koreai ecetes-szójaszószos fokhagyma
tehát egyszer csak egy nagyobb adag fokhagyma talált be a lakásba, és akkor tudtam hogy ha beledöglök is, de végre elkészítem azt a finom előételt amit annakidején a kedvenc koreai éttermemben ettem többször is.
Kemény négy óra volt megpucolni a mi 740 gramm minifokhagymánkat kettőnknek(!), legközelebb biztosan csak nagy gerezdesnek állnék neki.
Hozzávalók:
kb fél kiló fokhagyma
.
első áztatólé:
150ml fehérborecet (5-6%)
330ml víz
1ek só
.
második áztatólé:
150ml szójaszósz (koreai vagy japán)
50ml fehérborecet (5-6%)
3ek cukor
300ml víz
.
Ez az adag kb egy literes üvegbe fér el.
A fokhagymákat megpucoljuk, majd az első áztatólevet összekeverjük amíg a só el nem olvad, majd a fokhagymagerezdeket a befőttes üvegbe rakjuk és ráöntjük az áztatólevet. Így hagyjuk egy hétig. Elvileg szobahőmérsékleten, én azért biztos-ami-biztos alapon hűtőbe tettem.
Ha lejárt az egy hét, akkor leöntjük róla a levet (vagy felhasználjuk valami máshoz), majd elkészítjük a második áztatólevet: a szójaszószos összetevőket lábasba tesszük, felforraljuk, majd öt percig forr. Elzárjuk és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. A leszűrt gerezdekre töltjük, és legalább két hétig hagyjuk hogy összeérjenek az ízek. (szintén hűtőben tároltam)
(a képen friss fokhagymafejek vannak a szójaszószos lében, mert az eredeti eddigre már elfogyott. A szójaszószos érlelés után a gerezdek is szép, sötétesek lesznek)
Utolsó kommentek