HTML

Eszter Befőz

befozok@gmail.com

Utolsó kommentek

  • TetováltPók: Most csinálom épp MEGINT! A céklásat jó sűrűn, de a curry-set is elkészítettük már! Mindkettő iste... (2018.05.16. 12:01) savanyított tojás
  • Margó Lehota: Ez jo csak a fenn maradt almaval mit csinalsz? (2018.04.22. 12:02) almapektin step-by-step
  • nana69: Köszönöm az ötletet :) Most tettem be a fagyasztóba a zellert és a petrezselymet :) (2017.10.01. 14:17) petrezselyemzöld és társai télire
  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • TetováltPók: Most csinálom épp MEGINT! A céklásat jó sűrűn, de a curry-set is elkészítettük már! Mindkettő iste... (2018.05.16. 12:01) savanyított tojás
  • Margó Lehota: Ez jo csak a fenn maradt almaval mit csinalsz? (2018.04.22. 12:02) almapektin step-by-step
  • nana69: Köszönöm az ötletet :) Most tettem be a fagyasztóba a zellert és a petrezselymet :) (2017.10.01. 14:17) petrezselyemzöld és társai télire
  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale

Címkék

1001éjszaka (1) áfonya (2) agar-agar (1) akác (1) akácvirág (1) alapkonyha (1) alkohol (4) állati (2) alma (6) almapektin (5) aratásikörte (1) arónia (1) babér (1) babérlevél (1) balaton (1) balzsamecet (1) barack (1) barnacukor (1) befőtt (7) befőzünk (1) bergamott (1) beszerez (6) birsalma (6) birsalmasajt (2) bodavirág (1) bodza (6) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) bor (1) bors (3) borsmenta (1) buek (2) camembert (1) cékla (1) chili (6) chutney (3) citrom (41) citromfalevél (1) citromfű (5) citromhéj (10) citromlé (6) citromsav (5) coffee challenge (1) csakugy (1) család (1) cseresznye (1) csili (1) csillagánizs (2) csipkebogyó (1) csokoládé (3) cukkíni (1) cukorszirup (1) curd (2) curry (1) denusi (1) desszertasztal (1) diabetikus (1) dió (6) duplafenekű lábas (1) dzsem (10) dzsemfix (10) earlgrey (1) ecet (11) édesgyökér (1) eper (10) erdő (1) facebook (1) fagyasztás (2) fahéj (6) fail (2) feketeáfonya (3) feketeberkenye (1) feketebors (1) feketeribizli (2) felhívás (1) fenyőmag (1) fenyőrügy (1) ferber (1) finn (2) fokhagyma (7) füge (4) fűszer (2) gesztenye (1) giveaway (1) gomba (2) gránátalma (2) gyömbér (12) gyömbérpor (1) gyöngyhagyma (1) hagyma (3) halszósz (1) hamis (1) hárs (2) hársvirág (2) hollandia (1) homoktövis (2) horvátország (2) hús (1) hűtő (1) hűtős (2) ibolya (1) ikra (1) interjú (1) japán (1) japánbirs (1) játék (2) jujuba (1) kagyló (1) kakaó (1) kakukkfű (2) kandírozott (2) kapor (2) kapormag (2) karácsony (3) kardamom (9) karfiol (1) karob (2) kávé (1) kaviár (1) keményítő (1) kep (15) kép (3) kérdéses (1) kert (3) keserű (1) ketchup (2) kimchi (1) kimcsi (1) kínai kel (1) kirándulás (4) kökény (2) kókusz (2) kóla (1) kömény (1) konyak (2) könyv (2) korea (1) koreai (1) koriander (1) koriandermag (3) körte (3) kóstolás (1) kovászos (1) krém (3) kumquat (1) kurkuma (2) lazac (2) lekvár (28) levendula (3) leves (1) libamáj (1) libazsír (1) licsi (1) likőr (2) lime (4) málna (7) mandarin (1) mandula (1) mango (3) maracuja (1) marmalade (3) mazsola (3) medvehagyma (1) meggy (8) menta (3) meyer (1) méz (1) mézeskalács (1) mirabelle (2) morog (1) múlt (1) munka (1) mustár (2) mustármag (4) napraforgómag (1) narancs (8) narancshéj (2) narancsvirágvíz (1) nashikörte (1) naspolya (1) natúrbefőtt (2) nespresso (1) nyer (2) nyers (1) olajbogyó (2) olíva (2) oliva (1) olívaolaj (2) orgona (1) ősz (1) őszibarack (3) othello (1) otthon (3) őzláb (2) palacsinta (1) pandan (1) paprika (1) paradicsom (1) parmezán (1) pecorino (1) perilla (1) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) piccalilli (1) pinkgrapefruit (5) pirosáfonya (1) pirosribizli (2) piszke (3) pitypang (1) pomelo (1) por (1) rák (1) rebarbara (10) recept (3) rendelés (1) répa (2) retek (1) ringló (2) rómaikömény (1) rozé (1) rozmaring (3) rózsaszirom (1) rózsavíz (2) rum (3) saját (6) sajt (2) saláta (1) sárgabarack (5) sárgadinnye (1) sárkánygyümölcs (1) sashimi (1) savanyú (10) savanyúság (4) segítsüti (3) seville (1) shiso (1) (4) sonka (1) sörretek (1) sós (3) steak (2) step by step (6) sűrített (1) sütemény (6) sütőtök (1) szecsuáni bors (1) szeder (2) szegfűbors (2) szegfűszeg (8) szerecsendió (3) szilva (3) szirup (5) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (3) szörp (11) szörpfőző (1) szósz (1) szoveg (5) tárkony (1) tartósít (2) tea (1) tej (1) tejsavas (1) tejszín (1) tenger (1) tengerisün (1) tequila (1) terv (2) thaicitromfű (1) tojás (3) tökmag (1) tökmagolaj (1) töpörtyű (1) torma (1) törökmogyoró (1) uborka (5) újhagyma (2) ume (1) umeboshi (1) ünnep (1) upgrade (1) utaz (6) vad (1) vaj (2) vanília (8) vendégposzt (2) vérnarancs (1) verseny (1) virág (1) visszatekintő (1) vizesdunszt (1) vodka (2) vörösáfonya (2) vörösbor (1) vörösborecet (1) xilit (2) xukor (1) xylit (1) zellermag (1) zellerzöld (1) zölddió (1) zöldparadicsom (1) zselé (11) zsófi (1) Címkefelhő

