HTML

Eszter Befőz

befozok@gmail.com

Utolsó kommentek

  • Mirwen: @Pegazus11: nem próbáltam. Magot amazonról rendeltem (2023.11.29. 11:27) barack umeboshi
  • Mirwen: @Atamagor: az áztatólé sóval telítetségének meghatározásához (2023.11.29. 11:26) házi olajbogyó
  • Atamagor: Csak azt tudnám, hogy a két tojás mire való... (2023.11.29. 11:15) házi olajbogyó
  • wdriver: hát ez szuper. nem is tudod milyen lesz a bogyó, nem is tudod mit kellene beletenni, és most hogy ... (2023.09.25. 14:09) házi olajbogyó
  • Pegazus11: De jó, próbáltad szilvával is? Hol lehet shiso magot rendelni? Üdvözlettel (2023.06.02. 18:46) barack umeboshi
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Mirwen: @Pegazus11: nem próbáltam. Magot amazonról rendeltem (2023.11.29. 11:27) barack umeboshi
  • Mirwen: @Atamagor: az áztatólé sóval telítetségének meghatározásához (2023.11.29. 11:26) házi olajbogyó
  • csasziga: Elmondanád, miért kell bele a citrom magja is? Köszi (2023.05.03. 16:09) orgonalekvár
  • Zsuzsanna Vargáné Czifra: Természeresen rakok el én is de zacskózva. Mosom, szárítom, aztán adagokra szedem, félbehajtom és ... (2021.07.03. 09:16) petrezselyemzöld télire
  • Fermentátor: Én sörhöz használom majd fel. :) (2021.03.23. 19:40) fenyőrügy szirup

Címkék

1001éjszaka (1) áfonya (2) agar-agar (1) akác (1) akácvirág (1) alapkonyha (1) alkohol (4) állati (2) alma (6) almapektin (5) aratásikörte (1) arónia (1) babér (1) babérlevél (1) balaton (1) balzsamecet (1) barack (1) barnacukor (1) befőtt (7) befőzünk (1) bergamott (1) beszerez (6) birsalma (6) birsalmasajt (2) bodavirág (1) bodza (6) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) bor (1) bors (3) borsmenta (1) buek (2) camembert (1) cékla (1) chili (6) chutney (3) citrom (41) citromfalevél (1) citromfű (5) citromhéj (10) citromlé (6) citromsav (5) coffee challenge (1) csakugy (1) család (1) cseresznye (1) csili (1) csillagánizs (2) csipkebogyó (1) csokoládé (3) cukkíni (1) cukorszirup (1) curd (2) curry (1) denusi (1) desszertasztal (1) diabetikus (1) dió (6) duplafenekű lábas (1) dzsem (10) dzsemfix (10) earlgrey (1) ecet (11) édesgyökér (1) eper (10) erdő (1) facebook (1) fagyasztás (2) fahéj (6) fail (2) feketeáfonya (3) feketeberkenye (1) feketebors (1) feketeribizli (2) felhívás (1) fenyőmag (1) fenyőrügy (1) ferber (1) finn (2) fokhagyma (7) füge (4) fűszer (2) gesztenye (1) giveaway (1) gomba (2) gránátalma (2) gyömbér (12) gyömbérpor (1) gyöngyhagyma (1) hagyma (3) halszósz (1) hamis (1) hárs (2) hársvirág (2) hollandia (1) homoktövis (2) horvátország (2) hús (1) hűtő (1) hűtős (2) ibolya (1) ikra (1) interjú (1) japán (1) japánbirs (1) játék (2) jujuba (1) kagyló (1) kakaó (1) kakukkfű (2) kandírozott (2) kapor (2) kapormag (2) karácsony (3) kardamom (9) karfiol (1) karob (2) kávé (1) kaviár (1) keményítő (1) kép (3) kep (15) kérdéses (1) kert (3) keserű (1) ketchup (2) kimchi (1) kimcsi (1) kínai kel (1) kirándulás (4) kökény (2) kókusz (2) kóla (1) kömény (1) konyak (2) könyv (2) korea (1) koreai (1) koriander (1) koriandermag (3) körte (3) kóstolás (1) kovászos (1) krém (3) kumquat (1) kurkuma (2) lazac (2) lekvár (28) levendula (3) leves (1) libamáj (1) libazsír (1) licsi (1) likőr (2) lime (4) málna (7) mandarin (1) mandula (1) mango (3) maracuja (1) marmalade (3) mazsola (3) medvehagyma (1) meggy (8) menta (3) meyer (1) méz (1) mézeskalács (1) mirabelle (2) morog (1) múlt (1) munka (1) mustár (2) mustármag (4) napraforgómag (1) narancs (8) narancshéj (2) narancsvirágvíz (1) nashikörte (1) naspolya (1) natúrbefőtt (2) nespresso (1) nyer (2) nyers (1) olajbogyó (2) oliva (1) olíva (2) olívaolaj (2) orgona (1) ősz (1) őszibarack (3) othello (1) otthon (3) őzláb (2) palacsinta (1) pandan (1) paprika (1) paradicsom (1) parmezán (1) pecorino (1) perilla (1) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) piccalilli (1) pinkgrapefruit (5) pirosáfonya (1) pirosribizli (2) piszke (3) pitypang (1) pomelo (1) por (1) rák (1) rebarbara (10) recept (3) rendelés (1) répa (2) retek (1) ringló (2) rómaikömény (1) rozé (1) rozmaring (3) rózsaszirom (1) rózsavíz (2) rum (3) saját (6) sajt (2) saláta (1) sárgabarack (5) sárgadinnye (1) sárkánygyümölcs (1) sashimi (1) savanyú (10) savanyúság (4) segítsüti (3) seville (1) shiso (1) (4) sonka (1) sörretek (1) sós (3) steak (2) step by step (6) sűrített (1) sütemény (6) sütőtök (1) szecsuáni bors (1) szeder (2) szegfűbors (2) szegfűszeg (8) szerecsendió (3) szilva (3) szirup (5) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (3) szörp (11) szörpfőző (1) szósz (1) szoveg (5) tárkony (1) tartósít (2) tea (1) tej (1) tejsavas (1) tejszín (1) tenger (1) tengerisün (1) tequila (1) terv (2) thaicitromfű (1) tojás (3) tökmag (1) tökmagolaj (1) töpörtyű (1) torma (1) törökmogyoró (1) uborka (5) újhagyma (2) ume (1) umeboshi (1) ünnep (1) upgrade (1) utaz (6) vad (1) vaj (2) vanília (8) vendégposzt (2) vérnarancs (1) verseny (1) virág (1) visszatekintő (1) vizesdunszt (1) vodka (2) vörösáfonya (2) vörösbor (1) vörösborecet (1) xilit (2) xukor (1) xylit (1) zellermag (1) zellerzöld (1) zölddió (1) zöldparadicsom (1) zselé (11) zsófi (1) Címkefelhő

