HTML

Eszter Befőz

befozok@gmail.com

Utolsó kommentek

  • TetováltPók: Most csinálom épp MEGINT! A céklásat jó sűrűn, de a curry-set is elkészítettük már! Mindkettő iste... (2018.05.16. 12:01) savanyított tojás
  • Margó Lehota: Ez jo csak a fenn maradt almaval mit csinalsz? (2018.04.22. 12:02) almapektin step-by-step
  • nana69: Köszönöm az ötletet :) Most tettem be a fagyasztóba a zellert és a petrezselymet :) (2017.10.01. 14:17) petrezselyemzöld és társai télire
  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • TetováltPók: Most csinálom épp MEGINT! A céklásat jó sűrűn, de a curry-set is elkészítettük már! Mindkettő iste... (2018.05.16. 12:01) savanyított tojás
  • Margó Lehota: Ez jo csak a fenn maradt almaval mit csinalsz? (2018.04.22. 12:02) almapektin step-by-step
  • nana69: Köszönöm az ötletet :) Most tettem be a fagyasztóba a zellert és a petrezselymet :) (2017.10.01. 14:17) petrezselyemzöld és társai télire
  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale

Címkék

1001éjszaka (1) áfonya (2) agar-agar (1) akác (1) akácvirág (1) alapkonyha (1) alkohol (4) állati (2) alma (6) almapektin (5) aratásikörte (1) arónia (1) babér (1) babérlevél (1) balaton (1) balzsamecet (1) barack (1) barnacukor (1) befőtt (7) befőzünk (1) bergamott (1) beszerez (6) birsalma (6) birsalmasajt (2) bodavirág (1) bodza (6) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) bor (1) bors (3) borsmenta (1) buek (2) camembert (1) cékla (1) chili (6) chutney (3) citrom (41) citromfalevél (1) citromfű (5) citromhéj (10) citromlé (6) citromsav (5) coffee challenge (1) csakugy (1) család (1) cseresznye (1) csili (1) csillagánizs (2) csipkebogyó (1) csokoládé (3) cukkíni (1) cukorszirup (1) curd (2) curry (1) denusi (1) desszertasztal (1) diabetikus (1) dió (6) duplafenekű lábas (1) dzsem (10) dzsemfix (10) earlgrey (1) ecet (11) édesgyökér (1) eper (10) erdő (1) facebook (1) fagyasztás (2) fahéj (6) fail (2) feketeáfonya (3) feketeberkenye (1) feketebors (1) feketeribizli (2) felhívás (1) fenyőmag (1) fenyőrügy (1) ferber (1) finn (2) fokhagyma (7) füge (4) fűszer (2) gesztenye (1) giveaway (1) gomba (2) gránátalma (2) gyömbér (12) gyömbérpor (1) gyöngyhagyma (1) hagyma (3) halszósz (1) hamis (1) hárs (2) hársvirág (2) hollandia (1) homoktövis (2) horvátország (2) hús (1) hűtő (1) hűtős (2) ibolya (1) ikra (1) interjú (1) japán (1) japánbirs (1) játék (2) jujuba (1) kagyló (1) kakaó (1) kakukkfű (2) kandírozott (2) kapor (2) kapormag (2) karácsony (3) kardamom (9) karfiol (1) karob (2) kávé (1) kaviár (1) keményítő (1) kep (15) kép (3) kérdéses (1) kert (3) keserű (1) ketchup (2) kimchi (1) kimcsi (1) kínai kel (1) kirándulás (4) kökény (2) kókusz (2) kóla (1) kömény (1) konyak (2) könyv (2) korea (1) koreai (1) koriander (1) koriandermag (3) körte (3) kóstolás (1) kovászos (1) krém (3) kumquat (1) kurkuma (2) lazac (2) lekvár (28) levendula (3) leves (1) libamáj (1) libazsír (1) licsi (1) likőr (2) lime (4) málna (7) mandarin (1) mandula (1) mango (3) maracuja (1) marmalade (3) mazsola (3) medvehagyma (1) meggy (8) menta (3) meyer (1) méz (1) mézeskalács (1) mirabelle (2) morog (1) múlt (1) munka (1) mustár (2) mustármag (4) napraforgómag (1) narancs (8) narancshéj (2) narancsvirágvíz (1) nashikörte (1) naspolya (1) natúrbefőtt (2) nespresso (1) nyer (2) nyers (1) olajbogyó (2) olíva (2) oliva (1) olívaolaj (2) orgona (1) ősz (1) őszibarack (3) othello (1) otthon (3) őzláb (2) palacsinta (1) pandan (1) paprika (1) paradicsom (1) parmezán (1) pecorino (1) perilla (1) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) piccalilli (1) pinkgrapefruit (5) pirosáfonya (1) pirosribizli (2) piszke (3) pitypang (1) pomelo (1) por (1) rák (1) rebarbara (10) recept (3) rendelés (1) répa (2) retek (1) ringló (2) rómaikömény (1) rozé (1) rozmaring (3) rózsaszirom (1) rózsavíz (2) rum (3) saját (6) sajt (2) saláta (1) sárgabarack (5) sárgadinnye (1) sárkánygyümölcs (1) sashimi (1) savanyú (10) savanyúság (4) segítsüti (3) seville (1) shiso (1) (4) sonka (1) sörretek (1) sós (3) steak (2) step by step (6) sűrített (1) sütemény (6) sütőtök (1) szecsuáni bors (1) szeder (2) szegfűbors (2) szegfűszeg (8) szerecsendió (3) szilva (3) szirup (5) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (3) szörp (11) szörpfőző (1) szósz (1) szoveg (5) tárkony (1) tartósít (2) tea (1) tej (1) tejsavas (1) tejszín (1) tenger (1) tengerisün (1) tequila (1) terv (2) thaicitromfű (1) tojás (3) tökmag (1) tökmagolaj (1) töpörtyű (1) torma (1) törökmogyoró (1) uborka (5) újhagyma (2) ume (1) umeboshi (1) ünnep (1) upgrade (1) utaz (6) vad (1) vaj (2) vanília (8) vendégposzt (2) vérnarancs (1) verseny (1) virág (1) visszatekintő (1) vizesdunszt (1) vodka (2) vörösáfonya (2) vörösbor (1) vörösborecet (1) xilit (2) xukor (1) xylit (1) zellermag (1) zellerzöld (1) zölddió (1) zöldparadicsom (1) zselé (11) zsófi (1) Címkefelhő

