valami régebbi főzőműsorban láttam még évekkel ezelőtt a piccalillit, és a neve és a sok benne lévő karfiol miatt nagyon megtetszett, de azóta se készült el, aztán idén ősszel végre csak megcsináltam ezt a finom angol-vegyessavanyút. Mert végülis az, csak mustáros, keményítős öntetben úszik, de teljesen rugalmas a recept fűszerezésben is és alapanyagok tekintetében is.
A mostani recept rivercottage-os leírás alapján készült.
Hozzávalók:
1kg zöldség összesen. Én ezekből készítettem, körülbelül egyenlő mennyiségben felhasználva a hozzávalókat. (illetve karfioltúlsúly volt, cukkíni ellenében):
karfiol
cukkíni
répa
uborka
salotta hagyma
2ek finom só
----
1/4 cup kukoricakeményítő
5tk őrölt kurkuma
5tk angol mustárpor (Colemans)
1,5 ek mustármag
1tk tört római kömény
1,5tk tört koriander mag
6dl fehérborecet
150g cukor
2ek méz
A zöldségeket harapásnyi falatra vágom: a karfiolt kicsi rózsákra vágtam, torzsáját karikákra (ameddig rostmentes volt), répa, uborka, hagyma karikákra. Egy üveg tálba tettem és lesóztam a három evőkanál sóval, jól összekevertem és lefedtem folpackkal. Egy éjszakán keresztül hagytam állni hűvös helyen.
Másnap leöntöttem a vizet és jegesen hideg vízzel átmostam a zöldségeket alaposan.
Egy porcelán tálba (lényeg hogy ne műanyak, mert a kurkuma NAGYON fog) tettem a keményítőt, kurkumát, mustárport, mustármagot, köményt és koriandermagot és úgy másfél deci ecettel alaposan összekevertem hogy pasztát kapjak. A maradék ecetet, cukrot és mézet egy lábasba tettem és felforraltam, majd a forró léből kicsit a fűszerpasztába teszünk, elkeverjük, majd a forró lébe csorgatjuk az egészet és lassan felforraljuk állandó kevergetés mellett. 3-4 percig forraljuk amíg lassan kicsit besűrűsödik.
A forró sűrű lébe forgatjuk a lecsöpögtetett zöldségeket és a forró, sterilizált üvegekbe töltjük, jó szorosra és lefedjük. 4-6 hétig jó ha hagyjuk hogy érjenek az ízek.
Pikáns, mustárosan csípős, roppanós zöldségek. Hosszú leírás, nem sok macera, érdemes rögtön dupla adagot készíteni.
Zöldségekből lehet variálni, lehet zöldbab, kaliforniai paprika, tomatillo, zöldparadicsom, stb.
Fűszerekből: római helyett sima kömény, kapormag, friss torma, chili, stb
Utolsó kommentek