Nyaralás alatt mindig szedek karobot, karobszirupnak (itt a linken részletes leírás is van magáról a karobfáról és a termésről is). Idén ki szerettem volna próbálni hogy hogy lehet belőle karobport készíteni. Azt hittem valami ördöngősség, eddig azért sem vágtam bele. Nos nem. Nagyon nem.
Idén nagyon sok, gyönyörű nagy, vastag termés volt, az esős nyár tehet róla talán, de nagyon örültem neki.
Megint egy igen rövid hozzávalólistás dolog következik:
Hozzávalók:
Karob
hát ennyi... A legjobb friss karobbal dolgozni, mert akkor még könnyen kiszedhető a magja. Alaposan, váltott vízzel megmossuk a karobokat és átválogatjuk, mert a bogarak is nagyon szeretik. Megszárítjuk, majd kiszedjük belőle a magokat. Én úgy csináltam hogy éles késsel kb centis darabonként bevágtam és letörtem, kiszedtem a magot, majd újra: bevág, letör, magkiszed. A kis darabkákat pedig egy sütőlapra tettem és két órára 40-50 fokos sütőbe tettem szárítani úgy, hogy a sütőajtót kiékeltem egy fakanállal. Mikor teljesen zörgősre száradtak a karobok, akkor fogtam a kávédarálót és maréknyi adagonként ledaráltam.
A képen látható karobpor nagyon finom szemcséjű, ezt úgy értem el , hogy észrevettem hogy a kávédaráló tetejébe kirakódik darálás közben a finomszemű por elég vastagon és ezt külön gyűjtöttem. Amikor ledaráltam az összes karobot, akkor a daráltat is többször átdaráltam és így gyűjtöttem a port a tetőrészből még tovább. A kicsit nagyobb szemcseméretű darálék jó lehet süteményekbe, ez a nagyon finomra őrölt karobpor pedig italokba például.
Szóval nem ördöngősség és ezerszer finomabb mint a bolti. Éci meg is kérdezte hogy tettem bele cukrot? Hát nem, a karob _ilyen_ édes alapból.
A karobpor ugyanolyan változatosan felhasználható mint a kakaópor. Bármi amit amúgy kakaóval készítenél, tehető ez is, ráadásul a karobpor nem tartalmazza a kakaópor káros összetevőjét, a teobromint, ami hasonlít a koffeinhez, tehát nem izgató hatású.
Utolsó kommentek