HTML

Eszter Befőz

befozok@gmail.com

Utolsó kommentek

  • Mirwen: @Pegazus11: nem próbáltam. Magot amazonról rendeltem (2023.11.29. 11:27) barack umeboshi
  • Mirwen: @Atamagor: az áztatólé sóval telítetségének meghatározásához (2023.11.29. 11:26) házi olajbogyó
  • Atamagor: Csak azt tudnám, hogy a két tojás mire való... (2023.11.29. 11:15) házi olajbogyó
  • wdriver: hát ez szuper. nem is tudod milyen lesz a bogyó, nem is tudod mit kellene beletenni, és most hogy ... (2023.09.25. 14:09) házi olajbogyó
  • Pegazus11: De jó, próbáltad szilvával is? Hol lehet shiso magot rendelni? Üdvözlettel (2023.06.02. 18:46) barack umeboshi
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Mirwen: @Pegazus11: nem próbáltam. Magot amazonról rendeltem (2023.11.29. 11:27) barack umeboshi
  • Mirwen: @Atamagor: az áztatólé sóval telítetségének meghatározásához (2023.11.29. 11:26) házi olajbogyó
  • csasziga: Elmondanád, miért kell bele a citrom magja is? Köszi (2023.05.03. 16:09) orgonalekvár
  • Zsuzsanna Vargáné Czifra: Természeresen rakok el én is de zacskózva. Mosom, szárítom, aztán adagokra szedem, félbehajtom és ... (2021.07.03. 09:16) petrezselyemzöld télire
  • Fermentátor: Én sörhöz használom majd fel. :) (2021.03.23. 19:40) fenyőrügy szirup

Címkék

1001éjszaka (1) áfonya (2) agar-agar (1) akác (1) akácvirág (1) alapkonyha (1) alkohol (4) állati (2) alma (6) almapektin (5) aratásikörte (1) arónia (1) babér (1) babérlevél (1) balaton (1) balzsamecet (1) barack (1) barnacukor (1) befőtt (7) befőzünk (1) bergamott (1) beszerez (6) birsalma (6) birsalmasajt (2) bodavirág (1) bodza (6) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) bor (1) bors (3) borsmenta (1) buek (2) camembert (1) cékla (1) chili (6) chutney (3) citrom (41) citromfalevél (1) citromfű (5) citromhéj (10) citromlé (6) citromsav (5) coffee challenge (1) csakugy (1) család (1) cseresznye (1) csili (1) csillagánizs (2) csipkebogyó (1) csokoládé (3) cukkíni (1) cukorszirup (1) curd (2) curry (1) denusi (1) desszertasztal (1) diabetikus (1) dió (6) duplafenekű lábas (1) dzsem (10) dzsemfix (10) earlgrey (1) ecet (11) édesgyökér (1) eper (10) erdő (1) facebook (1) fagyasztás (2) fahéj (6) fail (2) feketeáfonya (3) feketeberkenye (1) feketebors (1) feketeribizli (2) felhívás (1) fenyőmag (1) fenyőrügy (1) ferber (1) finn (2) fokhagyma (7) füge (4) fűszer (2) gesztenye (1) giveaway (1) gomba (2) gránátalma (2) gyömbér (12) gyömbérpor (1) gyöngyhagyma (1) hagyma (3) halszósz (1) hamis (1) hárs (2) hársvirág (2) hollandia (1) homoktövis (2) horvátország (2) hús (1) hűtő (1) hűtős (2) ibolya (1) ikra (1) interjú (1) japán (1) japánbirs (1) játék (2) jujuba (1) kagyló (1) kakaó (1) kakukkfű (2) kandírozott (2) kapor (2) kapormag (2) karácsony (3) kardamom (9) karfiol (1) karob (2) kávé (1) kaviár (1) keményítő (1) kep (15) kép (3) kérdéses (1) kert (3) keserű (1) ketchup (2) kimchi (1) kimcsi (1) kínai kel (1) kirándulás (4) kökény (2) kókusz (2) kóla (1) kömény (1) konyak (2) könyv (2) korea (1) koreai (1) koriander (1) koriandermag (3) körte (3) kóstolás (1) kovászos (1) krém (3) kumquat (1) kurkuma (2) lazac (2) lekvár (28) levendula (3) leves (1) libamáj (1) libazsír (1) licsi (1) likőr (2) lime (4) málna (7) mandarin (1) mandula (1) mango (3) maracuja (1) marmalade (3) mazsola (3) medvehagyma (1) meggy (8) menta (3) meyer (1) méz (1) mézeskalács (1) mirabelle (2) morog (1) múlt (1) munka (1) mustár (2) mustármag (4) napraforgómag (1) narancs (8) narancshéj (2) narancsvirágvíz (1) nashikörte (1) naspolya (1) natúrbefőtt (2) nespresso (1) nyer (2) nyers (1) olajbogyó (2) olíva (2) oliva (1) olívaolaj (2) orgona (1) ősz (1) őszibarack (3) othello (1) otthon (3) őzláb (2) palacsinta (1) pandan (1) paprika (1) paradicsom (1) parmezán (1) pecorino (1) perilla (1) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) piccalilli (1) pinkgrapefruit (5) pirosáfonya (1) pirosribizli (2) piszke (3) pitypang (1) pomelo (1) por (1) rák (1) rebarbara (10) recept (3) rendelés (1) répa (2) retek (1) ringló (2) rómaikömény (1) rozé (1) rozmaring (3) rózsaszirom (1) rózsavíz (2) rum (3) saját (6) sajt (2) saláta (1) sárgabarack (5) sárgadinnye (1) sárkánygyümölcs (1) sashimi (1) savanyú (10) savanyúság (4) segítsüti (3) seville (1) shiso (1) (4) sonka (1) sörretek (1) sós (3) steak (2) step by step (6) sűrített (1) sütemény (6) sütőtök (1) szecsuáni bors (1) szeder (2) szegfűbors (2) szegfűszeg (8) szerecsendió (3) szilva (3) szirup (5) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (3) szörp (11) szörpfőző (1) szósz (1) szoveg (5) tárkony (1) tartósít (2) tea (1) tej (1) tejsavas (1) tejszín (1) tenger (1) tengerisün (1) tequila (1) terv (2) thaicitromfű (1) tojás (3) tökmag (1) tökmagolaj (1) töpörtyű (1) torma (1) törökmogyoró (1) uborka (5) újhagyma (2) ume (1) umeboshi (1) ünnep (1) upgrade (1) utaz (6) vad (1) vaj (2) vanília (8) vendégposzt (2) vérnarancs (1) verseny (1) virág (1) visszatekintő (1) vizesdunszt (1) vodka (2) vörösáfonya (2) vörösbor (1) vörösborecet (1) xilit (2) xukor (1) xylit (1) zellermag (1) zellerzöld (1) zölddió (1) zöldparadicsom (1) zselé (11) zsófi (1) Címkefelhő

