HTML

Eszter Befőz

befozok@gmail.com

Utolsó kommentek

  • .borsolany: illetve én nem teszek ecetet a vízbe és nem ül ki a vizkő az üvegre. és locsolasra is tökéletesen ... (2024.07.17. 12:28) meggy natúrbefőtt
  • .borsolany: évek óta így teszem el. nem 1 hanem 2 év múlva is prima ha marad :) saját tapasztalat (2024.07.17. 12:27) meggy natúrbefőtt
  • Mirwen: @Pegazus11: nem próbáltam. Magot amazonról rendeltem (2023.11.29. 11:27) barack umeboshi
  • Mirwen: @Atamagor: az áztatólé sóval telítetségének meghatározásához (2023.11.29. 11:26) házi olajbogyó
  • Atamagor: Csak azt tudnám, hogy a két tojás mire való... (2023.11.29. 11:15) házi olajbogyó
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • .borsolany: illetve én nem teszek ecetet a vízbe és nem ül ki a vizkő az üvegre. és locsolasra is tökéletesen ... (2024.07.17. 12:28) meggy natúrbefőtt
  • Mirwen: @Pegazus11: nem próbáltam. Magot amazonról rendeltem (2023.11.29. 11:27) barack umeboshi
  • Mirwen: @Atamagor: az áztatólé sóval telítetségének meghatározásához (2023.11.29. 11:26) házi olajbogyó
  • csasziga: Elmondanád, miért kell bele a citrom magja is? Köszi (2023.05.03. 16:09) orgonalekvár
  • Zsuzsanna Vargáné Czifra: Természeresen rakok el én is de zacskózva. Mosom, szárítom, aztán adagokra szedem, félbehajtom és ... (2021.07.03. 09:16) petrezselyemzöld télire

