HTML

Eszter Befőz

befozok@gmail.com

Utolsó kommentek

  • Mirwen: @Pegazus11: nem próbáltam. Magot amazonról rendeltem (2023.11.29. 11:27) barack umeboshi
  • Mirwen: @Atamagor: az áztatólé sóval telítetségének meghatározásához (2023.11.29. 11:26) házi olajbogyó
  • Atamagor: Csak azt tudnám, hogy a két tojás mire való... (2023.11.29. 11:15) házi olajbogyó
  • wdriver: hát ez szuper. nem is tudod milyen lesz a bogyó, nem is tudod mit kellene beletenni, és most hogy ... (2023.09.25. 14:09) házi olajbogyó
  • Pegazus11: De jó, próbáltad szilvával is? Hol lehet shiso magot rendelni? Üdvözlettel (2023.06.02. 18:46) barack umeboshi
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Mirwen: @Pegazus11: nem próbáltam. Magot amazonról rendeltem (2023.11.29. 11:27) barack umeboshi
  • Mirwen: @Atamagor: az áztatólé sóval telítetségének meghatározásához (2023.11.29. 11:26) házi olajbogyó
  • csasziga: Elmondanád, miért kell bele a citrom magja is? Köszi (2023.05.03. 16:09) orgonalekvár
  • Zsuzsanna Vargáné Czifra: Természeresen rakok el én is de zacskózva. Mosom, szárítom, aztán adagokra szedem, félbehajtom és ... (2021.07.03. 09:16) petrezselyemzöld télire
  • Fermentátor: Én sörhöz használom majd fel. :) (2021.03.23. 19:40) fenyőrügy szirup

Címkék

1001éjszaka (1) áfonya (2) agar-agar (1) akác (1) akácvirág (1) alapkonyha (1) alkohol (4) állati (2) alma (6) almapektin (5) aratásikörte (1) arónia (1) babér (1) babérlevél (1) balaton (1) balzsamecet (1) barack (1) barnacukor (1) befőtt (7) befőzünk (1) bergamott (1) beszerez (6) birsalma (6) birsalmasajt (2) bodavirág (1) bodza (6) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) bor (1) bors (3) borsmenta (1) buek (2) camembert (1) cékla (1) chili (6) chutney (3) citrom (41) citromfalevél (1) citromfű (5) citromhéj (10) citromlé (6) citromsav (5) coffee challenge (1) csakugy (1) család (1) cseresznye (1) csili (1) csillagánizs (2) csipkebogyó (1) csokoládé (3) cukkíni (1) cukorszirup (1) curd (2) curry (1) denusi (1) desszertasztal (1) diabetikus (1) dió (6) duplafenekű lábas (1) dzsem (10) dzsemfix (10) earlgrey (1) ecet (11) édesgyökér (1) eper (10) erdő (1) facebook (1) fagyasztás (2) fahéj (6) fail (2) feketeáfonya (3) feketeberkenye (1) feketebors (1) feketeribizli (2) felhívás (1) fenyőmag (1) fenyőrügy (1) ferber (1) finn (2) fokhagyma (7) füge (4) fűszer (2) gesztenye (1) giveaway (1) gomba (2) gránátalma (2) gyömbér (12) gyömbérpor (1) gyöngyhagyma (1) hagyma (3) halszósz (1) hamis (1) hárs (2) hársvirág (2) hollandia (1) homoktövis (2) horvátország (2) hús (1) hűtő (1) hűtős (2) ibolya (1) ikra (1) interjú (1) japán (1) japánbirs (1) játék (2) jujuba (1) kagyló (1) kakaó (1) kakukkfű (2) kandírozott (2) kapor (2) kapormag (2) karácsony (3) kardamom (9) karfiol (1) karob (2) kávé (1) kaviár (1) keményítő (1) kép (3) kep (15) kérdéses (1) kert (3) keserű (1) ketchup (2) kimchi (1) kimcsi (1) kínai kel (1) kirándulás (4) kökény (2) kókusz (2) kóla (1) kömény (1) konyak (2) könyv (2) korea (1) koreai (1) koriander (1) koriandermag (3) körte (3) kóstolás (1) kovászos (1) krém (3) kumquat (1) kurkuma (2) lazac (2) lekvár (28) levendula (3) leves (1) libamáj (1) libazsír (1) licsi (1) likőr (2) lime (4) málna (7) mandarin (1) mandula (1) mango (3) maracuja (1) marmalade (3) mazsola (3) medvehagyma (1) meggy (8) menta (3) meyer (1) méz (1) mézeskalács (1) mirabelle (2) morog (1) múlt (1) munka (1) mustár (2) mustármag (4) napraforgómag (1) narancs (8) narancshéj (2) narancsvirágvíz (1) nashikörte (1) naspolya (1) natúrbefőtt (2) nespresso (1) nyer (2) nyers (1) olajbogyó (2) oliva (1) olíva (2) olívaolaj (2) orgona (1) ősz (1) őszibarack (3) othello (1) otthon (3) őzláb (2) palacsinta (1) pandan (1) paprika (1) paradicsom (1) parmezán (1) pecorino (1) perilla (1) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) piccalilli (1) pinkgrapefruit (5) pirosáfonya (1) pirosribizli (2) piszke (3) pitypang (1) pomelo (1) por (1) rák (1) rebarbara (10) recept (3) rendelés (1) répa (2) retek (1) ringló (2) rómaikömény (1) rozé (1) rozmaring (3) rózsaszirom (1) rózsavíz (2) rum (3) saját (6) sajt (2) saláta (1) sárgabarack (5) sárgadinnye (1) sárkánygyümölcs (1) sashimi (1) savanyú (10) savanyúság (4) segítsüti (3) seville (1) shiso (1) (4) sonka (1) sörretek (1) sós (3) steak (2) step by step (6) sűrített (1) sütemény (6) sütőtök (1) szecsuáni bors (1) szeder (2) szegfűbors (2) szegfűszeg (8) szerecsendió (3) szilva (3) szirup (5) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (3) szörp (11) szörpfőző (1) szósz (1) szoveg (5) tárkony (1) tartósít (2) tea (1) tej (1) tejsavas (1) tejszín (1) tenger (1) tengerisün (1) tequila (1) terv (2) thaicitromfű (1) tojás (3) tökmag (1) tökmagolaj (1) töpörtyű (1) torma (1) törökmogyoró (1) uborka (5) újhagyma (2) ume (1) umeboshi (1) ünnep (1) upgrade (1) utaz (6) vad (1) vaj (2) vanília (8) vendégposzt (2) vérnarancs (1) verseny (1) virág (1) visszatekintő (1) vizesdunszt (1) vodka (2) vörösáfonya (2) vörösbor (1) vörösborecet (1) xilit (2) xukor (1) xylit (1) zellermag (1) zellerzöld (1) zölddió (1) zöldparadicsom (1) zselé (11) zsófi (1) Címkefelhő

