ez egy nagyon rugalmas recept, bátran lehet kísérletezni a fűszerekkel. Mert a zöldparadicsom nem csak sütve jó.
.
Hozzávalók:
.
Egy db 1 literes befőttes üveg (ez az egy egység)
.
egy egység zöldparadicsom:
kb 700g zöldparadicsom
.
egy egység felöntőlé:
250ml fehérborecet (mindegy hogy milyen ecet, csak 5-6%-os legyen. Az ízes ecetek az ízt is módosítják, ezt kalkuláljuk bele!)
250ml víz
1ek só (tapadásgátló és jód nélküli, lehetőleg. Az adalékanyagok puhítják a zöldségeket)
1tk cukor
.
fűszerek egy egységre:
1tk egész bors
1tk kapormag (vagy egész, szárított kaporszár is jöhet, ha van olyan)
1tk szecsuáni bors
1 fél babérlevél
1tk mustármag (sárga)
0,5tk koriander mag
2-3gerezd fokhagyma
2-3 mini szárított chili (nekem tényleg alig 1 centisek a szárított chilik)
.
A zöldparadicsomokat kiválogatjuk, csak a hibátlanokat használjuk, lehet már kicsit érésben lévő is, félpirosas, ha hamar elfogyasztjuk. Alaposan megmossuk, majd negyedeljük. A csumarészt kivágjuk.
A felöntőlének valókat egy rozsdamentes lábasban felforraljuk.
A literes sterilizált üvegbe beleszórjuk a fűszereket, amiket bátran variálhatunk, kedvünk és fűszeres fiókunk aktuális tartalmára szabottan. Én csak egy lehetséges, kipróbált verziót írtam le.
Majd a fűszerekre rakosgatjuk minél szorosabban a negyed paradicsomokat és végül a tűzről levett friss, forró felöntőlével leöntjük.
Az üveg pereménél körülbelül egy centivel legyen kevesebb a lé és minden paradicsom érjen bele a lébe.
Rácsavarjuk a tetejét és egy éjszaka alatt hagyjuk kihűlni a konyhapulton. Másnap hűtőbe tesszük. Egy hét érés után az igazi. Tartsuk a megbontott üveget is a hűtőben.
Utolsó kommentek