HTML

Eszter Befőz

befozok@gmail.com

Utolsó kommentek

  • TetováltPók: Most csinálom épp MEGINT! A céklásat jó sűrűn, de a curry-set is elkészítettük már! Mindkettő iste... (2018.05.16. 12:01) savanyított tojás
  • Margó Lehota: Ez jo csak a fenn maradt almaval mit csinalsz? (2018.04.22. 12:02) almapektin step-by-step
  • nana69: Köszönöm az ötletet :) Most tettem be a fagyasztóba a zellert és a petrezselymet :) (2017.10.01. 14:17) petrezselyemzöld és társai télire
  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • TetováltPók: Most csinálom épp MEGINT! A céklásat jó sűrűn, de a curry-set is elkészítettük már! Mindkettő iste... (2018.05.16. 12:01) savanyított tojás
  • Margó Lehota: Ez jo csak a fenn maradt almaval mit csinalsz? (2018.04.22. 12:02) almapektin step-by-step
  • nana69: Köszönöm az ötletet :) Most tettem be a fagyasztóba a zellert és a petrezselymet :) (2017.10.01. 14:17) petrezselyemzöld és társai télire
  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale

Címkék

1001éjszaka (1) áfonya (2) agar-agar (1) akác (1) akácvirág (1) alapkonyha (1) alkohol (4) állati (2) alma (6) almapektin (5) aratásikörte (1) arónia (1) babér (1) babérlevél (1) balaton (1) balzsamecet (1) barack (1) barnacukor (1) befőtt (7) befőzünk (1) bergamott (1) beszerez (6) birsalma (6) birsalmasajt (2) bodavirág (1) bodza (6) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) bor (1) bors (3) borsmenta (1) buek (2) camembert (1) cékla (1) chili (6) chutney (3) citrom (41) citromfalevél (1) citromfű (5) citromhéj (10) citromlé (6) citromsav (5) coffee challenge (1) csakugy (1) család (1) cseresznye (1) csili (1) csillagánizs (2) csipkebogyó (1) csokoládé (3) cukkíni (1) cukorszirup (1) curd (2) curry (1) denusi (1) desszertasztal (1) diabetikus (1) dió (6) duplafenekű lábas (1) dzsem (10) dzsemfix (10) earlgrey (1) ecet (11) édesgyökér (1) eper (10) erdő (1) facebook (1) fagyasztás (2) fahéj (6) fail (2) feketeáfonya (3) feketeberkenye (1) feketebors (1) feketeribizli (2) felhívás (1) fenyőmag (1) fenyőrügy (1) ferber (1) finn (2) fokhagyma (7) füge (4) fűszer (2) gesztenye (1) giveaway (1) gomba (2) gránátalma (2) gyömbér (12) gyömbérpor (1) gyöngyhagyma (1) hagyma (3) halszósz (1) hamis (1) hárs (2) hársvirág (2) hollandia (1) homoktövis (2) horvátország (2) hús (1) hűtő (1) hűtős (2) ibolya (1) ikra (1) interjú (1) japán (1) japánbirs (1) játék (2) jujuba (1) kagyló (1) kakaó (1) kakukkfű (2) kandírozott (2) kapor (2) kapormag (2) karácsony (3) kardamom (9) karfiol (1) karob (2) kávé (1) kaviár (1) keményítő (1) kep (15) kép (3) kérdéses (1) kert (3) keserű (1) ketchup (2) kimchi (1) kimcsi (1) kínai kel (1) kirándulás (4) kökény (2) kókusz (2) kóla (1) kömény (1) konyak (2) könyv (2) korea (1) koreai (1) koriander (1) koriandermag (3) körte (3) kóstolás (1) kovászos (1) krém (3) kumquat (1) kurkuma (2) lazac (2) lekvár (28) levendula (3) leves (1) libamáj (1) libazsír (1) licsi (1) likőr (2) lime (4) málna (7) mandarin (1) mandula (1) mango (3) maracuja (1) marmalade (3) mazsola (3) medvehagyma (1) meggy (8) menta (3) meyer (1) méz (1) mézeskalács (1) mirabelle (2) morog (1) múlt (1) munka (1) mustár (2) mustármag (4) napraforgómag (1) narancs (8) narancshéj (2) narancsvirágvíz (1) nashikörte (1) naspolya (1) natúrbefőtt (2) nespresso (1) nyer (2) nyers (1) olajbogyó (2) olíva (2) oliva (1) olívaolaj (2) orgona (1) ősz (1) őszibarack (3) othello (1) otthon (3) őzláb (2) palacsinta (1) pandan (1) paprika (1) paradicsom (1) parmezán (1) pecorino (1) perilla (1) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) piccalilli (1) pinkgrapefruit (5) pirosáfonya (1) pirosribizli (2) piszke (3) pitypang (1) pomelo (1) por (1) rák (1) rebarbara (10) recept (3) rendelés (1) répa (2) retek (1) ringló (2) rómaikömény (1) rozé (1) rozmaring (3) rózsaszirom (1) rózsavíz (2) rum (3) saját (6) sajt (2) saláta (1) sárgabarack (5) sárgadinnye (1) sárkánygyümölcs (1) sashimi (1) savanyú (10) savanyúság (4) segítsüti (3) seville (1) shiso (1) (4) sonka (1) sörretek (1) sós (3) steak (2) step by step (6) sűrített (1) sütemény (6) sütőtök (1) szecsuáni bors (1) szeder (2) szegfűbors (2) szegfűszeg (8) szerecsendió (3) szilva (3) szirup (5) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (3) szörp (11) szörpfőző (1) szósz (1) szoveg (5) tárkony (1) tartósít (2) tea (1) tej (1) tejsavas (1) tejszín (1) tenger (1) tengerisün (1) tequila (1) terv (2) thaicitromfű (1) tojás (3) tökmag (1) tökmagolaj (1) töpörtyű (1) torma (1) törökmogyoró (1) uborka (5) újhagyma (2) ume (1) umeboshi (1) ünnep (1) upgrade (1) utaz (6) vad (1) vaj (2) vanília (8) vendégposzt (2) vérnarancs (1) verseny (1) virág (1) visszatekintő (1) vizesdunszt (1) vodka (2) vörösáfonya (2) vörösbor (1) vörösborecet (1) xilit (2) xukor (1) xylit (1) zellermag (1) zellerzöld (1) zölddió (1) zöldparadicsom (1) zselé (11) zsófi (1) Címkefelhő

