HTML

Eszter Befőz

befozok@gmail.com

Utolsó kommentek

  • TetováltPók: Most csinálom épp MEGINT! A céklásat jó sűrűn, de a curry-set is elkészítettük már! Mindkettő iste... (2018.05.16. 12:01) savanyított tojás
  • Margó Lehota: Ez jo csak a fenn maradt almaval mit csinalsz? (2018.04.22. 12:02) almapektin step-by-step
  • nana69: Köszönöm az ötletet :) Most tettem be a fagyasztóba a zellert és a petrezselymet :) (2017.10.01. 14:17) petrezselyemzöld és társai télire
  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • TetováltPók: Most csinálom épp MEGINT! A céklásat jó sűrűn, de a curry-set is elkészítettük már! Mindkettő iste... (2018.05.16. 12:01) savanyított tojás
  • Margó Lehota: Ez jo csak a fenn maradt almaval mit csinalsz? (2018.04.22. 12:02) almapektin step-by-step
  • nana69: Köszönöm az ötletet :) Most tettem be a fagyasztóba a zellert és a petrezselymet :) (2017.10.01. 14:17) petrezselyemzöld és társai télire
  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale

Címkék

1001éjszaka (1) áfonya (2) agar-agar (1) akác (1) akácvirág (1) alapkonyha (1) alkohol (4) állati (2) alma (6) almapektin (5) aratásikörte (1) arónia (1) babér (1) babérlevél (1) balaton (1) balzsamecet (1) barack (1) barnacukor (1) befőtt (7) befőzünk (1) bergamott (1) beszerez (6) birsalma (6) birsalmasajt (2) bodavirág (1) bodza (6) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) bor (1) bors (3) borsmenta (1) buek (2) camembert (1) cékla (1) chili (6) chutney (3) citrom (41) citromfalevél (1) citromfű (5) citromhéj (10) citromlé (6) citromsav (5) coffee challenge (1) csakugy (1) család (1) cseresznye (1) csili (1) csillagánizs (2) csipkebogyó (1) csokoládé (3) cukkíni (1) cukorszirup (1) curd (2) curry (1) denusi (1) desszertasztal (1) diabetikus (1) dió (6) duplafenekű lábas (1) dzsem (10) dzsemfix (10) earlgrey (1) ecet (11) édesgyökér (1) eper (10) erdő (1) facebook (1) fagyasztás (2) fahéj (6) fail (2) feketeáfonya (3) feketeberkenye (1) feketebors (1) feketeribizli (2) felhívás (1) fenyőmag (1) fenyőrügy (1) ferber (1) finn (2) fokhagyma (7) füge (4) fűszer (2) gesztenye (1) giveaway (1) gomba (2) gránátalma (2) gyömbér (12) gyömbérpor (1) gyöngyhagyma (1) hagyma (3) halszósz (1) hamis (1) hárs (2) hársvirág (2) hollandia (1) homoktövis (2) horvátország (2) hús (1) hűtő (1) hűtős (2) ibolya (1) ikra (1) interjú (1) japán (1) japánbirs (1) játék (2) jujuba (1) kagyló (1) kakaó (1) kakukkfű (2) kandírozott (2) kapor (2) kapormag (2) karácsony (3) kardamom (9) karfiol (1) karob (2) kávé (1) kaviár (1) keményítő (1) kep (15) kép (3) kérdéses (1) kert (3) keserű (1) ketchup (2) kimchi (1) kimcsi (1) kínai kel (1) kirándulás (4) kökény (2) kókusz (2) kóla (1) kömény (1) konyak (2) könyv (2) korea (1) koreai (1) koriander (1) koriandermag (3) körte (3) kóstolás (1) kovászos (1) krém (3) kumquat (1) kurkuma (2) lazac (2) lekvár (28) levendula (3) leves (1) libamáj (1) libazsír (1) licsi (1) likőr (2) lime (4) málna (7) mandarin (1) mandula (1) mango (3) maracuja (1) marmalade (3) mazsola (3) medvehagyma (1) meggy (8) menta (3) meyer (1) méz (1) mézeskalács (1) mirabelle (2) morog (1) múlt (1) munka (1) mustár (2) mustármag (4) napraforgómag (1) narancs (8) narancshéj (2) narancsvirágvíz (1) nashikörte (1) naspolya (1) natúrbefőtt (2) nespresso (1) nyer (2) nyers (1) olajbogyó (2) olíva (2) oliva (1) olívaolaj (2) orgona (1) ősz (1) őszibarack (3) othello (1) otthon (3) őzláb (2) palacsinta (1) pandan (1) paprika (1) paradicsom (1) parmezán (1) pecorino (1) perilla (1) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) piccalilli (1) pinkgrapefruit (5) pirosáfonya (1) pirosribizli (2) piszke (3) pitypang (1) pomelo (1) por (1) rák (1) rebarbara (10) recept (3) rendelés (1) répa (2) retek (1) ringló (2) rómaikömény (1) rozé (1) rozmaring (3) rózsaszirom (1) rózsavíz (2) rum (3) saját (6) sajt (2) saláta (1) sárgabarack (5) sárgadinnye (1) sárkánygyümölcs (1) sashimi (1) savanyú (10) savanyúság (4) segítsüti (3) seville (1) shiso (1) (4) sonka (1) sörretek (1) sós (3) steak (2) step by step (6) sűrített (1) sütemény (6) sütőtök (1) szecsuáni bors (1) szeder (2) szegfűbors (2) szegfűszeg (8) szerecsendió (3) szilva (3) szirup (5) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (3) szörp (11) szörpfőző (1) szósz (1) szoveg (5) tárkony (1) tartósít (2) tea (1) tej (1) tejsavas (1) tejszín (1) tenger (1) tengerisün (1) tequila (1) terv (2) thaicitromfű (1) tojás (3) tökmag (1) tökmagolaj (1) töpörtyű (1) torma (1) törökmogyoró (1) uborka (5) újhagyma (2) ume (1) umeboshi (1) ünnep (1) upgrade (1) utaz (6) vad (1) vaj (2) vanília (8) vendégposzt (2) vérnarancs (1) verseny (1) virág (1) visszatekintő (1) vizesdunszt (1) vodka (2) vörösáfonya (2) vörösbor (1) vörösborecet (1) xilit (2) xukor (1) xylit (1) zellermag (1) zellerzöld (1) zölddió (1) zöldparadicsom (1) zselé (11) zsófi (1) Címkefelhő

