HTML

Eszter Befőz

befozok@gmail.com

Utolsó kommentek

  • TetováltPók: Most csinálom épp MEGINT! A céklásat jó sűrűn, de a curry-set is elkészítettük már! Mindkettő iste... (2018.05.16. 12:01) savanyított tojás
  • Margó Lehota: Ez jo csak a fenn maradt almaval mit csinalsz? (2018.04.22. 12:02) almapektin step-by-step
  • nana69: Köszönöm az ötletet :) Most tettem be a fagyasztóba a zellert és a petrezselymet :) (2017.10.01. 14:17) petrezselyemzöld és társai télire
  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • TetováltPók: Most csinálom épp MEGINT! A céklásat jó sűrűn, de a curry-set is elkészítettük már! Mindkettő iste... (2018.05.16. 12:01) savanyított tojás
  • Margó Lehota: Ez jo csak a fenn maradt almaval mit csinalsz? (2018.04.22. 12:02) almapektin step-by-step
  • nana69: Köszönöm az ötletet :) Most tettem be a fagyasztóba a zellert és a petrezselymet :) (2017.10.01. 14:17) petrezselyemzöld és társai télire
  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Itality: zöld v barna kardamomot használtál? (2016.06.13. 23:37) ginger ale

Címkék

1001éjszaka (1) áfonya (2) agar-agar (1) akác (1) akácvirág (1) alapkonyha (1) alkohol (4) állati (2) alma (6) almapektin (5) aratásikörte (1) arónia (1) babér (1) babérlevél (1) balaton (1) balzsamecet (1) barack (1) barnacukor (1) befőtt (7) befőzünk (1) bergamott (1) beszerez (6) birsalma (6) birsalmasajt (2) bodavirág (1) bodza (6) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) bor (1) bors (3) borsmenta (1) buek (2) camembert (1) cékla (1) chili (6) chutney (3) citrom (41) citromfalevél (1) citromfű (5) citromhéj (10) citromlé (6) citromsav (5) coffee challenge (1) csakugy (1) család (1) cseresznye (1) csili (1) csillagánizs (2) csipkebogyó (1) csokoládé (3) cukkíni (1) cukorszirup (1) curd (2) curry (1) denusi (1) desszertasztal (1) diabetikus (1) dió (6) duplafenekű lábas (1) dzsem (10) dzsemfix (10) earlgrey (1) ecet (11) édesgyökér (1) eper (10) erdő (1) facebook (1) fagyasztás (2) fahéj (6) fail (2) feketeáfonya (3) feketeberkenye (1) feketebors (1) feketeribizli (2) felhívás (1) fenyőmag (1) fenyőrügy (1) ferber (1) finn (2) fokhagyma (7) füge (4) fűszer (2) gesztenye (1) giveaway (1) gomba (2) gránátalma (2) gyömbér (12) gyömbérpor (1) gyöngyhagyma (1) hagyma (3) halszósz (1) hamis (1) hárs (2) hársvirág (2) hollandia (1) homoktövis (2) horvátország (2) hús (1) hűtő (1) hűtős (2) ibolya (1) ikra (1) interjú (1) japán (1) japánbirs (1) játék (2) jujuba (1) kagyló (1) kakaó (1) kakukkfű (2) kandírozott (2) kapor (2) kapormag (2) karácsony (3) kardamom (9) karfiol (1) karob (2) kávé (1) kaviár (1) keményítő (1) kep (15) kép (3) kérdéses (1) kert (3) keserű (1) ketchup (2) kimchi (1) kimcsi (1) kínai kel (1) kirándulás (4) kökény (2) kókusz (2) kóla (1) kömény (1) konyak (2) könyv (2) korea (1) koreai (1) koriander (1) koriandermag (3) körte (3) kóstolás (1) kovászos (1) krém (3) kumquat (1) kurkuma (2) lazac (2) lekvár (28) levendula (3) leves (1) libamáj (1) libazsír (1) licsi (1) likőr (2) lime (4) málna (7) mandarin (1) mandula (1) mango (3) maracuja (1) marmalade (3) mazsola (3) medvehagyma (1) meggy (8) menta (3) meyer (1) méz (1) mézeskalács (1) mirabelle (2) morog (1) múlt (1) munka (1) mustár (2) mustármag (4) napraforgómag (1) narancs (8) narancshéj (2) narancsvirágvíz (1) nashikörte (1) naspolya (1) natúrbefőtt (2) nespresso (1) nyer (2) nyers (1) olajbogyó (2) olíva (2) oliva (1) olívaolaj (2) orgona (1) ősz (1) őszibarack (3) othello (1) otthon (3) őzláb (2) palacsinta (1) pandan (1) paprika (1) paradicsom (1) parmezán (1) pecorino (1) perilla (1) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) piccalilli (1) pinkgrapefruit (5) pirosáfonya (1) pirosribizli (2) piszke (3) pitypang (1) pomelo (1) por (1) rák (1) rebarbara (10) recept (3) rendelés (1) répa (2) retek (1) ringló (2) rómaikömény (1) rozé (1) rozmaring (3) rózsaszirom (1) rózsavíz (2) rum (3) saját (6) sajt (2) saláta (1) sárgabarack (5) sárgadinnye (1) sárkánygyümölcs (1) sashimi (1) savanyú (10) savanyúság (4) segítsüti (3) seville (1) shiso (1) (4) sonka (1) sörretek (1) sós (3) steak (2) step by step (6) sűrített (1) sütemény (6) sütőtök (1) szecsuáni bors (1) szeder (2) szegfűbors (2) szegfűszeg (8) szerecsendió (3) szilva (3) szirup (5) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (3) szörp (11) szörpfőző (1) szósz (1) szoveg (5) tárkony (1) tartósít (2) tea (1) tej (1) tejsavas (1) tejszín (1) tenger (1) tengerisün (1) tequila (1) terv (2) thaicitromfű (1) tojás (3) tökmag (1) tökmagolaj (1) töpörtyű (1) torma (1) törökmogyoró (1) uborka (5) újhagyma (2) ume (1) umeboshi (1) ünnep (1) upgrade (1) utaz (6) vad (1) vaj (2) vanília (8) vendégposzt (2) vérnarancs (1) verseny (1) virág (1) visszatekintő (1) vizesdunszt (1) vodka (2) vörösáfonya (2) vörösbor (1) vörösborecet (1) xilit (2) xukor (1) xylit (1) zellermag (1) zellerzöld (1) zölddió (1) zöldparadicsom (1) zselé (11) zsófi (1) Címkefelhő