szolg.közl.

2012.04.01. 10:22 Eszter Befőz

bocsánat ha nem válaszolok a kommentekre, de már egy hete nem tudok kommentelni, rajta vagyunk az ügy javításán, addig is türelmeteket kérem!

(másik: eddig nem is vettem észre hogy volt olyan komment ami itt dekkolt jóváhagyásra (?? nincs jóváhagyás) illetve moderálásra (???) várva. Ezeket most hogy észrevettem, kiengedtem innen, nem értem miért történtek, de ezek szerint néha be kell nézzek ide, hátha benyelt újabbakat)

Szólj hozzá!

Címkék: szolgközl

segítsüti

2012.03.30. 10:02 Eszter Befőz

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Segítsütit, amely jótékonysági süti-árverés, évente kétszer van: ősszel és tavasszal, a szervezők egy-egy alapítványt támogatnak : idén a Gézengúz alapítványt, a befolyt összegekből terápiás, gyógyászati és diagnosztikai készülékeket, segédeszközöket vásárolnak.

A sütiárveréssel kapcsolatosan minden infót megtaláltok itt a tavaszi akció leírásánál.

Az a megtiszteltetés ért hogy most a tavaszi akcióhoz én is csatlakozhattam. Sütiből a legfinomabbat szerettem volna készíteni, az pedig számomra Chili és Vanília féle Lemon bar, ez egy örök Jolly Jokerem ha bárhova sütit kell vinni: nem túl mutatós, de azonnal receptet követel aki megkóstolja. Friss, citromos, krémes, kekszes.

A licitálónak ezt a tuti sütit sütöm meg, de nem is lennék Eszter Befőz, ha nem ajánlanék fel hozzá lekvárt is, rögtön három üveggel:

egy licsi-málna-rózsavizes,

egy öt citrus

és természetesen egy citromos: borsmentás-bergamott olajos citromlekvár.

 

Jó licitálást!

 

 

 

 

 

 

 

személyes átvételre lenne csak lehetőség, de elég tág határokon belül mozgunk, gyakorlatilag egész Pest megye, Kecskemét és Eger környéke fedhető.

1 komment

Címkék: sütemény segítsüti

Csatlakozzatok ti is!

2012.03.25. 22:14 Eszter Befőz

Májusban indítjuk a "Befőzünk!" akciót, amihez bárki csatlakozhat aki szeretné kipróbálni magát!

Minden hónapban egy dolgot kell befőzni/eltenni/tartósítani és erről a csoportba az adott hónap event-jéhez posztolni, vagy linket betenni.

A kihívás: végig tudjuk csinálni egy teljes éven át?

