ha már egyszer Bálint nap. Meg különben is, a birsalma örök szerelmem.
Mikor tavaly készítettem az első birsalmazselét, már megfogadtam hogy ebből valamikor valahogy rózsás is lesz, mert már maga a birsalma virág is gyönyörű, mint egy vadrózsa virág, meg a birsalmának is finom, aromás, rózsás illata van.
Aztán vettem múltkor egy zacskó szárított rózsaszirmot és már meg is volt az ötlet: átszűröm, hogy szép átlátszó zselét kapjak, de nem főzöm sokáig, hogy ne birsalmasajt legyen, kell bele egy kis citrom, ellensúlyozni az édességet és ...és és és a rózsaszirom!
Hozzávalók:
3 kg birsalma
50dkg cukor
2 nagy (bio) citrom
két-három nagy marék szárított rózsaszirom
Először gyakorlatilag pektint készítek, mint itt. Így:
A birsalmákat alaposan megmostam, és csak a csumát meg a másik végén található szőrt (virágszirom maradékot) vágom ki, majd kockázom és felteszem főni annyi vízben ami éppen ellepi. Felkarikázok egy nagy, megmosott (és eleve kezeletlen) citromot héjastól, majd azt is a birsalmákhoz dobom. Egy órát főzöm legalább, vagy még tovább, kis lángon, csak gyöngyözzön, hogy teljesen szétfőjön, lehet a fedőt is kicsit rácsúsztatni, hogy ne forrjon el az összes leve. Majd elzárom, kicsit hagyom hogy kihűljön, hogy tudjak vele dolgozni és egy jelly-bag-be töltöm hogy lecsöpögjön. Egy éjszakát hagyom csöpögni, majd másnap összegyűjtöm a lecsepegett levet.
Nekem 1,6 liter birsalma lé lett, fantasztikusan ragacsos már így magában is. Ezt egy lábasba tettem, hozzáöntöttem fél kiló cukrot meg kifacsartam egy nagy citromot és azt is hozzáöntöttem. Beledobtam két nagy marék száraz rózsaszirmot és elkezdtem főzni. Mikor már fő egy ideje és már majdnem kész, akkor lehet látni hogy a rózsaszirmok színtelenek lesznek: az illatukat és a színüket is átadják a lekvárnak, úgyhogy én itt, ezen a ponton átszűrtem az egészet és kidobtam a szirmokat. Főzöm tovább
A kívánt sűrűséget kistányérral ellenőrzöm: már a főzés elején beteszek a hűtőbe két porcelán tányért és ilyenkor kiveszem az egyiket, majd egy keveset rácsorgatok a lekvárból és visszateszem a hűtőbe. Öt perc után megnézem hogy mi történik: ha még ugyanúgy folyik, akkor főzöm tovább, ha már "gyűrődik" amikor egy ujjamat végighúzom a közepén és nem folyik össze, akkor már jó (itt egy kép róla)
A lekvár üvegbe töltése előtt beledobok újabb egy-két marék rózsaszirmot, jól elkeverem, és így töltöm a sterilizált üvegekbe és így megy a dunsztba. Ha nem elég illatos a szirom amit kaptunk, vagy még rózsásabban szeretjük a lekvárt, akkor tehetünk bele egy kiskanál rózsavizet, de csak óvatosan, mert különben olyan mintha valami pacsulit szopogatna az ember. Sokkal finomabb úgy hogy csak kiegészíti a birsalma amúgy is rendkívül aromás, ízét, finomat a háttérből.
Utolsó kommentek