HTML

Eszter Befőz

befozok@gmail.com

Utolsó kommentek

  • TetováltPók: Most csinálom épp MEGINT! A céklásat jó sűrűn, de a curry-set is elkészítettük már! Mindkettő iste... (2018.05.16. 12:01) savanyított tojás
  • Margó Lehota: Ez jo csak a fenn maradt almaval mit csinalsz? (2018.04.22. 12:02) almapektin step-by-step
  • nana69: Köszönöm az ötletet :) Most tettem be a fagyasztóba a zellert és a petrezselymet :) (2017.10.01. 14:17) petrezselyemzöld és társai télire
  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • TetováltPók: Most csinálom épp MEGINT! A céklásat jó sűrűn, de a curry-set is elkészítettük már! Mindkettő iste... (2018.05.16. 12:01) savanyított tojás
  • Margó Lehota: Ez jo csak a fenn maradt almaval mit csinalsz? (2018.04.22. 12:02) almapektin step-by-step
  • nana69: Köszönöm az ötletet :) Most tettem be a fagyasztóba a zellert és a petrezselymet :) (2017.10.01. 14:17) petrezselyemzöld és társai télire
  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale

Címkék

1001éjszaka (1) áfonya (2) agar-agar (1) akác (1) akácvirág (1) alapkonyha (1) alkohol (4) állati (2) alma (6) almapektin (5) aratásikörte (1) arónia (1) babér (1) babérlevél (1) balaton (1) balzsamecet (1) barack (1) barnacukor (1) befőtt (7) befőzünk (1) bergamott (1) beszerez (6) birsalma (6) birsalmasajt (2) bodavirág (1) bodza (6) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) bor (1) bors (3) borsmenta (1) buek (2) camembert (1) cékla (1) chili (6) chutney (3) citrom (41) citromfalevél (1) citromfű (5) citromhéj (10) citromlé (6) citromsav (5) coffee challenge (1) csakugy (1) család (1) cseresznye (1) csili (1) csillagánizs (2) csipkebogyó (1) csokoládé (3) cukkíni (1) cukorszirup (1) curd (2) curry (1) denusi (1) desszertasztal (1) diabetikus (1) dió (6) duplafenekű lábas (1) dzsem (10) dzsemfix (10) earlgrey (1) ecet (11) édesgyökér (1) eper (10) erdő (1) facebook (1) fagyasztás (2) fahéj (6) fail (2) feketeáfonya (3) feketeberkenye (1) feketebors (1) feketeribizli (2) felhívás (1) fenyőmag (1) fenyőrügy (1) ferber (1) finn (2) fokhagyma (7) füge (4) fűszer (2) gesztenye (1) giveaway (1) gomba (2) gránátalma (2) gyömbér (12) gyömbérpor (1) gyöngyhagyma (1) hagyma (3) halszósz (1) hamis (1) hárs (2) hársvirág (2) hollandia (1) homoktövis (2) horvátország (2) hús (1) hűtő (1) hűtős (2) ibolya (1) ikra (1) interjú (1) japán (1) japánbirs (1) játék (2) jujuba (1) kagyló (1) kakaó (1) kakukkfű (2) kandírozott (2) kapor (2) kapormag (2) karácsony (3) kardamom (9) karfiol (1) karob (2) kávé (1) kaviár (1) keményítő (1) kep (15) kép (3) kérdéses (1) kert (3) keserű (1) ketchup (2) kimchi (1) kimcsi (1) kínai kel (1) kirándulás (4) kökény (2) kókusz (2) kóla (1) kömény (1) konyak (2) könyv (2) korea (1) koreai (1) koriander (1) koriandermag (3) körte (3) kóstolás (1) kovászos (1) krém (3) kumquat (1) kurkuma (2) lazac (2) lekvár (28) levendula (3) leves (1) libamáj (1) libazsír (1) licsi (1) likőr (2) lime (4) málna (7) mandarin (1) mandula (1) mango (3) maracuja (1) marmalade (3) mazsola (3) medvehagyma (1) meggy (8) menta (3) meyer (1) méz (1) mézeskalács (1) mirabelle (2) morog (1) múlt (1) munka (1) mustár (2) mustármag (4) napraforgómag (1) narancs (8) narancshéj (2) narancsvirágvíz (1) nashikörte (1) naspolya (1) natúrbefőtt (2) nespresso (1) nyer (2) nyers (1) olajbogyó (2) olíva (2) oliva (1) olívaolaj (2) orgona (1) ősz (1) őszibarack (3) othello (1) otthon (3) őzláb (2) palacsinta (1) pandan (1) paprika (1) paradicsom (1) parmezán (1) pecorino (1) perilla (1) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) piccalilli (1) pinkgrapefruit (5) pirosáfonya (1) pirosribizli (2) piszke (3) pitypang (1) pomelo (1) por (1) rák (1) rebarbara (10) recept (3) rendelés (1) répa (2) retek (1) ringló (2) rómaikömény (1) rozé (1) rozmaring (3) rózsaszirom (1) rózsavíz (2) rum (3) saját (6) sajt (2) saláta (1) sárgabarack (5) sárgadinnye (1) sárkánygyümölcs (1) sashimi (1) savanyú (10) savanyúság (4) segítsüti (3) seville (1) shiso (1) (4) sonka (1) sörretek (1) sós (3) steak (2) step by step (6) sűrített (1) sütemény (6) sütőtök (1) szecsuáni bors (1) szeder (2) szegfűbors (2) szegfűszeg (8) szerecsendió (3) szilva (3) szirup (5) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (3) szörp (11) szörpfőző (1) szósz (1) szoveg (5) tárkony (1) tartósít (2) tea (1) tej (1) tejsavas (1) tejszín (1) tenger (1) tengerisün (1) tequila (1) terv (2) thaicitromfű (1) tojás (3) tökmag (1) tökmagolaj (1) töpörtyű (1) torma (1) törökmogyoró (1) uborka (5) újhagyma (2) ume (1) umeboshi (1) ünnep (1) upgrade (1) utaz (6) vad (1) vaj (2) vanília (8) vendégposzt (2) vérnarancs (1) verseny (1) virág (1) visszatekintő (1) vizesdunszt (1) vodka (2) vörösáfonya (2) vörösbor (1) vörösborecet (1) xilit (2) xukor (1) xylit (1) zellermag (1) zellerzöld (1) zölddió (1) zöldparadicsom (1) zselé (11) zsófi (1) Címkefelhő