Címkék

1001éjszaka (1) áfonya (2) agar-agar (1) akác (1) akácvirág (1) alapkonyha (1) alkohol (4) állati (2) alma (6) almapektin (5) aratásikörte (1) arónia (1) babér (1) babérlevél (1) balaton (1) balzsamecet (1) barack (1) barnacukor (1) befőtt (7) befőzünk (1) bergamott (1) beszerez (6) birsalma (6) birsalmasajt (2) bodavirág (1) bodza (6) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) bor (1) bors (3) borsmenta (1) buek (2) camembert (1) cékla (1) chili (6) chutney (3) citrom (41) citromfalevél (1) citromfű (5) citromhéj (10) citromlé (6) citromsav (5) coffee challenge (1) csakugy (1) család (1) cseresznye (1) csili (1) csillagánizs (2) csipkebogyó (1) csokoládé (3) cukkíni (1) cukorszirup (1) curd (2) curry (1) denusi (1) desszertasztal (1) diabetikus (1) dió (6) duplafenekű lábas (1) dzsem (10) dzsemfix (10) earlgrey (1) ecet (11) édesgyökér (1) eper (10) erdő (1) facebook (1) fagyasztás (2) fahéj (6) fail (2) feketeáfonya (3) feketeberkenye (1) feketebors (1) feketeribizli (2) felhívás (1) fenyőmag (1) fenyőrügy (1) ferber (1) finn (2) fokhagyma (7) füge (4) fűszer (2) gesztenye (1) giveaway (1) gomba (2) gránátalma (2) gyömbér (12) gyömbérpor (1) gyöngyhagyma (1) hagyma (3) halszósz (1) hamis (1) hárs (2) hársvirág (2) hollandia (1) homoktövis (2) horvátország (2) hús (1) hűtő (1) hűtős (2) ibolya (1) ikra (1) interjú (1) japán (1) japánbirs (1) játék (2) jujuba (1) kagyló (1) kakaó (1) kakukkfű (2) kandírozott (2) kapor (2) kapormag (2) karácsony (3) kardamom (9) karfiol (1) karob (2) kávé (1) kaviár (1) keményítő (1) kép (3) kep (15) kérdéses (1) kert (3) keserű (1) ketchup (2) kimchi (1) kimcsi (1) kínai kel (1) kirándulás (4) kökény (2) kókusz (2) kóla (1) kömény (1) konyak (2) könyv (2) korea (1) koreai (1) koriander (1) koriandermag (3) körte (3) kóstolás (1) kovászos (1) krém (3) kumquat (1) kurkuma (2) lazac (2) lekvár (28) levendula (3) leves (1) libamáj (1) libazsír (1) licsi (1) likőr (2) lime (4) málna (7) mandarin (1) mandula (1) mango (3) maracuja (1) marmalade (3) mazsola (3) medvehagyma (1) meggy (8) menta (3) meyer (1) méz (1) mézeskalács (1) mirabelle (2) morog (1) múlt (1) munka (1) mustár (2) mustármag (4) napraforgómag (1) narancs (8) narancshéj (2) narancsvirágvíz (1) nashikörte (1) naspolya (1) natúrbefőtt (2) nespresso (1) nyer (2) nyers (1) olajbogyó (2) olíva (2) oliva (1) olívaolaj (2) orgona (1) ősz (1) őszibarack (3) othello (1) otthon (3) őzláb (2) palacsinta (1) pandan (1) paprika (1) paradicsom (1) parmezán (1) pecorino (1) perilla (1) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) piccalilli (1) pinkgrapefruit (5) pirosáfonya (1) pirosribizli (2) piszke (3) pitypang (1) pomelo (1) por (1) rák (1) rebarbara (10) recept (3) rendelés (1) répa (2) retek (1) ringló (2) rómaikömény (1) rozé (1) rozmaring (3) rózsaszirom (1) rózsavíz (2) rum (3) saját (6) sajt (2) saláta (1) sárgabarack (5) sárgadinnye (1) sárkánygyümölcs (1) sashimi (1) savanyú (10) savanyúság (4) segítsüti (3) seville (1) shiso (1) (4) sonka (1) sörretek (1) sós (3) steak (2) step by step (6) sűrített (1) sütemény (6) sütőtök (1) szecsuáni bors (1) szeder (2) szegfűbors (2) szegfűszeg (8) szerecsendió (3) szilva (3) szirup (5) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (3) szörp (11) szörpfőző (1) szósz (1) szoveg (5) tárkony (1) tartósít (2) tea (1) tej (1) tejsavas (1) tejszín (1) tenger (1) tengerisün (1) tequila (1) terv (2) thaicitromfű (1) tojás (3) tökmag (1) tökmagolaj (1) töpörtyű (1) torma (1) törökmogyoró (1) uborka (5) újhagyma (2) ume (1) umeboshi (1) ünnep (1) upgrade (1) utaz (6) vad (1) vaj (2) vanília (8) vendégposzt (2) vérnarancs (1) verseny (1) virág (1) visszatekintő (1) vizesdunszt (1) vodka (2) vörösáfonya (2) vörösbor (1) vörösborecet (1) xilit (2) xukor (1) xylit (1) zellermag (1) zellerzöld (1) zölddió (1) zöldparadicsom (1) zselé (11) zsófi (1) Címkefelhő

citromfűszörp step-by-step

2012.05.31. 12:19 Eszter Befőz

már sok kérés érkezett hogy csináljak egy lépésről-lépésre posztot is, úgyhogy itt van a citromfűszörppel:

Veszünk egy hatalmas csokor citromfüvet, és beletesszük egy lábasba, és felöntjük vízzel. Tényleg érdemes telepakolni a lábast, és akkor mehet csurig a víz. Betesszük a hűtőbe egy napra.

 

Másnap előkészítjük az üvegeket:

Az üvegeket vásárolom, úgyhogy ezek biztosan csíramentesek (nem penészedett még meg benne semmi)

de ezeket is elmosatom a mosogatógéppel mindig:

...bár érdemes megnézni a mosogatógép után is a szűkszájú palackokat, hiszen azokat nem tudja olyan jól kiöblíteni, és esetleg maradhat benne mosogatószermaradék:

Ezt forró vízzel kiöblítem.

A tetők is boltiak:

 

Ha nem új üvegeket használsz, akkor mindenképp mosogatás után sterilizálni kell: (főleg ha megpenészedett benne valami!!)

Nagy lábas aljára tenni kell egy nem rozsdásodó rácsot, arra beállítjuk az üvegeket, feltöltjük annyi vízzel hogy legalább öt centire ellepje és felforraljuk, és forraljuk legalább 10 percig (ha penész is volt, akkor 20 percig. Ennyi a minimum idő, ami alatt elpusztulnak a bacik/gombák.) A vízbe érdemes egy kanál ecetet is tenni hogy ne vízkövesedjenek.