rózsás birsalmazselé

2013.02.14. 10:51 Eszter Befőz

ha már egyszer Bálint nap. Meg különben is, a birsalma örök szerelmem.

Mikor tavaly készítettem az első birsalmazselét, már megfogadtam hogy ebből valamikor valahogy rózsás is lesz, mert már maga a birsalma virág is gyönyörű, mint egy vadrózsa virág, meg a birsalmának is finom, aromás, rózsás illata van.

Aztán vettem múltkor egy zacskó szárított rózsaszirmot és már meg is volt az ötlet: átszűröm, hogy szép átlátszó zselét kapjak, de nem főzöm sokáig, hogy ne birsalmasajt legyen, kell bele egy kis citrom, ellensúlyozni az édességet és ...és és és a rózsaszirom!

Hozzávalók:

3 kg birsalma

50dkg cukor

2 nagy (bio) citrom

két-három nagy marék szárított rózsaszirom

Először gyakorlatilag pektint készítek, mint itt. Így:

A birsalmákat alaposan megmostam, és csak a csumát meg a másik végén található szőrt (virágszirom maradékot) vágom ki, majd kockázom és felteszem főni annyi vízben ami éppen ellepi. Felkarikázok egy nagy, megmosott (és eleve kezeletlen) citromot héjastól, majd azt is a birsalmákhoz dobom. Egy órát főzöm legalább, vagy még tovább, kis lángon, csak gyöngyözzön, hogy teljesen szétfőjön, lehet a fedőt is kicsit rácsúsztatni, hogy ne forrjon el az összes leve. Majd elzárom, kicsit hagyom hogy kihűljön, hogy tudjak vele dolgozni és egy jelly-bag-be töltöm hogy lecsöpögjön. Egy éjszakát hagyom csöpögni, majd másnap összegyűjtöm a lecsepegett levet.

Nekem 1,6 liter birsalma lé lett, fantasztikusan ragacsos már így magában is. Ezt egy lábasba tettem, hozzáöntöttem fél kiló cukrot meg kifacsartam egy nagy citromot és azt is hozzáöntöttem. Beledobtam két nagy marék száraz rózsaszirmot és elkezdtem főzni. Mikor már fő egy ideje és már majdnem kész, akkor lehet látni hogy a rózsaszirmok színtelenek lesznek: az illatukat és a színüket is átadják a lekvárnak, úgyhogy én itt, ezen a ponton átszűrtem az egészet és kidobtam a szirmokat. Főzöm tovább

A kívánt sűrűséget kistányérral ellenőrzöm: már a főzés elején beteszek a hűtőbe két porcelán tányért és ilyenkor kiveszem az egyiket, majd egy keveset rácsorgatok a lekvárból és visszateszem a hűtőbe. Öt perc után megnézem hogy mi történik: ha még ugyanúgy folyik, akkor főzöm tovább, ha már "gyűrődik" amikor egy ujjamat végighúzom a közepén és nem folyik össze, akkor már jó (itt egy kép róla)

A lekvár üvegbe töltése előtt beledobok újabb egy-két marék rózsaszirmot, jól elkeverem, és így töltöm a sterilizált üvegekbe és így megy a dunsztba. Ha nem elég illatos a szirom amit kaptunk, vagy még rózsásabban szeretjük a lekvárt, akkor tehetünk bele egy kiskanál rózsavizet, de csak óvatosan, mert különben olyan mintha valami pacsulit szopogatna az ember. Sokkal finomabb úgy hogy csak kiegészíti a birsalma amúgy is rendkívül aromás, ízét, finomat a háttérből.

Szólj hozzá!

Címkék: saját rózsavíz zselé birsalma rózsaszirom

A bejegyzés trackback címe:

https://befozok.blog.hu/api/trackback/id/tr115157859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása