HTML

Eszter Befőz

befozok@gmail.com

Utolsó kommentek

  • TetováltPók: Most csinálom épp MEGINT! A céklásat jó sűrűn, de a curry-set is elkészítettük már! Mindkettő iste... (2018.05.16. 12:01) savanyított tojás
  • Margó Lehota: Ez jo csak a fenn maradt almaval mit csinalsz? (2018.04.22. 12:02) almapektin step-by-step
  • nana69: Köszönöm az ötletet :) Most tettem be a fagyasztóba a zellert és a petrezselymet :) (2017.10.01. 14:17) petrezselyemzöld és társai télire
  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • TetováltPók: Most csinálom épp MEGINT! A céklásat jó sűrűn, de a curry-set is elkészítettük már! Mindkettő iste... (2018.05.16. 12:01) savanyított tojás
  • Margó Lehota: Ez jo csak a fenn maradt almaval mit csinalsz? (2018.04.22. 12:02) almapektin step-by-step
  • nana69: Köszönöm az ötletet :) Most tettem be a fagyasztóba a zellert és a petrezselymet :) (2017.10.01. 14:17) petrezselyemzöld és társai télire
  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale

Címkék

1001éjszaka (1) áfonya (2) agar-agar (1) akác (1) akácvirág (1) alapkonyha (1) alkohol (4) állati (2) alma (6) almapektin (5) aratásikörte (1) arónia (1) babér (1) babérlevél (1) balaton (1) balzsamecet (1) barack (1) barnacukor (1) befőtt (7) befőzünk (1) bergamott (1) beszerez (6) birsalma (6) birsalmasajt (2) bodavirág (1) bodza (6) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) bor (1) bors (3) borsmenta (1) buek (2) camembert (1) cékla (1) chili (6) chutney (3) citrom (41) citromfalevél (1) citromfű (5) citromhéj (10) citromlé (6) citromsav (5) coffee challenge (1) csakugy (1) család (1) cseresznye (1) csili (1) csillagánizs (2) csipkebogyó (1) csokoládé (3) cukkíni (1) cukorszirup (1) curd (2) curry (1) denusi (1) desszertasztal (1) diabetikus (1) dió (6) duplafenekű lábas (1) dzsem (10) dzsemfix (10) earlgrey (1) ecet (11) édesgyökér (1) eper (10) erdő (1) facebook (1) fagyasztás (2) fahéj (6) fail (2) feketeáfonya (3) feketeberkenye (1) feketebors (1) feketeribizli (2) felhívás (1) fenyőmag (1) fenyőrügy (1) ferber (1) finn (2) fokhagyma (7) füge (4) fűszer (2) gesztenye (1) giveaway (1) gomba (2) gránátalma (2) gyömbér (12) gyömbérpor (1) gyöngyhagyma (1) hagyma (3) halszósz (1) hamis (1) hárs (2) hársvirág (2) hollandia (1) homoktövis (2) horvátország (2) hús (1) hűtő (1) hűtős (2) ibolya (1) ikra (1) interjú (1) japán (1) japánbirs (1) játék (2) jujuba (1) kagyló (1) kakaó (1) kakukkfű (2) kandírozott (2) kapor (2) kapormag (2) karácsony (3) kardamom (9) karfiol (1) karob (2) kávé (1) kaviár (1) keményítő (1) kep (15) kép (3) kérdéses (1) kert (3) keserű (1) ketchup (2) kimchi (1) kimcsi (1) kínai kel (1) kirándulás (4) kökény (2) kókusz (2) kóla (1) kömény (1) konyak (2) könyv (2) korea (1) koreai (1) koriander (1) koriandermag (3) körte (3) kóstolás (1) kovászos (1) krém (3) kumquat (1) kurkuma (2) lazac (2) lekvár (28) levendula (3) leves (1) libamáj (1) libazsír (1) licsi (1) likőr (2) lime (4) málna (7) mandarin (1) mandula (1) mango (3) maracuja (1) marmalade (3) mazsola (3) medvehagyma (1) meggy (8) menta (3) meyer (1) méz (1) mézeskalács (1) mirabelle (2) morog (1) múlt (1) munka (1) mustár (2) mustármag (4) napraforgómag (1) narancs (8) narancshéj (2) narancsvirágvíz (1) nashikörte (1) naspolya (1) natúrbefőtt (2) nespresso (1) nyer (2) nyers (1) olajbogyó (2) olíva (2) oliva (1) olívaolaj (2) orgona (1) ősz (1) őszibarack (3) othello (1) otthon (3) őzláb (2) palacsinta (1) pandan (1) paprika (1) paradicsom (1) parmezán (1) pecorino (1) perilla (1) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) piccalilli (1) pinkgrapefruit (5) pirosáfonya (1) pirosribizli (2) piszke (3) pitypang (1) pomelo (1) por (1) rák (1) rebarbara (10) recept (3) rendelés (1) répa (2) retek (1) ringló (2) rómaikömény (1) rozé (1) rozmaring (3) rózsaszirom (1) rózsavíz (2) rum (3) saját (6) sajt (2) saláta (1) sárgabarack (5) sárgadinnye (1) sárkánygyümölcs (1) sashimi (1) savanyú (10) savanyúság (4) segítsüti (3) seville (1) shiso (1) (4) sonka (1) sörretek (1) sós (3) steak (2) step by step (6) sűrített (1) sütemény (6) sütőtök (1) szecsuáni bors (1) szeder (2) szegfűbors (2) szegfűszeg (8) szerecsendió (3) szilva (3) szirup (5) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (3) szörp (11) szörpfőző (1) szósz (1) szoveg (5) tárkony (1) tartósít (2) tea (1) tej (1) tejsavas (1) tejszín (1) tenger (1) tengerisün (1) tequila (1) terv (2) thaicitromfű (1) tojás (3) tökmag (1) tökmagolaj (1) töpörtyű (1) torma (1) törökmogyoró (1) uborka (5) újhagyma (2) ume (1) umeboshi (1) ünnep (1) upgrade (1) utaz (6) vad (1) vaj (2) vanília (8) vendégposzt (2) vérnarancs (1) verseny (1) virág (1) visszatekintő (1) vizesdunszt (1) vodka (2) vörösáfonya (2) vörösbor (1) vörösborecet (1) xilit (2) xukor (1) xylit (1) zellermag (1) zellerzöld (1) zölddió (1) zöldparadicsom (1) zselé (11) zsófi (1) Címkefelhő

