HTML

Eszter Befőz

befozok@gmail.com

Utolsó kommentek

  • TetováltPók: Most csinálom épp MEGINT! A céklásat jó sűrűn, de a curry-set is elkészítettük már! Mindkettő iste... (2018.05.16. 12:01) savanyított tojás
  • Margó Lehota: Ez jo csak a fenn maradt almaval mit csinalsz? (2018.04.22. 12:02) almapektin step-by-step
  • nana69: Köszönöm az ötletet :) Most tettem be a fagyasztóba a zellert és a petrezselymet :) (2017.10.01. 14:17) petrezselyemzöld és társai télire
  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • TetováltPók: Most csinálom épp MEGINT! A céklásat jó sűrűn, de a curry-set is elkészítettük már! Mindkettő iste... (2018.05.16. 12:01) savanyított tojás
  • Margó Lehota: Ez jo csak a fenn maradt almaval mit csinalsz? (2018.04.22. 12:02) almapektin step-by-step
  • nana69: Köszönöm az ötletet :) Most tettem be a fagyasztóba a zellert és a petrezselymet :) (2017.10.01. 14:17) petrezselyemzöld és társai télire
  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale

Címkék

1001éjszaka (1) áfonya (2) agar-agar (1) akác (1) akácvirág (1) alapkonyha (1) alkohol (4) állati (2) alma (6) almapektin (5) aratásikörte (1) arónia (1) babér (1) babérlevél (1) balaton (1) balzsamecet (1) barack (1) barnacukor (1) befőtt (7) befőzünk (1) bergamott (1) beszerez (6) birsalma (6) birsalmasajt (2) bodavirág (1) bodza (6) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) bor (1) bors (3) borsmenta (1) buek (2) camembert (1) cékla (1) chili (6) chutney (3) citrom (41) citromfalevél (1) citromfű (5) citromhéj (10) citromlé (6) citromsav (5) coffee challenge (1) csakugy (1) család (1) cseresznye (1) csili (1) csillagánizs (2) csipkebogyó (1) csokoládé (3) cukkíni (1) cukorszirup (1) curd (2) curry (1) denusi (1) desszertasztal (1) diabetikus (1) dió (6) duplafenekű lábas (1) dzsem (10) dzsemfix (10) earlgrey (1) ecet (11) édesgyökér (1) eper (10) erdő (1) facebook (1) fagyasztás (2) fahéj (6) fail (2) feketeáfonya (3) feketeberkenye (1) feketebors (1) feketeribizli (2) felhívás (1) fenyőmag (1) fenyőrügy (1) ferber (1) finn (2) fokhagyma (7) füge (4) fűszer (2) gesztenye (1) giveaway (1) gomba (2) gránátalma (2) gyömbér (12) gyömbérpor (1) gyöngyhagyma (1) hagyma (3) halszósz (1) hamis (1) hárs (2) hársvirág (2) hollandia (1) homoktövis (2) horvátország (2) hús (1) hűtő (1) hűtős (2) ibolya (1) ikra (1) interjú (1) japán (1) japánbirs (1) játék (2) jujuba (1) kagyló (1) kakaó (1) kakukkfű (2) kandírozott (2) kapor (2) kapormag (2) karácsony (3) kardamom (9) karfiol (1) karob (2) kávé (1) kaviár (1) keményítő (1) kep (15) kép (3) kérdéses (1) kert (3) keserű (1) ketchup (2) kimchi (1) kimcsi (1) kínai kel (1) kirándulás (4) kökény (2) kókusz (2) kóla (1) kömény (1) konyak (2) könyv (2) korea (1) koreai (1) koriander (1) koriandermag (3) körte (3) kóstolás (1) kovászos (1) krém (3) kumquat (1) kurkuma (2) lazac (2) lekvár (28) levendula (3) leves (1) libamáj (1) libazsír (1) licsi (1) likőr (2) lime (4) málna (7) mandarin (1) mandula (1) mango (3) maracuja (1) marmalade (3) mazsola (3) medvehagyma (1) meggy (8) menta (3) meyer (1) méz (1) mézeskalács (1) mirabelle (2) morog (1) múlt (1) munka (1) mustár (2) mustármag (4) napraforgómag (1) narancs (8) narancshéj (2) narancsvirágvíz (1) nashikörte (1) naspolya (1) natúrbefőtt (2) nespresso (1) nyer (2) nyers (1) olajbogyó (2) olíva (2) oliva (1) olívaolaj (2) orgona (1) ősz (1) őszibarack (3) othello (1) otthon (3) őzláb (2) palacsinta (1) pandan (1) paprika (1) paradicsom (1) parmezán (1) pecorino (1) perilla (1) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) piccalilli (1) pinkgrapefruit (5) pirosáfonya (1) pirosribizli (2) piszke (3) pitypang (1) pomelo (1) por (1) rák (1) rebarbara (10) recept (3) rendelés (1) répa (2) retek (1) ringló (2) rómaikömény (1) rozé (1) rozmaring (3) rózsaszirom (1) rózsavíz (2) rum (3) saját (6) sajt (2) saláta (1) sárgabarack (5) sárgadinnye (1) sárkánygyümölcs (1) sashimi (1) savanyú (10) savanyúság (4) segítsüti (3) seville (1) shiso (1) (4) sonka (1) sörretek (1) sós (3) steak (2) step by step (6) sűrített (1) sütemény (6) sütőtök (1) szecsuáni bors (1) szeder (2) szegfűbors (2) szegfűszeg (8) szerecsendió (3) szilva (3) szirup (5) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (3) szörp (11) szörpfőző (1) szósz (1) szoveg (5) tárkony (1) tartósít (2) tea (1) tej (1) tejsavas (1) tejszín (1) tenger (1) tengerisün (1) tequila (1) terv (2) thaicitromfű (1) tojás (3) tökmag (1) tökmagolaj (1) töpörtyű (1) torma (1) törökmogyoró (1) uborka (5) újhagyma (2) ume (1) umeboshi (1) ünnep (1) upgrade (1) utaz (6) vad (1) vaj (2) vanília (8) vendégposzt (2) vérnarancs (1) verseny (1) virág (1) visszatekintő (1) vizesdunszt (1) vodka (2) vörösáfonya (2) vörösbor (1) vörösborecet (1) xilit (2) xukor (1) xylit (1) zellermag (1) zellerzöld (1) zölddió (1) zöldparadicsom (1) zselé (11) zsófi (1) Címkefelhő