mentás bergamottolajos citromlekvár

2012.02.27. 14:59 Eszter Befőz

kissé kalandosan indult a dolog, ugyanis eredetileg bergamott marmalade-et szerettem volna készíteni, volt is nagy utánajárás, de nem sikerült, valószínűleg lemaradtam a szezonjáról, így be kellett érjem sima citrommal, de nagy szerencsémre pont belefutottam egy szállítmány kezeletlen szicíliai citromba, úgyhogy a héten kedden szüretelték a napfényes Dél-Olaszországban, én meg vasárnap már lekvárrá is főzhettem.

Persze a bergamott még így se hagyott nyugodni, úgyhogy vettem tiszta, préselt olaj formájában és borsmentával párosítottam.

Hozzávalók:

Kb 3kg citrom (az ebből nyert 1l préselt lé)

1l almapektin

2kg cukor + 400g cukor

4 + 2dl víz

6db szép citrom (lehetőleg kezeletlen)

4 nagy evőkanál borsmenta (teafű. ne filteres)

6-10 csepp bergamott olaj

 

 

 

A hat citromot felvagdossuk minél vékonyabb cikkelyekre (úgy mint itt) és feltesszük 4 dl vízzel és 400g cukorral lassú tűzre. Addig főzzük amíg kissé átlátszó nem lesz a héj része. Oda kell figyelni, kavargatni kell; a végén, amikor már nincs sok leve, könnyen lekap az alja.

Közben kifacsarunk annyi citromot hogy 1l levet kapjunk. Nem szűrtem, csak a magokat távolítottam el belőle: az összes magot és hártyamaradékot (ami lényeréskor a facsarón marad) összegyűjtjük és muszlinzacskóba helyezzük.

Ha a citromcikkelyek már elég jól átfőttek, hozzáöntjük az 1l citromlevet, az 1l almapektint és a 2 kg cukrot, és beletesszük a muszlinzacskót a magokkal. Amíg a cukor el nem olvad, lassú tűzön főzzük, majd nagy lángra tekerjük és néha megkeverjük. Nagyon habzik, úgyhogy érdemes eleve sokkal nagyobb lábasban kezdeni. Lefölözzük ha kell, majd újra forrásra visszük legalább 10 percig.

Közben készítünk egy borsmenta főzetet: a 4 nagy kanál borsmentát 2dl lobogó forró vízbe tesszük, hagyjuk 5-10 percig állni majd leszűrjük.

A lekvárból kiszedjük a muszlinzacskót, beleöntjük a borsmenta főzetet és belecsepegtetjük a bergamott olajat, még egyszer felforraljuk, majd az előkészített sterilizált befőttesüvegekbe töltjük és dunsztoljuk.

A végeredmény egy igazi karakteres lekvár. Kesernyés, citrusos, nagyon aromás és illatos. Fel kell nőni hozzá.

 

 

 

6 komment

Címkék: citrom borsmenta bergamott almapektin

A bejegyzés trackback címe:

https://befozok.blog.hu/api/trackback/id/tr894751929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zazálea · http://www.zazalea.blogspot.com 2012.02.27. 16:11:45

fel szeretnék nőni. végre. lehet? (értsd jól)

Ismeretlen_185014 2012.02.27. 17:23:38

lehet persze! :-)

BT 2012.02.29. 13:18:48

Elárulod hol sikerült citromot és olajat beszerezni? köszönöm

Ismeretlen_185014 2012.03.01. 22:38:03

citromot linkeltem is, az olajat meg a Culinarisban

lalamanna · http://www.mannapurnajoga.hu 2012.07.23. 15:04:38

Azt gondolom fantasztikus kis blogra találtam! ;) Rendszeres látogató leszek!

Ismeretlen_185014 2012.07.31. 10:06:47

[lalamanna](#12566497) Köszönöm!