HTML

Eszter Befőz

befozok@gmail.com

Utolsó kommentek

  • TetováltPók: Most csinálom épp MEGINT! A céklásat jó sűrűn, de a curry-set is elkészítettük már! Mindkettő iste... (2018.05.16. 12:01) savanyított tojás
  • Margó Lehota: Ez jo csak a fenn maradt almaval mit csinalsz? (2018.04.22. 12:02) almapektin step-by-step
  • nana69: Köszönöm az ötletet :) Most tettem be a fagyasztóba a zellert és a petrezselymet :) (2017.10.01. 14:17) petrezselyemzöld és társai télire
  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • TetováltPók: Most csinálom épp MEGINT! A céklásat jó sűrűn, de a curry-set is elkészítettük már! Mindkettő iste... (2018.05.16. 12:01) savanyított tojás
  • Margó Lehota: Ez jo csak a fenn maradt almaval mit csinalsz? (2018.04.22. 12:02) almapektin step-by-step
  • nana69: Köszönöm az ötletet :) Most tettem be a fagyasztóba a zellert és a petrezselymet :) (2017.10.01. 14:17) petrezselyemzöld és társai télire
  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale

Címkék

1001éjszaka (1) áfonya (2) agar-agar (1) akác (1) akácvirág (1) alapkonyha (1) alkohol (4) állati (2) alma (6) almapektin (5) aratásikörte (1) arónia (1) babér (1) babérlevél (1) balaton (1) balzsamecet (1) barack (1) barnacukor (1) befőtt (7) befőzünk (1) bergamott (1) beszerez (6) birsalma (6) birsalmasajt (2) bodavirág (1) bodza (6) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) bor (1) bors (3) borsmenta (1) buek (2) camembert (1) cékla (1) chili (6) chutney (3) citrom (41) citromfalevél (1) citromfű (5) citromhéj (10) citromlé (6) citromsav (5) coffee challenge (1) csakugy (1) család (1) cseresznye (1) csili (1) csillagánizs (2) csipkebogyó (1) csokoládé (3) cukkíni (1) cukorszirup (1) curd (2) curry (1) denusi (1) desszertasztal (1) diabetikus (1) dió (6) duplafenekű lábas (1) dzsem (10) dzsemfix (10) earlgrey (1) ecet (11) édesgyökér (1) eper (10) erdő (1) facebook (1) fagyasztás (2) fahéj (6) fail (2) feketeáfonya (3) feketeberkenye (1) feketebors (1) feketeribizli (2) felhívás (1) fenyőmag (1) fenyőrügy (1) ferber (1) finn (2) fokhagyma (7) füge (4) fűszer (2) gesztenye (1) giveaway (1) gomba (2) gránátalma (2) gyömbér (12) gyömbérpor (1) gyöngyhagyma (1) hagyma (3) halszósz (1) hamis (1) hárs (2) hársvirág (2) hollandia (1) homoktövis (2) horvátország (2) hús (1) hűtő (1) hűtős (2) ibolya (1) ikra (1) interjú (1) japán (1) japánbirs (1) játék (2) jujuba (1) kagyló (1) kakaó (1) kakukkfű (2) kandírozott (2) kapor (2) kapormag (2) karácsony (3) kardamom (9) karfiol (1) karob (2) kávé (1) kaviár (1) keményítő (1) kep (15) kép (3) kérdéses (1) kert (3) keserű (1) ketchup (2) kimchi (1) kimcsi (1) kínai kel (1) kirándulás (4) kökény (2) kókusz (2) kóla (1) kömény (1) konyak (2) könyv (2) korea (1) koreai (1) koriander (1) koriandermag (3) körte (3) kóstolás (1) kovászos (1) krém (3) kumquat (1) kurkuma (2) lazac (2) lekvár (28) levendula (3) leves (1) libamáj (1) libazsír (1) licsi (1) likőr (2) lime (4) málna (7) mandarin (1) mandula (1) mango (3) maracuja (1) marmalade (3) mazsola (3) medvehagyma (1) meggy (8) menta (3) meyer (1) méz (1) mézeskalács (1) mirabelle (2) morog (1) múlt (1) munka (1) mustár (2) mustármag (4) napraforgómag (1) narancs (8) narancshéj (2) narancsvirágvíz (1) nashikörte (1) naspolya (1) natúrbefőtt (2) nespresso (1) nyer (2) nyers (1) olajbogyó (2) oliva (1) olíva (2) olívaolaj (2) orgona (1) ősz (1) őszibarack (3) othello (1) otthon (3) őzláb (2) palacsinta (1) pandan (1) paprika (1) paradicsom (1) parmezán (1) pecorino (1) perilla (1) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) piccalilli (1) pinkgrapefruit (5) pirosáfonya (1) pirosribizli (2) piszke (3) pitypang (1) pomelo (1) por (1) rák (1) rebarbara (10) recept (3) rendelés (1) répa (2) retek (1) ringló (2) rómaikömény (1) rozé (1) rozmaring (3) rózsaszirom (1) rózsavíz (2) rum (3) saját (6) sajt (2) saláta (1) sárgabarack (5) sárgadinnye (1) sárkánygyümölcs (1) sashimi (1) savanyú (10) savanyúság (4) segítsüti (3) seville (1) shiso (1) (4) sonka (1) sörretek (1) sós (3) steak (2) step by step (6) sűrített (1) sütemény (6) sütőtök (1) szecsuáni bors (1) szeder (2) szegfűbors (2) szegfűszeg (8) szerecsendió (3) szilva (3) szirup (5) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (3) szörp (11) szörpfőző (1) szósz (1) szoveg (5) tárkony (1) tartósít (2) tea (1) tej (1) tejsavas (1) tejszín (1) tenger (1) tengerisün (1) tequila (1) terv (2) thaicitromfű (1) tojás (3) tökmag (1) tökmagolaj (1) töpörtyű (1) torma (1) törökmogyoró (1) uborka (5) újhagyma (2) ume (1) umeboshi (1) ünnep (1) upgrade (1) utaz (6) vad (1) vaj (2) vanília (8) vendégposzt (2) vérnarancs (1) verseny (1) virág (1) visszatekintő (1) vizesdunszt (1) vodka (2) vörösáfonya (2) vörösbor (1) vörösborecet (1) xilit (2) xukor (1) xylit (1) zellermag (1) zellerzöld (1) zölddió (1) zöldparadicsom (1) zselé (11) zsófi (1) Címkefelhő