and now for something completely different

2013.11.08. 15:54 Eszter Befőz

...mivel úgysem tudtam volna csak úgy visszatérni egy ekkora kihagyás után, legyen az igazán rendhagyó, se nem lekvár, se nem őszi/téli:

nyári, tengeri sashimi.

Immár negyedik éve megyünk vissza újra és újra Korculára, szeptember elején, és mint most is, szedtünk megint karobot, megcsodáltuk hogy mennyire nem volt szinte semennyi olajbogyó sem, mert őket is ugyanúgy sújtotta a nagy nyári szárazság, még zöldek voltak a mandarinok is és a gránátalmás is.

Viszont a szomszéd néni minden délelőtt a házuk előtti öbölben kotorászott, vödörrel, késsel felszerelkezve, engem meg majd' megevett a kíváncsiság hogy mégis mi a fenét gyűjtöget, mert egyértelmű volt hogy ebédhez viszi. A sünöket már láttam hogy eszik, de ez valami más volt. Aztán egy nap nem bírtam tovább, odamentem hozzá amikor épp egy nagy vödör sünt pucolt hogy megkérdezzem hogy mit hogyan készít és mi az a titokzatos dolog amit szokott szedni.

Másnap a tanultakat kamatoztattam is, egy délelőttöt én kotorásztam végig az előttünk lévő öblöt, majd hívtam férjemet fotósnak. 

Az öböl:

IMG_5658-001.JPG
a sünök a kövek között:

IMG_5661.JPG

Sünök még:

IMG_5662.JPG

balra a fiúsün (ez nem ehető), jobbra a lány (az igen. pontosabban csak az ikrái).

A színük az elsődleges árulkodó jel, a fiú minden esetben teljesen fekete, a lány barnás vagy lilás. Hogy miért ilyen kusza a képen a tüskéje a lánynak azt nem tudom, illetve ő menekülne, a kérdés hogy a fiúnak miért nem kusza. A másik jó nyom hogy melyik a lány, az pedig az, hogy a lány sünök ilyenkor elkezdenek álcázni, azaz mint itt is látszik, egy kavics meg egy hínárdarab van rajta.

IMG_5666.JPG

Szedünk egy vödörnyit, majd egy jól takarítható helyen (lehetőleg még ott a parton egy stégen) egy deszka és egy nagykés segítségével megpucoljuk. 

Első lépés: hátára fordítjuk és a has közepénél beszúrjuk a kés hegyét:

IMG_5680.JPG

Majd mintha csak tortát szeletelnénk, végigvágjuk:

IMG_5681.JPG

Utána kettévágjuk:

IMG_5682.JPG

és íme, a kettévágott sün:

IMG_5683.JPG

A narancssárga részei az ikrák, az ehető.

IMG_5685.JPG

Óvatosan kivesszük belőle:

IMG_5721.JPG

Kicsit át is moshatjuk, nehogy tüske kerüljön közé, és jóétvágyat:

IMG_5724.JPG

(igen, ez picike darab, sok sünből sok lesz, illetve más és más "hozama" van a sünöknek fajtától függően)

És akkor a másik, amit a néni mesélt, az pedig ez a kagyló:

IMG_5726.JPG

IMG_5735.JPG

Biztos mindenki látott már ilyet, aminek csak egy "oldala" van, rászívja magát hermetikusan a sziklára. Nos ehhez is csak egy vödör meg egy nagykés kell. Egyszerűen alá kell nyúlni a penge hegyével és leszedni.

IMG_5729.JPG

majd kikanyarítani a késsel a héjából és már ehető is. Ha sokat gyűjtünk akkor pedig kiváló rizottót lehet belőle főzni, amit amúgy aranyárban mérnek arrafelé.

A sün és a kagyló közül nyersen nekem a kagyló finomabb volt.

...és hogy ne maradjunk növények nélkül ma sem, egy csokor frissen szedett babérlevél:

IMG_6093.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: tenger hús kagyló babér nyers tengerisün

A bejegyzés trackback címe:

https://befozok.blog.hu/api/trackback/id/tr185620917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.