HAJRÁ!:-)

a link a Facebook csoporthoz: http://www.facebook.com/groups/191048261007447/

(korai madaraknak nulladik hónap is jár)

 

3 komment

Címkék: felhívás befőzünk

öt citrus lekvár

2012.03.20. 18:37 Eszter Befőz

Jött még egy láda tarocco típusú vérnarancs is a Granditalia-tól, ismét Szicíliából, az Etna mellől, ebből is marmalade lett, mi más, viszont házasítottam mindenféle más testvérével: navellina narancs, citrom, lime és pomelo. Bevallom őszintén, a legnehezebben a pomelót vagyok hajlandó feláldozni a lekvár oltárán mint gyümölcsöt, azt annyira szeretem, de nem hagyhattam ki, muszáj volt most mégis, hogy feltegye az i-re a pontot.

 

 

 

Hozzávalók egy hatalmas adaghoz:

20 bögre (cup) vérnarancs héjastól cikkelyekbe vágva (ebben volt még navellina is kb két db)

3 citrom leve

3 lime leve

egy fél pomeló

~4 liter víz

~4,5 kg cukor

 

A narancsokat cikkelyekre vágjuk, és amennyi "cup" narancsunk lesz, annyi vizet adunk hozzá (nekem ez kb 2 liter volt). Hozzátesszük a lábasba a 3 citrom és a 3 lime levét és egy fél pomelót is megpucolva és darabokra szedve. Mellé tesszük muszlinzacskóba a menet közben kapott magokat (citrom, narancs, pomelo) és felforraljuk. 10 percet forraljuk, majd ha kihűlt, hűtőbe tesszük.

Ezt másnap megismételjük: újra felforraljuk, 10 percig forr, és ismét kihűtjük és mehet hűtőbe.

Harmadik nap hozzáadjuk a cukrot is, és először lassú tűzön melegítjük amíg a cukor el nem olvad, majd nagy lángon főzzük addig amíg a kívánt sűrűséget el nem érjük. Nagy adagnál jó sokáig tart, érdemes legalább megfelezni az adagot, tetszésünk szerint variálva a hozzávalókkal, de az itt megadott cukor és a víz mennyisége csak egy hasonló arányú száraz-nedves (lé, narancsdarabok) összetételhez jó.

 

 

 

 

Az összes citrus beleadta a lekvárba minden pozitív tulajdonságát, úgyhogy egy szuper-citrus-marmalade jött létre, egy sima narancs lekvár hatványozva, több dimenzióban. Édes, savanyúcukorkás, kesernyés és vidám lekvár.

 

 

 

2 komment

Címkék: citrom narancs lekvár lime pomelo vérnarancs marmalade

Kóla szörp

2012.03.15. 17:46 Eszter Befőz

leánynevén Fűszer Szörp.

A New York Times-ban olvastam a receptjét még régebben, és azonnal felkerült az elkészítendők listájára. Tulajdonképpen egy virágos-fűszeres szörp a legfinomabb alapanyagokból úgyhogy rettenetesen furcsa amikor a végén mégis megérezni benne a kóla ízét, ami ugye legtöbb esetben egyet jelent a "mű" fogalmával. Megéri kipróbálni!

 

Hozzávalók:

2 közepes méretű narancs reszelt héja

1 nagy citrom reszelt héja

1 nagy lime reszelt héja

1/8-ad teáskanál őrölt fahéj

1/8-ad teáskanál frissen reszelt szerecsendió

1 cikkely csillagánizs (nem egy egész!)

1/2 teáskanál szárított levendulavirág

2 teáskanál reszelt friss gyömbér

4 centis vaníliarúd, félbevágva

1/4 teáskanál citromsav

400 g cukor plusz 2 teáskanálnyi még hozzá

1 evőkanálnyi barnacukor

(opcionális: 3/4 teáskanál karamellszínezék)

 

 

Egy nagy lábasba tesszük az összes reszelt héjat, fahéjat, szerecsendiót, csillagánizs darabkát, levendulát, reszelt gyömbért, vaníliát és a citromsavat, felöntjük 2 bögre vízzel (470ml) és felforraljuk. Amint forr, takarékra tesszük és fedő alatt 20 percig főzzük. Ha kész, átszűrjük duplán tett muszlinon, majd a kapott levet visszatesszük a lábasba a cukrokkal együtt.

Lassú tűzön forraljuk amíg el nem olvad a cukor, majd legalább 5 percig magas hőfokon rotyogtatjuk, és azonnal az előkészített üvegekbe töltjük. Mehet dunsztba.

(háromszoros adagot csináltam, így lett majdnem 2 liter szörp. Érdemes legalább dupla adaggal kezdeni)

Hígítási arány: 1/4 bögre szörp (60ml), 1 bögre szénsavas víz (235ml). Plusz jégkocka, plusz citromkarika.

tehetünk bele színezéket, de akkor már legyünk autentikusak és törjünk bele pár koffeintablettát is.

 

 

 

Szín-összehasonlításképpen a képeken elrejtettünk eredeti kólatermékeket. (Kíváncsi vagyok hogy a sziluettjük is jogdíjköteles-e. )

4 komment

Címkék: kóla citrom narancs levendula vanília gyömbér fahéj szörp lime szerecsendió barnacukor csillagánizs

süti beállítások módosítása