HTML

Eszter Befőz

befozok@gmail.com

Utolsó kommentek

  • Mirwen: @Pegazus11: nem próbáltam. Magot amazonról rendeltem (2023.11.29. 11:27) barack umeboshi
  • Mirwen: @Atamagor: az áztatólé sóval telítetségének meghatározásához (2023.11.29. 11:26) házi olajbogyó
  • Atamagor: Csak azt tudnám, hogy a két tojás mire való... (2023.11.29. 11:15) házi olajbogyó
  • wdriver: hát ez szuper. nem is tudod milyen lesz a bogyó, nem is tudod mit kellene beletenni, és most hogy ... (2023.09.25. 14:09) házi olajbogyó
  • Pegazus11: De jó, próbáltad szilvával is? Hol lehet shiso magot rendelni? Üdvözlettel (2023.06.02. 18:46) barack umeboshi
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Mirwen: @Pegazus11: nem próbáltam. Magot amazonról rendeltem (2023.11.29. 11:27) barack umeboshi
  • Mirwen: @Atamagor: az áztatólé sóval telítetségének meghatározásához (2023.11.29. 11:26) házi olajbogyó
  • csasziga: Elmondanád, miért kell bele a citrom magja is? Köszi (2023.05.03. 16:09) orgonalekvár
  • Zsuzsanna Vargáné Czifra: Természeresen rakok el én is de zacskózva. Mosom, szárítom, aztán adagokra szedem, félbehajtom és ... (2021.07.03. 09:16) petrezselyemzöld télire
  • Fermentátor: Én sörhöz használom majd fel. :) (2021.03.23. 19:40) fenyőrügy szirup

Címkék

1001éjszaka (1) áfonya (2) agar-agar (1) akác (1) akácvirág (1) alapkonyha (1) alkohol (4) állati (2) alma (6) almapektin (5) aratásikörte (1) arónia (1) babér (1) babérlevél (1) balaton (1) balzsamecet (1) barack (1) barnacukor (1) befőtt (7) befőzünk (1) bergamott (1) beszerez (6) birsalma (6) birsalmasajt (2) bodavirág (1) bodza (6) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) bor (1) bors (3) borsmenta (1) buek (2) camembert (1) cékla (1) chili (6) chutney (3) citrom (41) citromfalevél (1) citromfű (5) citromhéj (10) citromlé (6) citromsav (5) coffee challenge (1) csakugy (1) család (1) cseresznye (1) csili (1) csillagánizs (2) csipkebogyó (1) csokoládé (3) cukkíni (1) cukorszirup (1) curd (2) curry (1) denusi (1) desszertasztal (1) diabetikus (1) dió (6) duplafenekű lábas (1) dzsem (10) dzsemfix (10) earlgrey (1) ecet (11) édesgyökér (1) eper (10) erdő (1) facebook (1) fagyasztás (2) fahéj (6) fail (2) feketeáfonya (3) feketeberkenye (1) feketebors (1) feketeribizli (2) felhívás (1) fenyőmag (1) fenyőrügy (1) ferber (1) finn (2) fokhagyma (7) füge (4) fűszer (2) gesztenye (1) giveaway (1) gomba (2) gránátalma (2) gyömbér (12) gyömbérpor (1) gyöngyhagyma (1) hagyma (3) halszósz (1) hamis (1) hárs (2) hársvirág (2) hollandia (1) homoktövis (2) horvátország (2) hús (1) hűtő (1) hűtős (2) ibolya (1) ikra (1) interjú (1) japán (1) japánbirs (1) játék (2) jujuba (1) kagyló (1) kakaó (1) kakukkfű (2) kandírozott (2) kapor (2) kapormag (2) karácsony (3) kardamom (9) karfiol (1) karob (2) kávé (1) kaviár (1) keményítő (1) kep (15) kép (3) kérdéses (1) kert (3) keserű (1) ketchup (2) kimchi (1) kimcsi (1) kínai kel (1) kirándulás (4) kökény (2) kókusz (2) kóla (1) kömény (1) konyak (2) könyv (2) korea (1) koreai (1) koriander (1) koriandermag (3) körte (3) kóstolás (1) kovászos (1) krém (3) kumquat (1) kurkuma (2) lazac (2) lekvár (28) levendula (3) leves (1) libamáj (1) libazsír (1) licsi (1) likőr (2) lime (4) málna (7) mandarin (1) mandula (1) mango (3) maracuja (1) marmalade (3) mazsola (3) medvehagyma (1) meggy (8) menta (3) meyer (1) méz (1) mézeskalács (1) mirabelle (2) morog (1) múlt (1) munka (1) mustár (2) mustármag (4) napraforgómag (1) narancs (8) narancshéj (2) narancsvirágvíz (1) nashikörte (1) naspolya (1) natúrbefőtt (2) nespresso (1) nyer (2) nyers (1) olajbogyó (2) oliva (1) olíva (2) olívaolaj (2) orgona (1) ősz (1) őszibarack (3) othello (1) otthon (3) őzláb (2) palacsinta (1) pandan (1) paprika (1) paradicsom (1) parmezán (1) pecorino (1) perilla (1) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) piccalilli (1) pinkgrapefruit (5) pirosáfonya (1) pirosribizli (2) piszke (3) pitypang (1) pomelo (1) por (1) rák (1) rebarbara (10) recept (3) rendelés (1) répa (2) retek (1) ringló (2) rómaikömény (1) rozé (1) rozmaring (3) rózsaszirom (1) rózsavíz (2) rum (3) saját (6) sajt (2) saláta (1) sárgabarack (5) sárgadinnye (1) sárkánygyümölcs (1) sashimi (1) savanyú (10) savanyúság (4) segítsüti (3) seville (1) shiso (1) (4) sonka (1) sörretek (1) sós (3) steak (2) step by step (6) sűrített (1) sütemény (6) sütőtök (1) szecsuáni bors (1) szeder (2) szegfűbors (2) szegfűszeg (8) szerecsendió (3) szilva (3) szirup (5) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (3) szörp (11) szörpfőző (1) szósz (1) szoveg (5) tárkony (1) tartósít (2) tea (1) tej (1) tejsavas (1) tejszín (1) tenger (1) tengerisün (1) tequila (1) terv (2) thaicitromfű (1) tojás (3) tökmag (1) tökmagolaj (1) töpörtyű (1) torma (1) törökmogyoró (1) uborka (5) újhagyma (2) ume (1) umeboshi (1) ünnep (1) upgrade (1) utaz (6) vad (1) vaj (2) vanília (8) vendégposzt (2) vérnarancs (1) verseny (1) virág (1) visszatekintő (1) vizesdunszt (1) vodka (2) vörösáfonya (2) vörösbor (1) vörösborecet (1) xilit (2) xukor (1) xylit (1) zellermag (1) zellerzöld (1) zölddió (1) zöldparadicsom (1) zselé (11) zsófi (1) Címkefelhő