konyakos meggy

2012.06.27. 16:05 Eszter Befőz

egy elronthatatlan és pofonegyszerű recept jön!

 

Hozzávalók:

 

sok befőttesüveg

meggy

kevés cukor

vaníliarúd

konyak (St.Rémy Authentic VSOP)

 

A meggyet alaposan megmossuk, nem magozzuk, csak átválogatjuk hogy csak a legszebb szemek maradjanak benne. Nekem most a kedvencem az "érdi bőtermő" fajta, nagy, húsos és kevésbé savas.

Üvegeket sterilizáljuk majd belevagdosunk az üveg aljába a vaníliarúdból. A 7,2dl-s üvegbe én egy fél rúd vaníliát tettem, a 2,8dl-s üvegekbe 1-2 centi.

Aztán meggyel elkezdjük megpakolni. Nem csak beleöntjük, hanem tetris szerűen körbe-körbe pakoljuk és minél szorosabbra. Amikor úgy hiszzük hogy már több nem fér bele, akkor még biztos benyomható egy kisebb szem...

Amikor kész van és tele az üveg, az üveg méretétől és ízlésünktől függően teszünk az üvegekbe cukrot. Én tavaly a 7,2dl-s üvegekre egy nagykanál, a mostani 2,8 decisekre egy kis teáskanál cukrot tettem, csak úgy rászórni mindegyik üvegben a belepakolt meggyre.

Majd fogjuk a legalább közép kategóriás konyakot és feltöltögetjük az üvegeket perem aljáig. Közben érdemes a kiemelkedő szemeket lenyomva tartani, hogy a lezárt állapot űrtartalmát szimuláljuk. (magyarul hogy ha csurig töltjük és még ki is lóg egy-két szem, akkor ha a tetőt rá akarnánk csavarni, körbe körbe csorogni fog a konyak a konyhapultra!)

...és ennyi! ...komolyan!

illetve nem, mert most jön az a rész hogy az üvegeket egy tálcára pakoljuk és sötét kamrába tesszük három hónapra hogy összeérjen. Tálca azért fontos, mert a legnagyobb odafigyelés ellenére is akad olyan üveg amiből esetleg elkezd szivárogni, és ne csöpögjön szerteszét.

A türelmetlenek már egy hónap múlva is rájárhatnak, de garantáltan jobb lesz, minél több időt töltenek szoros házasságban. A meggy ropogós marad, az alkohol átjárja, a lé meg ...mmmm... egy komplett desszert! sőt, nasi! nyáron hűtőbe kell tenni egy üveggel és onnan csak úgy jártában-keltében kikanalaz egy-egy szemet.

 

 

 

 

5 komment

Címkék: meggy vanília konyak

A bejegyzés trackback címe:

https://befozok.blog.hu/api/trackback/id/tr434751953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

waldvogel 2012.07.05. 20:16:55

Egy üveg konyak nagyjából mennyi meggyhez elég?

Ismeretlen_185014 2012.07.06. 11:06:09

hét kiló meggyet tettem el így, és arra ment két és fél üveg konyak. szóval elég sok meggyet el lehet tenni (szorosan pakolva) nem is olyan sok konyakkal

waldvogel 2012.07.06. 11:13:46

[Eszter befőz](#12496457): Köszönöm szépen!

Darab Lajos 2012.07.10. 15:54:37

Nos én 2x is "megfejem" a meggyet. Egyszer 5.l-es üveget kb. 3/4 részig megrakom meggyel arra kb 1 kg cukor és 2-3 dl tiszta szesz. Ki a tűző napra /nem vicc/ naponta felkeverem amíg a cukor el nem olvad utána rábízom az időre, gy 3 hónapra /végig a napon/aztán leszűröm és ízlésnek megfelelően tuningolom szesszel.A meggyet kimagozom és most jöhet rá a konyak du nctosba rakom és hidegen,szobahőmérsékleten is isteni finom . Na és sütibe sem utolsó.

Ismeretlen_185014 2012.07.15. 10:31:58

@Darab Lajos: jól hangzik! de mi történik a leszűrt első lével?