bread&butter uborka

2012.08.31. 12:27 Eszter Befőz

a tavalyi is nagy siker volt, idén is készült, már második körön is túl vagyok és tervezek még, mert ez gyorsan fogy. A név eredete a tavalyi posztban, most viszont jöjjön a recept is!

 

Hozzávalók:

 

3kg kovászolni való uborka (lehet nagyobbacska is, csak ne túl vastag)

100g adalékanyag mentes só (csomósodásgátló és társaitól puha lesz a zöldség)

2-4 tartónyi jégkocka

 

8 tk sárga mustármag

4 tk fekete mustármag

4 tk koriandermag

2 tk zellermag

2 tk chilipehely/morzsolt chili

2 tk kapormag vagy pár szál száraz virág magokkal a kapor ernyőjéből

 

840ml víz

840ml almaecet (5%)

200 g xilit (vagy cukor)

1,5tk kurkuma

 

Az uborkákat alaposan megmossuk és mind a két végét levágjuk. Legyaluljuk majd egy edénybe tesszük és rászórjuk a sót, elkeverjük és rátesszük a jeget. Lefedjük és szobahőmérsékleten pihentetjük 4-5 órát.

 

Ha letelt az idő, lemossuk alaposan a sót, lecsöpögtetjük. Egy nagy lábasban vizet teszünk fel forrni a vizesdunszthoz, egy másik lábasban pedig elkészítjük a felöntőlevet: A vizet és az ecetet feltesszük főni a cukorral és a kurkumával. Figyeljünk a cukorra, amíg el nem olvadt, addig kevergessük. A másik fontos pedig a kurkuma: ne érintkezzen semmi műanyaggal, azonnal minden befog.

Elkészítjük az uborkát: Üvegeket veszünk elő, besaccolva hogy kb mennyi lesz a végére. Kb 10-11 darab 2,8dl-s üveg lett nekem a végeredmény, úgyhogy kitettem 12 tiszta üveget és elkezdtem őket megtölteni. A leírás egyben van, az arányok érzékeltetésére, de jobban szeretem üvegenként adagolni. (ha marad még uborka, simán csak egy új üvegbe teszek még fűszereket)

A 2,8dl-s üvegekbe ment: 1 teáskanál sárga mustármag, 1 mokkáskanál fekete mustármag, 1 mokkáskanál koriandermag, fél mokkás kanál zellermag, fél mokkáskanál chilipehely (ha nem túl erős a chili) és egy-két szál kapor ernyőcske magjával együtt.

Az üvegekbe a fűszerek után szorosan belepakoljuk az uborkát, figyelve hogy egyenletesen oszlassuk el az egész üvegben, minél inkább megtöltve azt, majd közben már körülbelül fel is forrt a felöntőlé, úgyhogy azt is rákanalazzuk az uborkákra az üvegbe.

Rácsavarjuk a tetejét és vizes dunsztoljuk 10 percet.

Az általános ökölszabály itt is érvényben van: a fűszereket saját ízléshez igazítsuk. Nekem a koriander mag a végén a savanyúság leginkább várt része, úgyhogy azt bőkezűen tettem bele, chilit viszont most csak mutatóba, hogy nehogy csípjen. stbstb

Ha van otthon friss szőlőlevelünk, azt is tehetünk az üvegekbe, megőrzi az uborka roppanósságát.

 

1 komment

Címkék: uborka koriander chili kapor kurkuma mustármag ecet kapormag zellermag

A bejegyzés trackback címe:

https://befozok.blog.hu/api/trackback/id/tr54928893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyogyszernelkul · cukorbaj.blog.hu 2015.07.08. 19:06:06

A kurkuma tényleg hasznos és egy kicsit pikáns ízt kölcsönöz minden ételnek
gyogynovenyek.info/gyogynovenyek-betegsegekre/cukorbetegseg/kurkuma/
Mindenki bátran használhatja