kimchi

2014.01.17. 15:16 Eszter Befőz

(koreai savanyú káposzta)

IMG_6297.JPG

ha tél, akkor kimcsi, ezer éve tervezem hogy elkészítem ezt az autentikusabb receptet és nem magyar pirospaprikásat kotyvasztok. Az igazi kimcsi nem vega, mert halszósszal és mini rákokkal készül, ezt azért muszáj kiemelnem. De pont ettől és pont így lesz igazán ízletes és finom. El lehet hagyni persze, de akkor csak egy "sima" paprikás káposztát készítettünk.

.

Hozzávalók:

3 közepes fej kínai kel

100 gr kezeletlen só

1,5l víz

-

1-2 fej sörretek

1 ek kezeletlen só

-

5 szál újhagyma

-

1 cup gochugaru (koreai paprika pehely)*

1/3 cup saeujeot (koreai fagyasztott, sózott apró rák)*

4 ek myulchiaekjeot (koreai halszósz)*

10 közepes gerezd fokhagyma

2 tk reszelt gyömbér

2 kicsi édes alma reszelve

.

IMG_6302.JPG

ezek itt a beszerzendő alapanyagok, 

és ez pedig a kis rákocskák, közelebbről:

IMG_6300.JPG

*: ázsiai boltokban érdemes próbálkozni, én innen vásároltam.

.

A kínai kel külső leveleit leszedjük, tönkjét levágjuk, majd négybe vágjuk hosszanti irányba. Ezután a négy negyedet két centis csíkokra szeleteljük. Nagy tálba tesszük és hozzáadjuk a 1,5 liter vízben feloldott 100 gramm sót. Megnyomkodjuk, majd szobahőmérsékleten állni hagyjuk két órát, néha átkeverjük.

A sörretket megmossuk (ha kell, hámozzuk is) majd kb másfél centis körszeletekre vágjuk, azokat pedig felkockázzuk. 