gránátalma melasz

2012.10.16. 09:15 Eszter Befőz

lehetne gránátalma szirup is, de az megtévesztő, mert nem ugyanaz mint a koktélos grenadine szirup. Mivel B-t még nagy koktélguruként ismertem meg, nekem a gránátalmáról rögtön ez jut az eszembe. Ez sűrűbb, sötétebb, melaszosabb, keleti konyha használja

Ezt idehaza a TT-n fotóztam július végén, egy gyönyörű gránátalma virág. Sajnos mivel teltvirágú, így nem termékenyül meg, meddő a bokor, de annál szebb:

 

ezt pedig egy horvátországi bokron fotóztam: egy még éretlen gránátalma szeptember elején

 

Aztán Horvátországban ugye roskadoznak a fák szeptember elején amikor ott járunk, de még éretlenek. Október elején jelennek meg itthon, most már egész megfizethető darabáron is akár (179ft/db), de a piacokon meg más helyeken egész pofátlan árakat is látni (600-800-900ft/db) ...és nem feltétlen a külalak a lényeg, mert egy egész ütött-kopott, kisebb gránátalma tud zamatosabb lenni mint egy csecsemőfejnyi, hibátlan piros... Keresgéltem recepteket hogy gránátalmaszirupot készíthessek, végül ez lett a megoldásom:

 

Hozzávalók:

10db gránátalma

víz

2kg cukor (készítés közben derül ki a pontos adat)

2ek citromsav

2tk narancsvirágvíz

 

A gránátalmákat középen, szárra merőlegesen kettévágtam és ezt a két módszert kombinálva kiszedtem a magjait: gyakorlatilag egy tál víz fölé helyeztem a kezem, benne a víz felé néz a félbevágott gránátalma és evőkanállal addig csapkodom amíg ki nem esik belőle az összes mag. Elsőre röhejes, de nagyon hatásos. A víz miatt nem fröcsög szanaszét, és a magok összegyűlnek, a fehér hártyák meg a tetejére felúsznak.

