) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (3) szörp (11) szörpfőző (1) szósz (1) szoveg (5) tárkony (1) tartósít (2) tea (1) tej (1) tejsavas (1) tejszín (1) tenger (1) tengerisün (1) tequila (1) terv (2) thaicitromfű (1) tojás (3) tökmag (1) tökmagolaj (1) töpörtyű (1) torma (1) törökmogyoró (1) uborka (5) újhagyma (2) ume (1) umeboshi (1) ünnep (1) upgrade (1) utaz (6) vad (1) vaj (2) vanília (8) vendégposzt (2) vérnarancs (1) verseny (1) virág (1) visszatekintő (1) vizesdunszt (1) vodka (2) vörösáfonya (2) vörösbor (1) vörösborecet (1) xilit (2) xukor (1) xylit (1) zellermag (1) zellerzöld (1) zölddió (1) zöldparadicsom (1) zselé (11) zsófi (1) Címkefelhő

chilis narancslekvár

2012.01.26. 22:35 Eszter Befőz

ha létezett nőies és ultraromantikus lekvár, az a málnás licsi volt, de úgy látszik az univerzum mindig is az egyensúlyra törekedett, mert most egy igazán maszkulin lekvárt sikerült készítenem. Ha lett volna itthon pipa meg pipadohány, az is a fotón kötött volna ki a lekvár mellett...

kellemesen kesernyés, pont eléggé csípős, kicsit még füstösnek is mondanám, pedig nem. Kanálszám lehetne enni...

Narancs. Tél van, itt a szezonja. Vegyük az olcsót, a kicsike narancsokat, azok általában mézédesek és vékony a héjuk. Aztán vegyünk egy pár szép húsos csilipaprikát és egy üveg tequilát.

1 kg narancs

~1,6 l víz

~0,8 kg cukor

1 citrom leve

2 chilipaprika

1 nagy csipet só

3 szem bors

2 szem szegfű

2,5 dl tequila

Első nap: A narancsokat alaposan megmossuk, majd a tetejét és az alját levágjuk, felállítjuk és nyolcba vágjuk (ha nagy a narancs, még több részbe). Ezután a kapott gerezdekről a középső fehér részt lenyisszantjuk, és a közepére merőlegesen kicsi szeletekre vágjuk.

A kapott kis helyes narancsháromszögeket meg térfogat szerint mérjük, és amennyi bögre (cup) narancsot kaptunk, annyi bögre vizet teszünk hozzá. Beletesszük a citrom kifacsart levét is és a csipet sót.

A chilipaprikákat felkarikázzuk vékonyan és azt is a narancsok mellé dobjuk. Kóstoljuk meg menetközben a levet hogy mennyire csíp: elég erősen kell hogy csípjen. Ha nem, akkor tegyünk még bele. A végére a cukortól meg a sok forralástól sokat szelídül.

Ha magos a narancs, akkor az jó is meg rossz: rossz vágni, de a magot gyűjtve értékes pektinforrást kapunk. Nekem nem volt mag, viszont a citrom tele volt. Bele is tettem kis vászonzacskóba és ment a narancs mellé. Ekkor tettem bele még a fűszereket is a lábasba.

Felforraljuk, majd fedő nélkül gyöngyöztetjük 10 percet, hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni, majd lefedve hűtőbe tesszük.

Második nap: felforraljuk, majd fedő nélkül gyöngyöztetjük 10 percig, hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni, beletesszük a tequilát majd lefedve hűtőbe tesszük.

Harmadik nap: beletesszük végre a cukrot is az edénybe, és lassú tűzön kevergetjük amíg el nem olvad, majd feltekerjük és nagy lángon rotyogtatjuk hosszan, amíg a kívánt sűrűséget el nem érjük. Kb 30-60 perc. (nekem a három kiló narancshoz kellett majdnem két óra). Úgy tudjuk ellenőrizni hogy hideg tányérra cseppentünk egy kicsit, és ha hűlés után már ráncosodik vagy az ujjunkkal belenyúlva már nem folyik össze, akkor jó.

Kivesszük a vászonzacskót és sterilizált üvegekbe töltjük a lekvárt, mehet a dunsztba.

...aztán meg a maradékot másnap (a fotózáskor) már lehet is nyalogatni kanálszám...

 

 

 

recept alapötlete

2 komment

Címkék: narancs bors chili lekvár tequila szegfűszeg

A bejegyzés trackback címe:

https://befozok.blog.hu/api/trackback/id/tr614751918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zazálea · http://www.zazalea.blogspot.com 2012.01.27. 10:44:21

tequila nélkül nem lehet?

Ismeretlen_185014 2012.01.27. 11:36:39

dehogynem. :)