nagyon régóta néztem már a Pinteresten ezeket a pull-apart bread-eket, avagy jobb szó nem lévén: lapozós kalácsokat, aztán tesóm megsütötte és kiderült hogy nem csak a képeken néz ki jól hanem nagyon finom.
Meg szerettem volna találni az eredeti receptet mert a pinterestes receptek mindig egy másik oldalon látott receptre hivatkoztak, úgyhogy egy délelőtt addig kattingattam, amíg az egyik őst meg nem találtam, mégpedig ezt, de itt már már citromos volt a "töltelék", én pedig mindenképpen fahéjasan szerettem volna, úgyhogy szinte csak a tölteléken variáltam.
Az elkészítési mód szerfelett bonyolultnak tűnik, pedig csak azért ilyen részletes, mert tényleg lépésről lépésre leírja hogy mikor mi a teendő, ami nagyban megkönnyíti az ember dolgát. Nekem nincs keverőtálas robotgépem, így ez most a kézi elkészítés, kis robotgépezéssel.
Hozzávalók:
2 és 3/4 cup liszt (250ml-s cup-om van) (1 cup liszt 125g)
50 gr (1/4 cup) cukor
1 zacskó instant élesztő
1/2 teáskanál só
80ml (1/3cup) teljes tej
4 evőkanál (60g) vaj
62ml (1/4cup) víz
2teáskanál vaníliakivonat
2 nagy tojás, szobahőmérsékleten
megkenni:
kb 60g olvasztott vaj
200g (1 cup) cukor
2 evőkanál fahéj
Elkészítés:
1.Keverjük össze 2cup lisztet, a cukrot az élesztőt és a sót egy tálban. Egy kis edényben melegítsük a tejet és a vajat alacsony hőfokon amíg a vaj el nem olvad. (ezt mikróban is meg lehet tenni, de nem érdemes, nem egyszerre melegíti őket). Ha a vaj elolvadt, adjuk hozzá a vizet és a vanília kivonatot. Hagyjuk hogy kissé kihűljön.
(érdemes kikészíteni ekkor egy-egy bögrében a két tojást, egy 1/2 cup-os lisztet és egy 1/4 cup-os lisztet)
2. Ha langyosra hűlt a tejes-vajas keverékünk, akkor lassan öntsük rá a lisztes keverékre és egy spatula segítségével keverjük el és dolgozzuk össze. Vegyünk elő egy kézi mixert dagasztó karral és kezdjük el lassú fokozaton keverni a masszát. Adjuk hozzá az egyik tojást, majd amikor beledolgozta, a másikat is. Majd adjuk hozzá a fél cup lisztet és keverjük el azt is, körülbelül fél-1 percig, majd adjuk hozzá a maradék 1/4 cup lisztet és közepes fokozaton keverjük a géppel amíg szép, egységes de még mindig kissé ragacsos nem lesz, körülbelül 45 mp.
3. Ha elég nagy a tálunk, akkor a tálban is folytathatjuk: kivesszük a tésztát és a tálba szórunk egy kevés (1ek) lisztet és kézzel dagasztjuk tovább, nem sokáig, kb 1 percig. Ha szükséges, még adhatunk hozzá egy ek lisztet, de csak ha kezelhetetlenül ragacsos. Ha nyújtódeszkán dolgoztunk, akkor tálba tesszük, ha a tálban akkor meg ott formázzuk kis cipóba, majd a tálat lefedjük légmentesen folpack-al és meleg (21fok) helyen duplájára kelesztjük kb 45-60 perc alatt. Ha megnyomjuk a tésztát és a nyomás helye megmarad, akkor már megkelt és kész a következő lépésre.
4. Megolvasztjuk a vajat a kenéshez és összekeverjük egy kis tálban a cukrot és a fahéjat.
(a következő lépéseknél nagyon nagy segítség egy skálázott szilikon nyújtólap, mint pl ez)
5. A megkelt tésztát kivesszük a tálból és enyhén lisztezett nyújtódeszkára tesszük, majd kinyújtjuk 50*30cm-es téglalap alakúra (20*12inch). Jó vékony lesz a tészta, alig 3-4mm, de pont ez a cél. A kinyújtott tésztát alaposan megkenjük az olvasztott vajjal, a széleinél is (szinte az összes olvasztott vaj rámegy), majd ugyanolyan alaposan megszórjuk a fahéjas cukorral (itt maradhat kicsi). Majd felvágjuk a nagy négyzetet öt darab, egyenként 10 centi (4inch) széles szeletre (pizzavágó nagyon jó). Majd ezeket a szeleteket egyenként egymás tetejére rakjuk óvatosan. Ilyenkor ha kell, még megszórhatjuk a rétegeket a maradék fahéjas cukorral. Majd az öt, egymásra helyezett tíz centi széles csíkot pedig keresztben elvágjuk hat részbe: körülbelül 5-7 centinként.
6. Bekapcsoljuk a sütőt 175fokosra, a rácsot középre helyezzük a sütőben és kivajazunk egy sütőformát (22cm*12cm*8cm). Érdemes a sütő aljára egy tepsit tenni amit alufóliával kibélelünk mert sütéskor csöpöghez az olvadt cukros vaj.
7. A kivajazott sütőformát kissé megdöntjük, és belehelyezzük ezeket az öt lapból álló kis tésztatornyokat úgy, hogy a keskenyebbik része (az 5-7 centis) néz lefelé. Nagy hely lesz oldalt, de ez nem gond, arra fog nőni az újabb kelesztéskor és a sütéskor. Belepakoljuk az összeset, majd folpackkal lefeldjük és újra meleg helyre tesszük és fél órát kelni hagyjuk. Ismét duplájára nő, kb 30-50 perc alatt
8. Az előmelegített sütőbe tesszük és 30-35 perc alatt megsütjük amíg a teteje aranybarna nem lesz. Kissé megkapja a tetejét, de ne vegyünk ki hamarabb mert sületlen lehet a belseje. Ha megsült, vegyük ki és a sütőformában hagyjuk kihűlni.
Nem vagyok híve a cup-os rendszernek, mert rengeteg tévedésre tud okot adni, de van amikor szerencsénk van és tényleg megkönnyíti az elkészítést. Érdemes kimérni előre a hozzávalókat és akkor még kevesebb problémánk lesz.
Utolsó kommentek