Mert bodzából se csináltam még szilárdat, de egy újabb víztiszta zselé helyett most eperdarabokkal díszítettem és ízesítettem is. Tavaly szörp készült.
Hozzávalók:
6dl bodzalé*
16 szem közepes, kemény eper
2 ek citromlé
230g cukor/xilit
1 dzsemfix 3:1
Bodzalevet meg ugyanúgy készítjük mint a szörphöz, szedünk sok bodzavirágot, felöntjük vízzel, lenyomatjuk egy tányérral a víz alá, lefedjük és három napig hűtőben érleljük. A virág-víz aránynál a minél-több-virág-annál-jobb elv az érvényes, tehát telepakoljuk virágfejekkel a lábast, és felöntjük vízzel.
Három nap múlva leszűrjük a levet, hat decit kimérünk a zseléhez (többiből pedig szörpöt főzünk) egy nagy (!) lábasba tesszük majd még hidegen belekeverjük a cukrot és a zseléfixet. Ez általában nem igazán akar feloldódni, úgyhogy botmixerrel segíthetünk rajta.
Elkészítjük az epreket: megmossuk, lecsumázzuk és kb negyedekbe vágjuk. Természetesen ha édes az eprünk, a hozzáadott cukrot csökkenthetjük!
A (még habos) bodzalevünkbe beletesszük a citromlevet és feltesszük főni lassú lángon, kevergetve amíg a cukor el nem olvad. Majd kb két perc múlva hozzáadjuk az epreket is, megkeverjük és nagy lángra tesszük.
Nagyon habzik mikor forr, ezért kell a nagy lábas. Szóval legyünk ott hogy nehogy túlcsorduljon. Öt percig forraljuk, majd két percet pihentetjük, ha marad, akkor leszedjük a habját és sterilizált üvegekbe tesszük és dunsztoljuk.
.
-
-
.
Utolsó kommentek