Igyekeztem a gránátalmák kettévágását is a víz felett intézni hogy minden lé a vízbe csöpögjön, de ez kissé rizikós, nem feltétlen ajánlom kipróbálásra.

A magokat leszűröm, a vizet is átszűröm, majd felteszem a magokat egy lábasba, és a leszűrt, pirosas vízből ráöntök annyit hogy jól ellepje, úgy két ujjnyival legalább.

Felforralom és kb 10 percig forralom. Közben a víz pirosas lesz, a bogyók meg kissé kifehérednek. Leszűröm, majd a bogyókat kis lyukú passzírozón (vagy szitán) átpasszírozom, a kapott rózsaszín pürét meg több réteg muszlinon keresztül átszűröm több lépésben is hogy minél tisztább legyen majd a szirup.

Összeöntöm a kapott leveket és lemérem. Nekem 2l lett. Ahány liter, annyi kg cukrot teszek hozzá és kis lángon kevergetve elkezdem forralni. Közben beleteszek két csapott evőkanál citromsavat is, majd lassú tűzön kissé beforralom, saját ízlésnek megfelelő sűrűségűre. A végén beleteszek két teáskanál narancsvirágvizet, csak úgy egy kicsit turbózni az ízen. Nem érezni konkrétan a végeredményen, csak az íz lesz kerekebb. Aztán sterilizált üvegekbe töltöm és dunsztolom.

A végeredmény nagyon finom, sűrű, bíborvörös szirup, de ne várjuk hogy olyan színes-szagos lesz mint a bolti. (Pl. az itthoni Giffard Grenadine összetevője: cukorszirup, víz, aroma, piros gyümölcs sűrítmény, citromsav, színezék (E122, E102). Gyümölcs tartalom maximum 10%.) Tehát koktélokhoz nem ajánlanám, inkább desszertekhez.

 

 

 

 

 

 

11 komment

Címkék: gránátalma citromsav szirup narancsvirágvíz

A bejegyzés trackback címe:

https://befozok.blog.hu/api/trackback/id/tr494928904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nelossel · http://http:\\nelossel.hu 2012.10.16. 13:44:32

Gyönyörű! Ezt szívesen megcsinálom karácsonyra. :) Hogyan kell tárolni, meddig áll el?

Zazálea · http://www.zazalea.blogspot.com 2012.10.16. 17:19:03

én kaptamV.Zsuzsitól,de nagyon savanyú,nincs benne cukor szted főzzem össze simán? elképesztően gyönyörűek a fotók.elképesztően!

Zazálea · http://www.zazalea.blogspot.com 2012.10.16. 17:19:23

én kaptam V.Zsuzsitól,de nagyon savanyú,nincs benne cukor szted főzzem össze simán? elképesztően gyönyörűek a fotók.elképesztően!

Ismeretlen_185014 2012.10.16. 17:21:43

Nelossel: dejó hogy szólsz, lehagytam a végét, nemsokára kiegészítem. amúgy sterilizált üvegekbe töltöm és dunsztolom. slussz. így sokáig eláll!

Ismeretlen_185014 2012.10.16. 17:23:04

Zazálea: mármint mit kaptál? csak gránátalma lé citrommal? Ha igen, akkor csak cukorral kell összefőzni igen! és köszönöm az elismerő szavakat :)

Ismeretlen_17686 2012.10.17. 16:52:02

Fú, gyönyörűek a fotók! Viszont azonnal mondd meg, hol lehet 179 Ft-ért gránátalmát kapni :)

Ismeretlen_185014 2012.10.17. 19:59:17

Isolde: Aldi. Kicsi, de zamatos izraeli gránátalmák voltak. remélem még van

Ismeretlen_17686 2012.10.20. 16:16:26

Köszi :)

Ismeretlen_22899 2012.10.31. 23:46:14

Minap a Lidl-ben is láttam gránátalmákat ennyiért, csak azt nem figyeltem, hogy honnan.

Eszter Befőz · http://befozok.freeblog.hu 2012.11.05. 15:59:01

Lobo: az mindegy, csak érett legyen és finom :)

Eszter Befőz · http://befozok.freeblog.hu 2012.11.05. 15:59:50

Az Aldiban 139ft-ért láttam ma török gránátalmát