medvehagyma pesto

2012.04.03. 08:25 Eszter Befőz

magyarázom a bizonyítványom. az úgy volt hogy én rettenetesen régóta készülök már hogy akkor megyek szedni természet lágy öléről sok sok medvehagymát. Aztán a szeszélyes sors három láda piacról megmaradt rámtukmált medvehagymában manifesztálódott, pedig én esküszöm szedni akartam, a két kis kezemmel. a természet lágy öléről, ugye.

Úgyhogy másnap azért elmentünk a szupertitkos lelőhelyre, amihez úgy kaptam a GPS koordinátákat, mint a sorozatokban az FBI ügynökök, kezünkben a tablet, kocsiban a GPS, odanavigáltunk az olyannyira szupertitkos helyre a Gerecsében, hogy alig tudtunk az erdőben(!) leparkolni.

Belehasaltam, fényképeztem, ettük a fiatal medvehagyma levelet. Eb közben bükk-rügyet vadászott, de még nem járt sikerrel (majd később fakadnak csak). Aztán persze jött öt másik család, úgyhogy átadtuk a helyet.

 

 

 

(vissza kellene jönni amikor virágzik... )

Itthon viszont két napja csak darálunk, nincs húsdarálónk, úgyhogy jobb híján egy literes aprítóval megy, kis adagonként.

Az egyik recept alapja gaszronautától származik, kicsit toltam a mennyiségeken:

 

Fenyőmagos-parmezános medvehagyma pesto hozzávalók:

8 nagy csokor medvehagyma (egy csokor annyi amennyit át tudsz szorosan fogni)

30 deka parmezán (parmigiano reggiano-t használtam, lényeg hogy jó érett, erős ízű legyen)

8-10 deka fenyőmag

10 deka hántolt tökmag

20 deka hántolt napraforgó mag

1 dl tökmagolaj

3 dl olívaolaj + az üvegek lezárásakor

2 ek só

1 tk bors

1 citrom leve

 

és készítettem még egy másik verziót is:

 

Pecorinos-diós medvehagyma pesto hozzávalók:

8 nagy csokor medvehagyma

35-40 deka dióbél

30 deka pecorino romano

4 dl olívaolaj + az üvegek lezárásakor

1 ek só

1 tk bors

1 citrom leve

 

elkészítése egyszerű: a magokat pirítjuk, a sajtot lereszeljük, aztán mindent összeturmixolunk.

Persze ezt így könnyű mondani, de kinek van ekkora turmixa, ugye? Nálam úgy alakult, hogy kb négybe vágtam egy-egy csokor medvehagymát majd kis adagokban aprítottam (a legvége szárát eldobtam), összesen mind a 8 csokornyit, egy nagy tálba gyűjtöttem, aztán a férjem átturmixolta botturmixszal hogy még finomabb textúrájú legyen. Utána a magokat három körben megpirítottam (fenyő, tök, napraforgó), majd azokat is aprítottam, majd a sajtot lereszeltem, az is ment az aprítógépbe. Végül az összes aprított hozzávalót összekevertem egy nagy tálban, hozzáadtam a sót, őröltem bele borsot, facsartam bele citromot és hozzáöntöttük az olaja(ka)t. A második verziónál annyival egyszerűsödik a dolog hogy csak egy nagyobb adag diót kell pirítani, illetve utána kicsit átmorzsolni egy tiszta konyharuhával hogy lejöjjön a vékony keserű hártya nagyja róla.

Egy éjszakát hagytam (alaposan lefedve!) hűtőben állni, nagyon kell az érés neki, elsőre szinte ehetetlen, másnap már igazán finom (és egyre jobb lesz nap-mint-nap)!

Másnap alaposan átkevertem még utoljára majd sterilizált üvegekbe töltöttem (ügyelve arra hogy minél kevesebb légbuborék maradjon) és jól meglocsoltam olívaolajjal (gyakorlatilag ezzel zártam légmentesre). Hűtőben egy-két hétig áll el, tovább ne tároljuk, inkább kis adagokat készítsünk frissen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 komment

Címkék: dió medvehagyma pecorino parmezán fenyőmag pesto olívaolaj tökmagolaj napraforgómag tökmag

A bejegyzés trackback címe:

https://befozok.blog.hu/api/trackback/id/tr724751937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vera 2012.04.03. 23:34:38

Ez a pesto valami mesesen finom, koszonjuk szepen! El tudnam kanalazgatni, szerintem most egy darabig pestos kenyeren, pestos salatan, meg ilyesmiken fogok elni:)

Kriszta 2012.04.04. 14:24:05

Eszter, mennyi ideig áll így el?

ancsa 2012.04.05. 20:50:27

Azaz hántolt tökmag. Ugye?

Eszter befőz · http://befozok.freeblog.hu 2012.04.06. 10:48:40

Vera: nagyon örülök!

Eszter befőz · http://befozok.freeblog.hu 2012.04.06. 10:50:23

Kriszta: hűtőben szerintem pár hónapig biztosan, főleg ha a tetején mindig van/vagy pótlod az olívaolaj réteget ami védi

Ismeretlen_185014 2012.04.06. 10:52:32

ancsa: jaigen, persze! javítottam is, köszi!