ha létezett nőies és ultraromantikus lekvár, az a málnás licsi volt, de úgy látszik az univerzum mindig is az egyensúlyra törekedett, mert most egy igazán maszkulin lekvárt sikerült készítenem. Ha lett volna itthon pipa meg pipadohány, az is a fotón kötött volna ki a lekvár mellett...
kellemesen kesernyés, pont eléggé csípős, kicsit még füstösnek is mondanám, pedig nem. Kanálszám lehetne enni...
Narancs. Tél van, itt a szezonja. Vegyük az olcsót, a kicsike narancsokat, azok általában mézédesek és vékony a héjuk. Aztán vegyünk egy pár szép húsos csilipaprikát és egy üveg tequilát.
1 kg narancs
~1,6 l víz
~0,8 kg cukor
1 citrom leve
2 chilipaprika
1 nagy csipet só
3 szem bors
2 szem szegfű
2,5 dl tequila
Első nap: A narancsokat alaposan megmossuk, majd a tetejét és az alját levágjuk, felállítjuk és nyolcba vágjuk (ha nagy a narancs, még több részbe). Ezután a kapott gerezdekről a középső fehér részt lenyisszantjuk, és a közepére merőlegesen kicsi szeletekre vágjuk.
A kapott kis helyes narancsháromszögeket meg térfogat szerint mérjük, és amennyi bögre (cup) narancsot kaptunk, annyi bögre vizet teszünk hozzá. Beletesszük a citrom kifacsart levét is és a csipet sót.
A chilipaprikákat felkarikázzuk vékonyan és azt is a narancsok mellé dobjuk. Kóstoljuk meg menetközben a levet hogy mennyire csíp: elég erősen kell hogy csípjen. Ha nem, akkor tegyünk még bele. A végére a cukortól meg a sok forralástól sokat szelídül.
Ha magos a narancs, akkor az jó is meg rossz: rossz vágni, de a magot gyűjtve értékes pektinforrást kapunk. Nekem nem volt mag, viszont a citrom tele volt. Bele is tettem kis vászonzacskóba és ment a narancs mellé. Ekkor tettem bele még a fűszereket is a lábasba.
Felforraljuk, majd fedő nélkül gyöngyöztetjük 10 percet, hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni, majd lefedve hűtőbe tesszük.
Második nap: felforraljuk, majd fedő nélkül gyöngyöztetjük 10 percig, hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni, beletesszük a tequilát majd lefedve hűtőbe tesszük.
Harmadik nap: beletesszük végre a cukrot is az edénybe, és lassú tűzön kevergetjük amíg el nem olvad, majd feltekerjük és nagy lángon rotyogtatjuk hosszan, amíg a kívánt sűrűséget el nem érjük. Kb 30-60 perc. (nekem a három kiló narancshoz kellett majdnem két óra). Úgy tudjuk ellenőrizni hogy hideg tányérra cseppentünk egy kicsit, és ha hűlés után már ráncosodik vagy az ujjunkkal belenyúlva már nem folyik össze, akkor jó.
Kivesszük a vászonzacskót és sterilizált üvegekbe töltjük a lekvárt, mehet a dunsztba.
...aztán meg a maradékot másnap (a fotózáskor) már lehet is nyalogatni kanálszám...
recept alapötlete
Utolsó kommentek