Ugyanezt a sterilizálást a sütőben is el lehet végezni, mosogatás után a tepsibe vizet teszel, beleállítod az üvegeket és legalább 20 percig sütöd őket 200 fokon.

Érdemes a mosogatógépezést (ha új üveg), vagy a sterilizálást úgy időzíteni, hogy akkor legyenek kész, amikor a lekvár/szörp, hogy forró legyen az üveg amibe mered a forró lekvárt. Az üvegeket csak lecsöpögtetni kell, kitörölni nem. Ha az üveg peremére került lekvár a töltéskor, azt letöröljük, de inkább igyekezzünk tölcsért használni, és akkor nem kell törölni sem.

Az a tanácsom, hogy ha nem is veszel minden lekvárhoz új üveget, de tetőt mindenképp! Azt nem is lehet rendesen elmosni, illetve egy üvegre felcsavarás után már deformálódik, kopik, és ahol kopik, ott rozsdásodik, stb...  Ezért nem is szoktam fedőket fertőtleníteni, csak elöblíteni a frisseket, és megy rá a tűzforró lekvárra, aztán dunsztba, ahol felforrósodik úgyis pont elegendőre.

Fedőkről még:  érdemes a "button" típusúakat venni, mint ami itt a fenti képen is van, aminek a közepén egy kis kiemelkedés van, ami a dunsztoláskor a vákuum hatására beszippantódik, tehát mikor kivesszük a dunsztból a lekvárt, pontosan látjuk hogy melyik az amelyik jól dunsztolódott és melyik nem (amelyiknek  benyomható a teteje)

 

A másik fontos kellék még a tölcsér. Nekem háromféle is van:

mindegyik üveg szájnyíláshoz különböző nyílású tölcsér. A legjobb kellék!

Ezen kívül rozsdamentes edényre, merőkanálra, fakanálra és edényfogó kesztyűre van még szükség.

Feltesszük a hűtőből kivett nagy lábas citromfüvet a gázra

és felforraljuk, majd 15 percig forraljuk

Utána egy másik nagy lábast teszünk a mosogatóba, és rá egy szűrőt, amire muszlint/textilt teszünk, amin átszűrjük:

 

Érdemes odafigyelni a lábasok űrtartalmára már rögtön az elején! A kisebbe tegyük a citromfüvet ázni, és a nagyobba szűrjük le, mert a lé mellé még sok cukor jön, ami nagyon megdobja a térfogatot. Nekem 9 literes a (jobb oldali) áztatós lábas és 14 literes a (bal oldali) főzős lábas.

Az is jó ha a lábasunknak belül van literes jelölése, mert akkor csak leolvassuk hogy mennyi levet kaptunk (a képen nem látszik jól, de 7 liter lett (igen, a nyolcas jelölés alatt van, de ez a lábasjelölés fél litert téved (ezt is érdemes egyszer lemérni (semmiben sem lehet bízni)))):

 

Majd a lé mennyiségének megfelelő mennyiségű cukrot és citromsavat készítünk ki. (literenként 1 kg cukor és 2,5dkg citromsav)

Majd beleöntjük mind a lábasba a citromfüves lébe.

Egy hasznos kiegészítő még a lángelosztó, akkor is ha vastag aljú lábasunk van, segíthet hogy ne csak kis foltokban melegítsen a gázláng.

 

Ha beleöntöttük, akkor addig kevergetjük lassú tűzön amíg a cukor fel nem olvad. Ez fontos, mert ha rögtön nagy lángra kapcsolunk, vagy nem kevergetjük, azonnal lekeményedik, vagy oda is ég az aljára a cukor. Közben ha kell, lehabozzuk

 

forraljuk úgy öt percig

 

majd kikészítünk pár üveget. Sosem teszek ki sokat, hogy a meleg gépben maradjanak minél tovább. Elkezdjük beletöltögetni a szörpöt. A kevés üvegben az is jó, hogy a tölcsérrel nagyon közel tudunk menni a lábas széléhez, így ki tudjuk kerülni hogy lecsöpögtessük az üvegeket. Az üvegekbe kb 1,5-2 centi légrést hagyunk, ha túl sok a levegő, akkor túl sok baci maradhat bent, ha túl kevés, akkor nem tud vákuum kialakulni.

Ha ilyen sok levünk van, akkor nem szoktam elzárni a gázt, hanem a legkisebb takaréklángon megy a töltögetés alatt végig. Lekvároknál inkább néha alá-alá gyújtok újra, folyamatos kevergetés mellett hogy újra fel-fel melegítsem. Így elkerülhető hogy a végére már csak félig hűlt szörpöt/lekvárt merjünk az üvegekbe. De ez csak nagy mennyiségnél fontos, a keveset gyorsan be tudjuk tölteni.

aztán fedő rácsavar: egy határozott, erős mozdulattal, de nem erőltetjük, főleg nem a kicsi kupakokat, mert könnyen megszakad a menete.

Forralás alatt elkészítjük a dunsztolás helyét. Nekem a legjobban a fotel vált be, eleve jó párnázott már két oldalról, és erre teszek plédet, takarót, törölközőt és újságot, ebből ágyazok:

besorakoznak az üvegek (vigyázat, csak edényfogó kesztyűben nyúljunk hozzájuk, ilyenkorra már a tetejük is nagyon forró!)

majd fentről is bepapírozom

és ráhajtom sorban az összes réteget:

ilyen sok szörp ilyen nagy dunsztban kb négy nap alatt hűl ki. közben kb a második naptól hallani ahogy folyamatosan pattognak be a tetők, nagyon aranyos.

Érdemes a dunsztba bepakoláskor már legalább ideiglenesen felcímkézni (pl cellux a tetejére, arra alkoholos filccel ráírni) vagy még egy nagy papírra ráírni hogy mi van benne, mert ilyenkor még emlékszünk, de pár nap múlva már tud jönni a meglepetés, főleg ha több mindent főzünk közben - hogy mégis mi is volt ez?!

Amit itt leírtam, ez a száraz dunszt. A vizes dunszt több macera, de gyorsabb: a sterilizáláshoz hasonló, csak a kész lekvárok kerülnek egy vízzel teli lábasba, és úgy forraljuk őket tengerszint feletti magasságtól függően különböző ideig.

Remélem hasznos volt, ha bármi kérdésetek van, írjatok, megpróbálok válaszolni rá.

30 komment

Címkék: citromfű szörp step by step

A bejegyzés trackback címe:

https://befozok.blog.hu/api/trackback/id/tr944751948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ági 2012.05.31. 14:38:10

Uram atyám, ki fogja ezt meginni?

Zazálea · http://www.zazalea.blogspot.com 2012.05.31. 16:46:54

Eszter,már akartam kérdezni, hogy üvegeket hol veszel?

Vesta · http://vesta007.blogspot.com 2012.05.31. 20:59:25

De szép munka lehetett ezt a posztot megírni és megfotózni, ügyes vagy!Ráadásul meghoztad a kedvem egy nagy adag mentaszörp elkészítéséhez :)

Ismeretlen_185014 2012.05.31. 21:38:20

Ági: hamar elfogy ám, csak soknak néz ki! :) Zazálea: ezek speciel innen: http://www.delphis.hu/ Vesta: örülök! (igen, kissé hosszadalmas lett, végig bírta olvasni egyáltalán valaki?? :-))

Szilvi 2012.05.31. 22:32:24

Kérdés akad a tölcsérekre is, hogy honnan szerezhetőek? Nagyon ötletes! További kérdés, hogy mennyiből lehet megúszni egy darabra az üveg+tető árat nagyobb tételbe náluk? (nem egy fejlett honlapjuk van :-) Még további: Szoktál celofánnal lezárni dolgokat? Nekem mostanában csak kudarcélmény jut. Annyira nagy lesz a szörpösökben a vákuum (szárazdunszt, mint itt is dokumentáltad), hogy beszívja a celofánt, ami egy idő után bepukkan és értelem szerűen kilyukad :-( A selejtarányom 30-80%-ig terjed, ami siralmas. Egy tanácsot olvastam csak, hogy a befőzőgumit a legalsó perem alá kell kötni az üveg nyakán, nem feljebb valami közelebbi menetgyűrűbe. Továbbá próbálom már nem olyan foróón lezárni, hogy ne legyen olyan nagy a hőcsökkenés miatti folyadékzsugorodás, azaz vákuum, de így meg ugye a sterilitást hazárdírozom...

Ismeretlen_185014 2012.05.31. 22:36:36

Szilvi: tölcsérek mind különböző helyről vettem: kéket egy sima műanyagos boltban, fehéret talán egyszer még a Corában, pirosat meg a Bromioli üvegekhez lehetett vásárolni (ezek ilyen drága, de nagyon szép befőttes üvegek, néha lehet kapni hipermarketekben). Ez az üveg tetővel úgy 130 forint talán? nem tudom pontosan. Ha ekkora vákuum lesz, akkor szerintem túl sok levegőt hagytál az üvegben! próbálj csak 1-2 centit hagyni az üveg tetejétől számítva! akkor lesz vákuum, de nem akkora hogy beszakítsa.

Szilvi 2012.05.31. 22:58:33

Akkor pafff... Az üvegeket majd csurig öntöttem egy változatban pont ezt tesztelendő, kb félcentis ráhagyás a szájától, de azt sem vezetett eredményre, amúgy sem szoktam sok légüres teret hagyni. Izé, folyadéküreset... No, ezért is tetszenek ezek a pattogtatható lapkák, mert ennél legalább bizton tudhatja az ember lánya, hogy sikerült-e a művelet, vagy sem. Megpróbálok beszerezni belőlük.

Ismeretlen_185014 2012.05.31. 23:06:47

lehet hogy nem volt jó a celofán...? nem csináltam még, de asszem vizezni kell felhelyezés előtt, illetve nem is egy rétegben szokták tenni...? de tényleg nem vagyok jártas a celofános lezárásban. Igen, ezért szeretem én is a kis púpos tetőket, nagyon hasznosak!

Gergely Mária 2012.06.01. 08:59:27

Kedves Eszter! Gratulálok! Ez nagyon hasznos volt számomra, eddig nem tudtam mit is kezdjek a rengeteg citromfűvel,ami folyamatosan terem. Menta levéllel iss hasonló módon lehet szörpöt készíteni?

Eszter befőz · http://befozok.freeblog.hu 2012.06.01. 09:58:58

Mária: Igen, ugyanígy lehet mentával is mentaszörpöt készíteni.

Szandra 2012.06.01. 12:02:06

Szia Eszter! Azt szeretném kérdezni, hogy ha a hagyományos sterilizálást csináljuk (lábosban forralás), akkor el kell e törülni kívül belül az üvegeket mielőtt beletöltjük a lekvárt/szörpöt?

Ismeretlen_185014 2012.06.01. 18:31:37

Szandra: nem, semmiképp!

Bogyó 2012.06.19. 14:52:46

Kedves Eszter? Muszáj bele a literenként 2,5 dkg citromsav, anélkül nem áll el?

Ildikó 2012.06.19. 21:38:08

Kedves Eszter! Nagyon hasznos volt a bejegyzésed, rögtön kedvet is kaptam és csináltam kb 3 liter szörpöt. Számomra külön könnyebbség volt, hogy jó részletesen leírtad a lépéseket, mivel totál kezdő befőző vagyok :) Várom a további receptjeidet, folyamatosan olvasni foglak! Gratula a bloghoz, igazán színvonalas!

Ismeretlen_185014 2012.06.19. 23:41:07

Bogyó: a citromsav tartósít. a literenként 2,5dkg nem változtatja még meg az ízét. (szoktam literenként 5dkg-al is csinálni amikor citromosabbra vágyom.) lehet hogy eláll anélkül is, még nem próbáltam

Lili · http://savitri-egyebek.blogspot.hu 2012.06.26. 21:16:47

Szia Eszter! Idén próbáltam ki először, hogy mosogatógépben dunsztoltam a lekvárokat. Azaz betöltöttem a lekvárt és mivel nekem nincs ilyen klassz tölcsérem, persze minden csupa ragacs. Szépen lezárt pattanós tetővel azonmód ragacsosan be a mosogatógépbe 75 fokos programra. Ez két órán át locsolgatja 75 fokon, aztán hagytam még a gépben egy napot. Az eredmény: kívül ragyogó tiszta, belül lekvárral teli, 100% ban beszippantott tetejű sokadalom. Kicsit izgultam, hogy 30 kiló ribizli lepasszírozása után majd tönkre megy az egész a mosogatógépben, de nem. Maximálisan elégedett vagyok.

