ki gondolná hogy ez:
meg ez, ugyanaz:
Ugye milyen gyönyörű?
tehát van a selyemfű, vagy más néven vaddohány, de hallottam én már vadgyapotnak is, mert olyan klassz szöszös termése van. Mint kiderült, használták is a II.világháborúban mentőmellény töltelékként, mert bámulatos víztaszító képessége van. Ezenkívül párnatölteléknek is kiváló azoknak akik allergiásak a tollra, de sodortak belőle fonalat, szőttek belőle selymes anyagot is, meg ezerféle másra is jó.
Itthon invazív gyomnövény, kiszorítja az őshonos fajokat, ezért általában nagy utálat övezi. Kivétel: a méhészek szeretik, a selyemfűméz igazán finom, én legalábbis nagyon szeretem.
De térjünk rá az evés részére. Magyar nyelvű oldalakon ahol csak olvasni lehet a növényről, mindenhol írják hogy mérgező, az amerikai oldalakon viszont sorban a receptek hogy mit lehet belőle főzni, sütni, meg persze savanyítani. Az egyik oldalon olvastam hogy valószínű a kezdetek kezdetén összekeverték ezt a növényt egy másikkal, aminek minden része mérgező volt és az terjedt el. Viszont az igazság az hogy bár a fehér tejnedve valóban mérgező, a kis termései még nagyon fiatalon, forrázás után fogyaszthatóak.
Hozzávalók:
pici selyemfű termések (pár centisek) kb 0,5-1l-nyi
500ml víz
250ml almaecet
100g cukor
2ek só
3 kicsi szárított csili
1tk feketebors
1 gerezd fokhagyma
1db kardamom egészben
Elkészítése: a pici terméseket leszedegetjük a szárról, minél kevesebb szármaradvánnyal, majd otthon egy nagy lábasban vizet forralunk és a zubogó vízbe öntjük a terméseket, három percig főzzük, majd leszűrjük. Új vizet teszünk fel (vagy rögtön két lábasban is forralunk vizet) és abba ismét beledobjuk a terméseket, újabb 4-5 percet főzzük, majd ismét leöntjük.
A blansírozott/főzött terméseket tiszta üvegekbe töltjük, közben elkészítjük a felöntőlevet: a vizet, ecetet, cukrot és fűszereket feltesszük főni, majd amikor zubogni kezd, rákanalazzuk az üvegekbe pakolt forró termésekre.
15 perces vizesdunsztot kap (lehet lezárás nélkül is: nagy lábas aljára teszünk egy rácsot, annyi vizet teszünk bele hogy a beletenni szándékozott üveg háromnegyedéig-pereméig érjen, és ha ez a víz forr, akkor beleállítjuk 15 percre az üveget).
Nem mertem sokat enni én sem belőle, de amit ettem, az nagyon finom, mint egy jófajta savanyított minipatisszon!
.
.
.
.
Záró szavak:
Toxicity and Humans
The USDA reports that numerous American Indian tribes boiled and ate milkweed roots, shoots and buds. Wild-food enthusiasts typically boil and eat the shoots or buds of immature common milkweed (Asclepias syriaca), which is hardy in USDA zones 3 to 10. They discard the boiled water and avoid eating mature stems, leaves, pods and seeds. It is not worth the effort of repeated boiling and rinsing the shoots and buds of other milkweed species to remove their bitterness. Common milkweed is slightly toxic to humans, but only if eaten in large amounts, according to the Ohio Agricultural Research and Development Center at Ohio State University. If you eat large amounts of improperly prepared milkweed of any species, you may experience bloating, fever, difficulty breathing, dilated pupils and muscle spasms, and the result can be fatal.
link: http://homeguides.sfgate.com/poisonous-milkweed-humans-74425.html
Utolsó kommentek