a lapozós kalács

2013.04.11. 13:02 Eszter Befőz

nagyon régóta néztem már a Pinteresten ezeket a pull-apart bread-eket, avagy jobb szó nem lévén: lapozós kalácsokat, aztán tesóm megsütötte és kiderült hogy nem csak a képeken néz ki jól hanem nagyon finom.

Meg szerettem volna találni az eredeti receptet mert a pinterestes receptek mindig egy másik oldalon látott receptre hivatkoztak, úgyhogy egy délelőtt addig kattingattam, amíg az egyik őst meg nem találtam, mégpedig ezt, de itt már már citromos volt a "töltelék", én pedig mindenképpen fahéjasan szerettem volna, úgyhogy szinte csak a tölteléken variáltam. 

2013_04_04.jpg

Az elkészítési mód szerfelett bonyolultnak tűnik, pedig csak azért ilyen részletes, mert tényleg lépésről lépésre leírja hogy mikor mi a teendő, ami nagyban megkönnyíti az ember dolgát. Nekem nincs keverőtálas robotgépem, így ez most a kézi elkészítés, kis robotgépezéssel.

Hozzávalók:

2 és 3/4 cup liszt (250ml-s cup-om van) (1 cup liszt 125g)

50 gr (1/4 cup) cukor

1 zacskó instant élesztő

1/2 teáskanál só

80ml (1/3cup) teljes tej

4 evőkanál (60g) vaj

62ml (1/4cup) víz

2teáskanál vaníliakivonat

2 nagy tojás, szobahőmérsékleten

megkenni:

kb 60g olvasztott vaj

200g (1 cup) cukor

2 evőkanál fahéj

Elkészítés:

1.Keverjük össze 2cup lisztet, a cukrot az élesztőt és a sót egy tálban. Egy kis edényben melegítsük a tejet és a vajat alacsony hőfokon amíg a vaj el nem olvad. (ezt mikróban is meg lehet tenni, de nem érdemes, nem egyszerre melegíti őket). Ha a vaj elolvadt, adjuk hozzá a vizet és a vanília kivonatot. Hagyjuk hogy kissé kihűljön.

