HTML

Eszter Befőz

befozok@gmail.com

Utolsó kommentek

  • TetováltPók: Most csinálom épp MEGINT! A céklásat jó sűrűn, de a curry-set is elkészítettük már! Mindkettő iste... (2018.05.16. 12:01) savanyított tojás
  • Margó Lehota: Ez jo csak a fenn maradt almaval mit csinalsz? (2018.04.22. 12:02) almapektin step-by-step
  • nana69: Köszönöm az ötletet :) Most tettem be a fagyasztóba a zellert és a petrezselymet :) (2017.10.01. 14:17) petrezselyemzöld és társai télire
  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • TetováltPók: Most csinálom épp MEGINT! A céklásat jó sűrűn, de a curry-set is elkészítettük már! Mindkettő iste... (2018.05.16. 12:01) savanyított tojás
  • Margó Lehota: Ez jo csak a fenn maradt almaval mit csinalsz? (2018.04.22. 12:02) almapektin step-by-step
  • nana69: Köszönöm az ötletet :) Most tettem be a fagyasztóba a zellert és a petrezselymet :) (2017.10.01. 14:17) petrezselyemzöld és társai télire
  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale

Címkék

1001éjszaka (1) áfonya (2) agar-agar (1) akác (1) akácvirág (1) alapkonyha (1) alkohol (4) állati (2) alma (6) almapektin (5) aratásikörte (1) arónia (1) babér (1) babérlevél (1) balaton (1) balzsamecet (1) barack (1) barnacukor (1) befőtt (7) befőzünk (1) bergamott (1) beszerez (6) birsalma (6) birsalmasajt (2) bodavirág (1) bodza (6) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) bor (1) bors (3) borsmenta (1) buek (2) camembert (1) cékla (1) chili (6) chutney (3) citrom (41) citromfalevél (1) citromfű (5) citromhéj (10) citromlé (6) citromsav (5) coffee challenge (1) csakugy (1) család (1) cseresznye (1) csili (1) csillagánizs (2) csipkebogyó (1) csokoládé (3) cukkíni (1) cukorszirup (1) curd (2) curry (1) denusi (1) desszertasztal (1) diabetikus (1) dió (6) duplafenekű lábas (1) dzsem (10) dzsemfix (10) earlgrey (1) ecet (11) édesgyökér (1) eper (10) erdő (1) facebook (1) fagyasztás (2) fahéj (6) fail (2) feketeáfonya (3) feketeberkenye (1) feketebors (1) feketeribizli (2) felhívás (1) fenyőmag (1) fenyőrügy (1) ferber (1) finn (2) fokhagyma (7) füge (4) fűszer (2) gesztenye (1) giveaway (1) gomba (2) gránátalma (2) gyömbér (12) gyömbérpor (1) gyöngyhagyma (1) hagyma (3) halszósz (1) hamis (1) hárs (2) hársvirág (2) hollandia (1) homoktövis (2) horvátország (2) hús (1) hűtő (1) hűtős (2) ibolya (1) ikra (1) interjú (1) japán (1) japánbirs (1) játék (2) jujuba (1) kagyló (1) kakaó (1) kakukkfű (2) kandírozott (2) kapor (2) kapormag (2) karácsony (3) kardamom (9) karfiol (1) karob (2) kávé (1) kaviár (1) keményítő (1) kep (15) kép (3) kérdéses (1) kert (3) keserű (1) ketchup (2) kimchi (1) kimcsi (1) kínai kel (1) kirándulás (4) kökény (2) kókusz (2) kóla (1) kömény (1) konyak (2) könyv (2) korea (1) koreai (1) koriander (1) koriandermag (3) körte (3) kóstolás (1) kovászos (1) krém (3) kumquat (1) kurkuma (2) lazac (2) lekvár (28) levendula (3) leves (1) libamáj (1) libazsír (1) licsi (1) likőr (2) lime (4) málna (7) mandarin (1) mandula (1) mango (3) maracuja (1) marmalade (3) mazsola (3) medvehagyma (1) meggy (8) menta (3) meyer (1) méz (1) mézeskalács (1) mirabelle (2) morog (1) múlt (1) munka (1) mustár (2) mustármag (4) napraforgómag (1) narancs (8) narancshéj (2) narancsvirágvíz (1) nashikörte (1) naspolya (1) natúrbefőtt (2) nespresso (1) nyer (2) nyers (1) olajbogyó (2) olíva (2) oliva (1) olívaolaj (2) orgona (1) ősz (1) őszibarack (3) othello (1) otthon (3) őzláb (2) palacsinta (1) pandan (1) paprika (1) paradicsom (1) parmezán (1) pecorino (1) perilla (1) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) piccalilli (1) pinkgrapefruit (5) pirosáfonya (1) pirosribizli (2) piszke (3) pitypang (1) pomelo (1) por (1) rák (1) rebarbara (10) recept (3) rendelés (1) répa (2) retek (1) ringló (2) rómaikömény (1) rozé (1) rozmaring (3) rózsaszirom (1) rózsavíz (2) rum (3) saját (6) sajt (2) saláta (1) sárgabarack (5) sárgadinnye (1) sárkánygyümölcs (1) sashimi (1) savanyú (10) savanyúság (4) segítsüti (3) seville (1) shiso (1) (4) sonka (1) sörretek (1) sós (3) steak (2) step by step (6) sűrített (1) sütemény (6) sütőtök (1) szecsuáni bors (1) szeder (2) szegfűbors (2) szegfűszeg (8) szerecsendió (3) szilva (3) szirup (5) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (3) szörp (11) szörpfőző (1) szósz (1) szoveg (5) tárkony (1) tartósít (2) tea (1) tej (1) tejsavas (1) tejszín (1) tenger (1) tengerisün (1) tequila (1) terv (2) thaicitromfű (1) tojás (3) tökmag (1) tökmagolaj (1) töpörtyű (1) torma (1) törökmogyoró (1) uborka (5) újhagyma (2) ume (1) umeboshi (1) ünnep (1) upgrade (1) utaz (6) vad (1) vaj (2) vanília (8) vendégposzt (2) vérnarancs (1) verseny (1) virág (1) visszatekintő (1) vizesdunszt (1) vodka (2) vörösáfonya (2) vörösbor (1) vörösborecet (1) xilit (2) xukor (1) xylit (1) zellermag (1) zellerzöld (1) zölddió (1) zöldparadicsom (1) zselé (11) zsófi (1) Címkefelhő

rozé zselé

2012.04.11. 18:25 Eszter Befőz

borzselé, már régóta izgatta a fantáziám, de hogy eddig miért is nem jutott eszembe, amikor mindig van itthon ezekből a rozékból mert annyira szeretjük, ezt nem is értem.

Mind a kettő fajta Ostoros rozét szeretem, friss, gyümölcsös, gondoltam hogy ha kerül bele cukor, akkor legyen benne valami ellenpont mind ízre, mind textúrára, úgyhogy citromhéjat csíkoztam még bele.

egy gyors és elronthatatlan recept jön:

 

Hozzávalók:

egy üveg bor (7,5dl)

egy nagy citrom héja

30 dkg cukor

1-2 csomag dzsemfix 2:1

 

A citromot alaposan átmosom, majd a citrom csíkozóval lehámozom a héj nagyját, ha nincs ilyen célszerszámunk, akkor zöldséghámozóval vékonyan hámozzuk meg a citromot, és utána éles késsel szép vékony csíkokra vágjuk.

A dzsemfixek különbözőek, úgyhogy érdemes úgy készíteni ahogy a zacskó írja. Jelen esetben:

A bort elkevertem a dzsemfixxel, annyi csomaggal teszek bele, amennyire keménynek szeretném: egy csomagtól remegős, kocsonyás, másféltől már kanalazható, viszonylag szilárd. Mivel több adagot főztem, úgy 1,6 csomagnyi jutott egy üvegre visszaosztva. Ez szerintem már elég.

Szóval elkeverni a dzsemfixxel, majd beleszórni a citromhéjforgácsokat, és nagy lángon főzzünk forralásig. Ekkor beletesszük a cukrot, átkeverjük amíg el nem olvad, és újraforrástól számított 5 percig főzzük, majd elzárjuk a gázt és 5 percet pihentetjük. Alaposan átkeverjük.

Sterilizált üvegekbe merjük (a citromhéjacskákat egyenlő arányba próbáljuk az üvegekbe juttatni) és dunsztoljuk. Majd a borszerető férjünk elől megpróbálhatjuk eldugni, de úgysem fog sikerülni (a próbaüveg tartalma is elillant ma reggelre virradóra).

 

 

 

 

 

 

10 komment

Címkék: rozé bor citrom zselé dzsemfix

A bejegyzés trackback címe:

https://befozok.blog.hu/api/trackback/id/tr124751939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chriesi · http://mandulasarok.blogspot.com 2012.04.11. 18:34:22

Klassz fotók és a zselé is szuper jól néz ki!

Ismeretlen_185014 2012.04.11. 18:37:07

ó, köszi! gyors voltál :) azóta adtam hozzá még egy képet, az utolsót, abban nem vagyok biztos

kisribizli 2012.04.11. 20:06:42

Nagyon jól néz ki, még sosem csináltam semmilyen zselét, ezzel fogom kezdeni. A "30 dkg citrom" az 30 dkg cukor gondolom.. A képeid nagyon tetszenek.. az összes..

Ismeretlen_185014 2012.04.11. 21:30:49

kisribizli: :-D hehe, mostanában mindent elírok, de szerencsére szemfüles olvasóim vannak! Köszi a dícséret!

Kiss Gábor 2012.04.12. 14:48:29

@"Eszter befőz": Esetleg egyből lehetne valamilyen sütihez, gyümölcstortához használni ??

Eszter Befőz · http://befozok.freeblog.hu 2012.04.12. 15:17:20

@Kiss Gábor: biztosan, de csak felnőtteknek készült sütikbe tenném. Vagy gyümölcstortára is lehetne hasonlót csinálni, csak akkor már zselatint használnék inkább

Ráczné Zsóka · http://http:*//clinterapiblogspot.com 2012.05.12. 18:53:51

Fantasztikusan amit csinálsz. Nem is tudom, hogy nem jártam még nálad. Ez a zselé pedig valami szuper. Ezt ki kell próbálnom.

Ismeretlen_185014 2012.05.29. 23:07:49

Zsóka: köszönöm! remélem ízleni fog!

Nanga 2012.06.26. 18:37:52

Eszter, ezt is bátran eltehetem télre a kamrába (és őrködhetek, hogy senki meg ne találja...)?

Eszter befőz · http://befozok.freeblog.hu 2012.06.27. 00:13:36

Nanga: remélem igen. Eddig még semmi bajuk, de már csak három üveggel maradt, nem tudom hogy megérik-e a telet...