thai citromfüves eperlekvár

2012.06.06. 17:36 Eszter Befőz

eper... már harmadik hete vadászom, de az idei magyar szabadföldi eperfelhozatal sajnos siralmas. Harmadszor megyünk szeddmagad földre, először már zártak, aztán nem volt elég, most meg másfél kilót sikerült ma reggel szedni csak, bezzeg tavaly!

Idén 1: rettenet volt az időjárás: hideg és száraz, 2: sokkal több ember rohamozza meg a földeket mint tavaly, az epertövek se bírják. Még a félig éretteket is leszedik.

Úgyhogy kénytelen voltam piacra menni és ott venni két ládával. (Talán mondanom se kell hogy a piacozás is két részletben történt, mert az első alkalommal a hat kiló tartalmú ládából 1,5kg(!!!) lett csak felhasználható... no comment)

Aztán ma addig jártam a piacot, amíg olyan epret nem találtam, ami a láda alján is gurulós, illatos, zamatos... Ebből lett mindenféle finomság. Kezdjük is rögtön a thai citromfüves eperlekvárral:

 

Véletlen egybeesés volt hogy pont a thai citromfű, de amikor a Culinarisban a kezembe akadt a múltkor és megszagoltam, rögtön tudtam hogy passzolni fognak. Egy lassú, soknapos de cukortakarékos lekvár.

 

Hozzávalók:

2kg eper

60dkg cukor

2 szál thai citromfű

1 citrom leve és reszelt héja

1 zacskó 3:1 dzsemfix

Az epret mosom, csumázom és negyedelem, majd egy tálba teszem és ráöntöm a cukrot. Óvatosan átkeverem és egy folpackkal letakarom közvetlenül az eper tetejét. 1 napot áll.

Másnap a két thai citromfű külső héját lehántom, végeit levágom, majd úgy bevágom hosszanti irányba, hogy a végén a "torzsa" rész összetartsa azért. A citromot citruscsíkozóval lehámozom (vagy uborkahámozóval hámozom és nagyon vékony csíkokra vágom), majd a levét kipréselem. A cukros epret lábasba öntöm át és beleteszem a két citromfüvet meg a citromlevet és a héjakat is és először csak lassú tűzön kevergetem óvatosan. A cukor le ne égjen, de az eprek ne törjenek túlságosan.

Amikor fő, még 15 percig hagyom főni, majd elzárom és egy éjszakára ezt is hagyom állni.

Másnap amikor még hideg, belekeverünk egy zacskó dzsemfixet a szobahőmérsékletű lekvárunkba és felforraljuk. 5 percig forr, majd elzárjuk a lángot, kiszedjük a citromfüveket és sterilizált üvegekbe töltjük. Dunsztoljuk.

A dzsemfix nélkül több cukor kellett volna bele és tovább kellett volna főzni. Ez az egy zacskó épp hogy csak egy kis tartást ad a lekvárnak, semmi több.

Íze? Hát mit mondjak? Eperrel tévedni? lehetetlen...

 

5 komment

Címkék: citrom eper lekvár citromhéj thaicitromfű

A bejegyzés trackback címe:

https://befozok.blog.hu/api/trackback/id/tr514751949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabi79 2012.06.11. 13:28:25

Eszter! Itt próbáltad http://www.eperfold.hu/? Az egyik ismerős Pomázon volt, igaz másfél hete, előtte telefonált és nagyon szép epreket szedett

gabi79 2012.06.11. 13:28:55

Eszter! Itt próbáltad http://www.eperfold.hu/? Az egyik ismerős Pomázon volt, igaz másfél hete, előtte telefonált és nagyon szép epreket szedett

Ismeretlen_185014 2012.06.11. 13:30:31

igen, eperföld.hu-soknál voltam, de már mindegy. a 14kg eper elég volt most egy időre :) köszönöm azért!

Molnár Anikó 2012.06.12. 17:26:35

Szia! Segítséget szeretnek kérni. Tegnap készítettem eper lekvart, és nem vagyok benne biztos, hogy sikerült, mert úgy érzem az üvegek teteje nem zár jól. Az üvegek tetejére tettem celofánt és tetőt is, pár másodpercre fejre állítottam az üvegeket is. Ezt így jól csináltam? Gondolom pár napon belül kiderül, mert ha nem forr fel akkor sikerült a befőzés. segítséget előre is köszönöm Anikó

Eszter befőz · http://befozok.freeblog.hu 2012.06.14. 23:27:01

Anikó: a fejre állítós módszerre is sokan esküsznek ugyanúgy mint a celofán-a-tető alá módszerben is, viszont ezeket én még nem próbáltam, úgyhogy nem merek nyilatkozni róla. De biztosan sikerülnie kellett! :)