(érdemes kikészíteni ekkor egy-egy bögrében a két tojást, egy 1/2 cup-os lisztet és egy 1/4 cup-os lisztet)

2. Ha langyosra hűlt a tejes-vajas keverékünk, akkor lassan öntsük rá a lisztes keverékre és egy spatula segítségével keverjük el és dolgozzuk össze. Vegyünk elő egy kézi mixert dagasztó karral és kezdjük el lassú fokozaton keverni a masszát. Adjuk hozzá az egyik tojást, majd amikor beledolgozta, a másikat is. Majd adjuk hozzá a fél cup lisztet és keverjük el azt is, körülbelül fél-1 percig, majd adjuk hozzá a maradék 1/4 cup lisztet és közepes fokozaton keverjük a géppel amíg szép, egységes de még mindig kissé ragacsos nem lesz, körülbelül 45 mp.

3. Ha elég nagy a tálunk, akkor a tálban is folytathatjuk: kivesszük a tésztát és a tálba szórunk egy kevés (1ek) lisztet és kézzel dagasztjuk tovább, nem sokáig, kb 1 percig. Ha szükséges, még adhatunk hozzá egy ek lisztet, de csak ha kezelhetetlenül ragacsos. Ha nyújtódeszkán dolgoztunk, akkor tálba tesszük, ha a tálban akkor meg ott formázzuk kis cipóba, majd a tálat lefedjük légmentesen folpack-al és meleg (21fok) helyen duplájára kelesztjük kb 45-60 perc alatt. Ha megnyomjuk a tésztát és a nyomás helye megmarad, akkor már megkelt és kész a következő lépésre.

IMG_2640.JPG

4. Megolvasztjuk a vajat a kenéshez és összekeverjük egy kis tálban a cukrot és a fahéjat.

(a következő lépéseknél nagyon nagy segítség egy skálázott szilikon nyújtólap, mint pl ez)

5. A megkelt tésztát kivesszük a tálból és enyhén lisztezett nyújtódeszkára tesszük, majd kinyújtjuk 50*30cm-es téglalap alakúra (20*12inch). Jó vékony lesz a tészta, alig 3-4mm, de pont ez a cél. A kinyújtott tésztát alaposan megkenjük az olvasztott vajjal, a széleinél is (szinte az összes olvasztott vaj rámegy), majd ugyanolyan alaposan megszórjuk a fahéjas cukorral (itt maradhat kicsi). Majd felvágjuk a nagy négyzetet öt darab, egyenként 10 centi (4inch) széles szeletre (pizzavágó nagyon jó). Majd ezeket a szeleteket egyenként egymás tetejére rakjuk óvatosan. Ilyenkor ha kell, még megszórhatjuk a rétegeket a maradék fahéjas cukorral. Majd az öt, egymásra helyezett tíz centi széles csíkot pedig keresztben elvágjuk hat részbe: körülbelül 5-7 centinként. 

IMG_2645.JPG

6. Bekapcsoljuk a sütőt 175fokosra, a rácsot középre helyezzük a sütőben és kivajazunk egy sütőformát (22cm*12cm*8cm). Érdemes a sütő aljára egy tepsit tenni amit alufóliával kibélelünk mert sütéskor csöpöghez az olvadt cukros vaj.

IMG_2646.JPG

7. A kivajazott sütőformát kissé megdöntjük, és belehelyezzük ezeket az öt lapból álló kis tésztatornyokat úgy, hogy a keskenyebbik része (az 5-7 centis) néz lefelé. Nagy hely lesz oldalt, de ez nem gond, arra fog nőni az újabb kelesztéskor és a sütéskor. Belepakoljuk az összeset, majd folpackkal lefeldjük és újra meleg helyre tesszük és fél órát kelni hagyjuk. Ismét duplájára nő, kb 30-50 perc alatt

8. Az előmelegített sütőbe tesszük és 30-35 perc alatt megsütjük amíg a teteje aranybarna nem lesz. Kissé megkapja a tetejét, de ne vegyünk ki hamarabb mert sületlen lehet a belseje. Ha megsült, vegyük ki és a sütőformában hagyjuk kihűlni.

IMG_2656.JPG

Nem vagyok híve a cup-os rendszernek, mert rengeteg tévedésre tud okot adni, de van amikor szerencsénk van és tényleg megkönnyíti az elkészítést. Érdemes kimérni előre a hozzávalókat és akkor még kevesebb problémánk lesz.

IMG_2663.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: sütemény fahéj step by step segítsüti

A bejegyzés trackback címe:

https://befozok.blog.hu/api/trackback/id/tr345216660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása