roppant egyszerű és egészséges gyümölcs eltevési mód. Leginkább lédús és lehetőleg savas gyümölccsel működik jól, eddig még csak a meggyet próbáltam, de majd lesz még más is biztosan.
Semmi nem kell bele csak a gyümölcs. Se víz, se cukor, se tartósítószer se semmi.
A titok a teljesen csíramentes (steril) üvegek/fedők, a válogatott gyümölcs és a vizes dunszt.
és akkor következzen a blog eddigi legrövidebb hozzávalók-listája:
Hozzávalók:
meggy
:) namármost a meggyet megmossuk, kiválogatjuk a kicsit is hibás szemeket, kimagozzuk és a tökéletesen tiszta üvegekbe rendezzük. Jó szorosan nyomkodjuk bele mert össze fog esni. Lezárjuk a tiszta tetőkkel, majd vizes dunsztoljuk csak gyöngyöző vízfürdőben legalább 30 percig.
Vizes dunszt röviden: legnagyobb lábasunkba vizet teszünk, meg egy löttyintés ecetet (ez azért kell bele hogy a forralt vízből a vízkő ne üljön ki az üvegekre), a lábas aljába egy rácsot, vagy egy rongyot, hogy ne közvetlen a lábas alján üljenek az üvegeket. Felforraljuk a vizet és amikor forr, belehelyezzük a lezárt üvegeket. Az üvegekből buborékozva távozik a levegő, így alakul ki a vákuum. Nem, víz nem megy bele.
Üvegek és fedők sterilizálására az elmosás utáni minimum 20 perces forralás a leghatékonyabb, de pl a kicsit is sérült fedőkkel mindenképp lecserélném.
A meggy dunsztolás közben levet ereszt, nem lesz tele vele az üveg, azt ne is várjuk. De így 100% meggyünk lesz: saját leve, saját íze!
Cseresznyével, eperrel, őszibarackkal is jó lesz majd kipróbálni.
.
Utolsó kommentek