fenyőrügy szirup

2012.05.08. 15:50 Eszter Befőz

isoldénál olvastam először róla, és végül Mandulasarok régi blogjáról vettem a receptet ehhez az elvileg gyógyhatású sziruphoz.

Fenyőrügy. Méghozzá esetemben lucfenyőből, de lehet ezüstfenyőből is vagy vörösből elvileg, és lehet úgy is készíteni hogy a rügyeket cukorral rétegezzük és három hétig érni hagyjuk...

Kirándulással egybekötött szörp-alapanyag vadászatra indultunk és végül a Balaton-felvidéken kötöttünk ki, talán Tótvázsony határában...

 

 

 

Hozzávalók:


100g fenyő rügy

300ml víz

fél citrom leve

300g cukor

A recept rém egyszerű: szedjél jó sok fiatal fenyőrügyet, akkor jó, ha még nem fás, és kb 3-4 centis és mérd meg mennyi lett. Nekem 670g, úgyhogy 6,7szeres mennyiséget csináltam. A fenyőrügyet a vízzel és a citromlével (beletettem a citromfacsaráskor keletkezett húst is és a magokat is) felforraljuk, fél órát fő (enyémet hagytam kicsit tovább, hiszen sokkal több volt az alapanyag) majd átszűrjük. Hozzáadjuk a cukrot és kívánt sűrűségűre főzzük. Eleinte világos zöldes, majd a sűrűsödéssel sötétedik is.

A 670g rügyből 2,4l szörp lett belőle, de én eléggé beforraltam.

Nagyon finom, friss, gyantás ízű, nyári ital készíthető belőle, de állítólag önmagában a szirup torokfájásra is jó.

 

 

 

 

 

 

 

10 komment

Címkék: citrom szirup fenyőrügy

A bejegyzés trackback címe:

https://befozok.blog.hu/api/trackback/id/tr804751942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chriesi · http://mandulasarok.blogspot.com/ 2012.05.08. 16:08:12

Nagyon, de nagyon tetszenek a fotók! Idén csinálok én is egy adagot. :)

Ismeretlen_185014 2012.05.08. 16:58:31

köszönöm! majd írj róla! nálatok még nem rügyeznek?

duende 2012.05.08. 18:57:27

Annyira gyönyörűek a fotók! :)

Eszter befőz · http://befozok.freeblog.hu 2012.05.08. 21:11:01

köszönöm! :)

Kamrapolc · http://www.kamrapolc.blogspot.com 2012.05.09. 13:52:51

Nagyon hangulatosak a fotók! Jó ötlet ez a szirup, egyszer talán én is nekiállok... :)

Eszter befőz · http://befozok.freeblog.hu 2012.05.09. 17:42:37

Kamrapolc: köszönöm! mindenképp ajánlom kipróbálásra, tényleg nagyon finom és érdekes!

Kinga 2012.05.11. 16:06:28

Tenyleg jo torokfajasra a fenyoszirup. Sot kohogescsillapitasra is:-)))

Jakobey Edit 2013.04.29. 11:32:38

Mindenkinek csak ajánlani tudom, finom és hasznos! Nálunk a gyermekorvos elkérte a receptet, én ezzel gyógyítom a gyerekeket és a családot!!!

pappeci · www.eztettem.hu 2013.06.28. 12:57:37

höhö, valahogy te voltál az első gondolatom ma az erdőben :)

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2021.03.23. 19:40:31

Én sörhöz használom majd fel. :)
süti beállítások módosítása