(a receptet alapjait innen néztem, itt vannak szemléletes fázisfotók a szeletelésekhez. De vigyázat, az ott írt só mennyiségét soknak találom)

A felkockázott retekre ráöntjük az egy kanál sót, megforgatjuk alaposan hogy mindenhol érje a só, ezt harminc percig hagyjuk állni.

Az újhagymát megtisztítjuk és kb 2-3 centis darabokra vágjuk.

Elkészítjük a pasztát: a fokhagymákat és a gyömbért megpucoljuk majd ledaráljuk/reszeljük. Én egyben aprítottam a kis késes aprítómmal. Tálba kaparjuk, majd hozzáadjuk a paprika pelyhet, 250ml vizet, 4 evőkanál halszószt és beletesszük a pici rákocskákat is, miután alaposan felaprítottuk majdnem pasztaszerűvé. (Én nem cukrot használok, mint az idézett recept, hanem reszelt almát. Még a volt koreai éttermes néni mesélte nekem hogy az a titka hogy alma legyen benne.) Tehát beletesszük a reszelt almát is, majd jó alaposan összekeverjük.

A kínai kelt három váltás vízben mossuk át, a retket csak gyorsan leöblítjük. 

Egy hatalmas tálba tesszük a kínai kelt, a retket és az újhagymát, majd gumikesztyűs kézzel hozzáadagoljuk a paprikás pasztát és alaposan beledolgozzuk hogy mindenhol egyenletesen fedje a kelt.

Egy folpackkal letakarjuk és egy napra állni hagyjuk szobahőmérsékleten, majd csavaros (jól záródó) üvegekbe tesszük úgy, hogy az üvegekbe szedjük a kimcsit, és az üres tálba meg teszünk egy pohár vizet és kiöblítjük a tálat és azt a kimcsire öntjük. Hűtőben tartjuk. Hetekig eláll. ...már ha marad belőle, mert nagyon csúszik ha az ember ráérez az ízére. Fűszeres, savanykás, pikáns, roppanós kel.

.

IMG_6313.JPG

IMG_6316.JPG

4 komment

Címkék: korea fokhagyma halszósz gyömbér savanyú újhagyma kimcsi kimchi kínai kel sörretek

A bejegyzés trackback címe:

https://befozok.blog.hu/api/trackback/id/tr885764987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

isolde 2014.01.19. 10:22:03

Úúú, imádom. Egyszer én is csináltam, de annyira csípős lett, hogy majdnem meghaltam, pedig amúgy jól bírom a csípőst.

Yasashi Tanuki 2014.01.19. 10:22:10

A Szépvölgyi út HÉV megálló és Kolosy tér közötti szakaszán is van egy bolt amit egy kedves kínai hölgy üzemeltet. Nála is szokott lenni ilyesmi. Kicsit drágább mint Forest Pak boltja, de szvsz könnyebb megközelíteni:
maps.google.com/maps?q=kolosy+t%C3%A9r+budapest&hl=hu&ie=UTF8&ll=47.527418,19.039137&spn=0.004078,0.004823&sll=47.161161,19.505383&sspn=5.946719,9.876709&t=h&hnear=1036+Budapest,+Kolosy+t%C3%A9r,+Magyarorsz%C3%A1g&z=18&layer=c&cbll=47.527418,19.039137&panoid=zjQkabm9vTEUUiuTeICjqQ&cbp=12,178.43,,0,13.62

BeckyThatcher 2014.07.02. 13:55:06

Nekünk van még egy egész üveggel a hűtőben. A férjem koreai kollégái csinálták - ha jól emlékszem, január elején kaptuk. Remélem, még nem romlott meg, bár nem is tudom, hogy milyen a romlott kimcsi, amikor ez egy erjesztett cucc eleve. Ti mihez eszitek? csak úgy magában? Valahogy én annyira nem lelkesedem érte. (Tudom, sok benne a vitamin, és ez télen milyen szuper stb. stb., de akkor is). Azt hiszem rákocskák a mienkben nincsenek, lehet, ez a baj, mert akkor szeretném.

BeckyThatcher 2014.07.02. 13:55:09

És ti ezt tényleg pálcával eszitek? Ne már.... :DD