(koreai savanyú káposzta)
ha tél, akkor kimcsi, ezer éve tervezem hogy elkészítem ezt az autentikusabb receptet és nem magyar pirospaprikásat kotyvasztok. Az igazi kimcsi nem vega, mert halszósszal és mini rákokkal készül, ezt azért muszáj kiemelnem. De pont ettől és pont így lesz igazán ízletes és finom. El lehet hagyni persze, de akkor csak egy "sima" paprikás káposztát készítettünk.
.
Hozzávalók:
3 közepes fej kínai kel
100 gr kezeletlen só
1,5l víz
-
1-2 fej sörretek
1 ek kezeletlen só
-
5 szál újhagyma
-
1 cup gochugaru (koreai paprika pehely)*
1/3 cup saeujeot (koreai fagyasztott, sózott apró rák)*
4 ek myulchiaekjeot (koreai halszósz)*
10 közepes gerezd fokhagyma
2 tk reszelt gyömbér
2 kicsi édes alma reszelve
.
ezek itt a beszerzendő alapanyagok,
és ez pedig a kis rákocskák, közelebbről:
*: ázsiai boltokban érdemes próbálkozni, én innen vásároltam.
.
A kínai kel külső leveleit leszedjük, tönkjét levágjuk, majd négybe vágjuk hosszanti irányba. Ezután a négy negyedet két centis csíkokra szeleteljük. Nagy tálba tesszük és hozzáadjuk a 1,5 liter vízben feloldott 100 gramm sót. Megnyomkodjuk, majd szobahőmérsékleten állni hagyjuk két órát, néha átkeverjük.
A sörretket megmossuk (ha kell, hámozzuk is) majd kb másfél centis körszeletekre vágjuk, azokat pedig felkockázzuk.
(a receptet alapjait innen néztem, itt vannak szemléletes fázisfotók a szeletelésekhez. De vigyázat, az ott írt só mennyiségét soknak találom)
A felkockázott retekre ráöntjük az egy kanál sót, megforgatjuk alaposan hogy mindenhol érje a só, ezt harminc percig hagyjuk állni.
Az újhagymát megtisztítjuk és kb 2-3 centis darabokra vágjuk.
Elkészítjük a pasztát: a fokhagymákat és a gyömbért megpucoljuk majd ledaráljuk/reszeljük. Én egyben aprítottam a kis késes aprítómmal. Tálba kaparjuk, majd hozzáadjuk a paprika pelyhet, 250ml vizet, 4 evőkanál halszószt és beletesszük a pici rákocskákat is, miután alaposan felaprítottuk majdnem pasztaszerűvé. (Én nem cukrot használok, mint az idézett recept, hanem reszelt almát. Még a volt koreai éttermes néni mesélte nekem hogy az a titka hogy alma legyen benne.) Tehát beletesszük a reszelt almát is, majd jó alaposan összekeverjük.
A kínai kelt három váltás vízben mossuk át, a retket csak gyorsan leöblítjük.
Egy hatalmas tálba tesszük a kínai kelt, a retket és az újhagymát, majd gumikesztyűs kézzel hozzáadagoljuk a paprikás pasztát és alaposan beledolgozzuk hogy mindenhol egyenletesen fedje a kelt.
Egy folpackkal letakarjuk és egy napra állni hagyjuk szobahőmérsékleten, majd csavaros (jól záródó) üvegekbe tesszük úgy, hogy az üvegekbe szedjük a kimcsit, és az üres tálba meg teszünk egy pohár vizet és kiöblítjük a tálat és azt a kimcsire öntjük. Hűtőben tartjuk. Hetekig eláll. ...már ha marad belőle, mert nagyon csúszik ha az ember ráérez az ízére. Fűszeres, savanykás, pikáns, roppanós kel.
.
Utolsó kommentek