HTML

Eszter Befőz

befozok@gmail.com

Utolsó kommentek

  • TetováltPók: Most csinálom épp MEGINT! A céklásat jó sűrűn, de a curry-set is elkészítettük már! Mindkettő iste... (2018.05.16. 12:01) savanyított tojás
  • Margó Lehota: Ez jo csak a fenn maradt almaval mit csinalsz? (2018.04.22. 12:02) almapektin step-by-step
  • nana69: Köszönöm az ötletet :) Most tettem be a fagyasztóba a zellert és a petrezselymet :) (2017.10.01. 14:17) petrezselyemzöld és társai télire
  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • TetováltPók: Most csinálom épp MEGINT! A céklásat jó sűrűn, de a curry-set is elkészítettük már! Mindkettő iste... (2018.05.16. 12:01) savanyított tojás
  • Margó Lehota: Ez jo csak a fenn maradt almaval mit csinalsz? (2018.04.22. 12:02) almapektin step-by-step
  • nana69: Köszönöm az ötletet :) Most tettem be a fagyasztóba a zellert és a petrezselymet :) (2017.10.01. 14:17) petrezselyemzöld és társai télire
  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale

Címkék

1001éjszaka (1) áfonya (2) agar-agar (1) akác (1) akácvirág (1) alapkonyha (1) alkohol (4) állati (2) alma (6) almapektin (5) aratásikörte (1) arónia (1) babér (1) babérlevél (1) balaton (1) balzsamecet (1) barack (1) barnacukor (1) befőtt (7) befőzünk (1) bergamott (1) beszerez (6) birsalma (6) birsalmasajt (2) bodavirág (1) bodza (6) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) bor (1) bors (3) borsmenta (1) buek (2) camembert (1) cékla (1) chili (6) chutney (3) citrom (41) citromfalevél (1) citromfű (5) citromhéj (10) citromlé (6) citromsav (5) coffee challenge (1) csakugy (1) család (1) cseresznye (1) csili (1) csillagánizs (2) csipkebogyó (1) csokoládé (3) cukkíni (1) cukorszirup (1) curd (2) curry (1) denusi (1) desszertasztal (1) diabetikus (1) dió (6) duplafenekű lábas (1) dzsem (10) dzsemfix (10) earlgrey (1) ecet (11) édesgyökér (1) eper (10) erdő (1) facebook (1) fagyasztás (2) fahéj (6) fail (2) feketeáfonya (3) feketeberkenye (1) feketebors (1) feketeribizli (2) felhívás (1) fenyőmag (1) fenyőrügy (1) ferber (1) finn (2) fokhagyma (7) füge (4) fűszer (2) gesztenye (1) giveaway (1) gomba (2) gránátalma (2) gyömbér (12) gyömbérpor (1) gyöngyhagyma (1) hagyma (3) halszósz (1) hamis (1) hárs (2) hársvirág (2) hollandia (1) homoktövis (2) horvátország (2) hús (1) hűtő (1) hűtős (2) ibolya (1) ikra (1) interjú (1) japán (1) japánbirs (1) játék (2) jujuba (1) kagyló (1) kakaó (1) kakukkfű (2) kandírozott (2) kapor (2) kapormag (2) karácsony (3) kardamom (9) karfiol (1) karob (2) kávé (1) kaviár (1) keményítő (1) kep (15) kép (3) kérdéses (1) kert (3) keserű (1) ketchup (2) kimchi (1) kimcsi (1) kínai kel (1) kirándulás (4) kökény (2) kókusz (2) kóla (1) kömény (1) konyak (2) könyv (2) korea (1) koreai (1) koriander (1) koriandermag (3) körte (3) kóstolás (1) kovászos (1) krém (3) kumquat (1) kurkuma (2) lazac (2) lekvár (28) levendula (3) leves (1) libamáj (1) libazsír (1) licsi (1) likőr (2) lime (4) málna (7) mandarin (1) mandula (1) mango (3) maracuja (1) marmalade (3) mazsola (3) medvehagyma (1) meggy (8) menta (3) meyer (1) méz (1) mézeskalács (1) mirabelle (2) morog (1) múlt (1) munka (1) mustár (2) mustármag (4) napraforgómag (1) narancs (8) narancshéj (2) narancsvirágvíz (1) nashikörte (1) naspolya (1) natúrbefőtt (2) nespresso (1) nyer (2) nyers (1) olajbogyó (2) olíva (2) oliva (1) olívaolaj (2) orgona (1) ősz (1) őszibarack (3) othello (1) otthon (3) őzláb (2) palacsinta (1) pandan (1) paprika (1) paradicsom (1) parmezán (1) pecorino (1) perilla (1) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) piccalilli (1) pinkgrapefruit (5) pirosáfonya (1) pirosribizli (2) piszke (3) pitypang (1) pomelo (1) por (1) rák (1) rebarbara (10) recept (3) rendelés (1) répa (2) retek (1) ringló (2) rómaikömény (1) rozé (1) rozmaring (3) rózsaszirom (1) rózsavíz (2) rum (3) saját (6) sajt (2) saláta (1) sárgabarack (5) sárgadinnye (1) sárkánygyümölcs (1) sashimi (1) savanyú (10) savanyúság (4) segítsüti (3) seville (1) shiso (1) (4) sonka (1) sörretek (1) sós (3) steak (2) step by step (6) sűrített (1) sütemény (6) sütőtök (1) szecsuáni bors (1) szeder (2) szegfűbors (2) szegfűszeg (8) szerecsendió (3) szilva (3) szirup (5) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (3) szörp (11) szörpfőző (1) szósz (1) szoveg (5) tárkony (1) tartósít (2) tea (1) tej (1) tejsavas (1) tejszín (1) tenger (1) tengerisün (1) tequila (1) terv (2) thaicitromfű (1) tojás (3) tökmag (1) tökmagolaj (1) töpörtyű (1) torma (1) törökmogyoró (1) uborka (5) újhagyma (2) ume (1) umeboshi (1) ünnep (1) upgrade (1) utaz (6) vad (1) vaj (2) vanília (8) vendégposzt (2) vérnarancs (1) verseny (1) virág (1) visszatekintő (1) vizesdunszt (1) vodka (2) vörösáfonya (2) vörösbor (1) vörösborecet (1) xilit (2) xukor (1) xylit (1) zellermag (1) zellerzöld (1) zölddió (1) zöldparadicsom (1) zselé (11) zsófi (1) Címkefelhő

