szörp és lekvár
Mivel egyszerre két dolog készült, nem igazán tudok két külön receptet adni, leírom ahogy nálam készült.
Hozzávalók:
4kg málna
2+1kg cukor
1ek citromsav
2tk agar-agar
A málnát alaposan kiválogattam, majd egy nagy nagy műanyag tálba tettem, leszórtam 2kg cukorral, jól átkevertem, folpackkal letakartam és egy napot állni hagytam. Ha túl meleg lenne, akkor mehet a hűtőbe fél nap után, hogy nehogy megbuggyanjon.
Másnapra a málna levet ereszt, ezt leöntjük egy tálba. Érdemes átszűrni hogy az apró fekete málna-szőrök ne kerüljenek bele. Én még a maradék málnát is kicsit átpasszíroztam hogy még nyerjek levet, azt is szűrtem, de nem nagyon, így rostos maradt a szörpalapom. Ha teljesen tiszta szörpöt szeretnénk, akkor kávéfilteren is érdemes átszűrni hogy ne kerüljön bele rost, amitől opálos lesz. Soknak tűnik a cukor, de így lesz elég tömény a szörp ahhoz hogy elég legyen egy kisujjnyi a pohár aljára a felengedés előtt és így is tökéletesen málnás-édes legyen.
A lébe tettem még egy kiló cukrot és egy evőkanál citromsavat és feltettem főzni. Forraltam kb 3 percig, majd sterilizált üvegekbe töltöttem és dunsztoltam.
RETTENETESEN HABZIK! nagy lábasba főzzük, ahol van helye felhabozódni. (felhabzódni?)
A maradék málnapürébéhez pedig két teáskanál agar-agar-t tettem, és felfőztem dzsemnek. Körülbelül öt percig forraltam, majd sterilizált üvegekbe töltöttem és dunsztoltam.
Ez volt az első agar-agaros kísérletem, bevallom, nekem érezhető rajta az íze, nem vagyok eddig elvarázsolva tőle.
...bezzeg a málnaszörp... rubinpiros málnavarázs...
.
.
.
Utolsó kommentek