HTML

Eszter Befőz

befozok@gmail.com

Utolsó kommentek

  • Mirwen: @Pegazus11: nem próbáltam. Magot amazonról rendeltem (2023.11.29. 11:27) barack umeboshi
  • Mirwen: @Atamagor: az áztatólé sóval telítetségének meghatározásához (2023.11.29. 11:26) házi olajbogyó
  • Atamagor: Csak azt tudnám, hogy a két tojás mire való... (2023.11.29. 11:15) házi olajbogyó
  • wdriver: hát ez szuper. nem is tudod milyen lesz a bogyó, nem is tudod mit kellene beletenni, és most hogy ... (2023.09.25. 14:09) házi olajbogyó
  • Pegazus11: De jó, próbáltad szilvával is? Hol lehet shiso magot rendelni? Üdvözlettel (2023.06.02. 18:46) barack umeboshi
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Mirwen: @Pegazus11: nem próbáltam. Magot amazonról rendeltem (2023.11.29. 11:27) barack umeboshi
  • Mirwen: @Atamagor: az áztatólé sóval telítetségének meghatározásához (2023.11.29. 11:26) házi olajbogyó
  • csasziga: Elmondanád, miért kell bele a citrom magja is? Köszi (2023.05.03. 16:09) orgonalekvár
  • Zsuzsanna Vargáné Czifra: Természeresen rakok el én is de zacskózva. Mosom, szárítom, aztán adagokra szedem, félbehajtom és ... (2021.07.03. 09:16) petrezselyemzöld télire
  • Fermentátor: Én sörhöz használom majd fel. :) (2021.03.23. 19:40) fenyőrügy szirup

Címkék

1001éjszaka (1) áfonya (2) agar-agar (1) akác (1) akácvirág (1) alapkonyha (1) alkohol (4) állati (2) alma (6) almapektin (5) aratásikörte (1) arónia (1) babér (1) babérlevél (1) balaton (1) balzsamecet (1) barack (1) barnacukor (1) befőtt (7) befőzünk (1) bergamott (1) beszerez (6) birsalma (6) birsalmasajt (2) bodavirág (1) bodza (6) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) bor (1) bors (3) borsmenta (1) buek (2) camembert (1) cékla (1) chili (6) chutney (3) citrom (41) citromfalevél (1) citromfű (5) citromhéj (10) citromlé (6) citromsav (5) coffee challenge (1) csakugy (1) család (1) cseresznye (1) csili (1) csillagánizs (2) csipkebogyó (1) csokoládé (3) cukkíni (1) cukorszirup (1) curd (2) curry (1) denusi (1) desszertasztal (1) diabetikus (1) dió (6) duplafenekű lábas (1) dzsem (10) dzsemfix (10) earlgrey (1) ecet (11) édesgyökér (1) eper (10) erdő (1) facebook (1) fagyasztás (2) fahéj (6) fail (2) feketeáfonya (3) feketeberkenye (1) feketebors (1) feketeribizli (2) felhívás (1) fenyőmag (1) fenyőrügy (1) ferber (1) finn (2) fokhagyma (7) füge (4) fűszer (2) gesztenye (1) giveaway (1) gomba (2) gránátalma (2) gyömbér (12) gyömbérpor (1) gyöngyhagyma (1) hagyma (3) halszósz (1) hamis (1) hárs (2) hársvirág (2) hollandia (1) homoktövis (2) horvátország (2) hús (1) hűtő (1) hűtős (2) ibolya (1) ikra (1) interjú (1) japán (1) japánbirs (1) játék (2) jujuba (1) kagyló (1) kakaó (1) kakukkfű (2) kandírozott (2) kapor (2) kapormag (2) karácsony (3) kardamom (9) karfiol (1) karob (2) kávé (1) kaviár (1) keményítő (1) kép (3) kep (15) kérdéses (1) kert (3) keserű (1) ketchup (2) kimchi (1) kimcsi (1) kínai kel (1) kirándulás (4) kökény (2) kókusz (2) kóla (1) kömény (1) konyak (2) könyv (2) korea (1) koreai (1) koriander (1) koriandermag (3) körte (3) kóstolás (1) kovászos (1) krém (3) kumquat (1) kurkuma (2) lazac (2) lekvár (28) levendula (3) leves (1) libamáj (1) libazsír (1) licsi (1) likőr (2) lime (4) málna (7) mandarin (1) mandula (1) mango (3) maracuja (1) marmalade (3) mazsola (3) medvehagyma (1) meggy (8) menta (3) meyer (1) méz (1) mézeskalács (1) mirabelle (2) morog (1) múlt (1) munka (1) mustár (2) mustármag (4) napraforgómag (1) narancs (8) narancshéj (2) narancsvirágvíz (1) nashikörte (1) naspolya (1) natúrbefőtt (2) nespresso (1) nyer (2) nyers (1) olajbogyó (2) olíva (2) oliva (1) olívaolaj (2) orgona (1) ősz (1) őszibarack (3) othello (1) otthon (3) őzláb (2) palacsinta (1) pandan (1) paprika (1) paradicsom (1) parmezán (1) pecorino (1) perilla (1) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) piccalilli (1) pinkgrapefruit (5) pirosáfonya (1) pirosribizli (2) piszke (3) pitypang (1) pomelo (1) por (1) rák (1) rebarbara (10) recept (3) rendelés (1) répa (2) retek (1) ringló (2) rómaikömény (1) rozé (1) rozmaring (3) rózsaszirom (1) rózsavíz (2) rum (3) saját (6) sajt (2) saláta (1) sárgabarack (5) sárgadinnye (1) sárkánygyümölcs (1) sashimi (1) savanyú (10) savanyúság (4) segítsüti (3) seville (1) shiso (1) (4) sonka (1) sörretek (1) sós (3) steak (2) step by step (6) sűrített (1) sütemény (6) sütőtök (1) szecsuáni bors (1) szeder (2) szegfűbors (2) szegfűszeg (8) szerecsendió (3) szilva (3) szirup (5) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (3) szörp (11) szörpfőző (1) szósz (1) szoveg (5) tárkony (1) tartósít (2) tea (1) tej (1) tejsavas (1) tejszín (1) tenger (1) tengerisün (1) tequila (1) terv (2) thaicitromfű (1) tojás (3) tökmag (1) tökmagolaj (1) töpörtyű (1) torma (1) törökmogyoró (1) uborka (5) újhagyma (2) ume (1) umeboshi (1) ünnep (1) upgrade (1) utaz (6) vad (1) vaj (2) vanília (8) vendégposzt (2) vérnarancs (1) verseny (1) virág (1) visszatekintő (1) vizesdunszt (1) vodka (2) vörösáfonya (2) vörösbor (1) vörösborecet (1) xilit (2) xukor (1) xylit (1) zellermag (1) zellerzöld (1) zölddió (1) zöldparadicsom (1) zselé (11) zsófi (1) Címkefelhő