Eszter befőz · http://befozok.freeblog.hu 2012.06.27. 00:19:58

Lilla: igen, hallottam már erről a mosogatógépes megoldásról de megmondom őszintén kicsit tartok tőle: a 75 fok sok ugyan, de azért mégsem 100 és ugye a vizes dunsztban még a nyomás is (víz alatt vannak) egy része a procedúrának. Ugyanakkor ha sterilek az üvegek, tisztán dolgozik az ember, elvileg nem lehet baja.

Ismeretlen_17686 2012.07.15. 10:11:26

Eszter, mentaszörphöz ugyanennyi cukrot és citromsavat használsz vagy más menyiséget? Köszi!

Ismeretlen_185014 2012.07.15. 10:30:47

ugyanennyit. ugyanígy. annyit lehet variálni, hogy milyen mentát használsz. a fodor és a bors menta is finom, de szerintem a marokkói volt a legfinomabb!

Ismeretlen_17686 2012.07.15. 10:39:50

Köszi! Hát amilyen anyámnál nő a kertben :)

Otthon Művek 2013.05.05. 21:58:52

Tegnap találtam ezt a receptet, mostanra dunsztolódik a szörp :)
Természetesen ami kimaradt, mert már nem lett tele még egy üveg, azt megkóstoltuk, finom! Köszi!

Velours 2013.06.28. 12:57:35

Kedves Eszter!

Nő a szörpmániám, és mindenképp akarok citromfűből és mentából is csinálni. Egy problémám van: smucig vagyok, és sokallom a literenkénti egy kiló cukrot. Muszáj bele annyi, vagy jó lehet kevesebbel is? (mondjuk, ha a citromsav helyett/mellett még szalicillal pótolom ki a tartósítás végett?)
Köszi választ előre is. :)

Eszter Befőz 2013.06.28. 13:24:58

Szia! bármennyi cukorral jó, de minél kevesebbet teszel bele, annál hígabb lesz, gyakorlatilag limonádé. Így sűrű és kevés elég belőle, de ha ugyanígy csinálod, csak literenként fél kg cukorral, akkor csak annyit érsz el hogy a poharat majd' félig tele kell önteni "szörppel" hogy ízletes legyen az ital.

Timie 2013.07.25. 10:19:05

Kedves Eszter!
Érdeklődni szeretnék, hogy ezeket az üvegeket milyen árban vetted? Sajnos a weboldalon nem találok árakat :(

Köszönettel várom válaszodat

Üdvözlettel Timie

Timie 2013.07.25. 10:19:09

Kedves Eszter!
Vajon azt lehet tudni, hogy a citromfüves szörp mitől lesz keserű ízű? Még mielőtt a cukrot beletenném?

Eszter Befőz 2013.07.25. 10:21:06

@Timie: kérni kell tőlük árajánlatot mert az üvegek és kupakok árai úgy alakulnak hogy mennyit veszel. Minél többet, annál olcsóbb.

EGOn 2013.11.18. 11:21:06

Üdvözletem!

Kiváló ez az ötlet, mivel a kertünkben kaszálható mennyiségű citromfű és menta van, tehát ki szeretném próbálni ezt is, viszont cukorbeteg is akad a családban. Esetleg cukormentesen is készíthető? És miféle cukorpótszerrel? Mivel a cukor is tartósítószer, ezért befolyásolhatja-e az eltarthatóságot az édesítőszer?

Ja és még valami: Mi a különbség a bors-, a fodor- és a marokkói menta között?

Előre is köszönöm a választ!

EGOn

Eszter Befőz 2013.11.18. 11:25:28

@EGOn: igen, szoktam készíteni cukor helyett nyírfacukorral is, pontosan ugyanígy készítem mint a cukros verziót. Ugyanúgy eláll hosszú ideig is ha jól sikerült a dunszt. a bors/fodor/marokkói és a többi menta íze mind-mind kicsit más és más. ha rágózik, akkor a spearmint és a peppermint a fodor és a borsmenta neve, egy gyors bepillantást ad a két menta különbségéről :-)

EGOn 2013.11.29. 23:07:10

Köszönöm!

A nyírfacukor, mint cukorbetegnek adható édes íz eszembe sem jutott...
süti beállítások módosítása