vaníliás őszibarack dzsem

2012.07.31. 10:05 Eszter Befőz

Sok őszibarackot szedtünk, de egyszerre nem jó feldolgozni sokat, inkább több részletben. Így esett hogy a másik feléből valami mást szerettem volna készíteni, ami szintén társítás.

 

Hozzávalók:

nettó 2,5kg őszibarack (hámozva, magozva)

70dkg cukor

2db vaníliarúd

1 citrom leve (vagy 1 tk citromsav)

1 csomag dzsemfix 3:1

A barackokat a málna-őszi lekvárnál olvasható módon meghámozzuk, kimagozzuk és negyedeljük.

Lábasba tesszük, hozzákeverjük a cukrot és a citromlevet, majd feltesszük főzni, eleinte lassú lángon folyamatos kevergetés mellett amíg a cukor el nem olvad.

Közben a két vaníliarudat félbevágjuk, kikaparjuk a magjait, beletesszük a lábasba a barack mellé, a rudakat meg feldaraboljuk akkorára hogy minden üvegbe jusson majd és szintén a lábasba tesszük. Én negyedeltem kb.

Ha a cukor elolvadt, nagy lángra tesszük és fél órát forraljuk, majd elzárjuk és egy éjszakát pihentetjük.

Másnap a hideg lekvárba belekeverjük a dzsemfixet és felforraljuk. Öt percig főzzük, majd sterilizált üvegekbe töltjük és dunsztoljuk.

Ebből a mennyiségből kb 2,1l lekvár lesz.

Tulajdonképpen egy őszibarackos vaníliaszósz. vagy vaníliás őszibaracklekvár? Még nem tudtam eldönteni...

 

7 komment

Címkék: citrom vanília dzsem őszibarack

A bejegyzés trackback címe:

https://befozok.blog.hu/api/trackback/id/tr714751963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szandra 2012.08.01. 15:41:48

Biztos, hogy csak 7 dkg cukor kell hozzá? Nem 70 dkg? :O

Ismeretlen_17686 2012.08.01. 21:21:12

És ha vaníliaeszenciával csinálnám, mert maradt a meggylekvárhoz vásároltból, akkor szerinted abból mennyi kell?

Ismeretlen_185014 2012.08.01. 22:50:25

Szandra: de-de, 70dkg. már javítottam is, köszi!

Ismeretlen_185014 2012.08.01. 22:55:40

Isolde: Biztos vaníliarúddal készíteném, mert így lesz szép vanília-pöttyös is. Amúgy ezt találtam: "The general rule is 2 inch piece of bean = 1 tsp. Hendel, you must remember that some beans are more flavorful or aromatic than others depending from where they were grown. Sooo, you must write down this information as you go along. I hope this post provides you with insight into substitutions. Good luck & have a nice day." Lemértem és 6,5inch egy vaníliarúd, azaz a két vaníliarúd 13inch, ami ez alapján kb 7 teáskanál. (inkább felfelé kerekítenék) de nem tudom úgy ugyanolyan lesz-e a végeredmény, bár biztos nem lesz rossz :)

isolde 2012.08.03. 22:08:49

Köszi a segítséget :) Úgy csináltam, hogy 2,2 kg barack, 60 dkg cukor, 6 tk vanília, nagyon finom lett, bár kevesebb cukor is elég lett volna asszem, jó édes barackom volt.

Orsi · http://lenardorsi.hu/ 2012.08.17. 17:00:07

Szia Eszter! Miért kell egy éjszakán át pihentetni? Köszi! :)

Ismeretlen_185014 2012.08.18. 00:25:19

[Orsi](#12670800) mert a dzsemfixet csak hideg "lekvárba" lehet tenni,különben összeugrik csomókba