HTML

Eszter Befőz

befozok@gmail.com

Utolsó kommentek

  • TetováltPók: Most csinálom épp MEGINT! A céklásat jó sűrűn, de a curry-set is elkészítettük már! Mindkettő iste... (2018.05.16. 12:01) savanyított tojás
  • Margó Lehota: Ez jo csak a fenn maradt almaval mit csinalsz? (2018.04.22. 12:02) almapektin step-by-step
  • nana69: Köszönöm az ötletet :) Most tettem be a fagyasztóba a zellert és a petrezselymet :) (2017.10.01. 14:17) petrezselyemzöld és társai télire
  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • TetováltPók: Most csinálom épp MEGINT! A céklásat jó sűrűn, de a curry-set is elkészítettük már! Mindkettő iste... (2018.05.16. 12:01) savanyított tojás
  • Margó Lehota: Ez jo csak a fenn maradt almaval mit csinalsz? (2018.04.22. 12:02) almapektin step-by-step
  • nana69: Köszönöm az ötletet :) Most tettem be a fagyasztóba a zellert és a petrezselymet :) (2017.10.01. 14:17) petrezselyemzöld és társai télire
  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale

Címkék

1001éjszaka (1) áfonya (2) agar-agar (1) akác (1) akácvirág (1) alapkonyha (1) alkohol (4) állati (2) alma (6) almapektin (5) aratásikörte (1) arónia (1) babér (1) babérlevél (1) balaton (1) balzsamecet (1) barack (1) barnacukor (1) befőtt (7) befőzünk (1) bergamott (1) beszerez (6) birsalma (6) birsalmasajt (2) bodavirág (1) bodza (6) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) bor (1) bors (3) borsmenta (1) buek (2) camembert (1) cékla (1) chili (6) chutney (3) citrom (41) citromfalevél (1) citromfű (5) citromhéj (10) citromlé (6) citromsav (5) coffee challenge (1) csakugy (1) család (1) cseresznye (1) csili (1) csillagánizs (2) csipkebogyó (1) csokoládé (3) cukkíni (1) cukorszirup (1) curd (2) curry (1) denusi (1) desszertasztal (1) diabetikus (1) dió (6) duplafenekű lábas (1) dzsem (10) dzsemfix (10) earlgrey (1) ecet (11) édesgyökér (1) eper (10) erdő (1) facebook (1) fagyasztás (2) fahéj (6) fail (2) feketeáfonya (3) feketeberkenye (1) feketebors (1) feketeribizli (2) felhívás (1) fenyőmag (1) fenyőrügy (1) ferber (1) finn (2) fokhagyma (7) füge (4) fűszer (2) gesztenye (1) giveaway (1) gomba (2) gránátalma (2) gyömbér (12) gyömbérpor (1) gyöngyhagyma (1) hagyma (3) halszósz (1) hamis (1) hárs (2) hársvirág (2) hollandia (1) homoktövis (2) horvátország (2) hús (1) hűtő (1) hűtős (2) ibolya (1) ikra (1) interjú (1) japán (1) japánbirs (1) játék (2) jujuba (1) kagyló (1) kakaó (1) kakukkfű (2) kandírozott (2) kapor (2) kapormag (2) karácsony (3) kardamom (9) karfiol (1) karob (2) kávé (1) kaviár (1) keményítő (1) kep (15) kép (3) kérdéses (1) kert (3) keserű (1) ketchup (2) kimchi (1) kimcsi (1) kínai kel (1) kirándulás (4) kökény (2) kókusz (2) kóla (1) kömény (1) konyak (2) könyv (2) korea (1) koreai (1) koriander (1) koriandermag (3) körte (3) kóstolás (1) kovászos (1) krém (3) kumquat (1) kurkuma (2) lazac (2) lekvár (28) levendula (3) leves (1) libamáj (1) libazsír (1) licsi (1) likőr (2) lime (4) málna (7) mandarin (1) mandula (1) mango (3) maracuja (1) marmalade (3) mazsola (3) medvehagyma (1) meggy (8) menta (3) meyer (1) méz (1) mézeskalács (1) mirabelle (2) morog (1) múlt (1) munka (1) mustár (2) mustármag (4) napraforgómag (1) narancs (8) narancshéj (2) narancsvirágvíz (1) nashikörte (1) naspolya (1) natúrbefőtt (2) nespresso (1) nyer (2) nyers (1) olajbogyó (2) oliva (1) olíva (2) olívaolaj (2) orgona (1) ősz (1) őszibarack (3) othello (1) otthon (3) őzláb (2) palacsinta (1) pandan (1) paprika (1) paradicsom (1) parmezán (1) pecorino (1) perilla (1) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) piccalilli (1) pinkgrapefruit (5) pirosáfonya (1) pirosribizli (2) piszke (3) pitypang (1) pomelo (1) por (1) rák (1) rebarbara (10) recept (3) rendelés (1) répa (2) retek (1) ringló (2) rómaikömény (1) rozé (1) rozmaring (3) rózsaszirom (1) rózsavíz (2) rum (3) saját (6) sajt (2) saláta (1) sárgabarack (5) sárgadinnye (1) sárkánygyümölcs (1) sashimi (1) savanyú (10) savanyúság (4) segítsüti (3) seville (1) shiso (1) (4) sonka (1) sörretek (1) sós (3) steak (2) step by step (6) sűrített (1) sütemény (6) sütőtök (1) szecsuáni bors (1) szeder (2) szegfűbors (2) szegfűszeg (8) szerecsendió (3) szilva (3) szirup (5) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (3) szörp (11) szörpfőző (1) szósz (1) szoveg (5) tárkony (1) tartósít (2) tea (1) tej (1) tejsavas (1) tejszín (1) tenger (1) tengerisün (1) tequila (1) terv (2) thaicitromfű (1) tojás (3) tökmag (1) tökmagolaj (1) töpörtyű (1) torma (1) törökmogyoró (1) uborka (5) újhagyma (2) ume (1) umeboshi (1) ünnep (1) upgrade (1) utaz (6) vad (1) vaj (2) vanília (8) vendégposzt (2) vérnarancs (1) verseny (1) virág (1) visszatekintő (1) vizesdunszt (1) vodka (2) vörösáfonya (2) vörösbor (1) vörösborecet (1) xilit (2) xukor (1) xylit (1) zellermag (1) zellerzöld (1) zölddió (1) zöldparadicsom (1) zselé (11) zsófi (1) Címkefelhő

