leánynevén Fűszer Szörp.
A New York Times-ban olvastam a receptjét még régebben, és azonnal felkerült az elkészítendők listájára. Tulajdonképpen egy virágos-fűszeres szörp a legfinomabb alapanyagokból úgyhogy rettenetesen furcsa amikor a végén mégis megérezni benne a kóla ízét, ami ugye legtöbb esetben egyet jelent a "mű" fogalmával. Megéri kipróbálni!
Hozzávalók:
2 közepes méretű narancs reszelt héja
1 nagy citrom reszelt héja
1 nagy lime reszelt héja
1/8-ad teáskanál őrölt fahéj
1/8-ad teáskanál frissen reszelt szerecsendió
1 cikkely csillagánizs (nem egy egész!)
1/2 teáskanál szárított levendulavirág
2 teáskanál reszelt friss gyömbér
4 centis vaníliarúd, félbevágva
1/4 teáskanál citromsav
400 g cukor plusz 2 teáskanálnyi még hozzá
1 evőkanálnyi barnacukor
(opcionális: 3/4 teáskanál karamellszínezék)
Egy nagy lábasba tesszük az összes reszelt héjat, fahéjat, szerecsendiót, csillagánizs darabkát, levendulát, reszelt gyömbért, vaníliát és a citromsavat, felöntjük 2 bögre vízzel (470ml) és felforraljuk. Amint forr, takarékra tesszük és fedő alatt 20 percig főzzük. Ha kész, átszűrjük duplán tett muszlinon, majd a kapott levet visszatesszük a lábasba a cukrokkal együtt.
Lassú tűzön forraljuk amíg el nem olvad a cukor, majd legalább 5 percig magas hőfokon rotyogtatjuk, és azonnal az előkészített üvegekbe töltjük. Mehet dunsztba.
(háromszoros adagot csináltam, így lett majdnem 2 liter szörp. Érdemes legalább dupla adaggal kezdeni)
Hígítási arány: 1/4 bögre szörp (60ml), 1 bögre szénsavas víz (235ml). Plusz jégkocka, plusz citromkarika.
tehetünk bele színezéket, de akkor már legyünk autentikusak és törjünk bele pár koffeintablettát is.
Szín-összehasonlításképpen a képeken elrejtettünk eredeti kólatermékeket. (Kíváncsi vagyok hogy a sziluettjük is jogdíjköteles-e. )
Utolsó kommentek