ginger ale

2012.01.07. 17:01 Eszter Befőz

avagy leánykori nevén: gyömbérszörp. Már készítettem, de újra itt volt az ideje és különben is nagy nyomás nehezedett rám, férj is követelte már egy ideje, illetve szilveszterkor kissé nagyvonalúan megígértem a barátoknak is. A recept alapját egy Sweet Paul magazinban találtam: közepesen macerás, nem túl időigényes de viszonylag drága. De megéri mert egy jó tömény (nagyon jól hígítható!), aromás-fűszeres gyömbér szörp a végeredmény, amiből egy kis szénsavas vízzel és sok friss citromlével igazi Ginger Ale-t kapunk.

A recept egy kisebb mennyiséghez:

120g gyömbér pucolva és szeletelve

218g világos barnacukor*

200g sima kristálycukor

0,5l víz

2 teáskanál egész kardamom

1 teáskanál egész szegfűbors

1 teáskanál egész feketebors

Az összes hozzávalót feltesszük egy lábasba. A cukor elolvadásáig lassú tűzön, majd közepesen forrásig hevítjük. Ekkor újra levesszük a hőfokot, és negyed órát gyöngyöztetve forraljuk. Átszűrjük gézen vagy muszlinon keresztül, a lényeg hogy jó sűrű szövésű legyen. Újra visszatesszük lábasba és még legalább öt percig hevesen forraljuk. Sterilizált, forró üvegekbe merjük és dunsztba tesszük.

Legközelebb kipróbálom majd hogy citromsavat is adok hozzá.

A gyömbérpucolás undok dolog, a legegyszerűbb ha az összes kiálló részt levágjuk, és azokat egyesével meghámozzuk, és utána a nagy "törzset" is.

*: barnacukornak a Billington's muscovado nádcukrot szoktam használni, szerintem megéri a kissé borsos árát, mert már magában a cukor is olyan aromás és finom hogy amihez hozzáér, megbabonázza.

 

 

 

 

 

 

7 komment

Címkék: citrom bors gyömbér szörp kardamom szegfűbors

A bejegyzés trackback címe:

https://befozok.blog.hu/api/trackback/id/tr794751915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_17686 2012.01.08. 21:13:32

Ó, én is pont tegnap csináltam, de az enyémben csak citrom, citromsav meg cukor van, ha előbb olvaslak, kipróbáltam volna ezeket a fűszereket is, na majd legközelebb. Miért kell a leszűrés után még egyszer felforralni? Én nem szoktam.

Ismeretlen_185014 2012.01.09. 11:35:42

az csak extra tartósítási célokat szolgál: a muszlin után újra csírátlanítani. majd szólj ha kipróbáltad a fűszerekkel is :)

Ismeretlen_17686 2012.01.09. 19:24:42

oké :) ja, én sima szűrőn egyből beleszűröm üvegbe, de az eddigi tapasztalatok alapján nálunk amúgy sincs szükség három hétnél hosszabb tartósításra.

Ismeretlen_17686 2012.01.11. 20:05:18

Kipróbáltam, egészen másfajta, mint a citromos, de nagyon jó lett, és kávéba ízesítőnek is klassz. Én negyed óránál tovább forraltam, aztán még egy darabig áztattam, mert azt szeretem, ha csípős.

Ismeretlen_185014 2012.01.12. 15:08:21

na örülök! azért a kávéba az nem lehet semmi, nekem nem jutott volna eszembe :)

Ismeretlen_17686 2012.01.12. 23:31:25

Nem az én ötletem, az Aztékban ittam gyömbéres kávét, és ugye a citromos nem igazán passzol, de ez simán elmegy kávéízesítő szirupnak.

Itality 2016.06.13. 23:37:16

zöld v barna kardamomot használtál?
süti beállítások módosítása