rumos meggylekvár

2012.06.20. 10:04 Eszter Befőz

Idén is sikerült szereznem meggyet abból a finom balatonfelvidékiből amit tavaly is vettem egy ismerősömtől, amikor megtértem és felnőttem: cseresznyeszerető emberből meggyes ember lettem. Semmi savasság, csak hűsítő friss íz, sokkal jobban esik már mint a csömör - és nem mellesleg sajnos szinte mindíg kukacos - cseresznye.



 

Rum nélkül sima meggylekvárként is nagyon finom, de így egy kis plusszal mindenkit garantáltan levesz a lábáról.


Hozzávalók:

2,5 kg meggy
1 citrom leve
1 ek bourbon vanília esszencia (nem aroma. ha nincs, akkor jöhet vaníliarúd)
60dkg cukor
1 csomag dzsemfix 3:1
2dl rum (Bacardi Black)

A meggyet megmossuk és alaposan kiválogatjuk, a nyomódott, ütődött és beteg szemeket kiszedjük és ha került bele éretlen, azt is érdemes. Kimagozzuk és ellenőrizzük a magozást, majd egy tálba tesszük és ráöntjük a cukrot, lefedjük egy folpack darabbal közvetlenül a meggyet és állni hagyjuk (ha túl meleg lenne a lakásban, akkor hűtőben)
Másnap lábasba öntjük és hozzátesszük a citrom levét is és lassú tűzön felforraljuk állandó kavargatás mellett. Sajnos a meggy nagyon habzik, úgyhogy nem nagyon lehet elmozdulni a lábas mellől. Forraljuk 15-20 percet majd elzárjuk és pihentetjük újabb egy napot.
Harmad nap a hideg/szobahőmérsékletű lekvárunkba beletesszük a vanília esszenciát és belekeverjük a csomag dzsemfixet, ezzel kicsit szilárdabb lekvárunk lesz, nem kell sokáig főzni és nem lesz folyós. Állandó kevergetés mellett felforraljuk és öt percig forraljuk, majd hozzáöntjük a rumot és még egyszer utoljára átkeverjük és sterilizált üvegekbe töltjük és dunsztoljuk.

