A szilva legjobb üveges formája. Nincs is ajánlás, inkább próbálja ki aki csak tudja.
Hozzávalók:
Félkemény szilva
--------
felöntőlé hozzávalói:
1 l víz
1,8dl 10%-os ecet
20-25dkg cukor (szilva savanyúságától/érettségétől függően)
1 rúd fahéj (4 liter felöntőlé felett jöhet bele mégegy)
1 evőkanál egész szegfűszeg
1 teáskanál szegfűbors
1 teáskanál koriandermag
0,5 teáskanál só
A szilvákat alaposan megmostam, szárat eltávolítottam majd a kikészített sterilizált üvegekkel megmértem hogy mennyi lére és mennyi üvegre/szilvára van szükségem: az egyik üveget telepakoltam jó szorosan szilvával, majd felöntöttem vízzel és a vizet egy mérőedénybe öntöttem ki: Nálam az üvegekbe nyolc szem ment a nagy szilvából, és 2,5 dl víz ment köré. Ezt felszoroztam az üvegek számával és úgy készítettem el a levet.
A felöntőlé hozzávalóit feltesszük főni egy nagy lábasba, kevergetjük amíg a cukor el nem olvad. Közben a sterilizált üvegeket megpakoljuk jó szorosra a szilvákkal. Amikor forr a lé, óvatosan rámerjük a szilvákra. Hagyjuk állni az üvegeket amíg a lé langyos nem lesz, majd visszaöntjük a lábasba a levet mindegyik szilváról. Újra felforraljuk, majd ha forr, újra rámerjük a szilvákra. Ha rövid időn belül elfogyasztjuk a szilvát, akkor ennyi elég is, ha télire tárolnánk, akkor még egyszer megismételjük a kihűl-leöntjük-újraforraljuk-újra rámerjük kört és dunsztoljuk is a végén.
Az utolsó körben amikor merjük a levet a szilvákra, akkor érdemes a fűszereket az üvegek között elosztani hogy mindegyikbe jusson (fahéjat kidobtam, addigra teljesen kiázott már belőle minden íz).
Legközelebb almaecettel szeretném kipróbálni, úgy biztosan még finomabb.
Utolsó kommentek