málna-őszibarack lekvár

2012.07.26. 13:30 Eszter Befőz

Három héttel ezelőtt, közvetlenül az utazásunk előtt kaptam egy adag málnát, akkor nem tudtam feldolgozni, úgyhogy ment a fagyasztóba, onnan vettem elő most amikor a hétvégén szedtünk TT-n egy láda őszibarackot, mert úgy éreztem hogy ez jó párosítás lesz.

 

Hozzávalók

2,5kg málna

1,5kg őszibarack (hámozva, mag nélkül)

1+1 citrom leve

70+40dkg cukor

opcionális: dzsemfix 3:1

 

Elkészítése két napos, gyakorlatilag két lekvárt főzünk, ugyanis különböző ideig kell főzni őket. Első nap barack előkészítése és főzése, illetve málna előkészítés. Másnap a két lekvár főzése majd egyesítése.

(Ha fagyasztott a málna akkor kivesszük, tábla öntjük és szobahőmérsékleten hagyjuk kissé felolvadni amíg az őszibarackokkal foglalatoskodunk)

Az őszibarackokat meghámozzuk: egy lábasba vizet teszünk fel forrni, majd ha forr, beletesszük az őszibarackot és egy percig hagyjuk "főni". Ekkor szűrőkanállal kiszedjük, pár percet várunk hogy hűljön, majd lehúzzuk a héját. Felezzük, magját kiszedjük és tovább negyedeljük. Az így előkészített barackból kimérünk másfél kilót, majd lábasba tesszük a citromlével és a cukorral, jól megkeverjük és felforraljuk, eleinte lassan amíg a cukor fel nem olvad, utána lehet nagyobb lángon is. Forralni kell hogy veszítsen a nagyon magas nedvességtartalmából. Le is lehet turmixolni botturmixszal, így homogén lekvárunk lesz. Forraljuk úgy fél órát, majd elzárjuk és fedő nélkül pihenni hagyjuk egy éjszakán keresztül. Persze amikor már kihűlt, mehet rá fedő. (Vagy rögtön egy fröccsenésgátló is megteszi takarásnak, az a vízpárát kiengedi de más nem tud a lekvárunkba belejutni.)

Közben a málnára cukrot öntünk rá és letakarjuk közvetlenül a gyümölcs felületén folpackkal. Hűtőbe tesszük egy éjszakára.

Másnap egy üres lábasba tesszük a málnát, hozzáadjuk a citromlevet és feltesszük főni. Eleinte kislángon amíg a cukor fel nem oldódik, majd nagyobb lángon főzzük kb negyed órát.

A félig kész őszibarackba belekeverünk két zacskó dzsemfixszet (vagy addig főzzük amíg kellő sűrűségű nem lesz). Elkeverjük majd feltesszük főni. Amikor zubog, akkor beleöntjük a málnalekvárunkat is és készre főzzük, azaz még legalább 5-10 percig főzzük nagy lángon.

Sterilizált üvegekbe töltjük és dunsztoljuk.

Fantasztikus ez a házasítás. A málna nagyon üde, friss, karakteres, már-már harsány, az őszibarack meg egy gyönyörű háttér kiemelni ezt és megszelidíteni. A nyár eddigi legjobb lekvárja.

6 komment

Címkék: citrom málna őszibarack

A bejegyzés trackback címe:

https://befozok.blog.hu/api/trackback/id/tr414751962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kamrapolc · http://www.kamrapolc.blogspot.com 2012.07.27. 14:02:06

azt hiszem kéne szereznem egy málnaültetvényt :) ezt a sok finomságot nem lehet bírni... :))

Ismeretlen_185014 2012.07.27. 17:59:21

:-)

lizi · http://www.falusisanzon.blogspot.com 2012.07.29. 17:16:47

A fényképek is gyönyörűek!!

Ismeretlen_185014 2012.07.31. 10:09:07

[lizi](#12584293) köszönöm!

Szandra 2012.07.31. 11:25:45

Két kérdésem lenne :) Vajon málna nélkül is olyan finom lenne-e a lekvár, csak őszibarackkal? És akkor is kell-e pihentetni egy éjszakán át? Már nem igazán van málna, de az őszibarackot nagyon szeretem. Válaszodat előre is köszönöm. :)

Ismeretlen_185014 2012.07.31. 13:12:40

fagyasztós málnát tegyél bele akkor. Nagyon remek együtt a kettő! A sima őszibarackból akkor már inkább vaníliásat csinálj. De persze magában is jó, de akkor inkább a vaníliás receptje alapján készítsd, vanília nélkül.