Nem kell bele dzsemfix ha nem akarjuk, egész egyszerűen akkor csak tovább kell főzni a második nap a kívánt állag eléréséig.


Ennek a lekvárnak jót tesz az állás hogy jól átvegye a meggy a rum ízét a rum meg a meggyét. Aztán lehet önmegtartóztósat játszani amint kibontjuk az első üveggel.... úgyse megy.

 

 

 

 

 

 

12 komment

Címkék: meggy citrom vanília lekvár rum

A bejegyzés trackback címe:

https://befozok.blog.hu/api/trackback/id/tr294751951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kamrapolc · http://www.kamrapolc.blogspot.com 2012.06.20. 13:32:39

sajnos a cserkóval én is így vagyok :( Meggy jöhet bármikor bármennyi :) hmmmm, jól hangzik ez a rumos verzió is ;)

gabi79 2012.06.20. 14:02:48

Ismerős ez a cseresznye-meggy helyzet! Ma már én is meggy párti vagyok, ehetem anyu sok évvel ezelőtt elrakott meggybefőttjeit, mert anno nem fogyott :)

Ismeretlen_185014 2012.06.21. 13:18:53

Kamrapolc: próbáld majd ki! nem fogod megbánni!

Ismeretlen_185014 2012.06.21. 13:19:33

gabi79: :-)

Ismeretlen_17686 2012.06.22. 18:05:07

Na, ezt megcsinálom hétvégén, eddig a hozzávalókat gyűjtöttem (mert ha vaníliaeszencia kell, akkor az kell :), most pedig nekiállok meggyet magozni.

Ismeretlen_185014 2012.06.22. 23:35:17

isolde: kiváncsian várom a véleményed!

Ági 2012.06.23. 09:49:36

Sziasztok! Összefutott a számban a nyál :-) ki kell próbálnom! Eszter! Csak egy kérdés:kb. hány üveg lekvár lett a 2,5 kg meggyből, hogy készüljek?

Eszter befőz · http://befozok.freeblog.hu 2012.06.23. 22:16:00

Ági: 19,5dl, azaz majdnem kettő liter lekvár lett a 2,5kg meggyből

Ismeretlen_17686 2012.06.24. 18:57:35

2 DECI rum? biztos? nagyon soknak tűnik.

Eszter befőz · http://befozok.freeblog.hu 2012.06.24. 20:12:11

igen. egy majdnem pohárnyi. nem olyan sok ám az :-)) (majd' két liter lekvárba öntöd és oda-vissza átszivárog: rum a meggybe be, meggylé a rumba, stb. én se szeretem a túl alkoholos dolgokat. mondanám hogy először egy decit önts, keverd át, kóstold meg és ha ok, akkor öntsd bele a maradékot is, de elsőre sokkal jobban "külön áll" még a rum alkoholos íze, mint pl másnap amikor már átlényegült az egész.

Ismeretlen_17686 2012.06.24. 20:27:26

Én szeretem az alkoholos dolgokat :) mint folyadékmennyiség tűnt soknak, féltem, hogy túl cseppfolyós lesz tőle a végén a lekvár. Végül másfél decit tettem bele. Úristen, elképesztően finom lett, megérte megvenni a madagaszkári vaníliaeszenciát meg a Myers Jamaicai Rumot :) Meg kellene csinálni ugyanezt az ízvilágot meggyszörpben is.

Ismeretlen_185014 2012.06.24. 22:28:49

na, ennek örülök! az ilyen kommentekért érdemes blogolni :-)