...és persze a füge... Roskadási állt a fákon kint a füge, zöld is meg a lila is. Nagyon sok fa volt, és nagy része lehullott aszalva a fa alá. Nincs is jobb mint a fa alól csemegézni az aszalt fügét. (bevallom, úgy jobban szeretem mint nyersen)
Természetesen nem maradhatott ki hogy szedjünk: lett három kiló lila
és egy kiló zöld fajta.
Hazaérés után másnap neki is álltam, mert nem lehet hosszan tárolni
és lett belőle egy csodás, tömény, sok apró magvas fügelekvár.
És egy recept:
amikor fügéről volt szó, nagyon sokszor belefutottam a "Fig Newton" nevű sütibe, úgyhogy elég egyértelmű volt hogy az készül majd a lekvár felhasználásával:
alapötlet innen.
A tésztához:
350g liszt
100g cukor
fél teáskanál só
kb 3/4 teáskanál sütőpor
fél teáskanál fahéj
150g vaj
3 tojás
A száraz részt összeszitálni
majd belemorzsolni a szoba hőmérsékletű vajat.
végül bele a három tojás felkeverve.
Tésztát gombócba gyúrni, befóliázni, majd két órára hűtőszekrény. Utána három részre venni, téglalap formájúra nyújtani (elég undok a tészta, ragad és kezelhetetlen amint melegszik), azok is kettévágni, a lényeg hogy minél vékonyabb téglalap legyen, azoknak a közepére fügelekvárt tenni, majd két oldalról ráhajtani a széleit, az egyiket előtte tojássárgájával megkenni hogy összeragadjon. Sütőpapíros tepsibe tenni a hajtott felével lefelé, és tojással megkenni a tetejét is. Negyed óra kell neki 15-20 percig (barnulásig).
Utolsó kommentek